Çeşme’nin En Güzel Plajları ve Koyları

0
24761

Türkiye’nin vazgeçilmez tatil noktalarından biri olan ve her yıl binlerce turisti kendine hayran bırakan Çeşme’ye dilerseniz daha yakından tanıyalım.

Mavisine doyamadığımız kent, İzmir’in batısında yer almaktadır. İlçenin doğusunda Urla; kuzeyinde, batısında ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Batısında yer alan Sakız Adası ile arasında Sakız Boğazı yer alır. Tarihteki on iki İyon kolonisinden biridir.

Adını Osmanlı dönemi çeşmelerinden almıştır. İlçe merkezinde yer alan Anonim Çeşme ve Kaymakam Sadık Bey Çeşmesi bunlardan bazılarıdır.

Milattan önce 7. yüzyılda tiranlar tarafından yönetilen kent, milattan önce 560 tarihinde Lidya egemenliğine girerek özgürlüğüne kavuşmuştur.

Kent, taştan surlarla çevrilidir. Yapılan arkeolojik çalışmalarda Athena Tapınağı ve Tiyatrosu açığa çıkarılmıştır.

Çeşme, 11. yüzyıl sonlarında Çaka Bey ile Türk egemenliğine girmiştir. Osmanlı egemenliğine geçişi ise 14. yüzyılın sonlarına doğru gerçekleşmiştir.

Çeşme Kalesi

Bilinen Osmanlı eserlerinden bazıları Çeşme Kalesi ve Kervansaray‘dır. Çeşme ve çevresinde bulunan eserlerin tümü bu kalede tarihseverlerle buluşmaktadır. II. Beyazıt’ın yaptırdığı kale bugün müze olarak kullanılmaktadır. İlk inşaatı tam deniz kıyısında olmasına rağmen denizin doldurulması nedeniyle bugünkü konumuna ulaşmıştır.

Kervansaray ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Yapının ortasında bir avlu, avlunun içinde ise dükkan, depo ve odalar bulunmaktadır. Sanmayın ki tarihi burada bitiyor, ilçede yer alan ve yarımadanın ilk tarihi yerleşim yeri olan Ildır, buram buram tarih kokuyor.

İlk başta gözümüze çarpan şehir suları bunun yanında akropolis, kuzeyinde tiyatro ve kazılarda ortaya çıkarılan Helenistik ve Roma Dönemi’nden kalma villa yapılarıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Ayrıca Athena Tapınağı, Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş kilise, Cennettepe olarak adlandırılan yerde Roma villası ve mozaikleri mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ildırı Antik Şehri‘nde yapılan kazı ve araştırmaları ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Doğacığım sen bize Çeşme’ye nasıl gideceğimizi de söyle dediğinizi duyar gibiyim. Özel aracınızla seyahat etmeyi düşünüyorsanız Çeşme, İzmir’in merkezine Otoyol 32 ile bağlıdır. Diğer yandan otobüsle de çok rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çeşme’den adalara da gitmeyi düşünüyorum diyenler için Çeşme Limanı’ndan Trieste’ye Ro-Ro seferleri, Sakız Adası’na ve Atina’ya ise feribot seferleri düzenlenmektedir. Çeşme’de gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi için linkteki yazımızı okuayabilirsiniz.

Çeşme’ye geldik, tarihini öğrendik üstüne Alaçatı‘da da gezdik. Ee, artık deniz girelim dediğinizi hissediyorum ve sizler için Çeşme’nin harika plajlarını yazmaya başlıyorum.

1) Çeşme Ilıca Plajı

Çeşme Ilıca Plajı

Çeşme’nin en sakin denizine sahip plajlarından birisidir. Su sıcaklığı diğer kıyılara göre daha sıcaktır. Yürü, yürü, yürü suyun hala belimizde olduğu sığ bir denize sahiptir.

2 kilometreden uzun tertemiz bir kumsala sahiptir.

Ilıca Plajı Çeşme

Denizi birazcık dalgalı olsada pırıl pırıldır ve tatilseverlerin vazgeçilmez noktalarından biridir.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Halk plajıdır ücretsiz olarak giriş yapılır.
  • Şezlong ve şemsiye isterseniz 50 TL‘den kiralayabilirsiniz.

2) Altın Kum Plajı

Adından da anlaşıldığı üzere altın sarısı bir kuma sahiptir. Buz gibi soğuk masmavi ve tertemiz suyu, yazın bunaltıcı ve sıcak havalarında sizi hemen kendinize getiriverir.

Uzun bir sahile sahip olan plaj her yıl binlerce turisti ağırlar.

Merkeze 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.Çeşme’nin güneybatısında yer alan bu eşsiz plaja Çeşme Otogarı’ndan her 30 dakikada bir kalkan dolmuşlarla gidebilirsiniz.

Çeşme merkezden arabayla Altınkum Plajı’na gitmek isterseniz Çeşme Marina Kavşağı’nı geçerek Çeşme Limanı’nın yanındaki sahil yolunu kullanmanız gerekiyor. Çiftlikköy’ü geçtikten sonra ikiye ayrılan çatallı bir kavşaktan sola döndüğünüzde Altın Kum’a ulaşıyorsunuz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Altın Kum Plajı’nda halka açık bir alan bulunmaktadır. Şemsiye ve şezlong kullanmadığınız takdirde ücretsizdir. Kullanmak isterseniz eğer, ücreti yaklaşık 50 TL’dir.
  • Müziksiz olmaz biraz eğlenelim diyenler için, Beach Club için ortalama giriş ücretleri 150 TL‘dir ayrıca otopark için de ekstra bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Bu mekanlar dışında hizmet veren küçük işletmeler de yer almaktadır. Bu işletmeler içinse kişi başı 40-60 TL arası bir ücret ödenmektedir. Tuvalet, duş ve soyunma kabini ihtiyaçlarınız için bu işletmeleri kullanabilirsiniz.

3) Dalyan Kocakarı Plajı

Çeşme’nin en eski ve sakin plajlarındandır. Aileyle gelinebilecek en güzel plajlardan biridir.

Çevresinde yerel işletmeler fazla olmadığı için yiyecek ve içeceklerinizi kendinizin getirmesinde fayda var.

Denizin keyfini çıkarmak ve kafa dinlemek istiyorsanız bu plaj tam da size göre.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Halk plajıdır ve giriş ücreti yoktur.
  • Şezlong ve şemsiyenizi kendiniz getirebilirsiniz.

4) Çeşme Çark Plajı

Sörfün bir diğer adresi Çark Plajı’dır. Suyun derinliği 1 metreyi geçmemektedir.

Sörf öğrenmek için aynı zamanda sörf yapmak için ideal plajlardan biridir. Bu sayede düştüğünüzde hemen kalkabilirsiniz.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Giriş ücreti 80 TL’dir.

5) Aya Yorgi Koyu Plajı

Aya Yorgi Plajı Çeşme

Deniz ve sahilin eğlenceyle buluştuğu eşsiz bir plajdır. İçerisinde 9 civarında Beach Club bulunmaktadır.

Eğlenceli zaman geçirmek isteyenlerin akın ettiği bu plajı dilerseniz yakından tanıyalım. Beachlerine ünlülerin akın etmesinin yanı sıra çeşitli konseptleriyle de izleyicilerini büyülüyor.

Eğlencenin tadına varmak için bu plajdaki mekanları tavsiye ediyorum ama pahalı olduklarını da göz ardı edemiyorum. Çünkü içeriye girdikten sonra fiyatlar biraz daha artmaya başlıyor.

Yeme-içme fiyatları da eklenince pahalı bir tatil ortaya çıkıyor. Ama benden söylemesi, kafa dağıtmak ve tatilin tadını çıkarmak için bu plaj harika bir yer.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Before Sunset Beach Club bu plajdaki en meşhurlar kulüplerden biri. Giriş ücreti kişi başı 200 TL bu ücrete şezlong ve şemsiye de dahil. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızda fayda var yoksa yer bulamayabilirsiniz.
  • Marrakech Beach Club‘ta Ayayorgi’nin en sevilen ve en pahalı beachleri arasında. Giriş ücreti 200 TL iken rezervasyonsuz giriş yapılmıyor.
  • Sole Mare ve Tren Beach Club da bu kervana katılıyor. Genellikle gençler tarafından tercih edilen bu mekanlara giriş 200 TL iken yine rezervasyon yapılması gerekiyor. Kafepi sevenler için giriş ücreti 150 TL.

6) Babaylon Hotel Plajı

Çeşme’nin en çok tercih edilen otellerinden biri olan Babaylon Otel, mavi bayraklı plajıyla konuklarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Doğayı ve huzuru bir arada misafirlerine sunan otel Çiftlikköy‘dedir.

Merkeze 7 km uzaklıkta bulunan otel denize sıfır konumdadır.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Tesisin kendine özel kum ve platformları bulunmaktadır.

7) Altınyunus Otel Plajı

Çeşme’nin en gözde otellerinden biri olan Altınyunus, şık ve konforlu hizmetleriyle misafirlerini ağırlamaktadır.

Otelin içindeki aktivitelerin yanı sıra mutlaka otelin dışında bulunan ve yaklaşık 3-4 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan plajına da gidilmelidir.

Tertemiz suyunda harika bir gün geçirebilirsiniz.

8) Boyalık Plajı

Çeşme’nin merkezinde ince taneli kumuyla ve sıcak deniziyle tatilcilerin en sevdiği plajlardan birisidir.

Özellikle çocuklu ailelerin vakit geçirdiği bir plajdır.

Çeşme’ye 5 km uzaklıkta, kuzey doğusunda Aya Yorgi Koyu ile Altınyunus Oteli’nin tam ortasında yer almaktadır.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Otellerin önü dışındaki iki ayrı noktada ücretsiz halk plajı bölümleri mevcuttur.
  • Otellerin plaj hizmetleri içinse standart 50-150 TL arasında giriş ücreti alınıyor.

9) Sheraton Otel Plajı

Kumsal severlerin vazgeçilmezi halina gelen bir plajdır. Ilıca’nın en sevilen plajlarından birisidir.

Denizi berrak ve ılıktır.

Servisleri ve lezzetleri beğenilmektedir.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Otelde kalmadan da plajını belli bir ücret karşılığında kullanabilirsiniz. Giriş ücreti ve şezlong ücretinin 200 TL’ye ulaştığını söyleyebiliriz.

10) Pırlanta Plajı

Rüzgar Sörfü, Çeşme

Sörf diyince herkesin aklına gelen plajların başındadır. Genellikle sörfçülerin tercih ettiği bir mekan olmasına rağmen denize girilebilecek en güzel yerlerden biridir.

Adını kumlarının parlaklığından almıştır. Rüzgarın ve dalganın hiç eksik olmadığı bu plaj, Windsurf ve Kitesurf aktiviteleri için en uygun yerdir.

Sörf öğrenmek istiyorum ya da sörf yapmak istiyorum diyenlerin mutlaka gitmesi gereken bir plajdır.

Giriş ve Şezlong Ücretleri: 

  • Giriş ücreti 150 TL’dir.

***

Bu yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Diğer yazılarımda görüşmek üzere. Hoşçakalın ve çook güzel yerler gezin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız