Jakarta’da Gezilecek En Güzel 16 Yer

0
2474

Endonezya’nın başkenti olan Jakarta, Java Adası’nın kuzey batı kesiminde bulunuyor.

Ülkenin başkenti olmasının yanı sıra en büyük şehri olma özelliğini de elinde bulunduran Jakarta dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlayan popüler bir yer.

Burası için Güneydoğu Asya’nın kültürel ve ekonomik merkezi dersek yanılmış olmayız. Tüm Güneydoğu Asya’daki şehirler arasında en kalabalık olan Jakarta’da keşfedilecek çok fazla unsur bulunuyor.

Esasen Jakarta kaotik şehir yaşamı, İstanbul’u aratmayacak yoğunluktaki trafiği ve kirli havasıyla genel olarak biliniyor.

200’den fazla dilin konuşulduğu bu şehirde 300 adetten daha fazla türde etnik grubun yaşadığı bu şehir tarihi, kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Bu kozmopolit yapısı şehre ayrı bir güzellik katıyor.

24 saat uyumayan canlı sokakları, sayısız alışveriş olanağı ve çekici gece hayatıyla Jakarta tatiliniz dolu dolu geçecek.

Güler yüzlü insanların yaşadığı Jakarta’ya gelerek Asya kültürünü tanıyabilir ve birbirinden lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Endonezya’nın başkenti Jakarta’da gezip görmeniz gereken yerleri sizler için araştırdık.

Jakarta’da Gezilecek Yerler

Jakarta’nın Sarayları ve Önemli Yapıları

1) Merdeka Başkanlık Sarayı

Merdeka Başkanlık Sarayı Jakarta Endonezya

Merdeka Sarayı, yerel dilde Istana Merdeka veya Istana Gambir olarak da biliniyor. Endonezya’da 6 adet başkanlık sarayından biri olan Merdeka günümüzde cumhurbaşkanının resmi konutu olarak hizmet veriyor.

Konum olarak Merdeka Meydanı’nın kuzeyinde bulunan bu saray büyük bir başkanlık kompleksinin parçası olarak işlev gösteriyor.

Merdeka Sarayı’nın özgürlük ve bağımsızlık anlamına gelen bir kelime kökenine sahip olduğu da edinilen bilgiler arasında.

1804 yılında inşa edildiği bilinen Merdeka Sarayı, başlangıçta başkanlık sarayı olarak hizmet vermiyordu. Burası önceden Jacob Andries van Braam’ın malikanesi olarak inşa edilmiş.

Daha sonra başkanlık sarayına dönüştürülmüş. Devlet erkanı tarafından düzenlenen toplantılar, verilen yemek davetleri ve resmi törenler Merdeka Sarayı’nda gerçekleştiriliyor. Ayrıca yabancı ülkelerden gelen misafirler ve elçiler de burada ağırlanıyor.

Ülkenin kalbinin attığı bu noktayı görerek Jakarta seyahatinize başlayabilirsiniz.

2) Gelanggang Bung Karno Stadyumu

120 bin kişilik kapasitesiyle Endonezya’nın uluslararası spor faaliyetlerine ev sahipliği yapan Gelanggang Bung Karno Stadyumu, dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor.

Bu stadyumun 2007 Asya Kupası’ndaki müsabakalara ev sahipliği yaptığı biliniyor.

1958 yılından 1962 yılına inşaatı süren bu devasa stadyumda günümüze kadar pek çok önemli müsabaka düzenlenmiş. 1962 yılında görkemli bir törenle Asya Oyunları’nın açılışının yapıldığı bu stadyumun yapımında finansmanın Sovyetler Birliği’nden elde edildiği biliniyor.

Geçmişte 12 milyon dolara mal olan stadyumda her hafta birbirinden heyecanlı maçlar oynanıyor. Eğer Jakarta tatiliniz esnasında burada gerçekleşen bir müsabakaya den gelirseniz stadyumun atmosferini solumanızı ve o heyecana ortak olmanızı tavsiye ediyoruz.

3) Wisma 46

Wisma 46 Jakarta Endonezya

Wisma 46, Jakarta’nın ve Endonezya’nın en yüksek gökdeleni olmasıyla tanınıyor.

İnşaatının 1996 yılında tamamlandığı biliniyor. 46 kattan oluşan bu gökdelen toplam 262 metrelik bir yüksekliğe sahip.

Bu devasa gökdelen günümüzde Jakarta’nın şehir simgelerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Ünlü mimar Zeidler Roberts’ın elinden çıkan tasarıma sahip olan Wisma 46’yı şehrin her yerinden görebilirsiniz.

Toplam 140 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen bu gökdeleni mutlaka görmelisiniz.

4) Jakarta Sanat Tiyatrosu (Gedung Kesenian Jakarta)

Jakarta Sanat Tiyatrosu (Gedung Kesenian Jakarta) Endonezya

Jakarta’daki bu ünlü konser salonu, Endonezya Hollanda sömürüsü altındayken inşa edilmiş bir yapı.

Konum olarak İstiklal Camii ile Jakarta Katedrali’ne oldukça yakın bulunuyor. Burada kentin en önemli gösterileri ve konserleri düzenleniyor.

Jakarta seyahatinizin olduğu tarihlerde Jakarta Sanat Tiyatrosu’nun gösteri programını internet üzerinden kontrol edebilir ve dilerseniz buradaki etkinliklere katılabilirsiniz. Özellikle İngilizce düzenlenen tiyatro gösterilerinden keyif alabilirsiniz.

Jakarta’nın Anıtlar

5) Selamat Datang Anıtı

Selamat Datang Anıtı Jakarta Endonezya

Diğer ismi Hi Roundabout Anıtı olan Selamat Datang Endonezya dilinde “hoş geldin” anlamını taşıyan bir isme sahip.

1962 yılında inşa edilen bu anıtın ünlü heykeltıraş Edhi Sunarso’nun elinden çıktığı biliniyor.

Anıtın inşa edilmesinin ardında yatan neden ise 1960’lı yıllarda Endonezya’nın 4. Asya Oyunları’na hazırlanma sürecinde kentin güzelleştirilmesi.

Hoş geldin anlamına gelen Selamat Datang Anıtı da Jakarta’ya gelen ziyaretçilerin güzel bir şekilde karşılanabilmesi için oluşturulmuş.

Anıtı oluşturan heykelde iki adet bronzdan yapılan erkek ve kadın bulunuyor. Erkek ve kadın insanları kibar bir şekilde selamlarken tasvir ediliyor.

30 metre yüksekliğe sahip olan bu anıtın önünde onlarca turisti fotoğraf çekilmek için sıraya girerken görebilirsiniz.

Jakarta’nın Camileri ve Katedralleri

6) İstiklal Camii

İstiklal Camii Jakarta Endonezya

Diğer ismi Mescidi İstiklal olan İstiklal Camii, Jakarta’nın kent merkezinde konumlanıyor.

İstiklal Camii devletin milli camisi olma vasfını elinde bulunduruyor. İnşaatının da Endonezya devlet başkanı tarafından yaptırıldığı biliniyor.

5 katlı olan bu cami heybetli bir görünüme sahip. 45 metre büyüklüğündeki kubbesiyle göz dolduran sarayın mimarisinde çelik geometri süslemeler ile mermer zemin dikkat çekiyor. Caminin 12 sütundan oluşan ana gövdesi oldukça dikkat çekici.

Geniş bir alan üzerine yayılan İstiklal Camii’nde aynı anda 2 bin kişi ibadet edebiliyor.

Camide Jakarta’da yaşayan Müslümanlar hem ibadet edebiliyor hem de sosyal etkinlikleri burada düzenleyebiliyor. Özellikle bayramlarda ve kandillerde bu camide çok sayıda işinin katılım gösterdiği dini etkinlikler tertipleniyor.

İstiklal Camii sahip olduğu mimari özellikleri ve ihtişamlı görünümü sayesinde turistlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor.

Buraya geldiğinizde camiyle ilgili bilgi sahibi olabilmek için rehber eşliğinde İstiklal Camii’ni keşfedebilirsiniz.

7) Jakarta Katedrali

Jakarta Katedrali Endonezya

Jakarta Katedrali, Jakarta’da gezilecek yerlerin en ilgi çekicilerinden. 1901 yılında inşa edilen Jakarta Katedrali, İstiklal Camii kadar heybetli bir görünüme sahip olmasa da burada yaşayan Hristiyanlar için oldukça önemli bir yere sahip.

Bu kilisenin de Jakarta’daki Roma Katolik cemaatinden oluştuğu biliniyor.

İlginç mimari özelliklere sahip olan Jakarta Katedrali turistlerin de ilgisini çekiyor. İki adet kuleye sahip olan katedral, Romanesk dekorasyonuna göre inşa edilmiş.

Jakarta’nın Müzeleri

8) Güzel Sanatlar ve Seramik Müzesi

1870 yılında inşa edilen tarihi bir binada hizmet veren Güzel Sanatlar ve Seramik Müzesi Fatanillah Meydanı’nda konumlanıyor.

Meydanın doğusunda kalan bu müzede ağırlıklı olarak geleneksel el sanatları, çiniler ve seramikler sergileniyor.

Müzedeki seramik eserlerin Tayland, Japonya, Çin, Vietnam ve Avrupa’daki ülkelerden geldiği biliniyor.

1976 yılından beri var olan bu müzeye gelerek Endonezya’nın sanatsal yönünü keşfedebilirsiniz.

9) Jakarta Ulusal Müzesi

Jakarta Ulusal Müzesi Endonezya

Merdeka Meydanı’nın batısındaki Jalan Medan Merdeka, Barat’ta konumlanan Jakarta Ulusal Müzesi oldukça ilgi çekici bir yer olarak öne çıkıyor.

“Fil bina” anlamını taşıyan bu müzeye halk arasında Gegung Gajah adı verildiği de biliniyor.

Endonezya tarihine ve kültürüne tanıklık etmek istiyorsanız Jakarta’da gelmeniz gereken ilk müze burası olmalı.

Birbirinden geniş koleksiyonları bulacağınız Endonezya Ulusal Müzesi Yunan mimarisi ile inşa edilmiş.

Müzenin JCM Radermecher tarafından kurulduğu biliniyor. Burada ülke tarihini yansıtan eserleri ve zengin koleksiyonları görebilirsiniz.

10) Jakarta Wayang Kukla Müzesi

Kota Tua’da konumlanan Wayang Kukla Müzesi’nin ünlü kuklacı Javan Wayang anısına inşa edildiği biliniyor.

1912 yılında yaptırılan kukla müzesi Neo Rönesans tarzında bir mimari görünüme sahip.

Binanın olduğu yerde önceleri 1640 yılında yaptırılan eski bir kilisenin olduğu biliniyor. 1938 senesinde geçirdiği son restorasyon ile Wayang Kukla Müzesi günümüzdeki haline bürünmüş olduğu görülüyor.

Müze 1975 yılına kadar pek çok el değiştirmiş. Önceleri Eski Batavia Müzesi adı altında halka hizmet verdiği biliniyor.

Endonezya’nın bağımsızlığını elde etmesiyle birlikte devletin eğitim ve kültür bakanlığı yetkilileri tarafından da kukla müzesine dönüştürülmesine karar verilmiş.

Pek çok el yapımı kuklanın yer aldığı bu müzede her yaştan insan için oldukça ilgi çekici bir yer. Özellikle çocuklu ailelerin görmek istediği bu müzede eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

11) Ulusal Anıt (Monas)

Merdeka Meydanı Jakarta Endonezya

Yıllarca sömürülen Endonezya bağımsızlığını elde ettikten sonra başkent Jakarta’nın pek çok yerine bağımsızlığı simgeleyen anıtlar dikilmiş ve meydanlar inşa edilmiş.

Bunlardan birisi olan Ulusal Anıt da Jakarta’nın kent merkezi olarak kabul edilen Merdeka Meydanı’nda yer alıyor.

Yerel dilde Monas isminin verildiği bu anıtın Başkan Sukarno tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Ülkenin 1950 senesinde bağımsızlığını Hollanda’nın elinden aldığı edinilen bilgiler arasında.

Anıt 137 metrelik bir yüksekliğe sahip. Meydanın tam da ortasına konumlanan Bağımsızlık Anıtı dikili taşa benzeyen bir görünüme sahip.

Anıtın yapımında 32 kilo ağırlığında altın yapraklar ile 14 metrelik bronz alevlerin kullanıldığı edinilen bilgiler arasında bulunuyor.

Anıtın içerisinde yer alan kaidenin üzerinde ise halkın okuması için Bağımsızlık Bildirgesi’nin orijinal halini barındıran bir adet de müze yer alıyor.

1975 yılından beri var olan Bağımsızlık Anıtı pek çok resmi törene de ev sahipliği yapan bir yer.

Müzenin etrafının yeşil alanlar ve süs havuzlarıyla çevrili olduğu görülüyor. Oldukça güzel bir peyzaj tasarımına sahip olan anıtın çevresinde zaman geçiren genç yaşlı pek çok insan ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle pazar günleri spor yapan, piknik yapan Jakartalıların buraya akın ettiğini söylersek yanılmış olmayız.

Anıt ile müze haftanın 6 günü boyunca ziyaret edilebiliyor. Pazartesi günleri kapalı olan bu anıtı geri kalan günlerde saat 08.00 ile 16.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Buna ek olarak havaların ısındığı nisan ayından sonbahara kadar da hafta sonları saat gece 12’ye kadar da buraya gelebilirsiniz.

Jakarta’nın Meydanları

12) Merdeka Meydanı

Jakarta Endonezya Merdeka Meydanı

Jakarta seyahatinde görülmesi gerken yerlerin en önemlilerinden bir tanesi de Merdeka Meydanı. Endonezya’nın başkenti olan Jakarta’nın kalbinin attığı yer Merdeka Meydanı olarak biliniyor. 75 hektarlık bir alana yayılan bu meydan dünya üzerindeki en büyük meydanlardan birisi olarak ünlenmiş.

Jakarta’daki önemli pek çok binaya Merdeka isminin verildiğini görebilirsiniz. Merdeka bağımsızlık ve özgürlük anlamını taşıyor.

Uzun yıllar boyunca sömürü altında kalan Endonezya’da bağımsız devletin kurulması idarenin Hollandalıların elinden alınması sonucunda gerçekleşmiş.

Jakarta Endonezya Merdeka Meydanı

Merdeka Meydanı günün neredeyse her saati kalabalık. Jakartalıların ortak buluşma noktası olan Merdeka Meydanı’nda çok sayıda kafe, restoran ve mağaza yer alıyor. Buraya gelerek hediyelik eşya alışveriş yapabilir, şehrin ünlü restoranlarında yeme yiyerek keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Merdeka Meydanı ülke ve şehir için önemli olan etkinliklere, devlet törenlerine ve halk konserlerine de ev sahipliği yapmasıyla bilinen bir yer olarak öne çıkıyor.

Eğer şehir merkezinde konaklama isterseniz Merdeka Meydanı’nın yakınındaki otellerden birini tercih edebilirsiniz. Böylece ulaşıma daha az zaman ve para harcayarak Jakarta’nın pek çok yerini keşfedebilirsiniz.

Jakarta’da Alışveriş

13) Mall Tamam Anggrek

Mall Tamam Anggrek Jakarta’nın en kalabalık alışveriş merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

360 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan bu alışveriş merkezi için Güneydoğu Asya’nın en büyük alışveriş kompleksi dersek yanılmış olmayız.

Burada birbirinden lüks dünyaca ünlü markalara ait olan mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz.

1996 yılında açılan alışveriş merkezinde çocuklu aileler de güvenle zaman geçirebilir. Genç ve yaşlı herkesin sıkılmadan zaman geçirebileceği bir yer olması nedeniyle de oldukça kalabalık.

Güneydoğu Asya’daki ilk kapalı buz pateni pistine ev sahipliği yapan Mall Tamam Anggrek’te alışveriş yapabilir, birbirinden seçkin restoran ve kafelerde zaman geçirebilirsiniz.

Jakarta’nın Parkları

14) Ancol Rüya Parkı (Ancol Dremland)

1966 yılından beri hizmet veren Ancol Rüya Parkı, Endonezya’nın sahil şeridinde bulunuyor.

Golf sahası, dinlenme tesisleri, oyun parkları ve otelden oluşan bu tatil kompleksi dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlıyor.

Güneydoğu Asya’nın en popüler ve en çok rağbet gören eğlence yeri olan Ancol için turizmin göz bebeği diyebiliriz.

Bu geniş tatil kompleksinin içerisinde Fantastik Dünya, Okyanus Rüyası Samudra ile Atlantis Su Maceraları adlı 3 adet büyük eğlence merkezi de bulunuyor.

Geçmişte burası bir bataklıkken 1960’lı yıllarda yürütülen Jakarta’yı güzelleştirme faaliyetleri kapsamında ıslah edilerek günümüzdeki haline kavuşması sağlanmış.

Bu devasa tema parka her yıl binlerce macera tutkunu akın ediyor.

Eğer siz de Jakarta seyahatinizde kenti keşfettikten sonra farklı ve eğlenceli aktivitelere katılarak tatilinize renk katmak istiyorsanız mutlaka Ancol Rüya Parkı’na gelmelisiniz.

15) Endonezya Minyatür Parkı

Endonezya Minyatür Parkı, Jakarta’nın doğu kesiminde konumlanıyor.

250 dönümlük bir arazi üzerine kurulan bu minyatür parkı oldukça ilgi çekici bir yer. Minyatür parkında Endonezya’daki günlük yaşamının küçük bir özetine tanıklık edebilirsiniz.

Endonezya kültürünü en iyi gözlemleyebileceğiniz yerlerden birisi olan bu parkta yerli halkın gelenekleri, dansları ve günlük giysileri de sergileniyor. Minyatür Parkı turistleri kendisine çeken büyük bir kompleks olarak karşımıza çıkıyor.

Burada sinema, küçük müzeler, teleferik ve dinlenme tesisleri de yer alıyor. Bu yüzden buraya geldiğinizde yapacağınız çok fazla seçenek mevcut.

Çok yönlü oluşu sayesinde dünyanın da dikkatini çekmeyi başaran Endonezya Minyatür Parkı,31 Aralık 2014 yılında Dünya Barış Komitesi tarafından da bir ödüle layık görülmüş. Uluslararası Medeniyet Parkı ve Dünya Barış Teması Parkı unvanını elde ettiği biliniyor.

Jakarta geziniz boyunca kentin caddelerini ve müzelerini dolaştıktan sonra minyatür parkına gelerek ailenizle keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Jakarta’nın Doğal Güzellikleri

16) Bin Adalar

Bin Adalar Jakarta

Halk arasında Kepulauan Seribu olarak anılan Bin Adalar Jakarta’nın sahil kesiminde yer alan bir ada zinciri olarak karşımıza çıkıyor.

Şehrin kuzeye bakan sahilinde bulunan bu ada topluluğu turistlerin de uğrak noktası. Toplamda 110 adet adanın birleşiminden oluşan Bin Adalar dünyaca meşhur bir doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor.

Yönetim olarak Jakarta’ya bağlı olan adalarda yerel yasalar uygulanmıyor.

Dünya üzerinde benzeri bulunmayan bu ada topluluğundan yalnızca 13 adeti üzerinde medeniyet kurulu durumda.

Adaların 23 adeti özel sektörden kişilerin mülkiyeti altında ve halkın buraya erişmesi yasak.

11 adet adanın da tatil köyü olarak turizme açıldığı biliniyor.

Bazı adalar da yalnızca balıkçılık faaliyetleri için kullanılıyor.

Geriye kalan adalar ise terk edilmiş durumda. Üzerinde hiçbir yerleşim bulunmuyor.

Hem tarihi ve kültürel hem doğal güzellikler yönünden oldukça zengin bir şehir olan Jakarta’ya geldiğinizde Bin Adaları görmenizi tavsiye ediyoruz. Masmavi suların ortasındaki bu mini adaların oluşturduğu manzaraya hayran kalacağınızdan eminiz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız