Karadeniz’de Gezilecek Yerler

0
6234
Karadeniz Gezilecek Yerler
Karadeniz Gezilecek Yerler

Karadeniz, birbiri ile yarışır güzellikteki yaylaları, şelale ve gölleri, kanyonları, etkileyici tarihi yapıları ile hem Türkiye’den hem de dünyanın dört bir yanından binlerce kişi ağırlıyor. Karadeniz boyunca uzanan şehirlerde yemyeşil doğayla kucaklaşırken, Karadeniz’in hırçın dalgalarına karşı keyifli manzaraların tadını çıkarabileceğiniz birçok nokta bulunuyor Karadeniz’de gezilecek yerler arasında.

Türkiye’nin ve dünyanın en iyi çay üreticisi Karadeniz’de çay tarlalarını ziyaret edebilir, yaylalarında konaklayabilir, doğa yürüyüşleri ve kamp yapabilir, tarihi ve kültürel yapılarını görebilirsiniz. Sizler için Batı’dan Doğu’suna kadar Karadeniz’de gezilecek yerleri listeledik. Her biri ölmeden önce görülmeye değer!

Zonguldak

Zonguldak
Zonguldak

Karadeniz’de gezilecek yerler yazımıza, doğal kaynaklarıyla ün salmış Zonguldak ile başlayalım. Maden bölgesi olduğu için Zonguldak deyince kafanızda gri-siyah renklerde bir şehir canlanmasın! Şehirde yeşillikler içinde kamp yapabileceğiniz alanlar, ziyaret edebileceğiniz şelaleler, mağaralar bulunuyor.

  • Gökgöl Mağarası: Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Gökgöl Mağarası, Zonguldak’ta görebileceğiniz yerlerden. 875 metrelik bölümü ziyarete açık, dört kattan oluşan Gökgöl Mağarası’nda görebileceğiniz etkileyici sarkıtlar ve dikitler bulunuyor.
  • Harmankaya Şelaleleri: Zonguldak’ta görebileceğiniz doğal güzelliklerden biri Harmankaya Şelaleleri. Yemyeşil bitki örtüsü içinde gizli bu cennet, yürüyüş yapmayı seviyorsanız tam size göre. Kestane, meşe, gürgen, kızılağaç, çınar gibi çeşit çeşit ağaçlarla çevrili vadi içinde yürüyebileceğiniz birçok parkur ve göreceğiniz iki şelale bulunuyor.

Bolu

Bolu
Bolu

Türkiye’nin en romantik bölgelerinden Bolu, Karadeniz’de gezilecek yerler arasında atlanmaması gereken noktalar barındırıyor. Özellikle kamp, doğa sporları seviyorsanız Bolu birçok aktivite sunuyor ziyaretçilerine.

  • Yedigöller Milli Parkı: İlkbahar ve sonbaharda büyüleyici manzaralar sunan Yedigöller Milli Parkı, hem ailece hem de partneriniz ile vakit geçirebileceğiniz en güzel yerlerden. Yedigöller Milli Parkı’nda Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak toplamda yedi etkileyici göl bulunuyor. Buralarda hizmet veren otellerde konaklayabilir, kamp seviyorsanız kamp hayatının tadını çıkarabilirsiniz.
  • Abant Gölü ve Tabiat Parkı: Bolu deyince Yedigöller ile birlikte akla gelen bir diğer yer Abant Gölü. Abant Dağı eteklerindeki bu etkileyici yer, doğa yürüyüşleri, kamp, piknik, olta balıkçılığı gibi aktiviteler sunuyor. Huzurlu bir alanda keyifli vakit geçirmek istiyorsanız Karadeniz’de gezilecek yerler listenize Abant Gölü ve Tabiat Parkı’nı mutlaka ekleyin.
  • Kartalkaya Kayak Merkezi: Kış sporları deyince Türkiye’nin dört bir yanında tavsiye verebileceğiniz birbirinden güzel kayak merkezleri bulunuyor. Bunlardan bir diğeri ülkenin en iyi kayak merkezlerinden Kartalkaya Kayak Merkezi. Aralık-Nisan ayları arasında kış sporları imkanları sunan bu kayak merkezinde, toplam uzunluğu 40 kilometreye yakın 25 kayak pisti bulunuyor. Burada kayak ekipmanları kiralayıp kışın tadını çıkarabileceğiniz gibi, her yaş grubu için kayak ve snowboard eğitimi verildiğini de hatırlatalım.

Mudurnu, Bolu

Mudurnu, Bolu
Mudurnu, Bolu

Bolu’ya bağlı Mudurnu, kültür turizmi için Karadeniz’de gezilecek yerler arasında. Geleneksel Türk-Osmanlı mimarisindeki evleri ile öne çıkan şehirde, 173 adet etkileyici bir mimariye sahip konaklar, camiler ve hamamlar bulunuyor. Tarihi atmosfere sahip Mudurnu sokakları ve tarihi evleri şu anda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde.

1890 senesinden günümüze uzanan Mudurnu Saat Kulesi, 1374 tarihli Türkiye’nin en eski camilerinden Yıldırım Beyazıt Camii Mudurnu’da görmeniz gereken tarihi yapılardan. İki üç katlı, cumbalı ahşap evleri ile ünlü Mudurnu’da sokakların arasında kaybolun, bol bol fotoğraf çekin. Özellikle kış aylarında karlar altında bu şehrin oldukça etkileyici olduğunu da unutmayın!

Minik bir not: Mudurnu’ya yapacak olduğunuz ziyarette Sülüklü Göl’e de gidebilirsiniz! 800 hektarı aşkın gölde yürüyüş parkurlarını yürüyebilir, balık avlama turlarına katılabilirsiniz.

Safranbolu, Karabük 

Safranbolu, Karabük
Safranbolu, Karabük

Tarihi evleriyle ünlü Safranbolu, Batı Karadeniz’de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda. Korunma altına alınmış 1000’e yakın tarihi evi ile Safranbolu adeta açık hava müzesi. Osmanlı mimarisindeki Safranbolu evlerinin en önemli özelliği yapıların hepsinin kendine has mimari tarzı olması ve evlerin bir başka evin görüş açısını asla bozmaması.

Günümüzde otel, restoran, kafe ve müzelere dönüşmüş Safranbolu evleri arasında yürüyüp, tarihi Safranbolu çarşısını dolaşın. Safranbolu’nun tarihi çarşısında el yapımı ürünler, hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Peki Safranbolu sokaklarında dolaşırken hangi yapıları görmelisiniz?

  • Kaymakamlar Gezi Evi
  • Cinci Hanı ve Hamamı
  • Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
  • Safranbolu Saat Kulesi

Minik bir not: Safranbolu’ya kadar gelmişken Tokatlı Kanyonu’nu görmenizi tavsiye ederiz. Kanyon üzerindeki 75 tona kadar ağırlık taşıyabilen Kristal Cam Teras’tan kanyonun büyüleyici manzarasını seyredebilirsiniz.

Amasra, Bartın  

Amasra, Bartın
Amasra, Bartın

Batı Karadeniz’de gezilecek yerler arasındaki Amasra, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Amasra’da size en güzel tavsiyemiz Ağlayan Ağaç’ta çay kahvenizi içerken Tavşan Adası’nı izlemek. Keskin gözlere sahipseniz adadaki yabani tavşanları görebilir; şanslı gününüzdeyseniz ada ve Ağlayan Ağaç arasında yüzen yunuslara denk gelebilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı’nın başladığı şehirlerden olan Amasra’da bölgenin tarihini öğrenmek isterseniz rotanızı Amasra Müzesi’ne çevirin. Karadeniz’in en eski kalelerinden ve şehrin simgesi Amasra Kalesi’ne çıkmayı da unutmayın. Burası şehrin en yüksek noktası. Amasra Kalesi’nden İnkumu ve Çakraz plajlarını, şehir manzarasını izleyebilirsiniz.

Güzelcehisar Lav Sütunları 

Güzelcehisar Lav Sütunları, Bartın
Güzelcehisar Lav Sütunları, Bartın

Karadeniz’de gezilecek yerler içinde en ilginç manzaraya sahip noktalardan biri Amasra’ya 35 kilometre mesafede bulunan Güzelcehisar Lav Sütunları. Dünya üzerinde yalnızca Kuzey İrlanda, İskoçya ve California’da görülen lav sütunlarının Türkiye’deki örneği Bartın’da.

Lav sütunları nasıl bir şey diye merak ediyor olabilirsiniz. 80 milyon yıllık volkanik lavların soğuyup kristalleşmesiyle oluşan Güzelcehisar Lav Sütunları, Karadeniz’in sularına karşı unutulmaz bir fotoğraf çekilmek isterseniz gidebileceğiniz noktalardan.

Çorum

Çorum
Çorum

Hititler’den yadigar Çorum için her ne kadar İç Anadolu Bölgesi’nde gibi düşünsek de, Çorum Karadeniz’de gezilecek yerler arasında. Anadolu’nun kültürel gelişiminde en önemli noktalardan biri halindeki bu şehir, Hitit uygarlığına ev sahipliği yapmış bir yer.

Peki Hititler ile bütünleşmiş Çorum’da nereleri görmek gerekiyor?

  • Boğazköy (Hattuşa) Ören Yeri: UNESCO Dünya Kültürel Miras listesindeki Hititler’in başkenti Hattuşa, Çorum’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada. Dünya üzerindeki ilk yazılı antlaşma tabletlerinin ortaya çıktığı Hattuşa, antik yazıtlarda “Bin Tanrılı Şehir” olarak bahsediliyor. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette çeşitli saray ve tapınaklar, anıtsal kapılar, çivi yazılı tabletler görebilirsiniz.
  • Yazılıkaya Tapınağı: Burası Hattuşa’nın en etkileyici kutsal alanı! Çok tanrılı inanışa sahip Hititler, Yazılıkaya Tapınağı’na 90’dan fazla Tanrı, Tanrıça, hayvan ve hayal ürünü yaratık resmetmişler. Hititler tarafından açık hava tapınağı olarak kullanılan bu alanda, her yıl ilkbaharda yeni yıl kutlamaları yapıldığı biliniyor. Yapılan kutlamalarda “Tüm tanrıların” Yazılıkaya Tapınağı’nda buluştuğu biliniyor.
  • Alacahöyük Müze ve Ören Yeri: Çorum’daki görülecek yerler arasında en önemli noktalardan Alacahöyük, Hititler’in kültür ve sanat merkezi olarak biliniyor. Buradaki sfenksli yapı antik şehrin en dikkat çeken noktası. Buraya kadar gelmişken Kalkolitik Çağ’dan Hitit ve Frig dönemine kadar farklı çağlardan eserlerin sergilendiği Alacahöyük Müzesi’ni de ziyaret edin.
  • Şapinuva Ören Yeri: Günümüzde Ortaköy olarak bilinen bu bölge, bir zamanlar Hititler’in önemli idari merkezlerinden biri. Askeri ve dini merkez olarak bilinen Şapinuva’da, İki Fırtına Tanrısı adına yapılmış tapınaklar, kraliçe sarayı, ordu komutanlığı gibi önemli kurumlar bulunuyor.

Amasya

Amasya
Amasya

Elması ile ünlü Ferhat ile Şirin’in diyarı Amasya, eğer Karadeniz’in iç kısımlarına seyahat etmek istiyorsanız görebileceğiniz birtakım güzellikler barındırıyor. Hadi biraz bunlardan bahsedelim!

  • Pontus Kralları Kaya Mezarları: Kaya mezarları deyince genellikle Ege ve Akdeniz bölgesindeki kaya mezarları aklımıza gelse de, Harşena Dağı eteklerindeki Pontus Kralları Kaya Mezarları, Karadeniz’de gezilecek yerler arasında. M.Ö. 302’de kurulan Pontus Krallığı’nın ilk yedi kralına ait bu mezarlar sizi gerçekten etkileyecek!
  • Yedi Kuğular Kuş Cenneti: 100’den fazla kuşa ev sahipliği yapan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Amasya’nın en güzel noktalarından. Burada kuğu, kaz, ördek, turna, karabatak, karabaş gibi kuş türlerini gözlemleyebilir; doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Bizim önerimiz sabahın erken saatlerinde veya gün batımında burayı ziyaret etmeniz. Ayrıca unutmayın, Yedi Kuğular Kuş Cenneti, akpelikanların Türkiye’de üreme yaptığı iki alandan biri.

Sinop Cezaevi, Sinop

Sinop Cezaevi, Sinop
Sinop Cezaevi, Sinop

Üç tarafı denizlerle ve surlarla çevrili 1887 senesinde inşa edilen Sinop Cezaevi, Sabahattin Ali’den Nazım Hikmet’e çok sayıda ünlü edebiyatçının hapis yattığı yer. Firar etmenin çok güç olduğu Sinop Cezaevi, Türkiye’nin Alcatraz’ı olarak da anılıyor ve günümüzde müze olarak ziyarete açık. Buraya yapacak olduğunuz ziyarette hapishane hücreleri, mahkumların yaşadığı koşullar hakkında bilgi sahibi olurken tüyleriniz diken diken olacak.

Evliya Çelebi’nin “Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkumları vardır” diye bahsettiği bu zindan, ilk olarak 1887’de resmi olarak cezaevine dönüştürülmüş, 1999 senesinde ise kapanmış.

Edip Akbayram’ın sesinden bildiğimiz Sabahattin Ali şiiri “Dışarda deli dalgalar / Gelir duvarları yalar / Seni bu sesler oyalar / Aldırma gönül aldırma” dizelerine ilham veren yeri kendi gözlerinizle görmek için Sinop’taki Tarihi Cezaevi’ni mutlaka ziyaret edin.

Samsun

Samsun
Samsun

Türkiye tarihinin en önemli günlerinden biri Samsun ile ilişkili: 19 Mayıs 1919. Yeni bir devrin başlangıcı dediğimiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basışı, bu şehri Karadeniz’in önemli noktalarından biri haline getiriyor.

  • Bandırma Gemi Müzesi: Samsun’da gezilmesi gereken ilk yer bize kalırsa Bandırma Gemi Müzesi. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getiren bu gemi, 1925 senesinde İlhami Söke tarafından satın alınıp geminin orijinal çizimleri referans alınarak tekrar yapılmış. Şu anda müze olarak kapılarını açan Bandırma Gemi Müzesi’nde, Mustafa Kemal ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri yer aldığı gibi, 1878’den duvar saati, telefon, masa ve sandalyeler, harita ölçüm malzemeleri de sergileniyor.
  • Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti: Karadeniz’de gezilecek yerler ağırlıklı olarak doğal güzellikler. Samsun’un Bafra ilçesindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, bölgede görebileceğiniz noktalardan. İlkbahar ve sonbaharda binlerce kuşun mola verdiği bu alanda flamingo, pelikan, leylekler başta olmak üzere 400’den fazla türü görebilirsiniz.
  • Amazon Köyü: Binlerce yıl önce yaşayan kadın savaşçı topluluk Amazon Kadınlarını herkes duymuştur. Homeros, Sokrates gibi ünlü filozofların eserlerinde bahsedilen, Hititler’in kil tabletlerinde geçen Amazon Kadınları, bir zamanlar Samsun sınırlarında yaşıyordu desek ne dersiniz? Aradan bin yıllar geçse de Samsun bunu unutmamış ve 19 Mayıs Üniversitesi tarafından geliştirilen proje ile Amazon Köyü açılmış. Burada Amazon Kadınları’nın günlük yaşantısı, avlanırken kullandıkları aletleri görebilir, dönemin insan anatomisi incelenerek yapılmış 24 Amazon Kadınının balmumu heykellerini görebilirsiniz.

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı, Tokat

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı, Tokat
Ballıca Mağarası Tabiat Parkı, Tokat

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı, 2024 yılının ilk aylarında en çok konuşulan yerlerden birisiydi. Sebebi ise Çinli bir ailenin coğrafya kitabında görüp etkilendikleri Ballıca Mağarası’nı görmek için Tokat’ı ziyaret etmesi! Dünya mağaraları arasında “Dünyanın 8. Harikası” olarak geçen bu mağara, Tokat’a 26 kilometre mesafedeki Ballıca Köyü’nde.

Dünyanın en büyük mağaralarından olan Ballıca Mağarası, tespit edilen tüm mağara oluşumlarına sahip. Toplam sekiz salonun olduğu mağarada, havuzlu salon, fosil salonu, çamurlu salon gibi alanlar var. Ballıca Mağarası’nda dev boyutlardaki sarkıt ve dikitlerin yanı sıra, özgün “soğan sarkıtları” da buranın uluslararası alanda önemini artırıyor.

Minik bir not: Ballıca Mağarası Tabiat Parkı’nı ziyaret etmek isteyenler, yol üstündeki Mahperi Sultan Kervansarayı’nı ziyaret edebilirler. Sülüs hatlı kitabeleriyle ilgi çeken yer, 1238’de Alaeddin Keykubad’ın ilk eşi Mahperi Hatun tarafından yaptırılan ilgi çekici bir yapı. En iyi Selçuklu mimarisi örneklerinden birini görmek isterseniz Karadeniz’de gezilecek yerler listenize burayı da ekleyin. 

Giresun Adası, Giresun

Giresun Adası, Giresun
Giresun Adası, Giresun

Fındık, badem gibi kuruyemişler ve tarih boyunca kirazı ile öne çıkan Giresun, Karadeniz’de gezilecek yerler arasında ilginç bir yere ev sahipliği yapıyor: Giresun Adası. Giresun’da farklı bir deneyim elde etmek istiyorsanız Türkiye’nin Karadeniz’deki iki adasından biri olan sessiz ve sakin Giresun Adası listenizde yer alsın.

M.Ö. 6. yüzyılda Pontus Rum Krallığı’ndan kaldığı düşünülen kale ve surlar, kilise ve şapeller bulunan Giresun Adası’nın en önemli simgesi ise, Anadolu’da doğurganlık ve Bereket Tanrıçası Kibele ile ilişkilendirilen “Hamza Taşı”nın burada yer alması. 4000 yıllık bu kutsal taş, umut veren ve mistik güç kaynağı olan bir dilek taşı.

Giresun ile alakalı minik bir not: Giresun kirazın anavatanı. Hatta Giresun şehrinin adı tarihte Kerasus olarak geçiyor ve bu kelime “kiraz” anlamına geliyor.

Trabzon 

Trabzon
Trabzon

Karadeniz’de gezilecek yerler arasında belki de en gelişmiş şehir Trabzon. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli kentlerinden olan Trabzon’da görülecek birbirinden güzel destinasyonlar var. Doğal güzellikler, tarihi yapılar, ziyaret edilmesi gereken müzeler… Her zevke hitap eden bir şeyler bulabilirsiniz bu şehirde.

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, Trabzon
Sümela Manastırı, Trabzon

Trabzon denince akla gelen ilk yer Sümela Manastırı. Altındere Vadisi’nin sarp yamaçlarına kurulu etkileyici manastırın M.S. 365-395 tarihlerinde inşa edildiği düşünülüyor. Yunanca “siyah” anlamına gelen “melas” kelimesinden türeyen Sümela ismi, yalnızca manastıra değil, bölgeye de ismini veriyor. Tam adı Panagia Sumela olan manastır, Meryem Ana’ya ithafen inşa edildiği için burası halk arasında Meryem Ana Manastırı olarak da geçiyor.

Altındere Vadisi’nden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan Sümela Manastırı’na ulaşımın zor olduğunu söylemek gerek. Dik ve tepelik alandaki manastıra ulaşım her ne kadar yorucu olsa da sonunda ulaşacağınız manzara oldukça etkileyici.

Sümela Manastırı’na yapacak olduğunuz ziyarette burada kütüphane, kilise, rahip odaları, mutfak bölümü ve ocakları görebilirsiniz. Sümela Manastırı’nın freskolarını incelemeyi de unutmayın!

Minik bir not: Sümela Manastırı’ndan sonra dilerseniz Vazelon Manastırı ve Peristera Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Uzungöl Tabiat Parkı

Uzungöl Tabiat Parkı, Trabzon
Uzungöl Tabiat Parkı, Trabzon

Karadeniz’de gezilecek yerler arasında ilk akla gelen noktalardan Uzungöl Tabiat Parkı, Trabzon’un güzelliklerinden. İki dağın arasında konumlanan ve ormanlarla çevrili gizli cennet Uzungöl, yeşilin binlerce tonunu görebileceğiniz bir yer.

Yılın her mevsimi yağışlı olan Uzungöl Tabiat Parkı’nda göl manzaralı eşsiz manzaralar arasında yürüyüşe çıkabilir, ATV ve bisiklet turlarına katılabilir, bölgenin lezzetli alabalığından yiyebilir ve çevredeki Haldizen Yaylası, Garester Yaylası gibi yaylalarına tur düzenleyerek oksijen depolayabilirsiniz.

Sürmene

Sürmene, Trabzon
Sürmene, Trabzon

Trabzon’da doğa gezilerinin yanı sıra kültürel bir tur yapmak istiyorsanız rotanızı Sürmene’ye çevirmeniz gerekiyor. Karadeniz Bölgesi’nin en ünlü yerleşim merkezlerinden olan Sürmene’de, Osmanlı Dönemi’nden kalan Memişoğlu Konağı’nı ziyaret edebilir, tarihi Sürmene Kalesi’nden şehrin eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz.

Sürmene bıçakları ile bilinen şehirde, bıçakçılık geleneği yüzyıllardır devam ediyor. Bu sebeple bölgedeki bıçak atölyelerini ziyaret etmenizi ve bu geleneksel el sanatı hakkında bilgi sahibi olmanızı öneriyoruz.

Hamsiköy

Hamsiköy, Trabzon
Hamsiköy, Trabzon

Hamsiköy, Karadeniz’in gizli cennetlerinden. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Hamsiköy özellikle gastronomik geziler seviyorsanız uğramanız gereken yerlerden. Burada hamsinin her türü başta olmak üzere tazecik deniz lezzetlerinin yanı sıra, mısır ekmeği ve diğer yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz.

Hamsiköy’de geleneksel ahşap evlerde konaklayabilir, civarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Karadeniz kültürünü yakından tanımak ve kısa sürede adeta lokal gibi bir yaşam sürmek istiyorsanız burayı mutlaka görün.

Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü, Trabzon
Atatürk Köşkü, Trabzon

Trabzon’da Karadeniz’de gezilecek yerler arasında bir nokta daha bulunuyor: Atatürk Köşkü. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924, 1930 ve 1937 tarihlerinde Trabzon ziyaretinde kalmış olduğu köşk günümüzde müze olarak kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Konstantin Kabayanidas tarafından 19. yüzyıl başlarında yazlık olarak yaptırılan köşk, Mustafa Kemal Atatürk konakladıktan sonra Atatürk Köşkü olarak anılmaya başlanıyor. 1943’ten beri de müze olarak ziyaret edilebilen taş işçiliği ile öne çıkan yapı, Trabzon’daki Batı mimarisinin en iyi örneklerinden.

Trabzon’daki Atatürk Köşkü’ne yapacak olduğunuz ziyarette Mustafa Kemal Paşa’nın kullandığı mobilya ve eşyaları görebilir, etnografik nitelikteki 300’den fazla parçayı inceleyebilirsiniz.

Rize  

Zilkale, Rize
Zilkale, Rize

Dünyanın en kaliteli çayının merkezi Rize, Karadeniz’de gezilecek yerler arasında ilk akla gelen yerlerden. Hem kültürel seyahat yapmak hem de doğa içinde vakit geçirmek istiyorsanız Rize’nin yemyeşil yaylaları ve orman dokusu oldukça huzurlu bir atmosfer sunuyor.

  • Rize Botanik Çay Bahçeleri: Kent merkezinde çay bahçeleri gezmek istiyorsanız rotanız burası olmalı. Tarlada çalışan işçilerin çay toplama ve işleme sürecine tanıklık edebilirsiniz burada. Çay kültürünü öğrenmek için ideal bir nokta olan Rize Botanik Çay Bahçeleri’nde çay satın alabilirsiniz.
  • Çaykur Çay Müzesi: Türkiye’nin en büyük çay üreticisi Çaykur Çay Müzesi, Rize’nin çay tarihini tüm dünyaya tanıtmayı amaçlayan bir yer. İki katlı bir evde kapılarını açan müzede, çay imalatında kullanılan aletler sergilendiği gibi, dünyanın çeşitli yerlerinden çay içme ve demleme teknikleri üzerine bilgi de aktarılıyor.
  • Zilkale: Fırtına Deresi yatağından yaklaşık 100 metre yukarıda kurulu etkileyici heybetiyle Zilkale, enfes bir orman manzarası sunuyor. Zilkale’nin toplamda sekiz burç ve devasa gözetleme kuleleri bulunuyor. Karadeniz’de gezilecek yerler listenize burayı mutlaka ekleyin.
  • Rize Kalesi: Eğer Rize’yi kuşbakışı görmek istiyorsanız, rotanızı Rize Kalesi’ne çevirin. Buradan hem şehir manzarası hem de etraftaki çay bahçelerini izleyebilirsiniz. Rize Kalesi’ne araç veya minibüslerle ulaşabileceğiniz gibi yaklaşık 40-45 dakikalık keyifli bir yürüyüş ile de ulaşabilirsiniz.

Rize Yaylaları

Pokut Yaylası, Rize
Pokut Yaylası, Rize

Rize’ye yapılan gezi ve seyahatlerin odak noktası her zaman Rize’nin eşsiz, birbirinden güzel yaylaları oluyor. Karadeniz’de gezilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gereken 5 yayladan bahsedelim!

  • Ayder Yaylası: Çamlıhemşin’deki çam ormanlarıyla çevrili Ayder Yaylası, Türkiye’nin en turistik noktalarından. Kaçkar Dağlarına karşı huzurlu ve doğayla iç içe bir tatil arzuluyorsanız Ayder Yaylası’nı tercih edebilirsiniz. Burada trekking veya bisiklet turu yapabilir, yamaç paraşütü deneyebilir, zengin flora ve faunasını inceleyebilirsiniz. Ayder Yaylası ziyaretinizde bölgedeki Ayder Şelalesi’ni ziyaret edip, etrafında piknik yapmanızı da öneririz.
  • Gito Yaylası: Yeryüzü ve bulutlar birleştiğinde ne harika bir manzara olur değil mi? Çamlıhemşin’deki Gito Yaylası, masalsı manzaralara şahit olacağınız bir yer. Türkiye’nin endemik bitkilerine ev sahipliği yapan alanda yürüyüş yollarını keşfedebilir, yöresel yayla lezzetlerinden nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.
  • Fırtına Vadisi: Rize’nin muhteşem dağ manzaralı, yemyeşil vadisi Fırtına Vadisi, akarsu ve tarihi köyleri ile ünlü bir bölge. Doğa yürüyüşü yapmayı seviyorsanız Fırtına Deresi’nde birçok parkur olduğunu söyleyelim. Vadi boyunca akan sularda olta balıkçılığı yapabilir, ekstrem sporlara ilginiz varsa bölgede yapılan su sporlarını deneyebilirsiniz.
  • Pokut Yaylası: Fırtına Deresi manzaralı Pokut Yaylası, Karadeniz’de gezilecek yerler arasında. Harika bir manzara sunan Pokut Yaylası, konaklama için de oldukça ideal. Kamp alanlarının yanı sıra ahşap evlerde konaklayarak farklı bir deneyim elde edebilirsiniz.
  • Anzer Yaylası: Balı ile ün yapan Anzer Yaylası, Rize’ye yapılan seyahatlerde olmazsa olmaz noktalardan. Anzer Yaylası aşağı ve yukarı olarak iki kısımdan oluşuyor. Alt kısım Ballı Köy, üst kısım ise Çiçekli Köy. Her ikisinde de manzara müthiş! Burada doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz gibi, yamaç paraşütü gibi ekstrem sporlar deneyebilirsiniz. Bölgede organik balları denemeyi unutmayın!

Artvin  

Şavşat Karagöl, Artvin
Şavşat Karagöl, Artvin

Doğu Karadeniz’de gezilecek yerler arasında en etkileyici noktalardan biri Gürcistan sınırındaki Artvin. Türkiye’nin cennet şehirlerinden Artvin’de gözleriniz yeşile, ciğerleriniz oksijene doyacak! Bölgenin kendine has büyüleyici güzellikteki milli parkları ve yaylaları, tarihi yapılarıyla Artvin her gezginin ölmeden önce görmesi gereken şehirlerden.

  • Karagöl Tabiat Parkı: Artvin’in Şavşat ilçesindeki Karagöl, Türkiye’deki en güzel milli parklardan biri. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Karagöl, ladin ve köknar ağaçları içinde muhteşem dağ ve göl manzarası ile etkileyici bir yer. Özellikle kamp yapmayı seviyorsanız, Karagöl Tabiat Parkı’nda kamp yapabilir, etraftaki köylere yürüyüş düzenleyebilir, piknik yapabilir ve her şeyden önemlisi kristal berraklığındaki gölün verdiği huzurun tadını çıkarabilirsiniz.
  • Mençuna Şelalesi: Artvin’in en çok ziyaretçi çeken noktalarından 100 metreden dökülen Mençuna Şelalesi, Türkiye’nin yüksekliği en fazla şelalelerinden. Özellikle nisan-mayıs aylarından sonra burayı ziyaret ediyorsanız, eriyen kar sularının karıştığı Mençuna Şelalesi’nin gürül gürül suları sizi oldukça etkileyecek!
  • Borçka: Borçka hem Karçal Dağları hem de dünyanın ender biyosfer rezervlerinden Maçahel’in bulunduğu yer. Şifalı kaplıcalara sahip alanda günübirlik trekking yapabilir, kamplı hiking düzenleyebilirsiniz.
  • Gorgit Yaylası: Maçahel’in en büyüleyici bölgelerinden biri Gorgit Yaylası, Karadeniz’de gezilecek yerler arasında atlamamanız gereken yerlerden. Burada kendinizi adeta bulutların arasında hissedeceksiniz! Buz gibi dereler, el değmemiş doğal güzellikler ve doğa içinde ahşap yayla evlerinde konaklamak istiyorsanız tercihiniz Gorgit Yaylası olmalı.
  • Maral Şelalesi: Bu şelale, Artvin’in en güzel şelalelerinden. Fotoğraf safarisi ve doğa gezisi için Maral Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Maral Köyü’ne gittikten sonra orman içinden yürüyüş parkurlarını takip ederek şelaleye varabilirsiniz. Parkurun zorlu olmaması her yaştan yürüyüşçüye hitap ediyor.
  • Çifte Köprü: Artvin’in en çok fotoğraflanan alanlarından birine uğramadan olmaz! Karadeniz’in en güzel köprülerinden 33,5 metrelik Çifte Köprü fotoğraf çekmeyi sevenler için ve doğa yürüyüşlerinin olmazsa olmaz noktalardan. Köprünün etrafındaki asırlık ağaçların altında çay-kahve içmeyi unutmayın!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız