Kos Adası Gezilecek Yerler: Hipokrat’ın Adasından Sevgiler

0
8969
Kos Gezilecek Yerler
Kos Gezilecek Yerler

Türkçede İstanköy olarak da isimlendirilen Kos Adası, 12 Adalar’ın en büyük üçüncü, nüfus olarak ise en kalabalık ikinci adası. Rodos’a olan kültürel benzerlikleri sebebiyle “Küçük Rodos” olarak bahsedilen bu ada, Bodrum ve Datça’nın tam arasında bir noktada konumlanıyor. 

Kos’a ulaşım Bodrum üzerinden oldukça kolay. Eğer Schengen vizeniz varsa veya kapı vizesi ile Kos’a gitmek istiyorsanız Bodrum’dan Kos Adası’na yapılan günlük seferlerle hemen komşudasınız! Adaya hızlı feribotlarla ulaşım 20 dakika, normal feribotlar ise 45 dakika. Yakınlığından dolayı dilerseniz Bodrum’dan günübirlik bir tur dahi yapabilirsiniz Kos Adası’na.

Hipokrat’ın adası olarak bilinen Kos Adası, kültür bakımından oldukça zengin olduğu kadar tavernaları, sevimli dükkanları ve hareketli gece hayatıyla da biliniyor. Eğer adanın en hareketli zamanlarında burayı görmek istiyorsanız tavsiyemiz festivallerle geçen ağustos ayı. Her yıl Ağustos’un ilk iki haftası Mastichari Köyü’nde Şarap Festivali, 28 Ağustos’ta aynı köyde Agios Loannis Festivali düzenleniyor ve ağustos boyunca ada genelinde Hippokrateia Festivali kutlanıyor.

Kos Adası Kısa Tarihi

Kos Sokakları
Kos Sokakları

Akalar’dan Dorlar’a, Persler’den Antik Yunan, Roma İmparatorluğu, St. John Şövalyeleri ve Osmanlı Devleti gibi çeşitli medeniyetleri ağırlamış bir yer Kos Adası. Her bir medeniyet bambaşka izler bırakmış bu adada.

M.Ö. 460 yıllarında Hipokrat tarafından tarihin ilk tıp okulu Kos Adası’nda kurulmuş. M.Ö. 82’den itibaren Roma İmparatorluğu’nun kolonisi haline gelen Kos, yüzlerce yıl Roma’ya bağlı olarak yönetilip 1204 tarihinde Venedik işgaline uğruyor. 1315 tarihinden sonra da St. John Şövalyeleri kontrol ediyor burayı. Adaya yapacak olduğunuz ziyarette göreceğiniz Antimachia Kalesi St. John Şövalyeleri’nden bir miras.

12. yüzyılda gerçekleşen Haçlı Seferleri’nden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun parçası haline gelen Kos Adası, 1912’de İtalya hakimiyetine geçiyor; II. Dünya Savaşı’ndan sonra da Yunanistan’a en uzak ada olarak Yunanistan’a bağlanıyor.

Kos Adası’na Nasıl Gidilir?

Kos Adası’na Nasıl Gidilir?
Kos Adası’na Nasıl Gidilir?

Kos Adası’na Bodrum’dan hareket eden feribotlarla ulaşabilirsiniz. Yolculuk 30 dakika sürüyor, ancak hava şartlarına bağlı olarak 60 dakikaya da uzayabiliyor. Kod Adası feribot bilet fiyatlarını öğrenmek ve biletinizi satın almak için tıklayınız.

Kos Adası Gezilecek Yerler

Tarihin farklı dönemlerinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kos Adası’na bugün yapacak olduğunuz ziyarette tam bir kültür mozaiği keşfedeceksiniz. Antik Yunan’ın önemli isimlerinden Hipokrat’tan Roma’dan kalma yapılara, St. John Şövalyeleri’nin kalesinden Osmanlı’dan günümüze ulaşmış camilere kadar Kos Adası gezilecek yerler arasında birçok değer bulunuyor.

Sizler için hazırladığımız Kos Adası gezilecek yerler listesi yardımıyla Kos Adası’na bir seyahate hazır olacaksınız!

1) Kos Merkezi

Eleftherias Meydanı, Kos Adası
Eleftherias Meydanı, Kos Adası

Kos Adası gezilecek yerler arasındaki birçok nokta Kos’un merkezinde yer alıyor. Burası feribottan indiğiniz ilk yer! Yaklaşık 13 kilometre boyunca uzanan şehir merkezi, Ege’de görmeye alışık olduğumuz begonvillerle süslü evler, daracık sokaklar, birbirinden güzel tavernalar ile çevrili.

Kos merkezinde Osmanlı’dan kalan camiler, Hipokrat’ın Çınar Ağacı, şehrin arkeoloji müzesi, hem Antik Yunan hem de Antik Roma’dan yapılar göreceksiniz.

  • Eleftherias Meydanı: Adanın kalbi diyebileceğimiz nokta Eleftherias Meydanı. Burada kafelerden birinde oturup Yunanistan’ın en bilindik lezzetlerinden frappe içerken etraftaki insanları izlemek çok keyifli! Güne serin bir kahveyle başlayıp sonra Agora, Kos Arkeoloji Müzesi, cami ve kiliseleri gezmeye başlayabilirsiniz.

2) Hipokrat’ın Çınar Ağacı

Hipokrat’ın Çınar Ağacı, Kos Adası
Hipokrat’ın Çınar Ağacı, Kos Adası

Kos şehir merkezinde yer alan Hipokrat’ın Çınar Ağacı, Kos Adası gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer almalı! 14 metrelik genişliği ile Avrupa’nın en geniş ağacı olarak bilinen Hipokrat’ın Çınar Ağacı adeta adanın simgesi halinde.

Ada halkı Hipokrat’ın öğrencilerine bu çınar ağacı altında ders verdiğine inanıyor. Tabii şöyle bir gerçek var ki araştırmalara göre çınar ağacı 500’lü yaşlarında ve haliyle Hipokrat dönemi ile arasında yüzyıllar var. Belki de Antik Yunan döneminde aynı yerde bir başka çınar ağacı vardır veya Kos halkı Hipokrat’ı benimsediği için bu ismi her daim anımsatmak adına bu ağaca Hipokrat’ın Çınar Ağacı adını vermiş.

Hipokrat tıbbın babası olarak kabul edildiği için Kos Adası meydanında yer alan Hipokrat’ın Çınar Ağacı’ndan dallar ve yapraklar dünyanın dört bir noktasındaki tıp fakültelerine hediye olarak gönderilmiş.

Hipokrat’ın Çınar Ağacı’nın hemen yanındaki çeşme Osmanlı Valisi Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. Buradaki bir diğer Osmanlı mirası ise Loziya Camii. 2017’de Ege’de gerçekleşen depremde hasar gören cami şu anda onarımda. Ağacın karşısındaki kale ise St. John Şövalyelerinden dolayı Şövalyeler Kalesi olarak da bilinen Neratzia Kalesi.

3) Neratzia Kalesi

Neratzia Kalesi, Kos Adası
Neratzia Kalesi, Kos Adası

Kos Adası gezilecek yerler listemize Hipokrat’ın Çınar Ağacı’nın tam karşısında konumlanan Neratzia Kalesi ile devam edelim. Tapınak Şövalyeleri veya bir diğer ismiyle St. John Şövalyeleri, 14. yüzyıl sonlarında deniz yollarını savunmak için Bodrum Kalesi’ni ve Kos Adası’ndaki Neratzia Kalesi’ni inşa ediyor.

Kos limanının hemen girişindeki Neratzia Kalesi, bir zamanlar aynı konumda yer alan Neratzia Kalesi kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Bu sebeple bu isimle adlandırılıyor olsa da Kos Kalesi ismi ile de biliniyor. İç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşan askeri yapının inşası 100 yıl kadar sürmüş.

1523’te Kos Adası Osmanlı Devleti’nin eline geçince, kaleye birçok eklenti yapılmış. Neratzia Kalesi 1816’da gerçekleşen bir patlama sonucunda kullanılmaz hale gelmiş; fakat ada 1912’de tekrar İtalyan hakimiyetine geçince aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiş.

2017’deki Ege depreminden sonra ziyarete kapanan Neratzia Kalesi’nin şu anda içini gezemeyecek olsanız da dışarıdan mutlaka görmelisiniz. Kalenin önündeki hoş köprüsünde fotoğraf çekilebilirsiniz!

4) Osmanlı Camileri 

Defterdar Camii, Kos Adası
Defterdar Camii, Kos Adası

Kos Adası’nda günümüzde ziyaret edebileceğiniz veya dışarıdan göreceğiniz Osmanlı Devleti’nden kalma birkaç cami bulunuyor. Defterdar İbrahim Paşa Camii ve Gazi Hasanpaşa Camii Kos Adası gezilecek yerler listenizde yer alsın.

  • 1724 senesinde Defterdar İbrahim Efendi emri ile yapılan Defterdar Camii, 2017 senesine kadar Kos Adası’nın ibadete açık camilerinden biri. Yapının ilk katı dükkan, ikinci katı ise ibadet amacıyla kullanılıyormuş. Şu anda 2017 depreminden aldığı hasarlardan dolayı restorasyonda.
  • Gazi Hasanpaşa Camii, 1786 yılında Cezayirli Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. Bizans İmparatorluğu’ndan kalan Aya Yorgi Kilisesi kalıntıları üzerine inşa edilen Gazi Hasanpaşa Cami, adada gerçekleşen işgallerde baya hasar görmüş olsa da en büyük hasarı 2017 depreminde almış. Kesme taş mimarisiyle dikkat çeken yapı, şu anda restorasyonda.

5) Agora 

Agora, Kos Adası
Agora, Kos Adası

Kos Adası’nın önemli arkeolojik alanlarıyla Kos Adası gezilecek yerler listemiz devam ediyor! İçinde tapınaklar, bazilikalar, hamamlar bulunan M.Ö. 3. yüzyıldan kalma Agora, limana oldukça yakın bir konumda. Antik Çağlar’ın günlük yaşantısının izinden gitmek isterseniz Kos’a yapacak olduğunuz ziyarette bu Agora’yı ziyaret etmelisiniz.

6) Antik Gymnasium 

Antik Gymnasium, Kos Adası
Antik Gymnasium, Kos Adası

Günümüzdeki gymnasium kelimesi, Antik Yunan’dan armağan! Antik Yunan’da, halka açık düzenlenen spor yarışmalarına hazırlık ve eğitim alanı olarak kullanılan alana gymnasium adı veriliyor. Kos Adası’nda da M.Ö. 3. yüzyıldan kalan tam üç adet gymnasium bulunuyor.

Antik stadyum alanı ve yüzme havuzunun yanı sıra, hamamlar, Afrodit Tapınağı ve Herakles Tapınağı kalıntıları görebilirsiniz burada. Agora ve gymnasium’dan çıkarılan eserler ve en önemlisi Hipokrat heykeli ve şehir mozaikleri şu anda Kos Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

7) Roman Odeon of Kos

Roman Odeon of Kos
Roman Odeon of Kos

Bundan binlerce yıl önce Kos Adası’nda konserler ve oyunlar nerede sergileniyordu dersiniz? M.S. 1. ve 2. yüzyılda inşa edilen Roman Odean of Kos’ta! Yaklaşık 750 kişilik bu küçük amfi tiyatronun ilk dokuz sırası orijinal mermer. Sahne alanının mozaik yer döşemesi oldukça ilgi çekiyor, tıpkı nişlerde yer alan heykeller gibi!

Kos Adası’na yapacak olduğunuz ziyarette günün her saati açık olan Roman Odeon of Kos’ta zaman geçirip kendinizi Antik Çağ’ın bir tiyatro oyununda hayal etmeyi unutmayın!

8) Casa Romana

Casa Romana, Kos Adası
Casa Romana, Kos Adası

Roma döneminden kalma malikane Casa Romana, Kos Adası gezilecek yerler arasında. Eğer Roma Dönemi günlük yaşantısı ve mimarisi ilginizi çekiyorsa dönemin bolluk ve bereket simgesi bu yapı mutlaka görülmeli; çünkü neredeyse her şey orijinal!

Araştırmalara göre evin ilk bölümü 1. yüzyılda yapılmış ve diğer bölümleri ise 3. yüzyılda eklenmiş. 36 oda ve 3 avlu bulunan yapıda ilgi çekici mozaikler ve heykeller bulunuyor. Casa Romana’nın en ilgi çekici noktası elbette bu zemin mozaikleri. Alandan çıkan eserlerin çoğu Kos Arkeoloji Müzesi’nde.

9) Kos Arkeoloji Müzesi

Kos Arkeoloji Müzesi
Kos Arkeoloji Müzesi

Kos Adası’nın antik yapılarından bahsederken Kos Arkeoloji Müzesi’ni ayrıca ele almadan olmaz. Burayı Kos Adası gezilecek yerler listenize eklerseniz, ada tarihi hakkında daha geniş kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ada genelinde gerçekleşen kazılarda çıkarılan tarihi eserler şehrin merkezindeki Eleftherias Meydanı’nda Kos Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Şehrin çeşitli noktalarında yer alan zemin mozaikleri, Agora ve gymnasium’dan çıkarılan eserler, Hipokrat heykeli, Afrodit Tapınağı ve Herakles Tapınağı burada görecekleriniz arasında.

10) Asklepion

Asklepion, Kos Adası
Asklepion, Kos Adası

Kos Adası’nın şehir merkezine 5 kilometre mesafedeki Asklepion, adanın en önemli arkeolojik alanı. Burası, Apollo’nun oğlu, tıp ve sağlık tanrısı Asklepion’a adanmış Antik Çağ hastanesi. Zamanında Antik Yunan’ın her yerinden insanların şifalanmak için geldiği Asklepion’un tarihi M.Ö. 357’ye dayanıyor.

Hastalıkların sistemli sınıflandırılması, prognoz ve klinik gözlem kullanımı gibi tıp alanındaki katkılarıyla “Tıbbın Babası” olarak anılan Kos doğumlu Hipokrat’ın Asklepion’da eğitim aldığı biliniyor.

Asklepion tarihteki önemi ile mutlaka görülmesi gereken bir yer. Kos Adası gezilecek yerler listenize ekleyin. Buranın manzarasının harika olduğunu da söylemeden geçmeyelim!

Kos Adası Şehirleri

Kos şehir merkezinde görmeniz gereken her yeri görüp adanın diğer bölgelerini keşfe çıkmak istiyorsanız size iki önerimiz olacak: Mastichari ve Zia. Biri denizin tadını çıkarmak isteyenlere, diğeri ise manzaralı hoş bir dağ köyü.

Mastichari

Mastichari, Kos Adası
Mastichari, Kos Adası

Kos şehir merkezinden yaklaşık yarım saatte ulaşım sağlayabileceğiniz Mastichari, Kos Adası’nın üst kısımlarında bulunan bir yerleşim. Burada ne yapabiliriz diye düşünüyorsanız ilk önerimiz Hipokrat Kültür Merkezi’ni ziyaret etmeniz. Eski bir Yunan evinin replikası yapılmış. Burada yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor, eğitimler veriliyor. En güzel yanı ise tıbbi bitkiler ve ağaçlarla süslü bir bahçeye sahip olması!

Mastichari’de bu kültür merkezini ziyaret ettikten sonra bölgenin sahilinin tadını çıkarabilirsiniz. Dilerseniz buradan hareket eden feribot seferleri ile bir başka Yunan adası Kalimnos’a gündelik bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.

Zia

Zia Köyü, Kos Adası
Zia Köyü, Kos Adası

Kos Adası’nın merkezinden 16 kilometre uzaklıktaki Zia Köyü, adanın en popüler köyü olarak Kos Adası gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Dikeos Dağı’nın eteklerine kurulu Zia’ya ulaşım ormanlık ve virajlı bir yoldan gerçekleşiyor. Bu esnada da gözleriniz yeşilin her tonuna doyuyor!

Çeşitli tavernaları, kafeleri elbette sunduğu unutulmaz gün batımı manzarası ile dikkat çeken Zia Köyü, yürüyüş sevenler için 6 farklı yürüyüş rotası sunuyor. Köyün içinde yer alan panolardan bu yürüyüş rotalarının haritalarını inceleyebilirsiniz. Genelde mesafeler birbirine oldukça yakın olduğu için bu köye yalnızca bir gün ayırarak bu rotaların birçoğunu yürüyebilirsiniz.

Kos Adası’nda kısıtlı vaktiniz varsa gün batımı için Zia Köyü’nü tercih etmenizi öneriyoruz. Böylece hem harika bir gün batımına şahitlik etmiş hem de hızlıca bir köy turu yapmış olursunuz.

Kos Adası Tekne Turu

Kos Adası'nda Tekne Turu
Kos Adası’nda Tekne Turu

Kos Adası gezilecek yerler listeniz bittiyse size adadan bir önerimiz daha olacak: Tekne turu! Eğer vaktiniz varsa ve vize ihtiyacınız yoksa Kos limanından hareket eden teknelerin turlarına katılarak aynı seyahat içinde birbirinden güzel diğer Yunan adalarını görme şansı yakalayabilirsiniz.

Kos’tan hareketli tekne turları Plati, Kalimnos ve Pserimos’a uğruyor. Tekne turlarına genellikle öğle yemeği fiyatı da dahil oluyor. (Ödeme yapmadan önce tur firmasına mutlaka sorun!)

Tekne turlarında uğranan noktalardan kısaca bahsedecek olursak;

  • Plati yerleşimin olmadığı bir ada. Burada cam gibi denizde yüzme molası veriliyor.
  • Süngerleri ile meşhur Kalimnos, bir zamanların süngercilik merkezi. Şu anda da burada kafe ve tavernaları gezebilir, sünger satışı yapan dükkanları dolaşabilirsiniz. (Bodrum’dan Kalimnos’a her gün feribot seferi düzenleniyor, bunu da buradan hatırlatmış olalım!)
  • Keçi Adası olarak bilinen Pserimos, tekne turlarının bir diğer yüzme molası yerlerinden. Burası küçük olsa da her zaman kalabalık oluyor!

Kos Adası Plajları

Kavo Paradiso Plajı, Kefalos Civarı
Kavo Paradiso Plajı, Kefalos Civarı

Yaklaşık 114 kilometrelik bir sahil şeridine sahip Kos Adası’nda, adanın hemen her noktasında tercih edebileceğiniz birbirinden güzel plajlar bulunuyor. Özellikle yaz mevsiminde Kos Adası’nı ziyaret ediyorsanız, plaj konusunda gerçekten çok şanslısınız.

  • Lambi: Şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Lambi Plajı, lokasyonundan dolayı adanın en kalabalık plajlarından. Her ne kadar kalabalık olsa da kumlu ve dalgasız bir plaj istiyorsanız Lambi doğru adres. Burada yer alan yel değirmenleri ile fotoğraf çekilmeyi unutmayın!
  • Kefalos: Kos Adası’nın popüler noktalarından Kefalos, muhteşem deniz renkleri ile sizi büyüleyecek! Burası plajları ile ünlü bir bölge. Önerimiz Ag. Stefanos Plajı. Burada yüzerken size rengarenk balıklar eşlik ediyor. Bu sebeple şnorkel dalışı için tercih edilebilir. Ag. Stefanos Plajı’nı Kos’taki diğer plajlardan ayıran şey, burada eski bir bazilika kalıntıları olması ve kıyıya yakın bir kayalıkta minik bir kilise yer alması.
  • Therma Plajı: Kos Adası’nın termal suları ile ünlü Therma Plajı, merkezden 10 kilometre mesafede yer alan adanın en sevilen plajlarından. Burada küçük kayalıklarla çevrili minik bir havuz dahi var. Yaz döneminde belediye Therma Plajı’na shuttle servisi düzenliyor. Kendi aracınızla gelecekseniz yolun oldukça dar ve engebeli olduğunu söyleyelim. Bizim tavsiyemiz Therma Plajı’na inmeden hemen önce yolun köşesindeki büfeden alışveriş yapıp, aracınızı da oraya park etmeniz.
  • Marmari ve Tigaki: Geniş ve kumlu plajları sevenlere önerimiz Marmari ve Tigaki Plajları. Özellikle Marmari Plajı adanın geri kalan bölgelerine göre daha düzenli ve bol kumlu. Platin beyazı kumsalı ile Tigaki oldukça popüler ve her daim kalabalık olsa da bu iki plajı Kos Adası gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin. 
  • Psalidi: Kos merkezine 5 kilometre mesafede yer alan Psalidi bölgesinde eğer çakıllı plaj seviyorsanız önerebileceğimiz iki yer var: Ammos Plajı ve Aghios Fokas. İkisi de sessiz sakin bir ortam sunuyor. Banyo suyu diye adlandırdığımız sımsıcak denizlerde yüzmeyi seviyorsanız Aghios Fokas’ta doğal termal kaynaklar bulunduğu için suyun her daim sıcak olduğunu söyleyelim.

Kos Adası’nda Ne Yenir?

Kekik Balı
Kekik Balı

Kos Adası’nda ne yenir diye düşünüyorsanız, klasik Ege-Yunan mutfağı haricinde size “mutlaka deneyin” dediğimiz lezzetler de olacak.

  • Kos Adası’nın en yerel yiyeceklerinin başında keçi sütünden yapılıp şarap içinde olgunlaştırılan posa peyniri geliyor. Kokusu da lezzeti de bir başka güzel! Deneyin, Kos’ta bulunduğunuz süre boyunca bol bol yiyin ve Türkiye’ye dönerken posa peyniri satın almayı unutmayın.
  • Kos Adası’na ait yemek önerimiz ise pitaridia ismi verilen lasagna benzeri bir çeşit. Adaya ait el yapımı makarnalar ilk olarak uzun şeritler halinde kesiliyor ve pitarido ismi verilen çubuklarla açılıyor. Et suyunda pişen pitaridia genellikle et ve domates sosu ile servis ediliyor; üzerine mizithra peyniri serpiliyor.
  • Kos’un yerel üretim yiyeceklerinden bir diğeri ise mutlaka denemeniz gereken kekik balı.
  • Adada kalamar, karides, ahtapot gibi deniz mahsulleri yiyebilir, Yunan mezeleri ile sofranızı donatabilirsiniz.
  • Tatlı önerimiz ise üst süslemesiyle aşureyi anımsatan varvara tatlısı.

Kos Adası’nda Alışveriş

Kos Adası alışveriş sokağı
Kos Adası alışveriş sokağı

Kos Adası’nda klasik turistik hediyeleri alabileceğimiz birçok dükkan bulunuyor ada genelinde. “Ben klasiklerin dışında hediye almayı tercih ederim” diye düşünüyorsanız, tavsiyemiz lokal gıdalara yönelmeniz. Posa peyniri ve kekik balı başta olmak üzere, yerel meyvelerden üretilen gazozlar, tarhana çorbasının bir benzeri ev yapımı trachanas Kos Adası’ndan almanızı tavsiye ettiğimiz ürünlerden.

Kos Adası’nda Ulaşım

Kos Adası
Kos Adası

Pitoresk ada Kos’ta en az 3 gün kalıp hem ada merkezini hem de plaj ve köylerini gezmenizi öneririz. Ekstra bir gün daha kalmak isterseniz Kos’tan hareket eden tekneler ile diğer adalara günlük tur düzenleyebilirsiniz.

Kos Adası’nı güzelce gezmek istiyorsanız, en güzel plajların ve köylerin şehir merkezinden uzakta olduğunu düşünürsek araba veya motosiklet kiralama firmaları ile iletişime geçmenizi öneririz. Böylece hem zamanı daha verimli kullanır hem de adanın en ücra yerlerini bile keşfedebilirsiniz.

Kos’ta merkezdeki yerleri kapsayan mavi otobüsler ve adanın diğer noktalarına hareket eden yeşil otobüsler var. Halk otobüsleri ile ada merkezinden Zia ve Mastichari gibi köylere ulaşım sağlayabilirsiniz. Unutmamanız gereken sefer saatini kaçırmamak! Kos Adası’nda taksi kullanmak pahalıya patlayabilir!

Kos Adası’nda diğer ulaşım seçenekleri ise tekneler ve taksi botlar. Tekneler gün boyunca Kos’un kıyı şeridindeki çeşitli noktalara hareket ettiği gibi adaya yakın Kalimnos, Bodrum gibi noktalara da seferler düzenleniyor. Eğer spesifik bir noktayı görmek istiyorsanız limandaki taksi botlar ile de iletişime geçerek özel ulaşım sağlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız