Melbourne Seyahat Rehberi

0
960

Melbourne, 4 milyon 930 binlik nüfusu ile Sidney şehrinin ardından Avustralya’nın en büyük ikinci şehri konumunda bulunmaktadır.

Ülkenin resmi dili İngilizcedir ve para birimi Avustralya dolarıdır. Avustralya Dolar kurunun Amerikan dolarından ve Eurodan daha düşük olması sebebiyle bu para birimin geçerli olduğu ülkelere seyahat etmek maddi olarak çok daha avantajlı.

Şehir, dünya çapında birçok faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında her sene dünyanın birçok yerinden turisti ağırlaması sebebiyle Melbourne, uluslararası tanınırlığı yüksek olan bir şehirdir.

Melbourne Avustralya

Melbourne, meraklı gezginleri ödüllendiren bir ÅŸehir olması ile ünlüdür; düzgün ve pratik bir sistem etrafına inÅŸa edilmiÅŸ sokaklarla Victoria’nın kıyı baÅŸkenti, hem gezinmesi kolay hem de sürprizlerle dolu.

Şehir, gelişen bir sanat sahnesi ve dinamik nüfusuyla kozmopolit bir şehir olmasıyla bilinir.

Küçük sokaklarında bulunan sadece yayalara açılan şirin, dar geçitler ile küçük barlardan ödüllü restoranlara kadar birçok şey gelen turistleri oldukça etkilemektedir.

Bunun yanında çarpıcı sokak sanatları ile eşsiz mağazalara kadar sayısız hazine şehirde ziyaretçilerini bekliyor.

Hosier Lane Sanat Sokağı Melbourne Avustralya

Avustralya, dünyadaki en küçük kıta olabilir, ancak her tarafta suyla çevrili geniş bir bölgedir.

Ziyaretçilerin çoÄŸu Avustralya’ya hava yoluyla ulaşıyor ve uçuÅŸ saatleri komÅŸu ülkelerden bile çok uzun sürebiliyor. 1970’lerde açılan Melbourne Havaalanı (ayrıca Tullamarine Havaalanı olarak da bilinir), Melbourne ÅŸehrine aktif olarak hizmet veren tek uluslararası havaalanı ve Avustralya’nın en iÅŸlek ikinci havalimanıdır.

Avalon Havaalanı, Essendon Havaalanı ve Moorabbin Havaalanı da şehre hizmet vermektedir ancak bu havaalanlarının faaliyeti ancak yalnızca iç veya kargo uçuşlarıyla sınırlı bulunmaktadır.

Flagstaff Bahçesi, Melbourne, Avustralya

Avustralya kıyılarına indikten sonra etrafınıza doğru baktığınızda Melbourne kentinde yolunuzu bulmak şehrin ulaşım gelişmiş olması sebebiyle sizin için oldukça basittir.

Bunun yanında şehir, 5 milyon 600 binlik nüfusa sahip olan ve kıtanın güneyinde bulunan Victoria eyaletinin başkenti konumundadır.

Ayrıca Melbourne, dünyaca ünlü değerlendirme kuruluşlarının hazırladığı raporlarda yaşanabilirlik oranı en yüksek şehirler arasında gösterilmektedir. Şehirde suç işleme yüzdesi oldukça düşüktür ve dünya çapında refah düzeyinin en yüksek olduğu şehirler arasında gösterilmektedir.

Şehir ayrıca, Avustralya’nın en kültürel başkenti olarak tanınmaktadır. Şehir, stres atılabilecek butik mekanları ile ön plana çıkmaktadır. Spor, sanat ve kültürel aktivitelerin şehirde canlı bir şekilde turistlere sunuluyor oluşu şehrin kozmopolit yapısını ön plana çıkaran faktörler arasındadır. Şehrin bu güzel yanlarının yanı sıra turistik seyahat yapabilmenin belli başlı zorulukları da mümkündür.

Melbourne’de görülmesi gereken tarihi eserler ve doÄŸal güzellikler için Melbourne’de Gezilecek Yerler yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Melbourne’a Ulaşım

Avustralya’nın ülkemize oldukça uzak olması Melbourne şehrine turistik seyahatte bulunulmasını zorlaştırıcı bir faktör olarak göze çarpmaktadır.

Örneğin Melbourne ile İstanbul arası mesafe tam 14 bin 620 kilometredir. Bu sebeple ülkemizden şehre turistik ziyarette bulunmak istiyen kişiler için aradaki uzaklık caydırıcı bir faktör olabilmektedir.

Fakat ülkemizden şehre yapılan ziyaretler her geçen yıl artış göstermektedir. Bu sebeple, insanımız şehre yönelik ilgisinin artışta olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır.

Melbourne’da Ulaşım 

Melbourne Flinders Cadddesi Avustralya

Avustralya’nın oldukça gelişmiş bir ülke olması sebebiyle Melbourne şehri de dünyanın sayılı gelişmiş şehirlerindendir. Bu nedenle şehir, gelişmiş bir ulaşım ağına sahiptir ve toplu taşıma sistemi neredeyse her yere erişimi olanaklı kılmaktadır. Ancak seyahat etmek için myki kart sahibi olmak gerekiyor.

Bu ulaşım kartını şehre ulaştıktan sonra ilgili istasyonlardan temin etmek mümkündür. Trenler, tramvaylar ve otobüsler arasında esnek seyahat imkanı şehri ziyaret eden tüm turistlere geniş bir rahatlı ve konfor sunmaktadır. Seyahatinizi planladığınız takdirde geniş ulaşım ağı sayesinde istediğiniz yeri ziyaret edebileceksiniz.

Southern Cross Tren Ä°stasyonu, Melbourne, Avustralya

Myki kartı aldıktan sonra bakiye doldurmak için istasyonlardaki ilgili doldurma giÅŸelerinii kullabilirsiniz. Toplu taşımayla seyahat etme hakkında daha geniÅŸ bilgi edinmek için tek resmi adres olan Public Transport Victoria’dan ÅŸehrin ulaşım ağını tedarik edebilirsiniz.

Melbourne Havalimanı, ziyaretçilerine terminalden şehre giden özel bir servis hizmeti sunmaktadır. SkyBus, terminallerin dışındaki 2 yerden ayrılan ve haftanın 7 günü günde 24 saat yolcularına hizmet veren ana havaalanı taşımacılık şirketidir. Biletler tek yönlü 20 $ ya da yetişkinler için en fazla 38 dolardır. Maksimum 4 çocuk ücretsiz seyahat edebilmektedir. Yolculuk süresi, trafiğe de bağlı olarak genellikle 20-40 dakika arasında olmaktadır.

Havaalanından doğrudan şehir içi otellerin bir kısmına giden diğer servis otobüsleri de mevcuttur. Fiyatlar varış noktasına bağlı olarak 18-25 dolar arasında değişiklik göstermektedir.

Toplu taşıma araçları sizi havaalanından CBD’ye (Åžehir Merkezi Ä°ÅŸ Bölgesi) götürebilir. Düşük maliyetli bir myki kartını yolculuklarınızda kullanarak konaklamanıza ulaÅŸmak için hem trende hem de otobüste rahat bir yolun tadını çıkarabilirsiniz.

Servisler hafta boyunca 15 dakikalık aralıklarla, geceleri ve hafta sonları her yarım saatte bir faaliyet göstermektedir. Fakat göz ardı etmemelizi ki maliyetler varış noktanızın neresi olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Eğer metro ile şehir merkezine ulaşmak istiyorsanız şunu ifade etmeliyiz ki Melbourne Havaalanı ile şehir merkezi arasında doğrudan bir tren bağlantısı yoktur. Bu nedenle metro ile şehir merkezine ulaşmanız için öncelikle en yakın metro istasyonuna otobüs ile gitmeniz gerekecektir bu da oldukça fazla vakit kaybetmezine sebep olacaktır.

Melbourne Havalimanındaki çıkış noktalarının sadece belirli noktalarında taksi istasyonları bulunmaktadır. Taksi ile şehir merkezine yolculuk ortalama 40-60 dakika arasında (veya yoğun dönemlerde bazen daha fazla) değişmektedir. Bunun yanında taksi ile yapacağınız yolculuk tek bir yolcu için ortalama 60 dolara mal olacaktır.

Bunun yanında tramvaylar hatları, ÅŸehrin bir yakasından diÄŸer yakasına eriÅŸmenizi oldukça kolaylaÅŸtıracaktır. Metro alanında 250 kilometreden fazla bir aÄŸa sahip olan tramvay hatları, Melbourne’da günlük hayatta da kullanılmakta olan en önemli bir toplu taşıma aracıdır. Fakat daha önce de belirttiÄŸimiz gibi ÅŸehir tramvayların havaalanı ile bir baÄŸlantısı bulunmamaktadır. Tramvaylar, ÅŸehir içinde yapacağınız gezilerde kullanımızın noktasında oldukça faydalı olacak ve vaktinizi deÄŸerlendirebilmeniz için ulaşıma harcayacağınız zamanı kısıtlı bir dilimde tutacaktır.

Tramvaylar 1885’ten bu yana ÅŸehirde ikonik bir manzara oluÅŸturmaktadır. Åžehrin tramvay ağı, 24 rota ve 1.763 tramvay durağını kapsamakla beraber 490’in üzerinde tramvay ile kullanıcılarına hizmet vermektedir. Melbourne tramvay hatları dünyanın en büyük kentsel tramvay ağıdır. Melbourne tramvay hatlarının sahip olduÄŸu bu geniÅŸ faaliyet alanı kullanıcılarına ÅŸehir içi bölgeleri keÅŸfetmeleri için kullanışlı olanaklar sunmaktadır.

Melbourne Ulaşım

Tramvaylar, çoÄŸu gün 08:45 – 16:00 saatleri arasında kullanıcılarına hizmet vermektedir.

Tramvay opsiyonu dışında Melbourne şehrinde kullanımıza sunulan bir diğer toplu taşıma hizmeti ise metrolardır.

City Loop, Melbourne’ün kendi yeraltı metro sistemidir ve küçük olmasına rağmen şehir merkezi iş bölgesindeki 5 istasyona hızlı ve kolay erişim sunmaktadır. Metro ağı ile şehir merkezinde ulaşımınızı sağlamak ile beraber banliyö bölgelerine de ulaşım sağlamanız mümkündür.

Banliyö bölgelerine daha fazla seyahat etmek veya Victoria’ya gitmek istiyorsanız Southern Cross Station isimli metro istasyonu Melbourne içinde ve dışında bölgesel ve eyaletler arasındaki demiryolu hizmetlerinin ana merkezi olarak faaliyet göstermektedir.

Myki kartınızı metro alanını kapsayan trenlerde kullanabilirsiniz ancak banliyölere giden trenleri kullanmak isterseniz mutlaka ek bilet satın almanız gerekecektir.

Belirttiğimiz gibi şehre geldikten sonra uygun fiyatlı, güvenilir ve kolay erişilebilir toplu taşıma için birçok seçenek bulunmaktadır.

Melbourne otobüs sisteminde seyahat etmek için belirtildiği üzere gibi bir myki kartı satın almanız gerekir. Bu kartların fiyatları yetişkinler için 6 dolar ve çocuklar için 3 dolardır.

Alternatif olarak, eğer bu kartın olanaklarından daha fazla faydalanmak istiyorsanız kullanıma hazır bir myki kartını faydalı bilgilerle ve şehir ziyaretçileri için özel tekliflerle birleştiren bir myki explorer paketi satın alabilirsiniz.

Şehirden ayrıldığınızda kartın içindeki bakiyenin boşa gitmesini istemiyorsanız bu kartı bir yardım kuruluşuna bağışlamanız bile mümkündür.

Şehrin her yerinde otobüsler çoğu gün sabah 6:00 ile akşam 9:00 arası faaliyet göstermektedir.

Gece tarifesi ile hafta sonları bütün gece boyunca trenleri, tramvayları ve otobüslerini hatlarını kullanabilirsiniz.

Melbourne’a Ne Zaman Gidilir?

Melbourne'a Ne Zaman Gidilir

Melbourne ilginin artmasını etkileyen bir faktör olarak iklim göze çarpmaktadır.

Ayrıca, gitmeden önce bilinmesi gereken bir diğer faktör ise Noel ve Yeni Yıl zamanları boyunca yapılan tatillerde oteller daha pahalıdır ve merkezde bulunan sirkülasyonun fazla olduğu otellerde rakamlar oldukça yüksek olabilir.

Bunun yanında eğer bir spor tutkunu değilseniz, büyük spor etkinliklerini gezmekten kaçınmak en iyisidir.

Melbourne’da Ä°klim KoÅŸulları

Melbourne'da İklim Koşulları

Ülkenin güney yarım küre de bulunması sebebiyle iklim ciddi derece de değişiklik göstermektedir. Şehrin en sıcak olduğu ay ocak ayıdır.

[awesome-weather location=”Melbourne” size=”tall” units=”C”]

 

Melbourne’de iklimin ülkemizden tamamiyle farklı olması şehre yapılcak turistik gezilerde dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu durumdan haberdar olmayan kişiler için iklim, sağlık bağlamında ciddi bir tehlike oluşturabilir.

Bu sebeple tatil planınızı iyi ayarlamanızı ve iklim çarpmasına maruz kalmamanız için hava durumlarını gitmeden önce takip etmeniz önerilir.

Melbourne’de Gece Hayatı

Melbourne'da Gece

Görüldüğü üzere Melbourne, ziyaretçilerine eşsiz deneyimler sunabilen bir şehir olarak göze çarpmaktadır.

Şehir gündüz sunduğu ihtişam ve zevkleri gece hayatında da ziyaretçilerine sunması ile ünlüdür.

Şehir, Okyanusya’nın en büyük şehirlerinden birisidir ve her sene dünyanın her yerinden milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Bu sebeple eğer şehirin gece hayatının tadını çıkartmak istiyorsanız beklentilerinizi yüksek tutmanızı tavsiye ederiz.

Sevdiklerinizle gece hayatının tadını çıkartmak istiyorsanız birçok mekan sizleri bekliyor olacaktır. İyi tatiller!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız