Tatlısıyla Ünlü 13 Şehir

0
1165

Seyahat etmek için pek çok sebebiniz olabilir: Tarih, kültür, alışveriş gibi. Fakat yemek kültürü ve dünyası bu sebeplerin başında gelir. Çünkü bir ülkenin yemeklerinden tatmadan, o ülkeyi gezmiş sayılmayacağınız söylenir. Tam da buna dayanarak tatlılarıyla meşhur olan şehirlerden ve o tatlıları yiyebileceğiniz en iyi mekanlardan bahsedelim istedik.

Öyle şehirler var ki, tüm güzelliklerini bir yana bırakıp sadece tatlısını yemek için uçak bileti bakmaya başlayabilirsiniz. Yöresel bir tadın en lezzetli halini her zaman yerinde yiyebileceğinizi biliyorsanız, ağız sulandıran bu yazı tam size göre!

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Tatlısıyla Ünlü Şehirler

1) San Sebastian Cheesecake – La Vina – San Sebastian, Donostia, İspanya

San Sebastian Cheesecake

Son yıllarda kafamızı nereye çevirsek orada San Sebastian Cheesecake yazısını görür olduk. Kimileri çok seviyor, kimisi ise manasız ve lezzetsiz buluyor. Bu iki grubu da mutlu edecek tek adres ise, tatlının toprakları olan San Sebastian bölgesi.

San Sebastian, İspanya

San Sebastian, İspanya’nın gastronomi açısından en önemli yerlerden biri. Küçücük yüz ölçümüne onlarca lezzet sığdırmayı ve bunları global kalitede üretmeyi başarmış bir yer.

İspanya San Sebastian

Yine burada çıkmış olup, bölgenin adını taşıyan cheesecake; en iyi La Vina’da yapılıyor. Tatlının çıktığı saatte, önünde uzun kuyruklar oluşan mekanın müdavimi olacağınıza şüpheniz olmasın.

2) Pastel de Nata – Pasteis de Belem – Belem, Portekiz

Pastel de Nata – Pasteis de Belem – Belem, Portekiz

Pastel de Nata, yüzyıllardır Portekiz’in göz bebeği ve ülkeye her giden de bu tatlıyı bilir. Bir süredir Türkiye’de de yapan ve iddialı olan kafeler de var fakat hiçbirisi Belem’dekinin yerini tutamaz.

Lizbon, Belem Kulesi - Tagus Nehri, Portekiz

Basitçe anlatmak gerekirse bu tatlı; tarçın ve yumurtanın ağırlıklı kullanıldığı bir tür muhallebi. Fakat sadece Belemlilerin bildiği gizli bir sırrı var ki; o sır, sizi yollara düşürmeye yeter.

Belem’e gidince bunu en iyi nerede yeriz derseniz, cevap tek: Pasteis de Belem. Şehrin klasikleşmiş adresi ve lezzetini hiçbir zaman bozmamış bir pastane. Hazır gitmişken farklı tatlılarını da deneyebilirsiniz.

3) Cannoli – Caffe Sicilia – Noto, Sicilya, İtalya

Cannoli – Caffe Sicilia – Noto, Sicilya, İtalya

Yemekten bahsederken İtalya’ya değinmemek olur mu? İtalyan mutfağının her şeyi leziz fakat tatlılarının yeri ayrı! Cannoli, bu mutfağın önemli tatlarından biri; hamur işini seven bir ülkenin hamurlu tatlı yapması sürpriz etkisi yaratmıyor tabi ki.

İtalya’nın tüm yemekleri gibi basit bir duruşa sahip olduğu için bakınca; “bunu herkes yapar” dedirten fakat iş, tatmaya geldiğinde öyle olmadığı anlaşılan lezzette bir tatlı.

Kızartılmış hamur içerisine doldurulmuş kremayla damakları şenlendiren cannolinin anavatanı Sicilya. Bu sınırlarda en iyi yapan yer ise, dünyaca ünlü tatlı şefi Cornado Assenza’nın aile yadigarı mekanı Caffe Sicilia. Mekanda farklı İtalyan tatlıları ve gelatto da tadabilirsiniz.

4) Tiramisu – Pompi – Roma, İtalya

Tiramisu İtalya

İtalya ile devam edelim: Bu listede iki tatlı ve iki şehirle adını kaydeden tek ülke de İtalya oldu. Tatlılardan bahsederken tiramisuyu bu listeye almamak olmazdı. Onlarca versiyonu yapılan bu enfes lezzetin en güzelini tabi ki Roma’da bulursunuz.

Roma’da farklı varyasyonlarla  satılan tiramisu çeşitleri var fakat her zaman klasik olanı daha çok tercih ediliyor. Klasik tiramisu tanımıyla bunu en iyi yapan mekan ise, Pompi. Bu mekan neredeyse Roma kadar popüler ve yine bu popülerliğe rağmen kalitesinden, lezzetinden ödün vermeyenlerden. Sanıyoruz ki, İtalya bu işi iyi biliyor!

5) Makaron – Laudree – Paris, Fransa

Makaron Fransa

Bazı markalar vardır ya; dünyanın her yerinde şubesi olsa da en iyi ürünlerini merkezindeki ülkede çıkarır. İşte, Laudree öyle bir marka! Türkiye’deki şubesinden de bilirsiniz ki, oranın makaronları başka yerdekine benzemez. Bir de siz Paris’tekini düşünün.

İşin aslını söylemek gerekirse; Paris’te tezgahta satılan makaron bile başka yerde yiyeceklerinizden çok daha lezzetlidir. Fakat bu işin Nirvana’sı kesinlikle Laudree. İşte, size Paris’e gitme sebebi!

6) Belçika Waffle – Eight and Three – Brüksel, Belçika

Ghent Waffle

Tüm tatlıları unutun sadece çikolata için bile Belçika’ya gidilir. Fakat bir de bu çikolatanın ve farklı malzemelerin buluşmasına zemin oluşturan Belçika Waffle’ını hayal edin. Ya da hayal etmek yerine gidin ve yerinde deneyimleyin. Unutulmazlarınız arasına gireceğine emin olabilirsiniz.

Waffle, Belçika’nın alametifarikası; nerede yerseniz yiyin, şimdiye kadarki tattıklarınızdan çok daha güzel gelecek.

Fakat tartışmasız bir adres gerekiyorsa, orası Eight and Three. Kahve ve waffle için buluşma adresi olarak listenize ekleyin.

7) Sachertorte – Demel – Viyana, Avusturya

Sachertorte – Demel – Viyana, Avusturya

Sachertorte; Almanya ve Avusturya’da çok bilinen, yoğun çikolatalı bir tart. Kökeni Avusturya’ya dayanan bu tatlıyı, ülkenin her yerinde bolca görebilirsiniz.

Çikolata cenneti olan bu topraklardan böyle bir tatlı çıkması kimseyi şaşırtmıyor fakat zaten güzel olan çikolatayı daha da güzelleştirmiş olmaları gerçekten ilginç.

Viyana’da sachertorte yapmayan bir pastane yoktur ama en iyisi Demel’dir. Şık ambiyansı, naif sunumu ve tadına doyamayacağınız tatlılarıyla kesinlikle buraya gitmelisiniz.

Sachertorteye öncelik vermekle birlikte bulunduğunuz zaman zarfı içerisinde her gün gidip, farklı bir tatlısını denemenizi de tavsiye ederiz.

8) Kurabiye – Ben’s Cookies – Londra, İngiltere

İngiltere mutfağı çok zengin olmamakla birlikte yaptığı her şeyi de iyi yapan bir mutfak. Tatlı konusunda da kurabiyeleri ile ön plana çıkıyor.

Susam Sokağı’ndaki Kurabiye Canavarı’nın elinden düşürmediği o enfes kurabiyelerin adresi burası işte.

Ben’s Cookies, İngiltere menşeili bir mağaza zinciri ama bu büyüme, lezzetinden hiçbir şey götürmemiş. Londra’ya gittiğinizde kendinize bir iyilik yapın ve mutlaka bu kurabiye cennetine uğrayın. O anda İngiltere’nin yağmurlu havası bile sizi mutsuz edemez, emin olun.

9) Berliner – Sugarclan – Berlin, Almanya

Berliner Almanya

Berliner, donuta benzeyen ve içi marmelat ya da reçelle doldurulmuş tatlı bir çörek. Farklı soslarla hazırlanmış varyasyonları da var ve hepsi ayrı güzel. Almanya’nın herhangi bir yerine gidip de Berliner yemeden dönmek olmaz.

Berlin Seyahat

Bu tatlıyı en iyi yiyeceğiniz yer de elbette tatlının adını aldığı şehir olan Berlin. Berlin’deki en iyi adres ise, Sugarclan. Onlarca çeşitte ürettikleri bu lezzetle çığır açtıklarını söylemek mümkün. Yemeden dönmeyin!

10) Churro – El Mono – Mexico City, Meksika

Churro – El Mono – Mexico City, Meksika

Bizim gibi hamur işine düşkün bir milletin çocukları, hamur tatlısı için dünyanın öbür ucuna gider. Ve gideceği yer kesinlikle churrosuyla meşhur Meksika olur!

Son yıllarda Türkiye’de özellikle fast-food tarzı hizmet veren restoranlarda da sıkça karşılaştığımız churro, kendi topraklarında bildiğinizden çok daha lezzetli yapılıyor.

Çikolata ve hamurun kışkırtıcı buluşması olan churroyu Mexico City’de yiyeceğiniz en doğru yer, El Mono. Kendine has ambiyansı ile hizmet veren bu mekanda gerçek bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.

11) Lamington – Flour Stone – Sydney, Avustralya

Lamington – Flour Stone – Sydney, Avustralya

Çok uzaklarda yaratılmış bir tatlıdan bahsedelim size: Lamington. Hepimizin aşığı olduğumuz çikolatanın, hindistancevizi ve pandispanya ile birleşmesinden ortaya çıkan bir lezzet cümbüşü.

Bir Avusturalya seyahati planlıyorsanız, kesinlikle Sydney’i görmeli ve orada lamington tatlısını yemelisiniz. Flour Stone, bu tatlıyı en iyi yapan mekan. Kendinizi şımartmak için gitmeniz tavsiye edilir.

12) Elmalı Turta – Petee’s Pie Company – New York, Amerika

Elmalı Turta – Petee’s Pie Company – New York, Amerika

Amerikalılar, kalorili olan tüm yiyeceklerin müdavimidir. Tatlı konusunda da donut ve cheesecake onlar için vazgeçilmezdir ve iddialıdırlar. Fakat bu iki tatlıdan bile daha özel yeri olan bambaşka bir lezzet var: Elmalı Turta. Özel günlerinde de bu tatlıyı yapmayı tercih ederler ve bu konuda kesinlikle çok başarılılar.

New York’a gidince elmalı turta yemeniz gerektiği aklınızın bir köşesinde dursun. Bunun en lezzetlisini yemek için de Petee’s Pie Company’e gitmeniz gerektiğini unutmayın. Her gün yüzlerce insan sadece bu tatlı için mekanın kapısından içeri giriyor ve mutlulukla ayrılıyor. Siz de onlardan biri olabilirsiniz.

13) Baklava – Koçak Baklava – Gaziantep, Türkiye

Antep Baklava

Güzeller sona saklanır! Ülkemizin gastronomi cenneti Gaziantep, baklavayla bu listeye girmese olmazdı. Antep fıstığı, sade yağ, incecik açılan kırk kat hamur ve şekerle mutluluğun formülünü yazan baklava, gönlümüzde baş köşede yer alıyor.

Diğer şehirlerde değindiğimiz gibi burada da herhangi bir mekan, bu zamana kadar yediklerinizden çok daha lezzetli baklava yapar. Fakat bazıları çok daha iyidir; Koçak Baklava ise, en iyisidir. Güzellik kriterlerinde bahsi geçen altın oranın baklavaya uyarlanmış halini burada tadabilirsiniz. Ve evet, Gaziantep’e sadece baklava için bile gidilir!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız