Dünyanın Duvar Sanatı ile Ünlü 10 Şehri

0
1046

Sanatın müze ve galerilere sığmadığının, sokaklara taştığının en güzel göstergesi bence rengarenk ’mural art’ların süslediği binalar, yollar, duvarlar.

Kimi zaman düşündüren kimi zaman güldüren bu rengarenk duvarlar çoğu zaman şehirlerin simgesi haline de geliyor.

İşte fotoğraf çektirmeye doyamayacağınız arka fonlara ev sahipliği yapan dünyanın ‘mural art’ yani duvar sanatı ile ünlü şehirleri:

Dünyanın Duvar Sanatı İle Ünlenen Şehirleri

1) Berlin, Almanya

Berlin Duvarı

Günümüzde rengarenk görüntüsü ile Berlin fotoğraflarında en sık gördüğümüz arka fonlardan biri olsa da, Berlin Duvarı’nın üzerindeki ‘mural art’lar aslında bir insanlık dramını konu alıyor.

Berlin Duvarı, Almanya

Berlin’de birbirinden güzel mural art tasarımları ile süslü onlarca duvar ya da bina bulabilirsiniz.

Her biri bir sanatçının elinden çıkan bu süslemelerin en popülerlerini Ritter, Brandenburg ya da Dom kapıları başta olmak üzere Berlin’in bir çok noktasına görebilir, hikayelerini dinleyebilirsiniz.

Berlin’in sokaklarına renk katan süslemelerden biri de neon pembeye boyanmış, kanala açılan pembe borular.

Her köşesinden sanatsal bir renk çıkan bir şehri keşfetmek istiyorsanız Berlin, en keyifli alternatiflerden biri olacaktır.

Berlin Seyahat Rehberi

Berlin’de Görmeniz Gereken 20 Yer

2) San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri

San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri Duvar Sanatı

San Francisco ve mural art denildiğine akıllara ilk olarak bir dönemin efsanesi ‘Çiçek Çocukların’ çıkış noktası ‘Haight Street’, “Mission District” ve “Castro” geliyor.

Meksikalıların yoğun olarak yaşadığı açık hava sergisi tadındaki Mission District’e giderseniz bol bol duvar fotoğrafı çektikten sonra kendinize en güzelinden bir taco ziyafeti çekmeyi de ihmal etmeyin derim.

3) Lizbon, Portekiz

Lizbon, Portekiz Sokak Sanatı

Her ne kadar son zamanlarda Lizbon denilince akıllara ilk olarak o efsane tatlı ‘Belem Turtası’ ya da nam-ı diğer ‘Pasteis de Nata’ gelse de Lizbon’un en dikkat çeken özelliklerinden biri de şehrin sokaklarını, binalarını süsleyen rengarenk duvarları.

Lizbon, Portekiz Sokak Sanatı

Lizbon sokaklarında dolaşırken insanı çokça düşündüren bolca sosyal mesaj içeren pek çok mural art görebilirsiniz.

Özellikle küresel ısınmanın etkilerine dikkat çeken ‘Mutsuz Panda’ resmi Lizbon’un en bilinen mural artlarından sadece biri.

Lizbon Gezi Rehberi

Lizbon’da Görülecek Yerler

4) Bristol, İngiltere

Bristol Duvar Kağıdı, İngiltere

Dünyanın en meşhur sokak sanatçılarından biri olan Bansky’nin memleketi Bristol için sokak sanatı denilince İngiltere’de akla ilk gelen şehir diyebilirim.

Her yaz düzenlenen ve dünyanın pek çok ülkesinden genç yeteneği buluşturan sokak sanatları festivali ‘Upfest’te, Bristol sokakları adeta bir açık hava müzesine dönüşüyor desem yeridir.

Bedminster ve Southville, Bristol’de rengarenk duvarları en sık görebileceğiniz mahallelerden sadece ikisi.

Bristol Duvar Kağıdı, İngiltere

Siz de keyifli ve renkli yaz festivallerinin izini sürenlerdenseniz Upfest’e de bir şans verin derim.

Upfest zamanı veya sonrasında Bristol sokaklarında gezerken fotoğraf çekilmeye doyamayabilirsiniz demedi demeyin.

5) Angoulême, Fransa

Angoulême, Fransa Duvar Kağıdı

Adı pek fazla bilinmese de Angoulême, Fransızlar arasında ‘çizgi roman başkenti’ olarak anılıyor.

Angoulême’e giderseniz şehrin duvarlarını süsleyen resimlerin kahramanları ile bir arada kendi mizanseninizi yaratarak farklı ve yaratıcı pozlar verebilirsiniz.

Avrupa Görsel Sanatlar Okulu’na da ev sahipliği yapan, tuval havasındaki binaları ile beğeni toplayan bu güzel şehri seyahat planlarınız arasına mutlaka alın derim.

6) Buenos Aires, Arjantin

Buenos Aires, Arjantin Duvar Kağıdı

Ummadık köşelerden ansızın karşısınıza çıkan resimler ile süslü binalar arasında dolaşmak isteyenlerin favori destinasyonlardan biri de Buenos Aires.

Buenos Aires, Arjantin Duvar Kağıdı

Buenos Aires’te duvarları süslemek için sadece bina sahibinden izin almak yeterli, bu yüzdendir ki Buenos Aires’te neredeyse her bina, her kapı bir sanat eseri havasında.

Buenos Aires, Arjantin Duvar Kağıdı

‘Mural City’ olarak da bilinen Buenos Aires’te duvar resimlerini ilgi alanlarına göre görmek isteyenlere özel turlar düzenlendiğini de söylemeden geçmek olmaz.

7) Sao Paulo, Brezilya

Sao Paulo, Brezilya Duvar Kağıdı

Siyah beyazdan renkliye, sosyal mesajlıdan politiğe pek çok farklı duvar sanatı ile karşılaşabileceğiniz şehirlerden biri de Brezilya’nın kalbi Sao Paulo.

İnsanı hayaller alemine sürükleyen duvar sanatları ile Sao Paulo, uzak diyarları keşfetmek isteyenlerin favori destinasyonlarından biri.

Sao Paulo, Brezilya Duvar Kağıdı

Sao Paulo’ya gidip renkli duvarların izini sürmek isterseniz gezinize ilk olarak şehrin bohem mahallesi olarak bilinen Vila Madelena’dan başlayın derim.

Sao Paulo, Brezilya Duvar Kağıdı

Bu rengarenk caddeyi keşfetmek isteyenlere özel yürüyüş turları (walking tours) düzenlendiği de aklınızda bulunsun.

8) Melbourne, Avustralya

Hosier Lane Sanat Sokağı Melbourne Avustralya

Politik ya da hüzünlü hikayesi olan mural art süslemelerinden çok uzakta Melbourne’ün duvarları.

Hosier Caddesi, Melbourne Duvar Sanatı

Genellikle popüler kültür temalı mural artlarla süslü Melbourne sokaklarında gezerken Nusret’in o meşhur ‘saltbae’ pozunun resmedildiği bir duvarla da karşılaşabilirsiniz benden söylemesi.

Melbourne Seyahat Rehberi

Melbourne’da Gezilecek Yerler

9) Montreal, Kanada

Montreal, Kanada Sokak Sanatı

Montreal sokaklarını süsleyen resimlerin pek çoğu siyasi içerikli olsa da politik mizahın etkisi de görülüyor.

Montreal, Kanada Sokak Sanatı

Montreal’de sadece binalar ya da duvarlar değil yollar bile ünlü sanatçıların elinden çıkma resimler ile süslü.

Montreal, Kanada Sokak Sanatı

Montreal’in kimi caddelerinde gezerken başınızı yerden kaldıramazken kimi sokaklarında gezerken binaların tepelerini izlemekten kendinizi alamayacaksınız.

10) İstanbul, Türkiye

Graffiti, Istanbul

İlki 2012 yılında düzenlenen Mural İstanbul Street Art Festivali’nin de etkisiyle İstanbul’daki renkli duvarların sayısı gün geçtikçe daha da artıyor.

Özellikle İstanbul’un en tarihi semtlerinden biri olan Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi‘nin sokaklarında gezerken semtin dokusuyla bütünleşen resimlerin süslediği duvarlara hayran oluyor insan.

Bana sorarsanız birbirinden güzel mural art’ları keşfetmeye önce İstanbul’dan başlayın ve ilk fırsatta kendinizi Yeldeğirmeni’nin sokaklarına atın derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız