Muğla’da Dalış Yapılacak En İyi 12 Yer

0
2267

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz konum olarak dünyada sayılı bir yere sahip. Pek çok doğal göle ve derin dalış noktalarını barındıran Türkiye’de Marmara’dan Akdeniz’e uzanan upuzun bir sahil şeridi bulunuyor. Kıyı boyunca çok sayıda birbirinden eşsiz dalış noktası yer alıyor.

Sayısız güzelliğe sahip olan dalış noktaları meraklısına pek çok yönden coğrafi ve görsel zenginlikler vaat ediyor. Binlerce su altı canlısına ev sahipliği yapan bakir koyların ardındaki yeşil cennet ise hem deniz hem de doğa âşıkları için adeta bulunmaz nitelikte; Muğla dalış için eşsiz bir şehrimiz. 

Eşsiz plajları, gizli koyları ve tertemiz deniziyle Muğla‘da dalış yapabileceğiniz birçok nokta bulunuyor.

İşte karşınızda Muğla’da dalış yapılacak en iyi Yerler:

Muğla’da Dalış Yapılacak En İyi 12 Yer

Fethiye, Muğla

Fethiye Dalış

Ülkemizin güneyinde yer alan Fethiye cazip bir turizm merkezi olmasının yanı sıra en popüler dalış konumlarından da biri halinde.

Fethiye’de çok sayıda dalış noktası bulunuyor. Burada yeni başlayan ve uzman olan her seviyeden dalgıçlar için pek çok sayıda dalış noktası var.

Fethiye’de dalış yapmak için tercih edebileceğiniz en önemli noktalar karşınızda:

Afkule

Fethiye’nin en güzel dalış noktası Afkule’dir diyebiliriz.

Burada uzmanlaşmış dalgıçlar arasında oldukça popüler olan muhteşem güzellikte bir mağara var. Mağaranın 27 metre olan dibinde sayısız deniz canlısı ve doğal mercanlar var. Deniz patlıcanı, marul, dantel mercanı ve trompet anemonları gibi diğer ender rastlanan deniz canlılarını da burada görebilirsiniz.

Güneyde bulunan Fethiye’nin suyu yılın 12 ayı boyunca sıcak olduğu için Afkule’de her mevsim dalış yapabilirsiniz. Su sıcaklığının kış aylarında bile 18 derece altına düşmediğini söyleyebiliriz.

Görüş mesafesi de elverişli olduğu için burada su altı çekiminin keyfini yaşayabilirsiniz.

Afkule tüplü dalış yapanların yanı sıra aynı zamanda şnorkel dalıcılarının da favori noktası.

Afkule’ye kara yolu veya hava yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Kara yolunda zaman kaybetmek istemeyen kişiler için en ideal yöntem hava yolu ulaşımı şüphesiz. Uçak ile Dalaman Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra buradan Fethiye’ye Havaş adı verilen havaalanı transfer otobüslerini kullanarak gelebilirsiniz. Dalaman ile Fethiye’nin arasındaki uzaklık yaklaşık 45 km.

Barakuda Resifi (Dalyan Reef)

Barakuda Resifi (Dalyan Reef), Fethiye

Eski adı Dalyan Resifi olan burada pek çok barakuda adı verilen deniz canlısının görülmesi sebebiyle günümüzde artık Barakuda Resifi olarak adlandırılmakta.

Resifin özellikle doğu kısmı dalış için oldukça elverişli bir duvara sahip. Barakuda Resifi’nde dalış 14 metreden itibaren başlayarak 42 metrelik bir derinliğe kadar ilerliyor.

Ortalama derinliğin 35 metre olduğu bu dalış konumunda sayısız adet lagos mevcut. Bu da dalışseverlere su altı şöleni sunan bir unsur.

Kızıl Ada Kanyonu

Bu kanyonda dalış yapılabilecek en fazla derinlik düzeyi yaklaşık olarak 12 metre. Bu yüzden de henüz dalışa yeni başlamış olan kişiler için de oldukça ideal bir dalış noktası olarak nitelendirilebilir.

Doğal kanyon oluşumu sebebiyle dar olan mağaralardan 2 adet dalgıcın geçebileceği bir dalış mesafesi bulunuyor.

Su altı fotoğrafçılığı ile ilgili olan dalgıçların mutlaka görmesi gereken bir konum.

Sarıyarlar

En fazla derinliğin 10 metreyi bulduğu bu dalış noktası her seviyeden dalgıçlar için gayet uygun bir konum.

Kızıl Ada Kanyonu’nda olduğu gibi burada da kanyona benzeyen masif kaya oluşumları görülüyor.

Sarıyarlar’ın dibi kumlu ve epey kayalık. Bu durumda görüş mesafesini olumsuz etkiliyor. Yaklaşık 30 metreye kadar görüş mesafesinin düştüğü biliniyor.

Bu koyda akya sürüleri, ahtapotlar, sübeyeler ve orfozlar da bulunuyor. Su altı canlılığı bakımından oldukça zengin bir yer olan Sarıyarlar Fethiye’de gece dalışı için en uygun olan yer olarak nitelendirilebilir.

Akvaryum Koyu

Acemi veya uzman olan tüm seviyeden dalgıçlar için oldukça elverişli dalış noktalarına sahip olan Fethiye’nin bir diğer dalış noktası da Akvaryum Koyu. Burası oldukça popüler bir dalış noktası.

Derinlik en fazla 10 metre kadar.

Bu koyda pek çok kum balığı, turuncu sünger ve ahtapota rastalayabilirsiniz. Bu yüzden burada su altı fotoğrafçılığı yapmak oldukça keyifli olabilir.

Akvaryum Koyu’nun dibi kumlu ve çoğunlukla kayalık. Burada görüş mesafesi uzun olduğu için gece dalışı yapmanızı da tavsiye ediyoruz.

Fethiye’de hem tatil yapmak hem de dalışın keyfini çıkarmak isterseniz burada yer alan Elite Diving Center aldı dalış merkezinden eğitim alabilirsiniz.

Bodrum, Muğla

Bodrum'da Koylar Plajlar

Bodrum hem turizmin göz bebeği hem de Türkiye’nin birbirinden ilginç pek çok dalış noktasını barındıran bir yer. Burada mağara dalışı ve resif dalışını tecrübe edebilirsiniz.

Bodrum oldukça popüler bir tatil yeri olduğu için hem kara hem de havayoluyla buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bodrum’daki dalış konumlarını sizler için listeledik:

Büyük Resif

Bodrum Resif

Bodrum’un en güzel dalış noktalarından biri Büyük Resif’tir diyebiliriz. Burada Ege Denizi’nde yer alan hemen hemen tüm deniz canlılarını bir arada görebilirsiniz. Bu yönüyle dalgıçlar için vazgeçilmez bir konumda şüphesiz.

Ayrıca Kızıldeniz’den göç eden balık sürülerine de burada rastlayabilirsiniz. Büyük Resif her seviyeden dalgıç için elverişli bir yer. 4 metrelik derinlikten başlayarak 36 metreye kadar uzanan bir dalış seviyesine sahip.

Ülkemizin güneyine kıyasla su sıcaklığının daha soğuk olmasına rağmen Bodrum’da yılın 12 ayı boyunca dalış yapılabilir. Kış aylarında su sıcaklığının 14 derece ölçüldüğü biliniyor.

Kargı Adası

Burası Bodrum Akyarlar mevkiinin güneyinde bulunuyor. Kargı Adası ıssız bir ada ancak su altı yaşamının en zengin olduğu sayılı yerlerden biri. Kargı Adası’nın en önemli özelliği ise buranın oldukça akıntılı olması.

Burası akıntılı olduğu için de göç halinde olan balıkların geçiş noktası olduğu anlamına gelir. Bu sebeple çeşitli deniz canlılarını dalarken görmek isteyen ve su altı fotoğrafçılığı ile ilgili olan kişilere mutlaka Kargı Adası’nı ziyaret etmelerini öneriyoruz.

Palamut ve akya balığı avlamak isteyenler için de ideal bir konum.

Gavur Ali Ve Deli İbrahim Sığlıkları

Bodrum’dan tekne ile 15 dakika uzaklıkta. Buraya zamanında süngercilik yaparak hayatını kazanan Gavur Ali ve Deli İbrahim adlı sakinlerin adı verilmiş.

Bu sığlıklarda 30 metre derinliğe kadar dalış yapılabiliyor. Akya sürüleri, orfoz, lagos ve lipsöz gibi balık çeşitlerine burada rastlayabilirsiniz.

Eğer tecrübeli bir dalgıçsanız kayalıklar arasındaki ahtapot ve mürenleri de görebilirsiniz.

Karaada

Hem uzman hem de acemi dalgıçların rahatlıkla dalış yapabileceği bir konum.

Karaada birden fazla dalış noktasını bünyesinde barındırıyor. Paçoz, Poyraz, Kaçakçı ve Alarga Koyu adı verilen çeşitli konumlardan siz de dalış yapabilirsiniz.

Osmanlı Çapası

Burası Bitez Koyu ile Akvaryum Koyu arasında kalan bir bölge.

Koyun batı kesiminde toplam 22 metre derinlikte 19. yüzyıldan kalma bir çapa bulunuyor. Bu yüzden tarihi su altı eserlerine meraklı olan kişiler için oldukça ilgi çekici bir dalış noktası.

Burada ayrıca çok sayıca ahtapot yuvası da görülebilir.

Tarihi çapanın ve su altı yaşamının resmini çekmek isteyen dalgıçlar için cazip bir dalış rotası diyebiliriz.

Köçek Adası

Burası oldukça küçük yüz ölçümlü bir ada. Bodrum’a Kargı Adası’ndan itibaren 2 km mesafede bulunuyor. Adanın baktığı yöne göre çeşitli derinlik seviyelerine sahip. Adanın Gökova’ya bakan kısmı 32 metre, Bodrum’a bakan kısmı 20 metre derinliğinde.

Köçek Adası’nda dalış yaparken antik amphora parçalarını da görebilirsiniz. Pina, triton gibi kabuklu deniz canlıları ile barakuda ve karagöz balığı gibi su altı canlılarını burada dalarken görmeniz yüksek ihtimal.

Orak Adası

Burası Bodrum’a yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta olan bir ada. Bodrum’un en uzak dalış noktalarından biri olarak burayı nitelendirebiliriz.

Ayrıca yer altı yapısı itibarıyla da oldukça ilginç bir görünüme sahip. Dalış noktasının derinliği 5 metre ile başlıyor. 5 metre yükseklikteki bu kayalardan geçerek 70-80 metrelik derinliğe ulaşan uçurum başlıyor.

Pek su canlısının bulunmadığı Orak Adası uçurumu da barındırması nedeniyle dalgıçlar için oldukça ilginç bir konuma sahip.

Bodrum’da dalış eğitimi almak isteyenler içi Türkuaz Dalış Merkezi’ni araştırabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız