Türkiye’nin dört bir yanında saklı kalan doğal cennetler, birer birer keşfedilmeye devam ediyor.
Burdur’un sakin ve kendi halindeki ilçesi Yeşilova, binlerce yıldız orada sessiz sakin uzanan Salda Gölü sayesinde son yılların en popüler turistik adreslerinden birine dönüştü.
Bembeyaz kumsalı ve turkuazdan laciverde mavinin binbir tonuna bürünen tertemiz sularıyla Salda Gölü, Türkiye’de görülecek en özel doğal güzelliklerin arasına adını yazdırdı.
İçindekiler
1) Salda Gölü Neden Bu Kadar Ünlü Oldu?
Türkiye’nin Maldivler’i ve Saldivler gibi unvanlarla yıl boyunca rekor sayıda ziyaretçinin akınına uğradı. Salda Gölü’nün bu şekilde anılmasının başlıca nedeni ise gölün Maldivler’deki beyaz kumsalları andıran kireçli kıyıları. Bu beyaz-gri karışım, gölün sığ olan noktalarında renginin açık mavi ve turkuaz rengi olmasını sağlıyor.
Burdur çevresindeki doğal güzellikler yalnızca Salda Gölü ile de sınırlı değil. Burdur’un hemen yanı başındaki Isparta’nın Kuyucak Köyü’nün birkaç yıl önce lavanta tarlaları nedeniyle ünlü olmasının da Salda Gölü’nün bu kadar tanınmasında ve ziyaret edilmesinde payı var. Isparta’ya lavanta tarlalarını görmeye gelenler, buradan kısa bir yolculukla Salda Gölü’ne de uzanıyorlar.
İçinde girdiğinizde bol kireçli suları size sabunlu bir suya girmişsiniz hissi veren Salda Gölü, Dünya’da Mars yüzeyi ile aynı jeolojik özellikleri ve mineral yapısını taşıyan iki yerden biri. Doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Salda Gölü, Mars’ın bir zamanlar nasıl olduğuyla ilgili ipuçları vermesi ile de bilim insanlarının araştırmaşlarına konu oluyor.
2) Salda Gölü’nün Özelliği Nedir?
Türkiye’nin en derin ve en temiz göllerinden biri olan Salda, deniz seviyesinden yüksekliği 1.140 metre yükseklikte yer alıyor.
184 metreye ulaşan derinliği ve 44 kilometrekarelik bir alanıyla Salda, Türkiye’nin en derin 3. gölü.
Alüvyal bir ovada bulunan Salda Gölü, tektonik bir krater gölü olması nedeniyle de zengin mineralli sulara sahip. Göl suyunda yüksek oranda magnezyum, soda ve kil bulunması; gölün suyunun ve çamurunun yüzme küründe bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı olabileceğini gösteriyor.
Denizden oldukça yüksekte yer alan Salda Gölü, akarsular, yer altı suları ve yağışlarla beslenen bir bir kapalı havza gölü.
Gölden dışarıya akan bir başka nehir bulunmuyor ancak yağışların azalması nedeniyle gölün sularında dönem dönem çekilmeler oluyor ve bu dönemlerde göl içinde irili ufaklı 7 beyaz ada oluşuyor.
3) Salda Gölü Nerede?
Salda Gölü’nün yeni ünlü olmasına rağmen aslında kolay ulaşılabilir bir noktada yer aldığını göz önünde bulundurmak gerek.
Gölün haritadaki yerini gözünde canlandırdığınızda yaz tatilinizi planlarken Salda’yı da gezilecek yerler listenize eklemek oldukça mantıklı.
Akdeniz’in Göller Yöresi olarak anılan kısmında bulunan Burdur, Isparta’ya, Antalya’ya ve Muğla’ya komşu. Yani Bodrum’a, Fethiye’ye ve Antalya’ya giderken yol üzerinde uğranılabilecek bir noktada yer alıyor.
Salda Gölü ile Isparta arası arabayla yaklaşık 2 saat kadar sürüyor. Yaz tatili için Antalya’ya gidenlerin yol üzerinde uğradığı Salda Gölü, Isparta’ya lavanta tarlalarını görmeye gelenler için de uğranılan duraklardan biri olarak ziyaretçi sayısını artırdı.
4) Salda’ya Nasıl Gidilir?
Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Golü, ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Salda Gölü; şehir merkezine 75 kilometre, Isparta’ya yaklaşık 110 kilometre Denizli’ye ise 80 kilometre mesafede konumlanıyor.
Salda Gölü’ne uçakla gitmek için Denizli uçak bileti satın alabilirsiniz. Denizli Çardak Havalimanı ile Salda Gölü arası 60 kilometrelik yol için araç kiralayabilir ya da havalimanından Yeşilova’ya giden özel otobüslere bilebilirsiniz.
Salda Gölü’ne otobüsle gitmek için otobüsle Burdur’a otobüs ile gelerek, Burdur Otogarı’ndan Yeşilova’ya giden otobüslere binebilirsiniz. Yeşilova merkezden ise Salda Gölü’ne taksiyle ulaşabilirsiniz.
Salda Gölü’nde otobüs veya minibüs gibi bir toplu taşıma alternatifi bulunmuyor. Yeşilova’dan göle taksiyle gitmek mümkün.
5) Salda Gölü’nde Yüzülür mü?
Etrafındaki yumuşacık bembeyaz kumsalıyla ünlü Salda Gölü’ne gitmişken, turkuaz sulara girmemek için kendinizi zor tutacaksınız. Ancak göle rengini veren bu yumuşak kil tabakası aynı zamanda bataklık etkisi yaptığı için boğulma tehlikesini de beraberinde getiriyor.
Gölün birden derinleşen kısımları da olduğu için gölün kıyısında denetim altında tutulan 3 plajdan göle girilmesine izin var. Yeşilova Belediyesi ve Doğanbaba Halk Plajı ile Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı içerisindeki plajdan göle girebilirsiniz.
Türkiye’nin en temiz göllerinden biri olan Salda’nın suyu ne soğuk ne de sıcak. Serin diyebileceğimiz sularda yüzme sezonu haziran-eylül arasında devam ediyor.
Salda Gölü kıyısında doyasıya vakit geçirebilmek için güneşin en tepede olduğu öğle saatleri yerine sabah veya akşamüzerini tercih etmekte yarar var.
Öğle saatlerinde göl kenarında vakit geçirecekseniz şapkanızı ve şemsiyenizi mutlaka yanınızda bulundurun. Göl kenarında, gölgesinde oturabileceğiniz ağaçlık bir alan bulunmuyor çünkü.
Ayrıca kumların beyaz rengi güneş ışığını daha fazla yansıttığı için göl kenarına inmeden güneş kremi sürmeyi de sakın unutmayın.
6) Salda Gölü Çevresinde Yemek Yenilecek Yerler Var mı?
Salda Gölü, doğal bir sit alanı ilan edildiği için çevresinde çok fazla yapılaşmaya izin verilmiyor.
Göl çevresinde gidebileceğiniz restoran veya otel tarzı yerler, araç mesafesinde yer alıyor. Ancak göl kenarında üzerinizi değiştirebileceğiniz kabinler ve tuvaletler bulunuyor.
Gölün etrafında yer alan büfelerden yiyecek atıştırmalık bir şeyler ve su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ancak mükellef bir yemek için gidebileceğiniz yerlere araba olmadan ulaşmak pek mümkün değil. Bu sebeple göl kıyısına giderken yanınızda yiyecek bir şeyler ve içecek bulundurmanızda yarar var.
Ayrıca sezonda göl kıyısı çok kalabalık olduğu için kabinler ve tuvaletlerin önünde çok kuyruk olabiliyor. Bu nedenle eğer yüzme niyetindeyseniz göle gelmeden önce mayonuzu giyerek vakit kazanabilirsiniz.
7) Salda Gölü Çevresinde Nerede Kalınır?
Antalya, Muğla, Isparta gibi turistik şehirlerin kesişim noktasında yer alan Salda Gölü, geçtiğimiz yaz, yıl boyunca günübirlik ziyaretçilerin ve kampçıların akınına uğradı.
Maldivleri’i anımsatan plajları ve turkuaz sularıyla ünlü Salda Gölü, Türkiye’nin korunması gereken en özel doğal güzelliklerinden biri. Bu nedenle doğal sit alanı ilan edilen gölün kıyısında yapılaşmaya izin verilmiyor.
Salda Gölü çevresinde kalınacak otel arayanlar içinse Yeşilova otelleri öne çıkıyor. Genellikle pansiyon tipindeki Yeşilova otelleri, sakin ve mütevazı seçenekler sunuyor.
Doğa tutkunları ve kampçılar için de Salda Gölü çevresinde kendi otellerini yani çadırlarını kurabilecekleri alanlar var.
Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından biri olan Salda çevresinde kamp yapılacak yerler arıyorsanız; Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı tam size göre. Salda Gölü’nde kamp yapabilmek için bu iki alanda çadır kurulmasına izin veriliyor.
8) Salda Çevresinde Gezilecek Yerler
Salda Gölü Tabiat Parkı içinde yer alan Salda Gölü, Isparta, Antalya ve Muğla arasında bir kavşak konumunda yer aldığı için aynı günde birkaç yeri keşfetmek isteyenlere ilaç gibi geliyor.
Yani sabah erkenden etraf çok kalabalık değilken önce Salda Gölü’nün tadını çıkarıp öğlen de göl kalabalıklaşırken buradan ayrılıp gidebileceğiniz birçok turistik yer var. Salda civarında gezilecek yerlerden bazıları:
1) Burdur Lavanta Tarlaları
Burdur Akçaköy’deki Lavanta Deresi’nde mor bir denizi andıran tarlaların arasına kahvaltı edebileceğiniz birçok mekan var.
Güne lavanta kokuları eşliğinde harika bir kahvaltıyla başlamak gerçekten paha biçilemez. Buraya gelmişken baş ağrılarını azaltan lavanta yağı ve mis kokulu lavanta sabunu alışverişi de yapabilirsiniz.
Ayrıca muhteşem lavanta tarlalarında bolca fotoğraf çekinmeyi unutmayın. Lavanta mevsiminin yaz başında olduğunu da hatırlatalım.
2) Sagalassos Antik Kenti
Burdur Ağlasun’da yer alan Sagalassos Antik Kenti, tarihte Büyük İskender’in fethetmekte zorlandığı önemli bir kent olmasıyla tanınıyor.
Deniz seviyesinden 1.750 metre yüksekteki kent, bir kartal yuvasını andırıyor.
Macellum, Antoninler Çeşmesi, agorası, Roma hamamı, kütüphanesi ve yaklaşık 9 bin kişilik tiyatrosu ile sizi tarihteki ihtişamlı günlerine götürecek kenti de tatil planınıza mutlaka ekleyin.
Giriş ücreti 170 TL.
3) İnsuyu Mağarası
Burdur merkeze 10 kilometre mesafedeki İnsuyu Mağarası, Türkiye’de turizme açılan ilk mağara olma özelliğini taşıyor.
Görenleri kendine hayran mağara, heykel güzelliğindeki dikitleri ve sarkıtları, pırıl pırıl suyu ve gizemli havasıyla mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.
597 metre uzunluğundaki mağarada uzun bir yürüyüş yapmaksa bambaşka bir deneyim.
4) Salda Kayak Merkezi
Kim demiş Salda’ya sadece yazın gidilir diye. Kışın rotasını Salda’ya çevirenleri Salda Gölü’ne 20 dakika uzaklıktaki Salda Kayak Merkezi karşılıyor.
Henüz yeni yeni tanınmaya başlasa da Salda Kayak Merkezi, 1 metreyi bulan kar kalınlığıyla alternatif bir kış sporu noktası.
Farklı seviyelere hitap eden beş pistin yer aldığı kayak merkezinde ekipman kiralamak ve kayak dersi almak da mümkün.