Sevilla Seyahat Rehberi

0
595

İspanya’nın güneyinde bulunan ve Endülüs bölgesinin başkenti Sevilla, İspanya’nın dördüncü büyük şehri olarak kültürel, politik, ekonomik ve sanatsal alanda en önemli Güney İspanyol şehridir.

Sevilla şehri, kültürü, anıtları, gelenekleri ve sanatsal mirası ile dünya çapında ünlüdür.

Roma ve Mağrib istilalarının büyüleyici tarihine, Sevilla’nın eşsiz mimari ve gastronomi zenginliğine ve bölgenin ateşli dansı Flamenko kültürüyle turistleri kendine hayran bırakan Sevilla’da keşfedilecek çok şey var.

Bu yüzden bu güzel ve büyüleyici İspanyol şehrinde yapılması gereken aktiviteleri, tadılması gereken eşsiz yemekleri ve daha birçoğunu Sevilla gezi rehberinde sizler için bir araya getirdik.

Sevilla’da gezilmesi gereken tarihi eserler ve görülmesi gereken doğal güzellikler için Sevilla’da Gezilecek 10 Yer yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sevilla Hakkında Genel Bilgiler

Sevilla Flamenco

Sevilla, Atlantik Okyanusu’na bağlanan Guadalquivir nehri tarafından ikiye bölünmüştür ve İspanya’nın 4. en büyük şehri konumundadır.

700 binden fazla nüfusa sahip Sevilla’dan arabayla 2 saat içinde Portekiz’e ulaşabilirsiniz. Granada ve Malaga da kısa bir mesafededir.

Sevilla geleneksel olarak bir tarım bölgesidir ve yılda 300 günden fazla güneşli gün yaşanan iklimine bağlı olarak önemli bir narenciye ve zeytin üreticisidir.

Avrupa Birliği’nin en kalabalık 30. şehri olan Sevilla, bir Roma kenti olarak kurulmuştur. 712’de Müslümanların fetihten sonra “Ishbiliyya” olarak bilinen Sevilla, 1248 yılında 3. Ferdinand’ın önderliğinde Kastilya Hıristiyan Krallığı’na dahil edilene kadar Müslüman Almoravids ve Almohads tarafından yönetildi.

Amerika’nın keşfinden sonra, Sevilla, okyanuslararası ticaretini tekelleştirerek altın bir sanat ve edebiyat açtı. Bu sayede İspanyol İmparatorluğu’nun ekonomik merkezlerinden biri oldu.

1519’da Ferdinand Magellan, dünyanın ilk çevresi için Sevilla’dan ayrıldı.

Sevilla’nın zengin tarihi, şehri 19.yüzyıl gezginlerinin uğrak noktası haline getirmiş ve şehrin mimari ve kültürel yapısını eşsiz bir kimliğe kavuşturmuştur. Tarih boyunca birçok farklı kültüre ve imparatorluğa tanıklık etmiş olan Sevilla, bugün zengin kültürel mirası ve doğasıyla Avrupa’nın en cazibeli turistik şehirlerinden biri.

Sevilla’da İklim, Ne Zaman Gidilir?

Yaz aylarının çok sıcak geçtiği Sevilla’da Akdeniz iklimi hakimdir. Yaz aylarında sıcaklık ortalama 40 derecenin üzerinde gözlenir ve kışlar genellikle hafif geçmektedir. Eylül ve Ekim aylarında, şehirde fırtınalar meydana gelir, ancak bu fırtınalar çok uzun sürmez.

Sevilla yaz aylarında Avrupa’nın en sıcak şehirlerinden biri olarak sayılabilir. Yaz aylarında birçok yerel işletme siesta yaparak, öğleden önce kepenkleri indirip öğle güneşi gidene kadar hizmet vermiyor. Bu nedenle, Sevilla’yı yaz aylarında ziyaret etmeyi düşünürseniz, Avrupa ortalamasının üzerinde bir sıcaklığa hazırlıklı olun.

Sevilla’yı ziyaret etmek için en iyi mevsim ilkbaharda veya sonbahardır. Özellikle Mayıs ayında her yeri yeni açan çiçeklerin sardığı Sevilla, ziyaretçilere hem çok sıcak olmayan hem de görsel anlamda doyurucu bir ziyaret sunuyor. Bununla birlikte, Sevilla’nın turistler tarafından en sık ziyaret edildiği mevsim olarak ilkbaharda konaklama fiyatlarında yükselme söz konusu.

Kış aylarında sıcak geçmeyen Sevilla, turistler tarafından pek tercih edilmese de Noel ve Yılbaşında ziyaret edilmesi oldukça keyiflidir.

Sevilla’da Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir İçi Ulaşım İmkanları

Sevilla’ya ulaşım havayolu, tren, otobüs ve şahsi araçla sağlanmaktadır. Sevilla Uluslararası Havaalanı şehir merkezine arabayla yaklaşık 25 dakika uzaklıktadır.

Otobüs servisi “Especial Aeropuerto (EA) günün çoğunda “gelenler” salonunun hemen dışından her 30 dakikada bir kalkmaktadır.

Taksiler her zaman otobüs durağının yanında mevcut bulunur. Havaalanından taksiye binecekler için bazı taksicilerin fazla ücret alması durumunda dikkatli olunması önerilir.

Sevilla Uluslararası Havaalanı’na alternatif olarak Jerez de la Frontera’ya 10 km mesafede yer alan Jerez La Parra Uluslararası Havaalanı kullanılır. Bu havaalanı, Sevilla’dan 95 km uzaklıkta bulunur ve Ryanair gibi indirimli havayolları tarafından kullanılır.

Sevilla’ya ulaşım tren ile de sağlanabilmektedir. Sevilla Santa Justa Tren İstasyonu, Sevilla şehir merkezinin doğu yakasında yer alır. 1991 yılında tamamlanan istasyon, İspanyol yüksek hızlı AVE Tren servisine bağlıdır. Ayrıca San Bernardo istasyonu, seyahat ettiğiniz yerden ve Sevilla’da varmak istediğiniz yere bağlı olarak kullanılabilir. Yüksek hızlı trenler ise ulaşım için iyi bir alternatiftir. Córdoba şehrinden bir saatten az bir sürede, Madrid şehrinden ise üç saatten az bir sürede Sevilla’ya seyahat edilebilir.

İspanyol otobüs servisi inanılmaz dakiktir ve çoğu otobüs klima ve tuvalet bulundurmasıyla oldukça konforludur. Otobüsler, nehrin yakınındaki Plaza de Armas otobüs terminalinden veya University/Santa Cruz yakınlarındaki Prado de San Sebastián istasyonundan kalkarak büyük şehirlere düzenli olarak gitmektedir.

Sevilla’da şehiriçi ulaşım ise çoğu zaman bisiklet, metro ve tramvay ile sağlanır. Bisikletle bu şehri eğlenceli, güvenli ve hızlı bir şekilde keşfetme fırsatı veren bisiklet yolları inşa edilmiştir. Şehir merkezinde bisiklet sürmenin yanı sıra Sevilla’nın daha az turistik banliyölerini keşfetmek de kolaydır.

Sevilla’da Aktiviteler

Sevilla’da bir turist olarak yapabileceğiniz sayısız aktivite mevcuttur. Bisikletle şehri dolaşmak, eşsiz müzeleri gezmek, büyüleyici Flamenko dansını ya da boğa güreşi izlemek bu aktivitelerden birkaçı.

Öncelikle, tüm İspanya ve Latin Amerika’da kutlanan Semana Santa ( Kutsal Hafta), Sevilla’da çok büyük kutlamalara sahne olur.

İspanya’da oldukça popüler Flamenko dansını izlemek için ise doğru yeri bulmak zor. Sevilla’da Flamenko izlemek için düzenlenmiş birçok tur bulunmaktadır. Bu turlardan Sevilla LowCost tarafından sunulan ( www.sevillalowcost.es) flamenko tarihini öğrenebileceğiniz, manzanilla şarabının tadına bakabilir ve gerçek bir flamenko gösterisinin tadını çıkarabileceğiniz turu tercih edebilirsiniz.

Ayrıca, “Museo del Baile Flamenco”, sanata adanmış bir müzedir ve müze ziyaretçileri için indirimli fiyata zengin bir bilgi ve Flamenko gösterisi sunmaktadır.

Plaza de Toros de la Real Maestranza’da bir boğa güreşine katılabilirsiniz. Boğa güreşi herkese yönelik bir spor olmasa da, İspanya’nın tarihinde önemli bir yere sahiptir. Plaza de Toros de la Real Maestranza, İspanya’nın en büyük olmasa da, tarihi nedeniyle en çekici boğa arenası olarak kabul edilir.

Bütün şehri panoramik olarak izlemek için Cerro de Carambolo tepesine çıkabilirsiniz. Şehir dışında bulunan tepeye Plaza de Armas otobüs istasyonundan m-170, M-171 ve M-173 otobüsleri ile ulaşılabilir.

Sevilla’da yapabileceğiniz bir diğer aktivite ise Guadalquivir Nehri’nde tekne turudur. Yaklaşık 1 saat süren tekne turunda, nehrin üzerine inşa edilmiş ilginç köprüler hakkında bilgi alabilir ve Sevilla’nın geçmişte önemli ticaret merkezlerinden biri olmasını sağlayan Guadalquivir Nehri’nden şehre göz atabilirsiniz.

Sevilla’da Konaklama

Birçok büyüleyici köşesi bulunan Sevilla’da, kısa veya uzun dönem konaklamaya uygun birçok seçenek bulunmaktadır. Konaklama fiyatları turistlerin yoğun olarak şehri ziyaret ettikleri mevsimlerde değişmektedir. Yüksek fiyatlı sezonlar Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları, Semana Santa kutlaması döneminde iken; orta fiyatlı sezon Mart ve Haziran aylarıdır.

Uygun bir konaklama için şehrin her yerine dağılmış hostelleri tercih edebilirsiniz. Oasis Backpackers’ Palace Seville, Triana Backpackers, Sevilla Urbany Hostel ve Pension Doña Pepa memnun kalacağınız hostellerden yalnızca birkaçı.

Orta bütçeli konaklama için ise, şehre yakın konumdaki Hotel Bellavista Sevilla, Sevilla’nın tarihi havasını hissedebileceğiniz oldukça tatlı bir butik otel olan Hotel Abanico ve Sevilla’nın tarihi merkezinde bulunan Hotel Abril tercih edilebilir. Eşsiz bir konaklama deneyimi için ise, Santa Cruz mahallesinde tipik avlu manzarası sunan harika pansiyonlar bulabilirsiniz. Hostal Callejón del Agua, Santa Cruz mahallesindeki butik otellerden sadece biri.

Konaklama için yüksek bir bütçe ayırdıysanız; Hotel Ribera de Triana, Eme Fusion Hotel, Hotel Alfonso XIII, Las Casas de la Judería, San Gil Hotel, Gran Melia Colon ve Casas de los Mercaderes sizlere harika bir konaklama deneyimi sunacaktır.

Sevilla’da Yeme İçme

Gazpacho Sevilla Yemek

Sevilla, yeme içme açısından çok zengin bir kültüre sahiptir.

Akdeniz kültürünün mutfağa yansıdığı Sevilla’da, İspanyollar ev dışında vakit geçirmeyi ve dışarıda yemek yemeyi oldukça severler.

Bu nedenle, Sevilla’da yemek yiyip lezzetli içeceklerin tadına bakabileceğiniz birçok cafe, restoran ve bar bulabilirsiniz.

Akdeniz, Endülüs ve İspanya mutfağının etkisini gösterdiği Sevilla’da Gazpacho, Huevos a la Flamenca, Pescaito Frito ve Rabo de Toro denemeniz gereken yemekler arasındadır.

Sevilla, tıpkı diğer Endülüs şehirleri gibi, tapas ile ünlüdür. Tapas, İspanyol mutfağında sıcak veya soğuk yenilebilen küçük mezelere denir.

Şehrin merkezinde ve Katedralin etrafında tapas yiyebileceğiniz birçok harika restoran bulunmaktadır. En tipik tapas çeşitleri olarak tortilla española (patates omlet), pulpo gallego (galiçya ahtapot), aceitunas (zeytin), patatas bravas (baharatlı patates) ve queso manchego (la Mancha bölgesinden koyun sütü peyniri) denenebilir.

El Patio San Eloy’da tapasların tadına bakabilir ve İspanya’ya özgü meyveli ve şaraplı bir içecek olan sangriayı tadabilirsiniz. Ayrıca, Sevilla’nın Jerez, Manzanilla ve Montilla gibi dünyaca ünlü şarapları da turistlere önerilmektedir.

En tipik ve ilginç yemekler için ise, özellikle İngilizce menüler sunmayan birçok bardan birini tercih edebilirsiniz (fiyatlar daha düşük olacaktır). Son olarak, restoran mutfaklarının çoğunun akşam saat 20:30’dan önce açılmadığını unutmayın.

Sevilla’da Gece Hayatı

Sevilla fantastik bir gece hayatına sahiptir. İlkbahar ve yaz aylarında sıcak geçen öğlenlerin ardından çöken serinlikle birlikte Sevilla sokaklarının yavaş yavaş dolmaya başladığını görebilirsiniz.

Başka hiçbir Avrupa kentinde Sevilla kadar fazla kişi başına düşen bar bulamazsınız. Çarpıcı Giralda manzarası eşliğinde çatı katı bir barda içeceğinizi yudumlayabilir, yerel barlarda Sevilla’ya özgü içeceklerin tadına bakabilir veya İspanyol kültürünü yerinde görebileceğiniz Flamenko barlarında eşsiz bir gösteri izleyebilirsiniz.

Her müzik tarzının çaldığı gece kulüpleri ve barlar birbirine o kadar yakındır ki, bir gecede birden fazla bar gezmek mümkündür. Yaz aylarında Isla Cartuja’ya gidin ve İspanyol gecesinin neden sabah 7’den önce durmadığını öğrenin.

Isla Cartuja’da bol miktarda açık hava diskosu bulabilirsiniz. Diğer gece hayatı mekanları arasında Triana Calle Betis, La Alamede de Hércules ve Plaza Alfalfa sayılabilir. Lo Nuestro isimli kulüpte ise Flamenko müziği eşliğinde Flamenko dansçılarını izleyebilirsiniz.

Sevilla’da Alışveriş

Sevilla Alışveriş

Sevilla’da alışverişe gitmek için en belirgin alan şehir merkezidir.

Sevilla’daki mağazalar Güzel Sanatlar Müzesi’ne çok yakındır. Sevilla birçok güzel eserlere ev sahipliği yapmaktadır, özellikle İspanyol seramikleri meşhurdur. Triana’da, çeşitli seramikler satın alabileceğiniz birçok mağaza bulunmaktadır. Ayrıca, Katedral yakınında özel tasarım seramik mağazaları bulunur, özellikle Calle Sierpes bu mağazaların en meşhurudur.

Triana Nehri boyunca da birçok değerli çömlek mağazaları vardır. Yılın zamanına bağlı olarak, özellikle Noel dönemi kurulan fuarlarda Sevilla’ya özgü birçok şey satın alabilirsiniz.

Triana yanında bulunan Asunción Caddesi üzerinde ise, birkaç giyim mağazası ve aksesuar, oyuncak ve hediyelik eşya alabileceğiniz mağazalar bulunur.

Sevilla’da alışveriş yapmak için başka bir seçenek ise haftanın farklı günlerinde kurulan sokak pazarlarıdır. Bu pazarlardan en ünlüleri Alcosa Park Market ve Plaza del Cabildo’da bulunan pazardır. Plaza del Museo’da da bir sanat pazarı vardır. Bu üç sokak pazarı, pazar günleri kurulmaktadır. Plaza Duque de la Victoria ve Plaza Magdalena pazarları ise; perşembe, cuma ve cumartesi günleri kurulur.

Çeşitli seramik eserler dışında; bölgeye özgü zeytinyağı, sıcak havalarda kullanabileceğiniz el yapımı yelpazeler, ünlü portakal ağaçlarından elde edilen portakal çiçeği parfümü, Sevilla’ya özgü şaraplar ve Flamenko kıyafetleri Sevilla’dan alabileceğiniz eşsiz ürünlerden birkaçıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız