Siirt Nerede, Siirt’e Nasıl Gidilir?

0
987

Asurlulardan kalan Akabe Yolu’na ev sahipliği yapan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanıyor. İnsan eliyle yapılmış sarp ve zor geçit anlamına gelen akabe yolundan dünyada üç adet bulunuyor. Siirt’teki 3 bin 500 yıllık Akabe Yolu, Botan Nehri’nden başlayıp dik bir uçurumdan şehre doğru uzanıyor. 

Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin kesişim noktasında kurulmuş olan Siirt, hem tarihi hem doğal güzellikleri ile ziyaretçileri kendisine çekiyor. Siirt’te yer alan gezilecek yerler arasında Tillo Kalesi, İrun Kalesi, Veysel Karani Türbesi, Siirt Ulu Cami, Sağlarca Kaplıcası, Rasıl Racar ve Botan Kanyonu bulunuyor. Siirt’te Gezilecek Yerler yazımıza da mutlaka göz atmalısınız. 

Siirt’in merkezinde bulunan ve 1129 yılında inşa edilen Ulu Camii, Selçuklu mimarisinden izler taşıyor. Şehirdeki cas evleri de ülkemizde geleneksel konut mimarisine verilebilecek en güzel örneklerden birisi. Adını bölgede bulunan özel bir tür kireç taşı malzemesinden alan bu evler tarihi kent merkezinin büyük kısmını oluşturuyor.

Gelin bu yazımızda Siirt hakkında bilmeniz gerekenleri sizlere aktarmaya çalışalım. 

Siirt Hangi Bölgede?

Siirt Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde bulunuyor.  Şehir 41° 57′ doğu boylamı ve 37° 55′ kuzey enlemi üzerinde konumlanıyor.

Siirt’in Kaç İlçesi Vardır?

Siirt’te merkez ilçe ile birlikte 7 ilçe yer alıyor. Bu ilçeler Merkez, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Şirvan ve Tillo olarak adlandırılıyor. Şehrin en büyük ilçesi ise Kurtalan.

Siirt Nerede?

Siirt’in kuzeydoğusunda Van, güneyinde Şırnak, güneybatısında Mardin, batısında Batman, kuzeyinde ise Bitlis bulunuyor. Siirt’in deniz seviyesinden yüksekliği ise 893 metre. 

Siirt’in Nüfusu Kaçtır?

Ülkemizin en az kalabalık şehirlerinden birisi olan Siirt, Türkiye iller nüfus sıralamasında 58. sırada bulunuyor.

Şehrin nüfusu 331.070 olarak kayıtlara geçerken, bu nüfusun yaklaşık %72’si şehir merkezinde yaşıyor. Siirt’in yüzölçümü 5.718  km2 olduğu için ilde kilometrekareye 58 kişi düşüyor. Fakat bu sayı merkezde 268’e çıkıyor.

Siirt’e Nasıl Gidilir?

Siirt’e karayolu veya havayolu aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Şehre karadan gitmek isteyenler özel araçlarını veya şehre sefer yapan otobüsleri kullanabilirler. Havayolunu kullanan kişilerin ise Siirt Havalimanı’na uçmaları gerekiyor.

Siirt’e Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Siirt ülkemizin güneydoğu ucunda yer aldığı için şehre Marmara, Ege veya İç Anadolu Bölgesi’nden özel araçları ile gidecek olanların on saati aşkın bir araba yolculuğu yapmaları gerekiyor.

İstanbul ile Siirt arasında 1520 kilometre mesafe bulunuyor. 17 saatten uzun süren bu seyahatte Sakarya, Ankara, Kayseri, Malatya ve Diyarbakır rotasını takip etmeniz gerekiyor.

Ankara, Siirt’ten 1180 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Ankara’dan Siirt’e özel araçları ile gitmek isteyenlerin kullanabileceği 3 farklı rota mevcut. Bunlardan ilki Adana, ikincisi Kayseri ve üçüncüsü ise Yozgat üzerinden geçiyor. Ankara – Siirt arası araba yolculuğu ortalama 13 saat sürüyor.

Siirt ile İzmir arasında 1600 kilometre mesafe bulunuyor. İzmir’den Siirt’e özel aracı ile gitmek isteyenler Afyon, Konya, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman yolunu tercih edebilir. İzmir – Siirt arası özel araç ile yolculuk ortalama 18 saat sürüyor. 

Siirt’e Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Siirt’e otobüs ile ulaşmak isteyenler otobüs firmalarının ilgili seferlerini inceleyebilirler. Ülkemizin büyük şehirlerinden Siirt’e seyahat eden otobüs bulabilirsiniz. 

İstanbul’dan Siirt’e otobüs ile yolculuk yaklaşık 22 saat sürüyor. 

Ankara – Siirt arası otobüs yolculuğu ortalama 17 saatte tamamlanıyor. 

İzmir’den Siirt’e otobüs ile gitmek 23 saat sürüyor. 

Siirt’e Uçak ile Nasıl Gidilir?

Siirt’e sadece İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuş yapılıyor. Siirt Havalimanı il merkezine 15 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Havalimanından şehir merkezine otobüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca havalimanında araç kiralamak da mümkün. İstanbul’dan Siirt’e Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul – Siirt uçuşu 2 saat sürüyor.

Ankara – Siirt arasında Anadolu Jet firmasının direkt uçuşları var. Ankara’dan Siirt’e uçak ile yolculuk bir buçuk saat sürüyor. 

İzmir’den Siirt’e uçmak isteyenlerin aktarmalı uçuş yapması gerekiyor. Türk Hava Yolları firması Siirt uçuşu için İstanbul Havalimanı’nda aktarma yapıyor. Yolculuk süresi aktarma uçağının saatine göre değişiklik gösteriyor. 

Siirt’te Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Siirt’te şehir içi ulaşım için belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Şehir içinde farklı noktalara giden bu otobüs seferleri 07:00 – 19.00 saatleri arasında yapılıyor. Siirt Belediyesi internet adresinden şehir içi otobüs saatlerine ulaşabilirsiniz. Otobüste tam bilet ücreti 3.50 TL iken öğrenci ücreti ise 3 TL.

Siirt’te şehir içi ulaşım için minibüsleri kullanmak da mümkün. Minibüs ücreti 4.5 TL iken öğrenciler 3.5 TL ödüyorlar.  

Siirt merkezden taksi kullanarak gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Taksi Hesaplama sitesinden taksi ücretinin ne kadar tutacağını öğrenebilirsiniz.

Şehri daha özgür bir biçimde gezmek isteyenler araç kiralama seçeneğini tercih edebilirler. obilet araç kiralama internet adresinden kendinize uygun araçları kolaylıkla bulabilirsiniz.

Siirt’e Ne Zaman Gidilir?

Siirt yaz ve kış mevsiminde bol yağış alıyor. Şehirde karasal iklim yaşanıyor. Yazlar sıcak ve kurak geçtiği için kültür turizmi yapmak için Siirt’e gidenler genellikle bahar aylarını tercih ediyorlar.

Siirt’te Ne Yenir?

Büryanı, içli köftesi ve perde pilavı ile ünlü olan Siirt’te çok fazla yöresel lezzet bulunuyor. Siirt’in meşhur iri fıstığı da Antep fıstığı ile yarışıyor. Sadece un, tereyağı ve pekmez kullanılarak yapılan Aside tatlısı da Siirt’in baharatlı yemeklerinden sonra ağızda güzel bir tat bırakıyor. 

Siirt mutfağında kendine yer edinen leziz yemekleri nerede yiyebileceğinize Siirt’te Ne Yenir yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Siirt’te Nerede Kalınır?

Siirt’te Kültür ve  ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Konaklama Tesisi İşletme Belgeli” otel bulunmasa da belediye tarafından verilen belgeye sahip olan oteller mevcut.

Ülkemizdeki diğer şehirlere göre daha az konaklama seçeneğine sahip olan Siirt’te konaklama tesisleri merkezde konumlanıyor. Bu tesisler arasında Bardem Hotel, Otel Palmiyem, Öz Çavuşoğlu Hotel, Sehr-i Nuh Otel ve Hotel Tatvan Kardelen bulunuyor. 

Otellerde konaklamak istemeyenler Siirt Öğretmenevi’nde konaklayabilirler. Siirt Merkez Öğretmevi hakkında detaylı bilgi için resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Keyifli bir Siirt gezisi dileklerimizle… 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız