Sivas Nerede, Sivas’a Nasıl Gidilir?

0
1867

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Sivas, Cilalı Taş Devri’nden beri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Eski adı  “Sebastia” veya “Samassia” olarak bilinen şehirde bu uygarlıklardan kalan birçok tarihi yapı yer alıyor.

Sivas’ta görülmeye değer yerler arasında Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Divriği Ulu Camii, Kurşunlu Hamam, Sarissa Antik Kenti, Etnografya Müzesi ve Aşık Veysel Müzesi bulunuyor. Sivas aynı zamanda doğal güzellikleri ile de öne çıkıyor. Hafik Gölü, Gökpınar Gölü, Sızır Şelalesi ve Şuğul Vadisi şehirde huzur bulabileceğiniz doğal güzelliklerden. Sivas’ta Gezilecek Yerler yazımıza mutlaka göz atmalısınız. 

Tarihi ve doğal güzellikleri dışında kaplıcaları ile de meşhur olan Sivas’ta kaplıcaya “çermik” deniyor. Sivas’ın Kangal ilçesindeki Balıklı Kaplıcası’nın, sedef ve egzama hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi olduğu söyleniyor. Şehir bu sebeple sağlık turizmi için de sıklıkla ziyaret ediliyor. 

Kış aylarında kayak turizmi yapmak için gidebileceğiniz Sivas’ta kayak merkezi olarak hizmet veren birçok tesis bulunuyor. Yıldız Dağı Kayak Merkezi, şehir merkezine 58 kilometre mesafede konumlanıyor. 

Kültür, sağlık ve kayak turizmi yapmak için ziyaret edebileceğiniz Sivas’a dair işinize yarayacak bilgileri sizler için sıralayalım.

Sivas Hangi Bölgede?

Sivas, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. İç Anadolu’nun Yukarı Kızılırmak Bölümü’nde yer alan şehir, Karadeniz ve Güneydoğu bölgelerine bir geçiş yolu olarak kullanılıyor. 

Sivas’ın Kaç İlçesi Vardır?

Merkez ilçe ile birlikte Sivas’ın 17 adet ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara olarak adlandırılıyor.

Sivas Nerede?

Sivas’ın kuzeyinde Giresun, Ordu ve Tokat, doğusunda Erzincan, güneyinde Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri ve batısında Yozgat illeri yer alıyor. Sivas deniz seviyesinden 1285 metre yükseklikte konumlanıyor.

Sivas’ın Nüfusu Kaçtır?

Türkiye’nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ili olan Sivas’ın nüfusu 2020 sonu TÜİK verilerine göre 635.889 kişi olarak kaydedilmiş. Bu sayının yarısından fazlası il merkezinde yaşıyor. 

Sivas’a Nasıl Gidilir?

Sivas’a karayolu, havayolu ve demiryolu aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Şehre ulaşım detaylarını sırayla aktaralım.

Sivas’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Sivas’a kendi aracınızın konforunda seyahat edebilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz şehirden Sivas’a nasıl gidebileceğinizi doğru bir biçimde öğrenmeniz çok önemli. Yol tarifi almak için Google’ın haritalar uygulamasını kullanabilirsiniz.

İstanbul ile Sivas arasında ortalama 886 kilometre bulunuyor. Özel araç ile bu yolculuk 10 saat sürüyor. İstanbul’dan yola çıkanların Sivas’a ulaşmak için Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Ankara, Kırıkkale ve Yozgat güzergâhlarını takip etmesi gerekiyor.

Ankara – Sivas arası mesafe 440 kilometre ve yolculuk yaklaşık 5 saat sürüyor. Ankara’dan özel aracıyla Sivas’a gitmek isteyenler Kırıkkale ve Yozgat üzerinden ulaşıyor. 

Antalya ile Sivas şehirleri arasında 804 kilometre mesafe yer alıyor. Ortalama olarak 10 saat süren bu yolculuk, Konya, Aksaray ve Kayseri güzergâhları üzerinden ilerliyor.

Sivas’a komşu olan illerden şehre özel aracınız ile ortalama 2 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.

Sivas’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin birçok noktasından Sivas’a sefer yapan otobüsler bulunuyor. Uygun fiyatlı otobüs biletleri için obilet.com internet adresini ve Obilet mobil uygulamasını ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul’dan Sivas’a otobüs ile gitmek ortalama 15 saat sürüyor. 

Ankara ile Sivas arası otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 6 buçuk saatte tamamlanıyor. 

Antalya’dan otobüs ile Sivas’a gidenler şehre 14 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşıyorlar. 

Sivas’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı şehir merkezine 22 kilometre uzaklıktaki Merakum tepesinde yer almaktadır. Havalimanı başlangıçta askeri hizmet vermek için açılmış olsa da 1990 yılında sivil hava trafiğine açılmıştır.

Nuri Demirağ Havalimanı’ndan Sivas il merkezine otobüs seferleri bulunuyor. Bu otobüs seferleri uçakların iniş ve kalkış saatlerine göre Sivas Belediyesi ve Havaş tarafından düzenleniyor. Sivas Belediyesi’nin havalimanı sefer saatleri hakkında bilgi almak için resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Havaş firması havalimanından komşu şehir Tokat’a da otobüs seferi yapıyor. 

Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için ticari taksileri kullanabileceğiniz gibi araç kiralama seçeneğini de gözden geçirebilirsiniz. 

İstanbul’dan Sivas’a Anadolu Jet, Pegasus ve Türk Hava Yolları tarafından yapılan direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul – Sivas uçuşu 1 saat 20 dakika sürüyor.

Ankara – Sivas arasında aktarmasız uçuş bulunmuyor. Ankara’dan Sivas’a uçak ile seyahat etmek isteyenlerin İstanbul Havalimanı’nda aktarma yapması gerekiyor. Uçuş süresi aktarma saatinize göre değişiklik gösteriyor.

Antalya’dan Sivas’a havayolu aracılığıyla gitmek isteyenlerin İstanbul’da aktarma yapması gerekiyor. 

Sivas’a Tren ile Nasıl Gidilir?

Sivas’a Ankara, Kayseri ve Kars’tan şehirlerinden tren seferleri yapılıyor. TCDD internet sitesinden  tren biletinizi satın alabilirsiniz.

Ankara’dan Sivas’a Güney Ekspresi, Doğu Ekspresi ve 4 Eylül Mavi Treni hareket ediyor. Ankara – Sivas arası tren yolculuğu ortalama 11 saat sürüyor.

Kayseri ile Sivas arasında Ankara’da olduğu gibi Güney Ekspresi, Doğu Ekspresi ve 4 Eylül Mavi Treni hizmet veriyor. Kayseri’den Sivas’a tren ile gitmek 3 buçuk saat sürüyor. 

Kars şehrinden Sivas’a tren ile gelmek isteyenlerin Doğu Ekspresine binmeleri gerekiyor. Kars – Sivas arası tren yolculuğu 14 saat 28 dakika sürüyor.

Sivas’ta Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Sivas içerisinde şehir içi ulaşım için belediye otobüsleri, halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler kullanılıyor. Bunlardan kendinize uygun olanı seçerek Sivas’ta gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

Belediye otobüslerinin hat güzergâhlarına ve hareket saatlerine Sivas Ulaşım internet adresinden erişebilirsiniz. Otobüslerde tam bilet fiyatı 7.90 TL iken öğrenci bilet fiyatı ise 4.90 TL.

Minibüsler Sivas şehir merkezinde kullanıldığı gibi çevre ilçelere yolculuk etmek için de tercih ediliyor. 

Sivas’ın merkezindeki görmeniz gereken yerlere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Fakat şehre uzak noktalardaki turistik alanlara gitmek isterseniz tercihinizi araç kiralama seçeneğinden yana kullanabilirsiniz.

Sivas’a Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin sert bir biçimde yaşandığı Sivas’ta kışlar soğuk ve sert geçiyor. Bol kar yağışı sebebiyle şehir 4 – 5 ay boyunca karlarla kaplanıyor. Kış mevsimi kayak turizmi yapmak isteyenler için ideal.

Kültür turizmi için şehre gitmek isteyenler ise ilkbahar aylarını tercih edebilirler. Bu sayede Sivas’ta doğanın uyanışına tanıklık edebilir, tarihi eserleri güzel havanın eşliğinde gezebilirler.

Sivas’ta Ne Yenir?

Farklı yöresel lezzetlere sahip olan Sivas’ta kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, düğürcük çorbası, mercimek badı, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, patlıcan pehli, Sivas ketesi, yumurta eriştesi pilavı ve Divriği pilavı meşhur yemekler arasında bulunuyor. 

Yoğurtla ve süt ile yapılan yemeklerin ön plana çıktığı Sivas mutfağında katmer ve pilav gibi karbonhidrat tabanlı lezzetler de kendine yer buluyor. Sivas’ın meşhur yemeklerini nerede yemeniz gerektiğini öğrenmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. 


Hepinize güzel bir Sivas seyahati dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız