Tatil Dönüşü İş Sendromunu Nasıl Atlatabilirsiniz?

0
1101
Tatil Dönüşü İş Sendromunu Nasıl Atlatabilirsiniz?
Tatil Dönüşü İş Sendromunu Nasıl Atlatabilirsiniz?

Uzun tatiller, rutin iş akışınıza ara vermek için harika ve heyecan verici molalar olsa dahi tatil sonrası eski rutinlerinize dönmek oldukça zor olabiliyor. Özellikle uzun bir tatil sonrasında işe geri dönmek ve rutininize kaldığınız yerden devam etmek kolay değil. 

Psikolojik açıdan da zorlu bir süreç olan tatil dönüşü işe başlama süreci pek çok kişide tatil dönüşü iş sendromu olarak ortaya çıkıyor. Odaklanma problemlerinden çeşitli sağlık problemlerine kadar farklı sorunlara yol açabilen tatil dönüşü iş sendromunu daha rahat atlatabilmeniz için bazı ipuçlarını sizler için bir araya getirdik. 

Tatil Dönüşü İş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tatil Dönüşü İş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Tatil Dönüşü İş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tatil dönüşü iş sendromu özellikle uzun süreli tatillerden sonra tatil öncesindeki günlük hayat rutinine ve iş düzenine dönerken yaşadığınız sorunları tanımlıyor. Tatil dönüşü iş sendromu ise çeşitli şekillerde ortaya çıkabiliyor. 

Tatil sonrası iş sendromu yaşadığınızın öne çıkan belirtileri ise şöyle;

  • Stresli hissetme,
  • Plan yapmakta ve odaklanmakta zorlanma,
  • İşe karşı duyulan isteksizlik,
  • Yorgunluk hissi,
  • Uykuya dalmakta zorlanma ve uykusuzluk,
  • Üzgün ve tükenmiş hissetme,
  • Sinirli davranışlar.

Uzun bir tatilden sonra işe döndüğünüzde bu duygulardan birini ya da birkaçını hissediyorsanız, tatil dönüşü iş sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Peki bu sendromu yaşamamak için neler yapılabilir? Gelin birlikte bakalım.

Tatil Dönüşü İş Sendromunu Nasıl Önlersiniz ?

Tatil dönüşü işe başlamak herkes için zor olsa da bunu illa ki sendrom şeklinde yaşamak zorunda değilsiniz. Bunun için alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor. 

1) İş ve Yaşam Alanınızı Tatile Gitmeden Önce Düzenleyin

İş ve Yaşam Alanınızı Tatile Gitmeden Önce Düzenleyin
İş ve Yaşam Alanınızı Tatile Gitmeden Önce Düzenleyin

Yapacağınız uzun ve keyifli bir tatilden sonra kendinizi kötü hissetmemek için alabileceğiniz önlemlerden bir tanesini tatile gitmeden önce yapmanız gerekiyor. Tatile çıkmadan önce çalıştığınız ve yaşadığınız ortamı düzenlemek, tatil dönüşü için aklınızda bir netlik oluşmasını da sağlar. Tatilden sonra düzenli bir ortama döneceğiniz bilmek yaşayabileceğiniz muhtemel stresi azaltacaktır.

Bu yüzden tatilinizden önce ofisinizdeki ya da çalışma alanınızdaki masanızı düzenleyebilir, bilgisayarınızda silmeniz gereken dosyaları silerek bilgisayarınızı çalışmaya hazır hale getirebilir ve evinizin temizlik işlerini bitirebilirsiniz. Böylece tatil dönüşü yapmanız gereken işlerin bir kısmını daha tatile gitmeden bitirmiş olursunuz. 

2) Anda Kalmaya Çalışın

Anda Kalmaya Çalışın
Anda Kalmaya Çalışın

Anda kalmak her zaman için oldukça önemli. Ama özellikle uzun tatillerden sonra işe dönmek sizde büyük bir stres yaratıyorsa, anda kalmanın önemi daha da artıyor. Kendinizi tatildeyken hatta henüz tatile çıkmadan önce, tatil sonrası ne kadar zorlanacağınızı düşünürken buluyorsanız bunun için önlemler almaya başlayabilirsiniz. Çünkü tatil süresince daha sonra yaşayabileceğiniz duyguları düşünmek, tatilinizden alacağınız keyfi azaltmakla birlikte tatil sonrası iş sendromu yaşama ihtimalinizi de arttıracaktır.

Tatiliniz boyunca yaşadığınız keyifli anlara odaklanmak için gününüzün kısa bir zamanını meditasyon gibi aktiviteler yapmaya ayırabilir, odağınızı yaşadığınız andan uzaklaştığını hissettikçe etrafınızda hoşunuza giden şeylere dikkatinizi verebilirsiniz. Tatiliniz boyunca önemli olanın bulunduğunuz ortamdan keyif almak ve dinlenmek olduğunu kendinize hep hatırlatmak da anda kalmak için ufak ama etkili bir yöntem olabilir. 

3) Tatilden Erken Dönün

Tatilden Erken Dönün
Tatilden Erken Dönün

Tatilin yüzde yüzünü kullanmak her zaman için kulağa harika geliyor olabilir fakat tatilinizi biraz erken bitirmek oldukça güzel bir yöntem. Evinize, tatilinizin bitmesine en az 2 gün kala dönmek hem tatil ve yolculuk yorgunluğundan sıyrılmanıza hem de evde vakit geçirerek rutinlerinize rahat bir şekilde geri dönmenize yardımcı olacaktır. 

Tatilinizin tamamını kullanmak istiyorsanız iş yerinizinden tatilinize ek 1 veya 2 günlük bir izin de alabilirsiniz. Bu izinle birlikte rahat bir şekilde günlük hayat ve iş rutininize dönebilirsiniz. 

Tatil Dönüşü İş Sendromunu Nasıl Atlatabiliriz?

Tatil dönüşü iş sendromu yaşadığınızı anladığınız zaman yapabileceğiniz çeşitli şeyler bulunuyor. Bu sendromdan daha hızlı bir şekilde sıyrılmak için aşağıdaki adımları uygulayabilir ve iş rutininize daha rahat bir şekilde dönebilirsiniz.

1) Hafif Bir İş Planı Yapın

Hafif Bir İş Planı Yapın
Hafif Bir İş Planı Yapın

İşe döndükten sonra yapmanızı önerdiğimiz şeylerin en başında hafif bir iş planı geliyor. Tatil sonrası işe aşırı yoğun bir plan ile başlamak motivasyonunuzun düşmesine ve kendinizi normalden daha fazla stresli hissetmenize sebebiyet verebilir. Bu yüzden iş planı yaparken ilk gününüz için erken saatlere toplantı koymamaya, sizi strese sokan işleri daha sonraki günlere bırakmaya ve sevdiğiniz iş kalemlerini önceliklendirmeye dikkat edebilirsiniz. 

Böylece tatil sonrası işe daha keyifli bir şekilde dönebilir, hafif bir plan eşliğinde işe adapte olabilirsiniz. Hafif bir iş planı sizi motive ederken daha az yoracağı için gün sonunda kendinizi başarmış ve diğer günler için de hazır hissetmenizi sağlayabilir.

2) Arkadaşlarınız ve Ailenizle Vakit Geçirin

Arkadaşlarınız ve Ailenizle Vakit Geçirin
Arkadaşlarınız ve Ailenizle Vakit Geçirin

Tatilden döndükten sonra kendinizi kapatmayarak sosyalleşmeye vakit ayırmak tatil sonrası iş sendromunu atlatmanız açısından oldukça önemli. Aile ve arkadaşlarımız gibi sevdiklerimizle iş ve ev dışında plan yaparak vakit geçirmek tatilden sonra stresli ve sıkılmış hissetmenizi önleyerek, rutin hayatınızda keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak. 

İş dışındaki aktivitelerin önemi oldukça büyük. Hayatınızın sadece işten ibaret olmadığını kendinize göstererek günlük rutinlerinize keyifle dönebilir ve bir sonraki tatil planlarınız için heyecanlanabilirsiniz. 

3) Spor Rutini Oluşturun ve Detoks Yapın

Spor Rutini Oluşturun ve Detoks Yapın
Spor Rutini Oluşturun ve Detoks Yapın

Tatilden sonra günlük hayatınıza dönmek zor olabilir. Tatilde bozulan rutinlerinize tekrar nasıl geri döneceğiniz konusunda aklınız karışık olabilir. Fakat spor gibi odaklanmanıza yardımcı olacak aktiviteler yaparak fazla enerjinizi atabilir, günlük işlerinize daha rahat bir şekilde odaklanabilirsiniz.

Ayrıca tatil boyunca yemek düzeniniz de bozulmuş olabilir. Bu yüzden detoks yapabilir, daha hafif ve sağlıklı bir beslenmeye geçerek hem mental hem de fiziksel olarak kendinizi daha çok rahatlatabilirsiniz. Kendinizi daha sağlıklı hissettiğiniz için işlerinize daha rahat odaklanabilir ayrıca kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz. 

4) Hafta Sonu İçin Ufak Bir Tatil Planı Yapın

Hafta Sonu İçin Ufak Bir Tatil Planı Yapın
Hafta Sonu İçin Ufak Bir Tatil Planı Yapın

Tatil sonrası iş sendromunu atlatmak için kendinize hafta sonu için bir ödül verebilirsiniz. Uzun bir tatil sonrasında hafta sonu kaçamağı yapmak haftayı daha kolay bir şekilde bitirmeniz için gerekli motivasyonu size verebilir.

Bu yüzden yaşadığınız yere yakın konumlarda bulunan yerlerde tek başınıza ya da sevdikleriniz ile ufak bir kaçamak yapabilirsiniz. Bu kaçamak için doğanın içinde bir kamp tatili ya da ufak bir butik otelde deniz tatili yapmayı tercih edebilirsiniz. Fakat yapacağınız hafta sonu kaçamağı ile ilgili dikkat etmeniz gereken ufak bir nokta bulunuyor. O da bu küçük tatil için yaşadığınız konumdan çok uzak olan yerleri tercih etmemek ve sizi yoracak aktivitelerden kaçınmak. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece işe yumuşak bir geçiş yapabilir ve kendinizi motive hissederek tatil dönüşü iş sendromunu atlatabilirsiniz. 

Önceki İçerikKapı Vizesi ile Gidebileceğiniz Yunan Adaları
Sonraki İçerikYaz Tatili İçin En İyi Sürdürülebilir Seyahat Destinasyonları
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız