Muhteşem Doğasıyla En Güzel Trabzon Yaylaları

0
14028

Trabzon gezilecek yerleri, tarihi ve doğal güzellikleriyle ülkemizin en güzel şehirlerinden. Bu yazımızda Trabzon denince akla gelen ilk yerleden olan ve şenlikleri ile meşhur Trabzon Yaylaları’nı bir araya topladık!

Trabzon’daki Yaylalar

1) Şolma Yaylası 

Maçka’ya 22 km, Trabzon merkeze ise 50 km mesafede konumlanan Şolma Yaylası yaklaşık 1800 metre yükseklikte yer alıyor. Sapsarı zifin çiçeklerinin dört bir yanınızı saracağı yaylada mor güllere de rastlayabilirsiniz.

2) Mavura Yaylası

Şolma Yaylası’na kadar gelmişken buradan 3,5 km daha ilerleyerek Mavura Yaylası’nı da görebilirsiniz. Konaklama tesisinin olmadığı Mavura Yaylası’nda kalmakta ısrarcıysanız şayet kamp kurabilirsiniz.

3) Çakırgöl Yaylası 

Altındere Vadisi Milli Parkı’na yakın bir mesafede olan Çakırgöl Yaylası 2500 metre yüksekliğe sahip. Çakırgöl Yaylası’ndan geçiş yapabileceğiniz diğer yaylalar ise şöyle: Armutluk, Akarsu, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Cami Boğazı, Deveboynu, Kırantaş, Ayraksa, Kasapoğlu ve Ortaoba.

4) Kirazlı Yaylası 

Buz gibi suların şırıl şırıl aktığı dereleri ile büyüleyen, özellikle yaz aylarında inanılmaz serin olan Kirazlı Yaylası 1850 metre yüksekliğe sahip. Maçka ilçe merkezinden 22 km uzaklıktaki Kirazlı Yaylası’na özel aracınızla ulaşacaksanız eğer Maçka-Zigana yolunu takip edin ve Gürgenağaç Köyü’nden güneye doğru 7 km daha ilerleyin. Kirazlı ya da Kiraz Yaylası’nda her yıl temmuz ayının üçüncü cuma gününde “Ayeser Şenlikleri” düzenleniyor.

5) Lapazan Yaylası

Maçka ilçesindeki Güneyağaç Köyü sınırları içerisinde bulunan Lapazan Yaylası 2200 metre yükseklikte konumlanıyor. Gelenleri yeşilin bin bir tonu ile buluşturan Lapazan Yaylası’nı gezdikten sonra Hamsiköy’e ve 5 km ilerisindeki Bekçiler’e de uğramayı unutmayın.

haçkaobası yaylası

6) Haçkaobası Yaylası

1785 metre yükseklikteki Haçkaobası Yaylası Düzköy ilçe merkezinin yaklaşık 12 km güneyinde bulunuyor. Adı içenin eski adı olan Haçka’dan gelen yaylaya merkezden kalkan dolmuşlar ile yarım saatte varabilirsiniz.

7) Cami Boğazı Yaylası

Maçka-Meryemana yolunda 5 km ilerledikten sonra sağa sapın ve sırasıyla Kırantaş ve Akarsu köylerini, Acısu Yaylası’nı geçin, sonrasında 30 km daha ilerleyin, Cami Boğazı Yaylası karşınıza çıkacak. Yaylaya yaklaşık 5 km mesafedeki Çakırgöl’ü de Trabzon’da gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.

8) Karadağ Yaylası

Akçaabat-Düzköy yolundan ulaşılabilen ve 1880 metre yükseklikte yer alan Karadağ Yaylası’nın ahşap ve bağdadi evlerini görebilir, kır kahvesinde yörede yaşayanlar ile sohbet etme fırsatı bulabilirsiniz.

9) Hıdırnebi Yaylası 

Akçaabat ilçe merkezinden 30 dakikalık sürüş mesafesinde Trabzon merkeze 44 km uzaklıkta bulunan Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’un en ünlü yaylalarından biri ve ayrıca 19-20 Temmuz tarihlerinde Orak Yedisi (Hıdırnebi) şenliklerine ev sahipliği yapıyor. Kuruçam merkezinde bulunan Hıdırnebi Yaylası’nda bungalov tipi evlerden oluşan konaklama tesisleri, yeme içme mekanları, fırın, bakkal, kahvehane vb. mevcut.

10) Pazarcık Yaylası 

Araklı’dan 43 km uzaklıktaki Pazarcık Yaylası’na giderseniz, mutlaka Karadere Çayı ve Tilkibeli Şelalesi’ni görmelisiniz. Gündüz avladığınız kırmızı pullu alabalıkları akşam mangalda pişirebilir ve müthiş manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Yılantaş Yaylası (Akçaabat): Deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikteki Yılantaş Yaylası’na Karadere Çayı-Bayburt yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. Araklı’ya 30 km mesafede bulunan Yılantaş Yaylası’nın huzur veren sessizliği ve manzarası karşısında tek kelimeyle nutkunuz tutulacak.

11) Sis Dağı Yaylası

Trabzon-Giresun il sınırındaki Sis Dağı Yaylası deniz seviyesinden 1850 metre yükseklikte bulunuyor. Beşikdüzü ya da Salpazarı ilçesinden Şıhkıran mezrasına; sonra da Sis Dağı Yaylası’na çıkabilirsiniz. Her sene temmuz ayının üçüncü cumartesi gününde gerçekleşen Sis Dağı Şenlikleri’ne katılabilirsiniz. Şalpazarı Tepebaşı kalkışlı minibüslerle aktarmasız bir şekilde Sis Dağı Yaylası’na ulaşmanız mümkün.

sultan murat yaylası

12) Sultan Murat Yaylası 

Çaykara ilçe merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Sultan Murat Yaylası’na en rahat şekilde ulaşmak için Maçka-Sümela Manastırı yolunu takip edebilirsiniz. Her sene 23 Haziran tarihinde Şehitleri Anma Günü’nün düzenlendiği Sultan Murat Yaylası, Bayburt’un Aydıntepe ilçesine ise 54 km mesafede konumlanıyor. Ayrıca her sene 20 Ağustos tarihinde “Yayla Ortası Şenlikleri” gerçekleşiyor.

13) Kadırga Yaylası

Her yıl temmuz ayının üçüncü cuma gününde düzenlenen Kadırga Şenlikleri ile ünü il sınırlarını aşmış olan Kadırga Yaylası için diğer Trabzon yaylalarına göre daha sakin denebilir.

14) Çatma Obası Yaylası

2200 metre yükseklikte bulunan Çatma Obası Yaylası’nın en çok ilgi gören yerleri, Çıngıraklı Kuyu, Şehitler Tepesi ve Mızraklı Su.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız