Yeşilin savunucusu, Türkiye’nin Kuzey Yıldızı Karadeniz’in yaşama sevinci veren o güzelim yaylalarına seyahate çıkmak isteyenlerin durup da aralarından seçim yapamadığından ortaya çıkmış olsa gerek Karadeniz turları. Her bir karış toprağının ölmeden önce gezilip görülmesi gerek mutlaka.
Gördükçe iç geçirdiğiniz resimlerdeki yaylalarda ömrünü geçirenlere gıptayla baktığınızı biliyoruz. Siz de havasını soluyun diye işte en güzellerinden birkaçı:
Karadeniz’in En Güzel Yaylaları:
1) Borçka-Karagöl Yaylası, Artvin
Sürekli dönemeçli patikalarla mücadele halinde olacaksınız. Buna rağmen yolculuğunuz süresince manzaranız öyle güzel olacak ki bu meşakkatli yol sizi çok üzmeyecek.
Bu sıkıntıyı yine de yaşamak istemiyorsanız turlarla yayla gezintilerine çıkabilirsiniz. Böylelikle yol boyunca yapacağınız tek şey bu yolculuğun tadını çıkarmak olur.
Yaylaya en yakın konaklama yeri kilometrelerce uzakta. O yüzden gezinizi kısa tutup bu yerlerde konaklamak istemezseniz Karagöl çevresinde kamp kurabilirsiniz. Araçla girişin ve kamp kurmanın ücretli olduğu Borçka Karagöl’e giderken yanınızda erzak, mat, çadır, uyku tulumu ve üzerinize kalın bir şeyler getirmenizde fayda var.
Gece oldukça çetin geçecek ve bol bol yağış göreceksiniz. Göl yakınında tuvalet ve çeşme de bulunuyor.
Eğer yanınıza hamak da alırsanız açık alanda çok keyifli bir şekerleme yapabilirsiniz.
Fotoğraf çekimi, yürüyüş yapabileceğiniz bu yerin eşsiz manzarası karşısında uyandığınızda ise yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz.
Borçka-Karagöl Yaylası’nı haritada görüntülemek için tıklayınız.
Artvin’de Gezilecek Yerler yazımıza mutlaka göz atın.
2) Ayder Yaylası, Rize
Turizme kapılarını açan Ayder, gitmeyenin bile dilinden düşmeyen bir yayla. Yalnız son zamanlarda tatilciler tarafından hırpalanmış durumda.
Bahar aylarını tercih ederseniz Rize şehrimizde bulunan Ayder Yaylası’nın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Burada yerleşim yüzyıllardır var ve kaplıcalarının bunda payı büyük. Bu yüzden de modern tesislerde bu doğanın keyfini çıkartma şansınız var. Havuzlu, dinlenme salonlarının ve yataklı kabinlerin bulunduğu bu yerde doktor da mevcut.
Tesislerde kalmak istemeyenler için yine oteller, pansiyonlar, bungalovlar ve çadır kamp alanları da Ayder’deki imkanlarınız arasında.
Ayder balının, mıhlamanın, mısır ekmeğinin, en has tereyağının, kaymağın, laz böreğinin olduğu sofrada şöyle yöresel bir kahvaltı ettikten sonra doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.
Doğa sporlarına meraklılar için trekking, kayak ve rafting gibi imkanlar da var.
Kış mevsimlerinde Kardan Adam Şenlikleri olurken Haziran ayında geleneksel Çamlıhemşin Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali ile Eylül ayındaki ot biçme zamanında yapılan Hodoç Şenliği de oldukça hoşunuza gidecek. Yani hangi mevsim giderseniz gidin Ayder geziniz iyi geçecek.
Verimli vakit geçirmek isterseniz bu turlar size Gelin Tülü Şelalesi, Fırtına Deresi, Zir Kale gibi güzellikleri atlamayacağınız bir gezi vadediyor.
Buradan dönerken yanınızda meşhur Kafkas güllerinden, enfes dağ çileklerinden veya yöresel lezzetlerden götürebilirsiniz.
Ayder Yaylası’nı haritada görüntülemek için tıklayınız.
3) Elevit Yaylası, Rize
Aynı zamanda Çamlıhemşin’de bir köy olan Elevit’e araba yolu olduğu için giderken diğer yaylalara nazaran daha az sıkıntı yaşayacaksınız. Bu da bu eşsiz güzelliğe kavuşmanızı hızlandıracak.
Aracınızla gitmiyorsanız Rize Pazar’dan kalkan minibüslere binebilirsiniz. Burada konaklamak isteyenler için sadece bir pansiyon var ne yazık ki. Yöre halkı dahi yazdan yaza uğradığı için yaylayı yerli ve yabancı turiste hazırlayacak ortam oluşmamış olabilir. Yine de vakit geçirebileceğiniz 3 kahvehane ve 2 lokanta ile ufak tefek ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bakkallar var.
Buradan dönerken satın alabileceğiniz yayla ballarını satan yerler de bulabileceksiniz.
Lokantada da çok fazla seçeneğiniz olmayacak: ya balık ya da ızgara et.
Sohbet edecek birilerini ararsanız da yazları burası en az Ayder kadar ilgi görüyor. Çünkü havasıyla, insanıyla birkaç saatliğine bile size bir ömür vadediyor. Bu yüzden gelmişken kalıp biraz kafa dinlemenizi öneririz.
Eğer 15 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında planlıyorsanız gezinizi, festivallere denk gelebilirsiniz.
13 yaylaya geçit veren bu yaylada ot biçim zamanına gelen bu şenliklerde gündüz yaylalarda gezip piknik yapacak akşama doğru da horona doyacaksınız. Yalnız burada katı bir kural var: Önce bilenler horon oynasın!
Elevit Yaylası’nı haritada görüntülemek için tıklayınız.
4) Gezen Yaylası, Bartın
Ardıç Yaylası ile kardeş olan Gezen Yaylası, nefes kesici güzelliğiyle Bartın’da bağlı olduğu Kumluca’dan yaklaşık 20 km uzaklıkta. Yol tabelalarını izleyerek yaptığınız uzun bir tırmanışın ardından bu yaylaya vardığınızda bir tablonun içindeymiş gibi hissedeceksiniz.
Temiz hava alabileceğiniz bu yerde güzel bir piknik yapabilmek için piknik sepeti hazırlamayı da unutmayın. Balık tutmayı sevenler için de Bartın Irmağı tüm haşmetiyle gürül gürül akıyor.
Her yıl düzenlenen Gezen Yaylası Şenlikleri’nde halat çekme, güreş, futbol, doğada yürüyüş gibi birbirinden zevkli etkinlikler yapılıyor. Ok atışları için platform dahi oluşturulan bu şenliklere dahil olabilmek için Ağustos ayını beklemeniz gerekiyor.
Fotoğraflamaya doyamayacağınız güzelliklerle dolu Gezen Yaylası’nı bir de kış mevsiminde görmelisiniz. Yeşillikleri uykusunda örten karın o bembeyaz dokusu, zaten masum olan doğanın bir fısıltısı gibi. Bir de her mevsim kar yuvası olan kar kuyusuna uğramayı unutmayın. Yeşili ve karı bir arada bulunduran başka bir yer daha bulabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Gezen Yaylası’nı haritada görüntülemek için tıklayınız.
5) Kop Dağı Yaylası, Bayburt
Yaylalar yazın serin olduğu için Karadeniz halkı tarafından zaman zaman yazlık olarak kullanılırken Bayburt gibi kimi kesimler de yaylaları kayak merkezi olarak kullanabiliyor. Kop Dağı Yaylası, kayak severlerin en çok tercih ettikleri adreslerden biri haline gelmiş durumda.
Şehir içi otobüslerle Bayburt’tan ulaşım sağlayabileceğiniz Kop Dağı Yaylası, işlek bir yer haline geldiği için konuklarına tam teşekkül hazırlanmış. Aynı zamanda milli sporcu yetiştiren bu kayak merkezi bugün Bayburt’un tek turizm merkezi.
Yüzün üzerinde yatak sayısına sahip bir de konukevi bulunan kayak evindeki kafede açlığınızı giderebilirsiniz. Kop Dağı Yaylası, sadece kar sporlarını sevenleri değil aynı zamanda yürüyüşü ve ata binmeyi sevenleri de kucaklıyor.
Karavanla seyahat ediyorsanız kayak merkezinde kamp kurabilirsiniz.
Tadabileceğiniz lezzetler arasında tatlı çorba, tırnaklı pide, Bayburt ketesi, kalacoş, Bayburt döneri, lor dolması, ziron, kokoç, süt böreği ve tel helva var. İhtiyaçlarınız olursa Kop Köyü’nden temin edebilirsiniz.