Türkiye’de Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Mekan

0
1013

Yaşadığımız topraklar asırlar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bu yüzden binlerce yıllık tarihi ile ülkenin dört bir yanında birbirinden farklı medeniyetlerin izlerini görmek mümkün.Bu medeniyetlerin izlerini takip ettiğimizde geçmişin kültürel ve mimari değerlerine hayran kalmamak elde değil. İşte bu sebepten ötürü Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 5 antik kentini sizin için araştırdık. 

Türkiye’de Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Mekan

1) Sagalassos, Burdur

Sagalassos, Burdur

Muhteşem çeşmeleri, bugüne kadar korunmuş tiyatrosu ve konumlandığı tepedeki doğası ile mutlaka görülmesi gereken bir yer Sagalassos. Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan bu kent, Burdur’da bulunuyor. 

İlk kez 1706’da Fransız bir gezgin olan Paul Lucas tarafından bulunan kent, Antik Yunan’da Pisidya’nın başkentliğini yapmış. 

Milattan önce 3000 yılına kadar dayanan Sagalassos kenti efsanesi, ile bir aşk hikayesine dayanıyor. Efsaneye göre İsabella adında güzelliği dillere dolanan genç bir kız, ordu komutanı Antonin’e aşık olmuş. Seferden döndüğü bir gün kral, bir yanında oğlu Hektor bir yanında Antonin ile otururken İsabella Antonin’i dansa kaldırmış ve bu duruma sinirlenen kral Antonin’i vurması için okçusuna emir vermiş. Buna gören genç kız Antonin’i itmiş. Okun isabet ettiği İsabella hayata veda etmiş ve bir tarih böylece başlamış. 

Sagalassos’u 08:00-20:00 saatleri arasında haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. 

2) Antiphellos, Antalya

Antiphellos, Antalya

Önemli kalıntıları ile en çok ziyaret gören kentler arasında olan Antiphellos, Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunuyor. Köklü bir tarihe sahip olan Antiphellos, Kaş Antik Tiyatrosu olarak da anılıyor. 4 bin kişilik kapasiteye sahip olan bu tiyatro M.Ö. 1. yüzyılda yapılmış. 

Bulunduğu bölgeye harika bir manzara katan Kaş Antik Tiyatrosu, denizle ayrılmaz bir bütün olmayı başarmış. 

Roma İmparatorluğu döneminde önem kazanan Antiphellos’u Kaş gezisi sırasında ziyaret etmeyen yoktur diyebiliriz.

Bu önemli kenti haftanın her günü 24 saat ziyaret edebilirsiniz. 

3) Kleopatra Havuzu, Pamukkale

Kleopatra Havuzu, Pamukkale

Unesco Dünya Miras Listesi’nde olan 2500 yıllık Kleopatra Havuzu, Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’nde bulunuyor. Ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim yaşatan havuz, yerli yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş durumda. 

Bergama Krallığı’ndan miras kalan bu havuz, yaz kış 36 derece sıcaklıkta. 

Geçmişi M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanan bu tarihi havuzun, deprem yüzünden oluşan bir çukura tarihi yapıların yıkılması ve sodalı termal sular ile bu çukurun dolmasıyla oluştuğu söyleniyor.

Günümüzde termal turizm için önemli bir yer olan Kleopatra Havuzu, romatizma, felç, sinir ve deri hastalıklarına iyi geldiği düşünülen bir yer.

Kleopatra Havuzu’nu 08:00 ve 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

4) Nemrut, Adıyaman

Nemrut, Adıyaman

Nemrut Dağı, bünyesinde koca bir tarihe ev sahipliği yapıyor. 2150 metre uzunluğunda olan heykeller, günümüzde de gizemini korumaya devam ediyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak bilinen Nemrut’un geçmişi, 2 bin yıl öncesine kadar dayanıyor.

Tarihi kalıntıları ile yerli yabancı birçok turisti ağırlayan Nemrut Dağı’nın bir başka özelliği daha bulunuyor. Gün doğumu ve batımında güneşin ayrıcalıklı davrandığı bölge olarak anılan Nemrut, sırf bunu görmek için gelenlerin akınına uğruyor. 

Dağda henüz keşfedilmemiş birçok tünel ve kayıp I. Antiochos’un mezarının bulunduğu düşünülen Nemrut hakkında gizem çözülmedikçe hergün bir yeni efsane ortaya atılıyor. Öyle ki uzaylıların gizli üssü olduğu bile söylentiler arasında.

Adıyaman ilimizdeki Nemrut’u haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

5) Efes, İzmir

Efes, İzmir

Tarihi ile sadece Türkiye’nin değil dünyanın ilgisini çekiyor Efes. Doğu ile batı arasında önemli bir liman kenti olarak anılan İzmir ilimizdeki Efes’in tarihi, MÖ. 8600 yılına kadar dayanıyor. 

Tarih boyunca ticaret yollarını üzerinde bulundurması, bereketli topraklara sahip olması, bölgenin önemli bir konumda olmasını sağlamış durumda.

İçerisinde Antik Tiyatro, Agora Meydanı, Artemis Tapınağı, Herakles Kapısı ve Celsus Kütüphanesi bulunuyor. 

Mevsimsel olarak açılış ve kapanış saatleri değişen Efes’i kış aylarında 08:30 ila 17:00 saatleri arasında, yaz aylarında ise 08:00 ila 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

İzmir’deki Antik Kentler yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız