Doğan Cüceloğlu’nun Önerdiği Yerli ve Yabancı Filmler

0
777

Türk Psikolog ve Akademisyen Doğan Cüceloğlu, kişisel gelişim kitapları ve televizyon programı ile tanınıyor. Kırktan fazla bilimsel makalesi yayınlanan Cüceloğlu, yaşamı boyunca insanın duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyip bu konu üzerine birçok kitap yazmış.

Birçok seminer, konferans ve atölye çalışmasına destek veren Cüceloğlu, zaman zaman herkese sorulan, mutlaka izlemeniz gereken filmler nedir sorusuna kendi penceresinde birkaç cevap vermiş. Büyük ustanın bu önerilerine beraber bakalım. 

Doğan Cüceloğlu’nun Önerdiği Yerli ve Yabancı Filmler

1) Züğürt Ağa

1985 yapımlı film, feodalizmin çöküşünü ve kapitalizme geçiş sürecini anlatıyor. Köye sonradan çalışmak için gelen Salman’ın yeterli ürün elde edememesi sebebiyle köy halkını örgütlemesi ve Ağa’nın mallarını çalmaları ile hikaye başlar. Malları satılan ağa, İstanbul’a göçmek zorunda kalır ve burada kendine yeni bir yaşam kurmaya çalışır.

Yer yer romantik sahneler içeren film, çoğunlukla güldürürken düşünmenizi sağlayacak. 

2) Namuslu

Ertem Eğilmez’in efsaneleşen eserlerinden biri olan Namuslu, isminin aksine mecaz oluşturacak bir hiciv filmi olarak karşımıza çıkıyor.

Dönemin siyasi ve politik yapısını, bu düzen içerisinde yaşayan insanların para tutkusunu mizahi bir şekilde eleştiriyor. Gerçekçiliği bir an bile bırakmayan film, Ali Rıza ve ailesinin trajikomik hikayesini anlatıyor. 

3) Babam ve Oğlum

Son dönem Türk sinemasının en iyi filmlerinden olarak kabul edilen Babam ve Oğlum, 12 Eylül darbesinin yıktığı hayatlardan birini konu ediyor.

Gazeteci ve yazar babası ile hiç tanımadığı dedesinin yanında, küçük bir kasabada yaşamak zorunda kalan Deniz’in hikayesi anlatılıyor. 

4) Kış Uykusu

Cannes’da Altın Palmiye ödülünü alan Kış Uykusu filmi, Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Nejat işler gibi usta oyuncuların yer aldığı bir Nuri Bilge Ceylan filmi.

Emekli bir tiyatrocu olan Aydın’ın babasından kalan oteli işletmek için Kapadokya’ya dönmesini konu ediyor. Karın iyice bastırması Aydın’ın sinirlerine iyice dokunur ve onu tekrar uzaklara gitmeye teşvik eder. 

5) Sürü

Bir başyapıt olarak Türk sinema tarihine ismini yazdıran Sürü, feodal sorunları gerçekçi bir şekilde beyazperdeye aktarıyor.

Aşiretler arası çatışmalar, insan-toplum, insan-insan ilişkilerini dramatik bir şekilde işleyen 1978 yapımlı film, müzikleriyle de dikkat çekiyor. 

6) Ölü Ozanlar Derneği

En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü’nü alan film, devrimci bir bakış açısına sahip.

Kurgusal olarak 1959’da muhafazakar Vermont yatılı okulu olam Welton Akademi’de geçiyor. Öğrencilerine şiir öğretmesiyle ilham veren bir İngilizce öğretmeninin hikayesini konu ediyor. 

7) Hayat Güzeldir

İkinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı etkilerini beyaz perdeye taşıyan Hayat Güzeldir filmi, tüm yaşanan olumsuzluklar rağmen umut ışığının olduğunu aktarıyor.

Gösterime girdiği günden itibaren büyük yankı uyandıran film, üç dalda Oscar ödülünü kazanmış.

8) Baba

Bir seri filmi Baba, 40’lar ve 50’ler Amerika’sında İtalyan bir mafya ailesinin hikayesini konu ediyor.

Mario Puzo’nun çok satan kitabından uyarlama olan film, birçok ödülü bünyesinde barındırıyor. 

9) 12 Öfkeli Adam

Cinayetle suçlanan bir genç ve olayla ilgili karar vermekle sorumlu 12 jüri üyesinin karar verme sürecini konu eden film, yayınlandığı günden bugüne büyük bir ilgiyle izleniyor.

Reginald Rose’un aynı isimli oyunundan uyarlanan 12 Öfkeli Adam, 1957 yapımlı bir dram filmi. 

10) Özgürlük Yolu (The Way Back)

Sovyet Rusya’ya bağlı Sibirya çalışma kampından özgürlük mücadelesi için kaçtıktan sonra 6000 km yürüyerek çölleri aşıp Hindistan’a ulaşan bir grup esir insanın yaşadığı mücadeleyi anlatan film, gerçek olaylara dayanan bir dram öyküsü olarak karşımıza çıkıyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız