Türkiye’nin En İyi 9 Gastronomi Müzesi

0
3093

Son yılların yükselen seyahat trendlerinden biri de gastronomi turizmi. Hatta gastronomi turizmi öyle bir boyuta ulaştı ki sırf yemek yemek için bile günübirlik seyahatler planlar olduk.

Ancak gastronomi elbette sadece yemek yemekten ibaret değil. Özellikle önemli bir kültürel mirasa sahip olan ülkemiz gastronomi alanında da yadsınmaz bir zenginliğe sahip.

Siz de gastronominin sadece yemek yemekten ibaret olmadığını düşünenlerdenseniz yemeğin kültürel geçmişine tanıklık edeceğiniz tarihsel bir yolculuğa çıkmaya ne derseniz? Cevabınız evet ise sizin için yazdığım Türkiye’nin Gastronomi Müzeleri’ne bir göz atın derim.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

İşte kimi zaman geleneksel mutfaklarda keyifli bir yolculuğa çıkacağınız, kimi zaman çikolatanın kimi zamansa zeytinyağının geçmişten günümüze nasıl geldiğine tanıklık edebileceğiniz, bazense bitkilerin şifalı dünyasını keşfe çıkabileceğiniz Türkiye’nin Gastronomi Müzeleri:

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Müzeleri

1) Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep

Türkiye’nin en zengin mutfak kültürüne sahip şehirleri arasında ilk sıralarda yer alıyor Gaziantep.

Gaziantep Kahvaltısı Beyran

Gastronomi turizmi açısından en çok rağbet gören ve mutfağını en iyi şekilde tanıtan Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla kurulmuş Emine Göğüş Mutfak Müzesi.

Gaziantep Ali Nazik Kebabı

Emine Göğüş Mutfak Sanatları Müzesi’nde Gaziantep mutfağının öne çıkan lezzetlerinin yapılışında kullanılan mutfak malzemelerinin yanı sıra Gaziantep’in yöresel kıyafetleri giydirilmiş mankenler tarafından yuvalama pişirme, bastık hazırlama, mırra yapımı gibi canlandırmalar da sizi bekliyor.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında 2016 yılında giriş yapan Gaziantep’e giderseniz o muhteşem lezzetlerini keşfetmeye mini bir mola verip Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni mutlaka gezin derim.

Giriş Ücretleri: 

2 TL gibi sembolik bir ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri:

08.30-17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Adres: Karagöz Mahallesi, Sadık Dai Sokak, No: 16, Şahinbey, Gaziantep
Telefon: 0342 232 66 16

2) Tarihi Erzurum Evleri, Erzurum

Hem müze hem de restoran olan Türkiye’nin en önemli gastronomi müzelerinden biri de Tarihi Erzurum Evleri.

Geçmişi 1850’li yıllarına dayanan Erzurum Evleri mimari yapısıyla da nostalji rüzgarları estiriyor.

Erzurum Cağ Kebabı

On bir tarihi Erzurum evinin birleşiminden oluşan Tarihi Erzurum Evleri’nin koridorları arasında dolaşırken hem geçmişe keyifli bir yolculuk yapabilir hem de soba başında oturarak Erzurum mutfağının doyumsuz lezzetlerini tadabilirsiniz.

Erzurum Kahvaltısı

Özellikle lor peynirli, kaymaklı pazı sarması ve sobanın üzerinde közleyeceğiniz patatesten yemeden kalkmayın derim. Patatesler sıcakken içine biraz da tereyağı sürdünüz mü tadında doyum olmuyor benden söylemesi.

Giriş Ücretleri: 

5 TL giriş ücreti alınmaktadır.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın her günü 08.30-23.30 arasında hizmet vermektedir.

Adres: İbrahim Paşa Mahallesi, Yüzbaşı Reşit Bey Sokak, Yakutiye, Erzurum
Telefon: 0442 213 83 72

3) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Hatay

Türkiye’nin aromatik ve tıbbi bitkiler alanındaki ilk ve tek müzesi yine bir gastronomi cenneti olan ilimiz Hatay’da yer alıyor.

Hatay Tepsi Kebabı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ne giderseniz müzedeki bazı bitkileri tadabileceğinizi de söylemeden geçmek olmaz.

Humus Hatay

Sizin de botanik ve sağlık turizmine karşı ilginiz varsa, bitkilerin şifalı gücüne inanıyorsanız Hatay’a gittiğinizde humusa, dönere, tepsi kebabına ve künefeye biraz ara verip Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ni mutlaka gezin derim.

Giriş Ücretleri: 

Ziyaret Saatleri:

Adres: Şehitler Mahallesi, Ayyıldız Sokak, No: 8, Antakya, Hatay
Telefon: 0531 592 23 43

4) Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Çanakkale

Adatepe, Çanakkale

Türkiye’deki gastronomi müzeleri denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri de Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesi olma ünvanına sahip Adatepe Zeytinyağı Müzesi.

Ölmez ağacı da denilen zeytin ağacının mucizevi meyvesi zeytin ve zeytinyağı ile ilgili her türlü detayı bulabileceğiniz Adatepe Zeytinyağı Müzesi Çanakkale ile İzmir arasındaki Küçükkuyu Kasabası’nda yer alıyor.

Arabayla yolculuk yapmayı sevenlerdenseniz rotanızdan minik bir sapma yapmanızı ve zeytinyağının tüm üretim aşamalarında kullanılan ekipmanların sergilendiği, bilgilendirici etkinliklerin yapıldığı Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Giriş Ücretleri: 

Ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri:

Müze haftanın yedi günü 08.30-18.30 saatleri arasında açık.

Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı, Küçükkuyu, Çanakkale
Telefon: 0286 752 13 03

5) Kutman Şarap Müzesi, Tekirdağ

Kutman Şarap Müzesi, Tekirdağ

Şaraba ilgi duyan bir ailede büyüyen Adnan Kutman’nın on beş yılı aşkın zamandır dünyanın dört bir yanından topladığı makinaların, aletlerin ve belgelerin sergilendiği Kutman Şarap Müzesi sadece yerli turistlerin değil yabancı turistlerin de merakla ve keyifle gezdiği gastronomi müzelerimizden biri.

Adnan Kutman 1988 yılında Portekiz’e yaptığı bir iş gezisi sırasında eski bir şaraphanede dinlediği resitalin ardından Kutman Şarap Müzesi’nin temellerini atmaya karar vermiş.

Kutman Ailesi’nin ilk kez şarap yapımında kullandığı ekipmanların yanı sıra 1900’lü yıllardan kalma belgeler, Osmanlı Dönemi’ne ait nüfus kayıtları da Kutman Şarap Müzesi’nde meraklılarını bekliyor.

Kutman Şarap Müzesi’ne giderseniz Tekirdağ’ın meşhur peynir helvasından ve tabi ki köftesinden yemeden de dönmeyin derim.

Giriş Ücretleri: 

Giriş ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri:

Perşembe günü dışında haftanın her günü 10:00–13:00, 14:00–20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Mürefte Mahallesi, Yalı Caddesi, No: 67, Tekirdağ
Telefon: 0282 528 85 85

6) Zavot Peynir Müzesi, Kars

Zavot Peynir Müzesi, son yıllarda popülerliğini daha da arttıran Kars’ın Boğatepe Köyü’nde yer alıyor.

Kars Peyniri

Kars’ın nice yabancı peynire taş çıkartacak enfes gravyeri ya da lezzeti dillere destan kaşar peyniri başta olmak üzere deri tulumu, çeçil gibi peynir çeşitlerinin yapım aşamalarını detaylı bir şekilde görmek, peynir yaparken kullanılan geleneksel ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Kars’a gittiğinizde Zavot Peynir Müzesi’ne de mutlaka uğrayın derim.

Giriş Ücretleri: 

Giriş ücretsizdir

Ziyaret Saatleri:

Haftanın her günü ziyarete açıktır.

Resmi Web Sitesi: 

https://www.bogatepekoyu.com/

Adres: Büyük Mahallesi, Boğatepe Köyü, Kars Merkez

7) Pelit Çikolata Müzesi, İstanbul

Uzun yıllardır çikolata denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Pelit Pastanesi, çikolata tutkusunu 2004 yılında açtığı müze ile taçlandırdı.

Pelit Pastanesi Pelit Çikolata Müzesi

Tüm eserlerin çikolatadan yapıldığı buram buram çikolata kokan bu müze sadece çikolata aşıklarının değil müzeyi gezen herkesin aklını başından alıyor.

Beş salondan oluşan Pelit Çikolata Müzesi’nde çikolata şelalesinden, Nuh’un Gemisi’ne, çikolatanın tarihini anlatan tablolardan, Sultan Ahmet Cami’ne, Kız Kulesi’nden Galata Kulesi’ne, Atatürk büstünden, Osman Hamdi Bey’in meşhur Kaplumbağa Terbiyecisi tablosuna pek çok eser sergileniyor.

Eserlerin çoğunun çikolatadan yapıldığı müze insanın iştahını kabartıyor desem abartmış olmam. Müzeyi gezdikten sonra kendinizi bir anda çikolata reyonun önünde bulursanız şaşırmayın.

Giriş Ücretleri: 

Kişi Başı 60 TL giriş ücreti olan müzede 0-1 yaş grubundan ücret alınmamaktadır.

Ziyaret Saatleri:

Haftanın her günü 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Resmi Web Sitesi: 

http://pelitcikolatamuzesi.com/

Adres: Koza Mahallesi, 1678. Sokak, No: 19, Esenyurt, İstanbul (Sanayi Mahallesi, Evren Sanayi Sitesi, Akbatı Avm Arkası)
Telefon: 0212 411 13 00

8) Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi, Şanlıurfa

Tarihi Hacıbanlar Evi’ni satın alan Şanlıurfa Belediyesi, yaptığı restorasyon çalışmalarının ardından bu tarihi mekanda geleneksel bir mutfak müzesi açtı.

Şanlıurfa'da yemek

Geçmişten günümüze Şanlıurfa mutfak kültürünün öne çıkan mutfak araç gereçlerinin sergilendiği Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi, beş oda ve iki su kuyusundan oluşuyor.

Geleneksel Urfa kıyafetli kadınların yemek hazırlıkları yaptığı canlandırmaların da sergilendiği Şanlıurfa Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi’nde, Urfa mutfağı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlere özel yemek kursları da düzenleniyor.

Gastronomiye meraklıysanız Urfa’ya gittiğinizde Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi’ni de programınıza dahil edin derim.

Giriş Ücretleri: 

Giriş ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri:

Müze, Pazartesi günleri hariç Saat 09.00-17.00 arası ziyarete açıktır.

Adres: Camikebir Mahallesi, 1349. Sokak, No:3, Şanlıurfa Merkez

9) Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, Balıkesir

Türkiye’nin önde gelen zeytinyağı üreticilerinden olan Ertür Ailesi’nin girişimleri sonucunda açılan müzede tarihi zeytinyağı makineleri sergileniyor.

Ege Bölgesi’ndeki makinelerin ve tarihi gereçlerin toplanması ile 2005 yılında açılan müzede kol gücü ile zeytinyağı üreten ‘çırıklı’ başta olmak üzere pek çok farklı ekipman sergileniyor.

Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, zeytinyağı üretiminin tarihsel geçmişine tanıklık etmek isteyenleri bekliyor.

Adres: Zeytinli Mahallesi, 10305, Edremit, Balıkesir
Telefon: 0266 392 13 46

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız