Yaşar Üniversitesi Ulaşım Rehberi

0
918

“Küresel ölçekte, yenilikçi ve sürdürülebilir bir üniversite” olma amacıyla 2002 yılında eğitim hayatına başlayan Yaşar Üniversitesi, başta İzmir’in olmak üzere Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri.

Eğitim kalitesiyle, desteklenen sosyal kulüpleriyle, alanında uzman kadrosuyla ve yurt dışı programlarıyla Yaşar Üniversitesi öğrencilerini vizyoner, açık fikirli, yeniliklere açık ve topluma değer veren bireyler olarak yetiştiriyor. Bir aile konsepti ile de dayanışma, birlik ve beraberliği sunuyor.

Hukuk Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Fen – Edebiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nin yanı sıra enstitüler ve yüksekokulları ile eğitim hizmeti veren üniversitede aynı zamanda ARGE ve inovasyon çalışmalarının desteklendiği ofisler, araştırma ve uygulama merkezleri de bulunuyor.

Derslerinde aldıkları eğitimi uygulamayla pekiştirmeleri için de öğrencilerin kullanabileceği uzmanlık alanına göre bilgisayar, ergonomi, dil, cad-cam ve elektronik laboratuvarları, dans, radyo, müzik ve film stüdyoları, spor, fitness ve mahkeme salonları, konferans salonu, cep sineması, mimarlık atölyesi, açık hava amfisi, strateji oyunları odası ile strateji oyunları odası mevcut.

Sadece bunlarla da kalmayıp öğrencilerin okul dışında aktiviteler yapmaları, kaynaşmaları, grup çalışmaları yapmaları ve organizasyon yapması öğrenmeleri için kurdukları öğrenci topluluklarını destekliyor, sene boyu pek çok etkinliğe (konferans, panel, konser, sergi, söyleşi vb) ev sahipliği yapıyor.

Öğrenci topluluklarına baktığımız zaman oldukça geniş bir yelpazede olduklarını görüyoruz; AR-GE Teknoloji ve Robotik’ten Bilişim ve Bilgi Teknolojileri Topluluğu’na, Çeviri’den Atatürkçü Düşünce Topluluğu’na, Dans’tan Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu’na, E-Spor’dan Erasmus Student Network (ESN) Topluluğu’na, Enerji Verimliliği ve Yönetimi’nden Fikir ve Sanat Topluluğu’na ve Gastronomi Topluluğu’na kadar envaiçeşit alanda topluluklar bulunuyor. Biz tek tek sayamadık, Yaşar Üniversitesi’nin resmi sitesinden tüm topluluklara ve detaylı bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu topluluklar dışında öğrenci talebine göre yeni topluluklar da açılabiliyor elbette.

“Bilimsel Yaklaşım”, “Uluslararasılık”, “Yenilikçilik”, “Toplumsal Sorumluluk” ve “İnsan Odaklılık” değerleriyle yola çıkan bu üniversitede eğitim dilinin İngilizce olmasından dolayı bir Yaşar Üniversiteli olarak hem uluslararası standartlarda eğitim alacaksınız, hem aldığınız eğitimi birçok proje ve laboratuvar çalışmaları ile uzmanlaşacak seviyede geliştirecek, bir yandan da öğrenci topluluklarıyla sosyalleşecek ve pek çok organizasyona imza atacak, hobilerinizden geri kalmayacak ve eğitim hayatınızı keyifli hobilerinizle de daha eğlenceli hale getireceksiniz.

Belki de yurt dışı programlarına katılarak yabancı bir ülkenin kültürünü tecrübe edecek, farklı ülkelerden arkadaşlar edinecek, yurt dışında bir üniversitede okumanın ayrıcalığını yaşayacaksınız.

Bu kadar başarının yanında çevreye duyarlı olmayı da unutmayan Yaşar Üniversitesi kağıt kullanımını minimumda tutmak için kampüs içindeki resmi belgeler dahil belge dolaşımını kampüsteki belirli noktalarda bulunan dijital duyuru ekranından devamlı olarak duyurarak sağlıyor.

Öğrencilerinin psikolojik durumlarına da önem veren üniversitenin öğrencilerinin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri’nden görüşme talep ederek etik kurallar kapsamında ücretsiz danışmanlık hizmeti almaları mümkün.

Akademik hayatına ilk olarak Alsancak’ta başlayan, sonrasında İzmir’in merkezi noktalarından Bornova’ya taşınan Yaşar Üniversitesi’ne ulaşım için metro en çok kullanılan ulaşım yolu oluyor.

Aşağıda şehir merkezi Konak, tek otogar olan İzmir Otogarı ve tek havalimanı olan Adnan Menderes Havalimanı’ndan nasıl ulaşabileceğinizle ilgili detaylı açıklama yaptık, hazırsanız başlayalım!

Yaşar Üniversitesi Ulaşım Rehberi

Şehir Merkezinden Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne Nasıl Gidilir?

İzmir’in sembolü haline gelmiş Konak Saat Kulesi, Konak’ın tam kalbinde bulunuyor. Yılların eskitemediği güzelliğiyle İzmir’e gelen herkesin en az bir kere önünde fotoğraf çektirdiği kule şüphesiz en turistik noktalardan.

Metro, izban, vapur, otobüsler derken bir de tramvay eklendi ve İzmir’de ulaşım gün geçtikçe daha keyifli hale gelmeye başladı. Bakalım şehir merkezi Konak’tan Bornova’da bulunan Yaşar Üniversitesi’ne nasıl ulaşım sağlanıyormuş?

Toplu Ulaşım Araçları

ESHOT Otobüsleri

Metro ile tek vesaitle gidilmeye başlandığından beri otobüsle ulaşım Konak’tan Bornova için neredeyse son ihtimal olabilir. Son ihtimal diyoruz çünkü hem ikiden fazla vesait yapacaksınız, hem zaman hem de para kaybı olacak. Ancak yine de tüm ihtimalleri değerlendirmek lazım değil mi?

Konak’tan kalkan 304 numaralı Tınaztepe – Konak otobüsüyle son durak Tınaztepe’ye vararak sonrasında 415 numaralı Bornova Metro – Tınaztepe otobüsüne binin ve son durakta inin.

Oradan sonrası da sizin tercihinize kalmış, ister Fahrettin Altay yönüne giden metroya binerek 1 durak sonrası Bölge Metro’da ineceksiniz ya da 119 numaralı Altındağ – Bornova Metro otobüsünü veya 348 numaralı Bornova Metro – Kemer Aktarma otobüsünü kullanarak Bölge Metro İstasyonu’nda ineceksiniz.

Metro

Konak’tan Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne gitmek için seçebileceğiniz en kısa, en ekonomik ve en rahat yol kesinlikle metrodan geçiyor.

Fahrettin Altay – Evka 3 güzergahındaki metro hattının Konak Meydanı’ndaki Konak durağından Evka 3 yönüne binerek Bölge durağında inmeniz kampüs girişini görmeniz için yeterli olacaktır.

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Yaşar Üniversitesi’nin personelleri için planladığı servis seferleri mevcut. Öğrenciler için ayrı servisleri bulunmuyor, ancak bir kereye mahsus olmak şartıyla bile kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmek için üniversiteyle görüşmeniz gerekiyor.

Eğer kullanılabiliyorsa Alsancak – Güzelyalı Servis Güzergahı, Bornova Servis Güzergahı, Gaziemir Servis Güzergahı, Atakent Servis Güzergahı, Çiğli – Mavişehir Servis Güzergahı, Karşıyaka – Girne Servis Güzergahı ve Hatay Servis Güzergahı’ndan Alsancak – Güzelyalı servisine Konak civarından binebilirsiniz.

Taksi

Eğer yukarıda bahsettiğimiz ulaşım yolları yerine taksiyle gitmeyi tercih ederseniz Konak’tan Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne yolculuğunuz 15 dakika sürecektir ve yol ücreti yaklaşık 80 TL civarında tutacaktır. 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne Nasıl Gidilir?

Uçak biletinizi aldınız, uçağınıza bindiniz ve İzmir topraklarına vardınız. Adnan Menderes Havalimanı’ndan Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’ne nasıl ulaşacağınızı bilmiyor musunuz? Hiç merak etmeyin, bu yazıda okuyacağınız tüm ulaşım yolları sizin için detaylıca araştırılarak hazırlandı. Başlayalım mı?

Toplu Ulaşım Araçları

ESHOT Otobüsleri

Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkan 204 numaralı Havalimanı – Bornova Metro otobüsüne binerek son durakta inebilirsiniz.

Sonrasında metro hattına geçerek Fahrettin Altay yönüne bir durak gidebilir yani Bölge Metro İstasyonu’nda inebilirsiniz. Veya metro kullanmadan Bornova Metro’dan kalkan 119 numaralı Altındağ – Bornova Metro veya 348 numaralı Bornova Metro – Kemer Aktarma otobüslerinden birine binerek Bölge Metro İstasyonu durağında inebilirsiniz. İner inmez karşınızda Yaşar Üniversitesi’nin girişi kapısını göreceksiniz.

204 numaralı Havalimanı – Bornova Metro otobüsünün kalkış noktası Havalimanı İç Hatlar Geliş, sonrasındaki duraklar Havalimanı Dış Hatlar Gidiş ve Havalimanı İç Hatlar Gidiş olarak devam ediyor.

İzban

Eski ismi Aliağa – Tepeköy olan Kuzey – Güney güzergahlı izban hattının Adnan Menderes Havalimanı’ndan geçmesi İzmir’deki ulaşımı aşırı rahatlattı.

Adnan Menderes Havalimanı ve Yaşar Üniversitesi arasında ulaşımın en hızlı alternatifi havalimanına 7-8 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Adnan Menderes durağına gelerek buradan İZBAN kullanarak Hilal durağına gitmek. Bu duraktan Evka-3 metrosuna aktarma yaparak Bölge durağında indiğinizde Yaşar Üniversitesi’ndesiniz!

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Yaşar Üniversitesi’nin personelleri için planladığı servis seferleri mevcut. Öğrenciler için ayrı servisleri bulunmuyor, ancak bir kereye mahsus olmak şartıyla bile kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmek için üniversiteyle görüşmeniz gerekiyor.

Eğer kullanılabiliyorsa Alsancak – Güzelyalı Servis Güzergahı, Bornova Servis Güzergahı, Gaziemir Servis Güzergahı, Atakent Servis Güzergahı, Çiğli – Mavişehir Servis Güzergahı, Karşıyaka – Girne Servis Güzergahı ve Hatay Servis Güzergahı’ndan Gaziemir servisinin havalimanına yakın bulunan durağından binebilirsiniz.

Taksi

Yukarıda bahsettiğimiz otobüs, izban, metro ve servisleri kullanmak yerine en basit yol olan taksiyi seçerseniz pek ekonomik bir yol olmayacaktır.

Ancak yine de Gaziemir’deki Adnan Menderes Havalimanı’ndan Bornova’daki Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne taksi tutarak ulaşmanızın maliyetini hesaplayalım. Yolculuğunuz 35 – 40 dakika arası sürecek ve yol ücreti 250 TL civarı tutacak.

İzmir Otogarı’ndan Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne Nasıl Gidilir?

İzmir’in yegane otogarı Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’ne oldukça yakın. Aşağıda seçebileceğiniz yolları sıralıyor olacağız ancak bizce en ekonomik ve ideali tercih ettiğiniz otobüs firmanızın şehir içindeki servislerini kullanmanız.

Hem üniversiteye yakınlığı açısından uygun güzergah bulunabileceğini düşünüyoruz ve yolculuğunuz kısa sürecektir.

Son önerimiz taksi olacaktır ancak İzmir Otogarı’ndan Yaşar Üniversitesi’ne taksiye gitmeyi düşünme ihtimalinize karşılık biz yolculuğunuzla ilgili her şeyi hesapladık!

Toplu Ulaşım Araçları

ESHOT Otobüsleri

İzmir Otogarı’ndan Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne ESHOT otobüsleriyle ulaşmak istiyorsanız üç seçeneğiniz var. Birincisi Karacaoğlan durağına yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra 59 numaralı Bornova Metro – Kemer Aktarma otobüsüne binerek son durak Bornova Metro’da inmek ve sonrasında 119 numaralı Altındağ – Bornova Metro otobüsüne veya 348 numaralı Bornova Metro – Kemer Aktarma otobüsüne binerek Bölge Metro İstasyonu durağında inmek. Bornova Metro’dan otobüse binmek istemezseniz Fahrettin Altay yönüne giden metro hattına binerek 1 durak gitmeniz de Bölge Metro’ya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Diğer alternatiflerinizden biri de biraz daha fazla yürüme gerektiriyor. Otogar’dan Birlik durağına 20 dakikalık yürüme sonrası ulaşın ve 119 numaralı Altındağ – Bornova Metro otobüsüne binin. Sedir durağında inin ve 7 – 8 dakikalık bir yürüyüşle Yaşar Üniversitesi Kampüsü’ne ulaşın.

Son alternatifiniz ise Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkan 204 numaralı Havalimanı – Bornova Metro otobüsüne Otogar’dan binmeniz ve son durak olan Bornova Metro’da inmeniz. Sonrasında tercihinize bağlı olarak Fahrettin Altay – Evka 3 metrosuna Fahrettin Altay yönüne binerek Bölge Metro İstasyonu’nda inmeniz veya hiç metroya binmeden direkt olarak Bornova Metro’dan 119 numaralı Altındağ – Bornova Metro otobüsüne veya 348 numaralı Bornova Metro – Kemer Aktarma otobüsüne binmeniz, sonrasında Bölge Metro İstasyonu durağında inmeniz. Karşınızda Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü!

Dolmuş

İzmir’in birçok noktasına rahat ulaşım sağlayan yeşil dolmuşlar İzmir Otogarı’ndan da pek çok semte ulaşım sağlıyor.

Bornova Stadyum yönüne giden dolmuşları kullanabilirsiniz. Dolmuş için ödemeniz gereken ücret şehir içinde 7,5 TL’yi geçmiyor. 

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Yaşar Üniversitesi’nin personelleri için planladığı servis seferleri mevcut. Öğrenciler için ayrı servisleri bulunmuyor, ancak bir kereye mahsus olmak şartıyla bile kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmek için üniversiteyle görüşmeniz gerekiyor.

Eğer kullanılabiliyorsa Alsancak – Güzelyalı Servis Güzergahı, Bornova Servis Güzergahı, Gaziemir Servis Güzergahı, Atakent Servis Güzergahı, Çiğli – Mavişehir Servis Güzergahı, Karşıyaka – Girne Servis Güzergahı ve Hatay Servis Güzergahı’ndan otogara yakın bir duraktan geçen servis varsa binebilirsiniz.

Ayrıca daha iyi bir alternatif olarak İzmir’e gelirken bindiğiniz otobüs firmanızın şehir içi servislerini kullanarak merkezi bir noktada bulunan Bornova’ya gidebilirsiniz.

Eğer Bölge Metro durağına yakın bir yerde inemiyorsanız Bornova Metro’da inerek Fahrettin Altay yönüne bir durak gidebilir veya Bornova Metro’dan 348 numaralı Bornova Metro – Kemer Aktarma otobüsüne veya 119 numaralı Altındağ – Bornova Metro otobüsüne binerek Bölge Metro durağında inebilirsiniz. Karşınızda Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü!

Taksi

İlk giriş kısmında da yazdığımız gibi taksi son önerimiz olsa da Otogar’dan üniversite kampüsüne taksi tutmayı düşünürseniz yolculuğunuz 7 dakika sürecektir.

Kısa sürecek yolculuğunuz için ise ödemeniz gereken miktar yaklaşık olarak 45-50 TL arası bir miktar.

Şehir merkezi Konak ve Adnan Menderes Havalimanı’ndan taksi tuttuğunuz zamanki fiyatlara oranla oldukça düşük değil mi? Bu da iki noktanın birbirine olan yakınlığından kaynaklanıyor tabi ki.

İzmirim Kart Ücret Tarifesi

Size faydalı olacağını düşündüğümüz için böyle bir bölüm eklemek istedik, şayet İzmir’de ulaşımla ilgili dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.

Bunlardan birincisi 90 dakika kuralı. Ücret tarifelerine bağlı olarak merkez ilçelerde kullanacağınız otobüs, vapur, metro, tramvay hatlarında ilk geçiş için Öğrenci Kartı 2,20 TL, Öğretmen ve 60 Yaş Kartı 5,60 TL, Tam Kartı 6,50 TL ve Bilet 35 ile Personel Ulaşım Kartları için 1 Kontör tutuyor, bu ilk geçiş sonrasındaki 90 dakika kapsamında kullanacağınız diğer geçişler ücretsiz.

Merkezi ilçelerde bulunmayan ve üniversite ringleri, havalimanı otobüsleri vb. aktarma hakkı sağlamayan hatlar için ESHOT’un resmi sitesindeki Ücret Tarifesi sekmesini inceleyebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken ikinci nokta ise Artı sistemi. İzban hattını kullanırken km başına farklı ücret alındığı için bindiğiniz istasyonda turnikeden geçiyorsunuz ve İzban’a biniyorsunuz, sonrasında ineceğiniz istasyonda turnikelerden geçtikten sonra hemen çıkışın oradaki artı makinelerine kartınızı okutuyorsunuz. Kartınıza kalan para iadesi yapılacak, sakın unutmayın!

İZBAN istasyonları arasındaki ücret tutarını önceden hesaplamak isterseniz ESHOT resmi sitesinin Ücret Tarifesi (İZBAN) kısmında istasyonları seçerek ücreti hesaplayabilirsiniz.

Eğer devamlı kullanacağınız İzmirim Kart yerine sınırlı sayıda biniş hakkının sunulduğu Bilet 35 Kartları’ndan almak istiyorsanız 2 Binişlik Bilet için 17 TL, 3 Binişlik Bilet Kartı için 25 TL, 5 Binişlik Bilet Kartı için 37 TL, 10 Binişlik Bilet Kartı için 70 TL ödemeniz gerekiyor. Aktarma hakkı bulunmayan ve sonradan doldurulamayan Bilet 35 Kartları’nı ilk kullanımdan itibaren 35 gün içinde kullanabileceğinizi unutmayın. Geçici süreliğine kullanabileceğiniz bu kartlardan hangi hatlarda 1 Kontör, hangi hatlarda 2 veya 3 Kontör kesileceğini yine ESHOT resmi sitesinden kontrol edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız