Yurt Dışına Gidişlerde İstenen PCR Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler- Türkiye’ye Girişte PCR Zorunlu Mu?

0
12414

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, PCR testi isteyen ülkelere yapacakları seferler öncesinde yolcuların test yaptırmak üzere sağlık tesislerine başvuru yapması gerektiğini açıkladı.

PCR Testi Nedir? PCR Testi Nasıl Yaptırılır? 

Tıbbi ve biyolojik araştırmalarda uygulanan PCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde de kullanılıyor.

Kısaca PCR olan bilinen Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu testleri Covid 19 taşıyıcısı kişilerin belirlenmesinde aktif rol oynuyor.

PCR testi yapılırken burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır.

PCR testi sonucu yaklaşık 1-2 saat içerisinde sonuçlanır.

PCR Test Ücreti Ne Kadar? 

PCR test ücreti 250 TL olarak belirlendi. Görevli olarak yurt dışına çıkacak olan kamu görevlilerinden ise ücret alınmayacak.

Seyahat edecek vatandaşların uçak bileti veya varsa görev kağıdını da ekleyerek yetkili laboratuvarlara dilekçe iletmesi gerekiyor.

Yetkili lavoratuvar listesi: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yetkilendirilmis-covi-d-19-tani-laboratuvarlari.html adresinden ulaşılabilir.

PCR İçin İstenen Belgeler

Sağlık Tesisi Tarafından İstenecek Belgeler:

1. Varsa görev belgesi ve dilekçesi ( ücret alınmaz, dekont istenmez)

2. Yurt dışı uçak bileti,

3. Aşağıda yer alan IBAN numaralı hesaba 250 TL yatırıldığına dair dekont. Ücret “Yurt dışına çıkış – PCR Testi” konusu ile 250 TL aşağıdaki hesap bilgileri olan İBAN numarasına yatırılarak makbuz sağlık tesisine teslim edilecektir.

Alıcı: Halk Sağlık Genel Müdürlüğü

Halk Bankası Ankara Kurumsal Şubesi nezdinde bulunan

TR70 0001 2009 4520 0005 0000 41 IBAN Nolu Hesabı

Havalimanlarında PCR Testi 

İstanbul Havalimanı‘nda da koronavirüs test merkezi PCR testi yapmak üzere hizmet vermeye başladı.

Havalimanı’nda da test ücreti 250 TL olarak belirlendi. Havalimanında bulunan laboratuvarlarda test edilerek sonuçlar 2 saat içinde teslim edilebilecek.

Havalimanı yetkilileri 5 bin metrekarelik alanda bulunan 50 numune kabininde günde 40 bin testin yapılabileceğini belirttiler.

Bir PCR test merkezi de Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali‘ne yerleştirildi.

PCR Testi Kaç Gün Geçerlidir? 

KKTC, Almanya gibi bazı ülkeler, ülkelerine seyahat edecek kişilerden, son 48 saat içerisinde uygulanmış negatif PCR test sonucu istemektedir.

Türkiye’ye Girişte PCR Testi İstenir Mi? 

1 Haziran 2022 itibarıyla hava yolu veya kara yolu ile Türkiye’ye girişte negatif PCR testi gösterme zorunluluğu kaldırıldı.

Türkiye’ye gelecek olan yolculardan uçak biniş öncesi son 72 saatte alınmış negatif PCR testi sonuç belgesi talep edilmeyecek.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız