Yurt Dışından Satın Alınan Telefon Pasaporta Nasıl İşlenir? IMEI Ücreti Ne Kadar? (2023)

26
160740

Yepyeni bir cep telefonunu daha uygun fiyata almayı kim istemez? Gerek kur farkı gerek vergiler nedeniyle yurt dışından cep telefonu almak bazen Türkiye’den almaktan daha cazip bir seçenek oluyor.

Peki, Türkiye’de satışa sunulmayan bir modeli ya da Türkiye’den daha uygun fiyata satılan bir cep telefonunu Türkiye’de kullanmak için ne yapmanız gerekiyor? Yurt dışından telefon satın almakla ilgili merak ettiğiniz her şey burada!

Günümüzde pek çoğumuz yurt dışına çıkarken bütçemizin bir kısmını elektronik alışverişine ayırıyoruz. Yurt dışından en çok satın aldığımız teknolojik ürün ise akıllı cep telefonu.

Kendimiz yurt dışına çıkmasak bile, sıkça yurt dışına çıkan hatta cep telefonu üreticisi olan ülkelere seyahat edenlerden dönüşte kendimize beğendiğimiz cep telefonlarını satın almalarını isteyebiliyorduk.

Yakın zamanda yayınlanan kararname ile yurt dışından cep telefonu almanın maliyeti yükselirken, yeni kurallarla kullanıcıların yurt dışından yalnızca kendisi için cep telefonu alması teşvik ediliyor.

Peki 2023 itibarıyla yurt dışından cep telefonu satın almak isteyenlerin ne yapmaları gerekiyor?

Yurt Dışından Gelen Telefon Nasıl Kaydettirilir? Pasaporta Cep Telefonu Nasıl Kaydedilir?

Türk Pasaportu

Yurt dışından alınan telefonun, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 365 gün içinde pasaporta kaydettirilmesi gerekiyor. Bunun için ilk olarak şu anda 6.091 TL olan telefonun pasaport kaydı harç bedelinin; internet vergi dairesine, bulunduğunuz yerdeki vergi dairelerine ya da TC Ziraat Bankası, Vakıf Bank, İş Bankası Halk Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, ING Bank, HSBC Bank ve Şekerbank gibi bankalara yatırılması gerekiyor. Bu harcın ise telefonun kullanıcısı olarak kayıt edilecek pasaport sahibi adına yatırılması gerekiyor.

2022 yıl sonuna kadar 2 bin 732,40 TL olan harç ücreti, 2023 yılı için 6.091 TL olarak belirlendi.

Telefon kayıt harcını yatırdıktan sonra E-Devlet üzerinden IMEI kaydınızı yapabilirsiniz. TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizle, E-Devlet’e girdikten sonra, sitede yer alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işlemleri alanından “IMEI Kaydet” kısmındaki alanları doldurarak kaydınızı kendiniz tamamlayabilirsiniz. İşlemi bulmak için E-Devlet’teki arama kutucuğunu da kullanabilirsiniz. E-Devlet üzerinden yalnızca kendi adınıza ve çocuğunuz adına IMEI kaydı yapabiliyorsunuz.

E-Devlet üzerinden dolduracağınız IMEI kayıt formunu doldururken TC kimlik numaranız, pasaport bilgileriniz ve cep telefonunun IMEI numarası gibi bilgiler gerekiyor. Bazı cep telefonlarında 2 adet IMEI numarası bulunabiliyor, bunların ikisinin de forma işlenmesi gerekiyor.

E-Devlet üzerinden bu kaydı gerçekleştiremeyenler ise telefon şebekelerinin abone merkezlerine (Turkcell, Türk Telekom, Vodafone vs.) uğrayarak bu konuda yardım alabiliyor.

https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama internet sitesinden de pasaportunuza telefon kaydettirme hakkınızın olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

IMEI Numarası Nasıl Alınır?

Cep Telefonu Türkiye

Cep telefonunuzun arama ekranından *#06# tuşlarına basıp arama tuşuna bastığınızda telefonun IMEI (seri numarası) telefonunuza mesaj olarak geliyor.

Telefonun seri numarası olan bu numara, kayıp ve çalıntı durumlarında da telefonun bulunması açısından hayati önem taşıyor. Bu nedenle güvenliğiniz açısından IMEI numaranızı başkalarıyla paylaşmamanızı öneriyoruz.

Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonu Başkasının Pasaportuna Kaydedilebiliyor mu?

Türk Pasaport Seyahat

31 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla artık farklı birine ait pasaporta cep telefonu IMEI kaydı yaptırılmasının önüne geçildi.

Yurt dışından gelen yolcunun pasaportuna işlenen cep telefonu, aynı kişi adına kayıtlı sim kartı ile çalışabiliyor. Yani IMEI numarasının kaydettirildiği telefonun sahibi ile pasaport sahibi ve sim kartın sahibinin aynı kişi olması gerekiyor.

Yurt dışından gelişte 1’den fazla cep telefonu satın aldığınız X-Ray’de ya da gümrükte tespit edilirse bu ticaret yaptığınız şeklinde kabul edilebilir, bu konuda yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle satın aldığınız cep telefonunun faturasını yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin.

Yabancı uyruklu ve YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan 18 yaş üstü bireyler PTT’den alacakları e-devlet şifresi ile e-devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) kayıt yapabilmektedir. YKN sahibi olmayan (diplomatik belge sahipleri) yabancı uyruklu kişiler de ilgili belgeler ile Abone Kayıt Merkezlerine başvuru yapabilmektedir.

Pasaporta Kaç Yılda Bir Telefon Kaydedilebiliyor?

Eski düzenlemeye göre pasaporta 2 yılda 1 yeni bir cep telefonu kaydettirilirken yeni düzenlemeye göre artık 3 yılda 1 yeni cep telefonu kaydedilebiliyor.

Yani 2023 yılının herhangi bir ayında yurt dışından cep telefonu alırsanız, 1 Ocak 2026 itibarıyla yurt dışından alacağınız yeni bir cep telefonunu pasaportunuza işletebilirsiniz.

Ayrıca yurt dışından getirilen bu telefonların, sadece pasaport kaydının yapıldığı vatandaşa ait olan bir telefon hattıyla kullanılması gerekecek.

Türkiye’ye Giriş Yaptıktan Sonra Telefonu Ne Kadar Zamanda Kaydetmek Gerekir?

Türkiye’ye giriş yaptığınız tarih itibarıyla 120 gün içinde telefonunuzu kaydetmeniz gerekiyor. Aksi takdirde kaydı yapılamayan telefonlar, kullanıma kapatılıyor.

120 gün içinde telefon kayıt harcını ödemiş olsanız dahi, kaydını yaptırmazsanız telefon kullanıma kapatılacaktır. Telefon kayıt harcı ise her bir telefon için yalnızca 1 defa ödeniyor.

Vizesiz Ülkelerden Alınan Cep Telefonu Nasıl Kaydedilir?

Bildiğiniz gibi Türkiye ile vizesiz giriş anlaşması olan ülkelerin bazılarına pasaportsuz da giriş yapabiliyorsunuz.

Bu ülkelerden satın alacağınız cep telefonlarını ise ülkeye giriş-çıkış yaptığınız belge ile (örneğin TC kimlik numaranız ile) E-Devlet üzeriden kaydedebilirsiniz.

Pasaportumun Süresi Biterse Telefon da Kullanıma Kapanır mı?

Diyelim ki yurt dışından telefonunuzu satın aldınız ancak pasaportunuzun süresi kısa zaman sonra bitecek. Bu telefonun kullanıma kapanmasına neden olmuyor.

Cep telefonu ile Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra giriş yaptığınız pasaport ile 120 gün içinde telefonu kaydettiğiniz takdirde telefonunuzun kapanması gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Önceki İçerikMinsk’te Gezilecek Yerler
Sonraki İçerikKaradeniz Mutfağı’nın En Sevilen Yöresel Yemekleri

26 YORUMLAR

  1. MERHABA 6 AY DİYE DUYMUŞTUM AMA 1 YIL MI GEÇERLİ ACABA 2022 MART AYINDA GİRİŞ YAPTIM PASAPORTİLE BEN 20 ARALIK 2022 TARİHİNDE KAYIT YAPTIRABİLİRMİYİM TELEFONUMU

  2. İyi günler. yurt dışından alınmış telefonlarımız var ben kendi adıma kaydımı yaptırdım. Eşimin de pasaporta işletme hakkı var. Fakat kullandığı hat benim adıma kayıtlı. Kendi üzerine hattı yok. e devletten giriş çıkışları onaylanıyor. Parayı yatırsam imei numarasını kaydettire bilir miyim. kendi adına herhangi bir hattı yok.

  3. Merhabalar, içerik çok güzel olmuş emeğinize sağlık.

    Aralık ayında yurt dışından arkadaşım telefon getirecek. Getirdiği telefonun kayıt harcını Aralık ayında yatıracağım. Ama kendim Şubat 2023’te yurt dışına girip çıkacağım. Kayıt harcını aralık ayında yatırıp, pasaportuma 2023 Şubat ayında işlettirsem böyle bir şey mümkün mü?

    İyi çalışmalar dileriö.

  4. Merhaba,
    Babam yurt dışından telefon getirecek benim adıma imei kaydı yaptırabilir mi hat benim kendi üstüme illa hattında babamın üzerinemi olması gerekiyor?

  5. Merhaba cihazı bir kere pasaporta kaydettirdikten sonra her 6 ayda bir yurtdışına gitmem gerekiyor mu ? Yoksa 1 kere pasaporta işledikten sonra hiç gitmesek de kapanma durumu olmuyor değil mi ?

  6. Merhaba, yurt dışından cihaz aldım şu an pasaporta başvurdum kıbrısa giriş çıkış için bunu pasaportsuz bir şekilde kimliğim ile kıbrısa giriş çıkış yaparsam telefonu kayıt ettirebilir miyim bu bir risk mi yoksa direk pasaportumu bekleyip pasaportla mı giriş çıkış yapayım, teşekkür ederim.

  7. Merhaba
    Pasaporta kaydettiğimiz telefon sadece o kişinin sim kartı ile çalışıyor.
    Peki ne zamana kadar ?
    Ne kadar süre sonra telefonu değiştirebilirim
    Süresi varmı.
    Ne kadar süre sonra tüm sım kartlar ile çalışır.
    Tşk ederim

  8. Merhaba,
    bana dubaiden abim telefon getirecek.pasaportum var.Kıbrısa günübirlik giriş çıkış yapsam telefonu kendi pasaportum kayıt ettirebilirmiyim?yani aldığım ülke ile,giriş çıkış yaptığım ülke farklı olsa bir sorun olur mu?vizesi ülkeler içinde kayıt yapılıyor mu?

  9. Merhabalar, öncelikle emeğinize sağlık çok güzel bir içerik olmuş.
    Arkadaşım bana Aralık ayında telefon getirecek. Ben getirilen telefonun IMEI kayıt harcını aralık ayında yatırıp, pasaportuma kaydettirmeyi 2023 Şubat ayında yapsam olur mu? Çünkü ben 2023 Şubat ayında yurt dışına çıkacağım. Böyle bir şey mümkün mü? Amacım kayıt ücretine gelen fahiş zamdan kurtulmak.
    İyi çalışmalar dilerim.

  10. Merhabalar, öncelikle emeğinize sağlık çok güzel bir içerik olmuş.
    Benim bir tane sorum olacaktı.
    Benim arkadaşım Aralık ayında bana telefon getirecek. Ancak ben 2023 Şubat ayında yurt dışına çıkacağım. Arkadaşımın getirdiği telefonun IMEI kayıt harcını şimdi yatırıp, Şubat ayında pasaportuma kaydettirsem oluyor mu?
    Amacım yeni yılda gelecek zamdan kurtulmak.
    İyi çalışmalar dilerim.

  11. Merhaba bir şey sorabilir miyim? Yurt dışından cihazı aldıktan sonra Türkiye getirip ımeı kaydını tamamlayıp kullanıma başladıktan bir süre sonra diyelim satmak istedik ne kadar bir süre sonra satabiliyoruz çünkü cihaz kendi pasaport ve numaramıza açılacak satınca karşı taraf nasıl kullanacak bilgi verebilir misiniz?

  12. merhaba,

    ben libyadan telefon almak istiyorum, kuzenimde eylül ayında kıbrısa girip çıktı bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekli,
    1.önce elinde ona verilen kağıdı atmış.ama bir telefoncudan bilgi aldım ziraat bankasına gidip harcı yatırması yeterli kağıda gerek yok denildi,
    2.hattımı da onun üzerine kayıt ettirmem gerekliymiş,

    sorum söyle önce hangisini yapmalıyım hattı mı geçirmeliyim,yoksa harcımı yatırmalıyım,

  13. Merhaba, yurt dışından alınan cihazı belli bir süre geçtikten sonra satabilme şansımız varmı, bir de Qatar’dan alınan ıphone 14 pro max de görüntülü görüşme yapılamıyor duyumu aldığım doğruluk payı var mı acaba, teşekkürler.

  14. Merhaba bir sorum olacak, Almanyadan yakınım bana telefon getirdi. Henüz kayıt yaptırmadım ve pasaportum yok. Kimlik ile Gürcistan a gidip gelirsem Almanyadan gelmiş olan telefonu üzerime kayıt ettirebilir miyim? Teşekkürler iyi günler.

  15. Merhabalar öncelikle açıklamanız için çok teşekkür ederim. Amerikadan kuzenim bana iphone getirdi. Telefona henüz sim kart takmadım. Telefonu kullanmaya başlamak için yurtdışına çıkmama gerek var mı yoksa çıkmadanda pasaportuma işletebilir miyim?

  16. Merhaba benim sorum şöyle yakın zaman yurtdışına çıkacağım ilk yurtdışına çıkışım olacak 1 adet cep telefonu almak istiyorum kendi pasaport işlettim kendi hattımlada kullanmaya başladım diyelim aradan zaman (yıl ) geçti telefonumu değiştirmek istedim yurt dışından getirip kullandığım telefon yeni değişimde 2 el olarak değişime verebilirmiyim ??

  17. Merhaba 2 aylık yurt dışı cihazı pasaporta kaydettirmek istiyorum ama pasaport en son 4 sene önce çıkış giriş yapıldı Türkiye’ye bu pasaporta kayıt yaptırabilirmiyim?

  18. Merhaba, benim Türk pasaportum var ama 4 yıl önce Türkiyeye giriş yaptım ondan sonra hiç kullanmadım kullanım süresi halen var. Onun üstüne kayıt yaptırabilir miyim?

  19. iyi günler. pasaport ve sim karta aynı kişi olacak tamam. ama sim kart değişince yani başka bir telefon numarası ile yurt dışından işletilen telefon çalışmıyormu. yada ben bu yurt dışı telefonu işlettikten sonra satsam başka biri başka tel numarası ile kullanamıyor mu. teşekkür ederim.

  20. Merhaba Amerika dan aldığım cep telefonunu pasaportsuz giriş çıkış yaptığım Gürcistan yurtdışı çıkış kaydımla e-devletten kaydını yapabilirmiyim

  21. Merhaba, yurtdışından arkadaşımın bana hediye aldığı telefonu, kendi pasaportuma kaydettirebilir miyim? Telefonu alan kişi (fatura sahibi) ile pasaporta kaydedilecek kişinin aynı olması zorunluluğu var mı? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

  22. Merhaba. Bana yurt dışından gelen telefonu harcını yatırıp 3 yıldır yurt dışına çıkmadığım pasaportuma kayıt yaptırabilir miyim? İlla yurt dışına mı çıkmam gerekiyor. Sanırım harcı yatırınca yurt dışına çıkmadan da kayıt yaptırabilirim. Doğru mu anladım acaba

  23. Soru şu pasaportum yok
    Yurt dışına da hiç çıkmadım
    Bana hediye gelen telefonu kayit edebilir miyim
    E devlette kayit hakkı var yazıyor ama yurt dışına çıkmayan biri kimlik ile kayit yapabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız