2023 Yılının Gök Olayları

0
935

Gökyüzünde yer alan gezegenlerin konumu ve bu konumlara bağlı olarak yaşanan olaylar herkesin ilgisini çekiyor. Ay ve Güneş tutulmalarının hem yeryüzünün hem de insanların üzerinde farklı etkilerinin olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

2022 yılında yaşanan gök olayları, sadece astronomiye merak duyanlar tarafından değil birçok birey tarafından dikkatle takip edilmiştir. Özellikle 25 Ekim 2022 günü yaşanan parçalı güneş tutulması ve bu tutulmanın sonrasında yaşanan etkiler büyük bir ilgi ile karşılanmış ve uzun süre konuşulmuştu. 

İşte bu tutulmaların etkisi henüz tazeyken yeni senede yaşanacak gök olayları da büyük bir merakla bekleniyor. “2023 yılında hangi gök olayları yaşanacak?” ve “Yeni yılda yaşanacak gök hadiseleri bizi nasıl etkileyecek?” gibi sorular herkes tarafından merak ediliyor. 

Bu yazımızda 2023 yılında yaşanacak tüm gök olaylarını sizler için derledik. Özellikle 2022 yılının son gününde gözlemlenecek oldukça ilginç bir gökyüzü olayı ile yeni yıla giriş yapacağımızı makalemize başlarken belirtmek isteriz. 

2023 Yılının Gök Olayları

1) 20 Nisan 2023 / Güneş Tutulması

2022 yılının en önemli ve en konuşulan gök olaylarından birisi olan ve 25 Ekim günü gerçekleşen parçalı Güneş tutulması, Türkiye’de ve tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip edilmişti. 

2023 yılında da farklı tarihlerde Güneş tutulmaları yaşanacak. Gökbilimcilerin araştırmalarına göre, 2023 yılının ilk Güneş tutulması 20 Nisan günü gerçekleşecek. 

Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ile oluşan bu gökyüzü olayının yeni senede “hibrit Güneş tutulması” biçiminde yaşanacağı biliniyor. 

Nadir görülen bir gök hadisesi olan tam halkalı – hibrit Güneş tutulmalarında, Ayın Dünya ile Güneş arasındaki yolculuğu yeryüzünün farklı bölgelerinden değişik biçimlerde görülür. Bu gökyüzü olayında; kısmi ve parçalı olarak başlayan Güneş tutulmaları daha sonra tam halkalı bir hâl alıyor.

2023 yılı içerisinde ilk güneş tutulması, 20 Nisan 2023 Perşembe günü saat 07.17’de Koç burcunda gerçekleşecek. Çıplak gözle bakılmaması gereken Güneş tutulmalarını izlemek için en güvenli yol ise teleskop veya gözlem gözlüğü kullanmaktan geçiyor. 

Türkiye’den gözlemlenmesi beklenmeyen yılın ilk Güneş tutulmasının Hint Okyanusu’nun güneyinden başlayıp Pasifik Okyanusu’nun batısında sona ermesi öngörülüyor. Endonezya, Kamboçya, Tayvan, Tayland, Malezya, Filipinler, Yeni Zelanda ve Avustralya, bu ilginç gök olayının izlenebileceği ülkeler arasında yer alıyor.

2) 5 Mayıs 2023 / Ay Tutulması

Her sene olduğu gibi yeni senede de büyük ilgi ile beklenen önemli gökyüzü olaylarından bir diğeri de Ay tutulmaları oluyor. 2023 senesinde de farklı tarihlerde iki ayrı Ay tutulması gerçekleşerek yılın gökyüzü olayları arasında yerini alacak. 

5 Mayıs 2023 Salı günü izlenebilecek olan yılın ilk Ay tutulması, Akrep burcunda gerçekleşecek. Gölgeli Ay tutulması biçiminde gözlemlenecek gökyüzü hadisesinin saati ise 20.23 olarak belirleniyor. 

2022’nin Mayıs ve Kasım aylarında iki kez gerçekleşen Ay tutulması, 2023 yılında da gökyüzü meraklılarının ilgisini çekeceğe benziyor. Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesi ile oluşacak gölgeli ay tutulması 5 Mayıs 2023 günü meteorolojik şartların durumuna göre gözlemlenebilecek.

3) 14 Ekim 2023 / Güneş Tutulması

Yeni yılın ilk gökyüzü olayı olan Nisan ayındaki tutulmanın ardından, Güneş Ekim ayında bir kez daha tutulacak. 14 Ekim 2023 Pazartesi günü gerçekleşecek bu hadisenin saati ise 20.54 olarak bildiriliyor. 

Terazi burcunda gerçekleşecek olan yılın ikinci Güneş tutulması halkalı biçimde gözlemlenecek. Güneş ve Ay’ın aynı hizada olması ile gerçekleşen tutulma halkalı olduğu için Ay, Güneş tarafından tamamen kapatılamayacak. 

14 Ekim 2023 halkalı Güneş tutulmasının, Türkiye’den izlenebilmesi öngörülmüyor. Öte yandan Güneş tutulması sırasında bulunduğunuz ülkenin konumu da tutulmanın görülme biçimini etkileyen faktörler arasında yer alıyor. 

4) 28 Ekim 2023 / Ay Tutulması

2023 yılında hem gök bilimi ile uğraşanların hem de gökyüzü sevdalılarının büyük bir ilgi ve merakla takip ettiği gök olaylarının sonuncusu yine Ekim ayında gerçekleşiyor.

Yılın ikinci ve son Ay tutulması 28 Ekim 2023 Cumartesi günü meydana geliyor. Boğa burcunda gerçekleşecek olan tutulmanın parçalı, kısmi biçimde olacağı biliniyor. 

Saat 23.23’te meydana gelecek bu gökyüzü hadisesi, parçalı Ay tutulması olarak tabir ediliyor. Türkiye’den de izlenebilecek olan tutulmanın 23.53’e kadar sürmesi bekleniyor. 

2023 yılının son parçalı Ay tutulması; Asya, Afrika, Avustralya ve Hint Okyanusu’nun yanı sıra Avrupa’dan da gözlemlenebilecek. Bu tutulma ile birlikte 2023 yılında yaşanacak önemli gök olayları son bulmuş olacak.  Öte yandan 2024 yılında da iki tane Güneş, iki tane de Ay tutulmasının yaşanacağı biliniyor.  

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız