Adıyaman’da Gezilecek Yerler

0
16789

Anadolu’nun her bir bölgesi yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış.

Adıyaman da tarih boyunca farklı isimlerle farklı medeniyetlerin egemenliğinde kaldığı için zengin bir kültürel ve tarihi mirasa sahip.

Farklı medeniyetlerin iz bıraktığı şehir ve çevresi, yüzyıllar boyunca Asurlular, Persliler, Makedonlar gibi farklı egemenlikler görmüş. Kommagene Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı devletlerin önemli şehirlerinden biri olmuş.

Konumu itibarıyla devletlerin güvenliğinin sağlanması amacıyla önemli bir role sahip olan Adıyaman bölgesinin Fırat Nehri’nin de kıyısında olmasından dolayı verimli bir arazisi var.

Şehrin zengin tarihi ve doğal güzellikleri keşfedilmek için sizi bekliyor. Tüm dünyada ün kazanmış olan şehir ve dünya mirası olarak kabul edilen Nemrut Dağı her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Antik Medeniyetlerin İzinde- Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman’daki Tarihi Eserler

Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Milli Parkı Adıyaman

2134 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı eski bir volkanik dağ. Dağın tepesinde ise dünya çağında ün kazanmış ve koruma altına alınmış olan onlarca antik heykel var. Nemrut harabeleri tüm dünyadan gelen turistleri etkilemeye devam ediyor.

Milattan sonra 62’de Kommagene Kralı Antiochus tarafından inşa edilen heykellerin her biri yaklaşık 10 metre yüksekliğe sahip. Çok uluslu ve çok dinli bir imparatorluk olan Kommagene’nin yöneticisi olarak kralın bu heykelleri kendi atalarına minnettarlığını göstermek ve Anadolu’nun o dönemde inandığı tüm tanrılara saygısını göstermek için inşa ettirdiğine inanılıyor.

Helenistik döneme ait bu dev heykeller, döneminin imkanlarını aşan bir mühendislik harikası ve mimari bir başarı. Tarihte iz bırakmış bu yapılar sayesinde Nemrut Dağı Milli Parkı da her daim Türkiye’de en çok ziyaret edilen yerlerden biri olmayı sürdürüyor.

Nemrut Dağı Milli Parkı Adıyaman

Anıt mezar olarak yaptırılmış olan heykeller içerisinde kralın kendisine ait bir heykel de bulunuyor. Bunun dışında iki aslan, iki kartal ve çeşitli Yunan, Ermeni, Fars mitolojilerine ait tanrıların da heykelleri dağın tepesini süslüyor.

Her ne kadar heykellerin birkaçı yıllar içinde zarar da görmüş olsa, bu dağ ve heykelleri barındıran milli park 1987’den beri UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesi’nde.

Nemrut Dağı Milli Parkı Adıyaman

Dağda aynı zamanda Kral’ın anıt mezarı da yer alıyor. Bu anıt mezarın göz alıcı güzelliğinin yanı sıra, bölgeden izlenebilecek günbatımı da ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor.

Nemrut Dağı Milli Parkı Adıyaman

Nemrut Dağı’ndaki heykellerin kaç yılında yapıldığını gösterdiğine inanılan bir horoskopik takvim dahi mevcut. Adeta, bölgeye gelen ve gelmiş olacak herkesin heykelleri görebileceği düşüncesiyle Kommagene Kralı bölgenin bütün tanrılarını ve ve bölgeye gelecek bütün misafirlerini saygıyla yüzyıllardır selamlıyor.

Kral’ın bütün medeniyetlere gösterdiği bu sonsuz hoşgörü, Anadolu’nun ortak hafızasına ve geleneklerine kazınmış olup tüm insanlığa örnek olacak niteliktedir.

Ören yerine giriş ücreti 40 TL. Müze Kart sahiplerine ise giriş ücretsiz.

Karakuş Tümülüsü

Karakuş Tümülüsü Adıyaman Nemrut

Tümülüs kelime anlamı olarak bir mezar ya da mezarlık içeren tepeciklere verilen addır. Genellikle toprak yığılarak yapay bir şekilde oluşturulur. Türkçe’de daha yaygın bir şekilde tümülüs kelimesi yerine “höyük” kelimesi kullanılmaktadır.

Nemrut Dağı tur güzergahında bulunan bu anıt mezar Kommagene Kralı II. Mithradates’in annesi için yaptırdığı bir anıt mezardır.

Anıt mezarın üzerindeki kartal heykeli nedeniyle Karakuş ismini almıştır. Bu tümülüste aynı zamanda kralın ailesinin diğer kadın üyelerinin de anıt mezarları bulunmaktadır.

Nemrut Dağı’na Nasıl Gidilir?

Adıyaman şehir merkezine 87 km. uzaklıkta bulunan ören yeri, Kahta ilçesi yakınlarında bulunuyor. Dağ, Adıyaman Havaalanı’na ise 66 km uzaklıktadır.

Milli Park, Nisan ayından itibaren Ekim sonuna kadar turist akınına uğruyor. Milli Park’a özel araçlarla ulaşım sağlayabileceğiniz gibi çeşitli tur şirketleriyle anlaşarak rehberli turlara da katılabilirsiniz.

Arsemia Ören Yeri

Arsemia Ören Yeri Adıyaman

Kommagene krallarının yazlık başkenti Arsemia şehrinde görebileceğiniz bu kabartmada Yunan yarı-tanrılarından biri olan Herkül Kommagene kralı Mithridates ile el sıkışıyor.

Arsemia şehri milattan önce 2. yüzyılda Kommagene halkının atası Arsemez tarafından kurulmuş.

Bu ören yerinde aynı zamanda Kral Mithridates’in mezarı, tanrılara adanmış bir tapınak, Grekçe yazıtlar ve Kral’ın sarayı da görülebilir.

Bölgeye ulaşmak için Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde 20 km kadar ilerlemek gerekiyor. Ören yerinin hemen karşısında ise Kahta Kalesi yer alıyor. Ören yerinin ve kalenin konumunun hemen dışında da Kahta Çayı Şeytan Köprüsü’nden geçilebilir.

Ören yerine giriş ise ücretsiz.

Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü Adıyaman

Roma hükümdarı Septimus Severus tarafından inşaa ettirilen yapı Anadolu’nun en eski köprülerinden biridir.

Köprünün en önemli özelliklerinden biri 120 metre uzunluğundaki köprüde hiç çimento kullanılmamış olması.

Cendere Çayı üzerine yapılan köprü, Adıyaman’ın Kahta ile Sincik ilçelerini birbirine bağlıyor.

Tahmin edildiği üzere, köprü araç trafiğine tamamen kapalı. Cendere Çayı ve Cendere Köprüsü Nemrut Dağı Milli Parkı’na 26 km; Adıyaman şehir merkezine ise 43 km uzaklıktadır.

Perre Antik Kenti

Perre Antik Kenti Adıyaman

Kommagene İmparatorluğu’nun bıraktığı yazıtlarda bahsedilen antik kentlerden biri olan Perre zengin su kaynaklarına sahip olmasıyla ün kazanmış. Şehrin kale duvarlarının birçoğu da hala mevcut.

Roma İmparatorluğu’nun bu şehre kattığı Roma Çeşmesi de dönemin durak yerlerinden biri olan şehre dağları aşarak yolculuk ulaşmaya çalışanlar için mükemmel bir imkan yaratmış.

Antik kente, şehir merkezine sadece 4 km uzaklıkta olmasıyla çok kolay bir şekilde ulaşılabilir.

Antik kentin giriş ücreti 15 TL.

Malpınarı Kaya Yazıtı

Bölgede nispeten geç keşfedilen bu yazıt 1979 yılında bulunmuştur.

Yazıt Adıyaman şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Fırlaz (Ilıcak) Köyünün yakınındaki Göksu ırmağının yakınındadır.

Asurlulara ait olduğu düşünülen yazıtın yazarı olarak da bölgenin önemli kentlerinden Sarita ve Sukita’nın efendisi olarak adlandırılan Alayaza olduğu düşünülmüştür.

Altınlı Köprü

Şehrin eski kalıntılarının başında gelen Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı olan Yolbağ Köyü’ndeki Altınlı Köprü’nün Roma hakimiyeti döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

Yapımı sırasında beyaz kesme taş ve moloz taş kullanıldığı görülen köprü, büyük dört kemerden oluşmaktadır.

Derik Kutsal Alanı

Hereoon olarak da bilinen Derik Kutsal Alanı, Adıyaman ilinin Sincik ilçesini Datgeli köyünde yer almaktadır.

Alanın Roma döneminde inşaa edildiği düşünülüyor. Derik Kalesi olarak da adlandırılan alan içerisinde bir mabet bulunduğu için Romalılar tarafından kutsal bir tapınak olarak yüzyıllarca kullanılmıştır.

Alanda Kommagene döneminde inşaa edilen Temenos kalıntıları da bulunuyor.

Sofraz’daki Külşehri Harabeleri ve Tümülüs Mezarları

Kommagene Krallığının dinsel başkenti olan Sofraz’ın şu an Üçgöz ismiyle de bilinen bir beldedir. Adıyaman ilinin Besni ilçesi’nde bulunan Sofraz’da iki farklı anıt mezar tepesi bulunmaktadır.

Mezar odalarının içinde kesme taştan yapılmış 2 adet lahit bulunmaktadır. Lahitler Roma döneminde yapılmıştır.

Köy ve çevresindeki Külşehri Harabeleri de bulunmaktadır. Antik köyde de Hasan Paşa Camii, Ulu Camii, Öksüz Minare ve Kaya Mezarı’nı da görebilirsiniz.

Giriş ücretsiz.

Eski Besni Harabeleri

Eski Besni Harabeleri Adıyaman

Besni, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve sanayi ve ticaret kenti olarak da tanınmıştır. Besni Kalesi’yle de beraber şehir korunaklı kalmış; sulak ve ormanlık arazi varlığıyla zengin bir yerleşim yeri olarak görülmüştür.

Besni ilçesinin 4-5 km güneyinde bulunan Eski Besni Ören Yeri, Besni Kalesi’ni bütünleyen Ulu Camii, Külhanönü Camii, Tokatmış Camii gibi cami ve minareler, Bekir Bey Külliyesi’nden kalan hamam ve çeşme ile diğer külliye, köprü ve çarşı kalıntılarıyla oldukça çekici bir görünüme sahiptir.

Kaya Mezarları 

Antik kalıntılardan Haydaran Kaya Mezarları, Turuş Kaya Mezarları ve Dolmenler de ziyaret edilebilir.

Haydaran Kaya Mezarları Taşgedik Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır ve aynı Arsemia şehrinde olduğu gibi burada da Kral Antiochus’un Güneş Tanrısı Hellias ile tokalaştığı kabartmalar vardır.

Tunuş Kaya Mezarları ise Roma dönemine aittir. Adıyaman il merkezine 40 km. uzaklıkta ve Adıyaman-Şanlıurfa karayolunun 1 km. batısında yer almaktadır.

Dolmen tipi mezarlar ise Besni bölgesinde bulunmaktadır. Dolmen kelime anlamı olarak “taş masa” anlamına gelmektedir ve taşların birbirine tutturulmasıyla yapılan anıtsal mezarlar için kullanılır. Taş Çağına ait bir mezar oluşumudur. Dolmen tipi mezarlar Türkiye’de Trakya bölgesinde; dünyada ise İrlanda, Hollanda, İspanya gibi ülkelerde sıklıkla rastlanmaktadır.

Adıyaman’daki Tarihi Kaleler

Besni Kalesi 

Besni harabeleri çevresinde konumlanmış kale sivri tepenin üzerinde kurulmuştur. Besni ilçesine 1 km uzaklıkta bulunan kale Hititler tarafından inşaa edilmiştir.

Osmanlı döneminden kalan cami, hamam, köprü kalıntıları da kalenin farklı medeniyetler tarafından savunma amacıyla kullanıldığını göstermektedir.

Kahta Kalesi

Yazlık şehir Arsemia’yı korumamk üzere inşaa edilen kale, tıpkı bölgedeki diğer kaleler gibi farklı medeniyetler tarafından yüzyıllar boyunca kullanılmaya devam etmiştir.

Nemrut Dağı tur güzergahı dahilinde kale görülebilir. Kalede su yolları, sarnıç, zindan, dükkanlar, ibadet mekanları ve geniş odalar bulunmaktadır.

Kaleye giriş ücretsiz fakat kale şu anda restorasyonda olduğundan ziyarete açık değil.

Adıyaman Kalesi (Hısn-i Mansur)

1926 yılına kadar Adıyaman’ın adı olarak kabul edilen Hısn-i Mansur ismi işte bu kaleden geliyor. Bölgede kurulan birçok antik medeniyetin bu kale içerisinde şehirleştiği düşünülüyor.

Gerger Kalesi

Gerger Kalesi Adıyaman

Hititler tarafından yapılan kale ve kalenin koruduğu Gerger Antik Kentlerinin MÖ. 3. yüzyılda Arsames adında Seleukos kralı zamanında kurulduğu bilinmektedir.

Kalede Grekçe yazıtlar ve kabartmalar bulunmaktadır.

Birçok medeniyet tarafından kullanılan kalenin içerisinde cami, dükkân, su sarnıçları ve benzeri sosyal yapıların kalıntılarını da görmek mümkündür.

Yeni Kale

Yeni Kale Adıyaman

Yeni Kale, Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Kocahisar Köyü sınırları içerisindedir.

Yeni olarak sayılmasının sebebi kalenin bugünkü şeklinin Memlük Sultanlığı tarafından verilmiş olmasıdır. Fakat kalenin ilk olarak Hititler tarafından yapıldığı düşünülmektedir.

Çevredeki birçok kale gibi, bu kale de Urartu, Part, Kommagene, Roma, Sasani ve Arapların da hakimiyetinde kaldıktan sonra Osmanlılar tarafından da aktif bir şekilde savunma amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.

Yeni Kale Adıyaman

Kalede bulunan kitabeler mutlaka görülmelidir. Kalenin giriş kapısı üzerindeki yazıtta Memluk sultanı Kalaun’un, mescitte bulunan yazıtta Melik Eşref Selahaddin Halil, sarayın giriş kapısındaki kitabede ise Melik Nasır’ın adları geçer.

Kale içinde mescit, hapishane ve zindan, posta güvercinlerinin yetiştirildiği kule, sarnıçlar, hamam ve Kahta Çayı’na inen gizli bir su yolu bulunmaktadır.

Adıyaman’daki İbadethaneler ve Türbeler

Adıyaman Ulu Camii

Şehrin en büyük camiisi Dulkadiroğulları Beyliği tarafından yaptırılmıştır. Camii birkaç kez restore edilmiş; bugünkü şeklini 1863 yılında aldığını gösteren bir kitabesi vardır.

Dulkadiroğulları Beyliği 1522 yılında siyasi anlamda yıkılarak Osmanlı Devleti’ne bağlanmış olsa da ailenin ileri gelenleri yüzyıllar boyunca Osmanlı yönetiminde önemli görevler üstlenmişlerdir.

Şehir merkezinde bulunan camii, şehrin mutlaka görülmesi gereken eserlerinden.

Türbeler

Sadece Anadolu’nun antik mitolojilerinde değil, semavi dinler için de Adıyaman önemli bir konuma sahip. Örneğin Hz. Muhammed’in yaşadığı dönemlerde bu bölgede yaşanan savaşlarda şehit düştüğüne inanılan Yel Baba Türbesi, Perre Ören Yeri yakınında bulunmaktadır.

Benzer şekilde, Samsat ilçesini fetheden Sahabe Safvan Bin Muattal de bu bölgede şehit düşmüştür. Türbesi Adıyaman’ın Samsat ilçesine yaklaşık 10 km mesafede bulunan, Taşkuyu ve Çiçek Köyleri arasında kalan ve Doğanlar Mezrası mevkisi olarak bilinen yüksek bir tepede bulunmaktadır.

Süryani Kadim Metropolitliği ( Mor Petrus Mor Pavlus Kilisesi)

Süryani Kadim Metropolitliği ( Mor Petrus Mor Pavlus Kilisesi) Adıyaman

Adıyaman bölgesinde Süryani nüfus tarih boyunca önemli bir yer tutmuştur. Adıyaman Metropolitliği de sadece şehrin değil Güneydoğu Anadolu bölgesinin dini merkezi olarak  Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Adana, Mersin ve Antakya illerinde toplam 150 aileye hizmet vermektedir.

Pazar günleri halkın katılımıyla Kutsal Ayin icra edilmektedir ve haftanın Pazartesi – Cuma günleri arasında belirli saatlerde, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Adıyaman’daki Müzeler

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi

Aşağı Fırat bölgesinde yıllarca yapılan yerli ve yabancı kazılar sonucu bulunan eserler Adıyaman Müzesi’nde sergilenmektedir.

Müzede Paleolitik Döneme ait el baltaları, delici ve kesiciler; Kalkolitik Döneme ait pişmiş topraktan kaplar, Tunç Çağına ait süs eşyaları; Roma ve İslâm Dönemine ait seramik kaplar sergilenmektedir. Çeşitli dönemlere ait mühürler, kadın ve erkek takıları, insan ve hayvan figürleri, mozaikler, altın, gümüş ve bronz sikkeler sergilenmektedir.

Müze Pazartesi günleri kapalı olup yaz sezonunda 08.00-19.00 arasında; kış döneminde ise 08.00-17.00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Müzeye ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Adıyaman’daki Doğal Güzellikler

Gümüşkaya Mağaraları

Adıyaman şehir merkezinden 40 km uzaklıkta bulunan Göksü nehrinin kenarında yer alan Gümüşkaya Köyü’nün mağaraları tünel şeklinde mağaraların birbirlerine bağlanmasıyla oluşmuştur.

Eskiden konut olarak da kullanılmış olan mağaralar kuyulara, balkonlara ve bölmeli odalara da sahiptir. Koruma altındaki mağaralar Türkiye coğrafyasının en eski mağara oluşumlarındandır.

Zey Mağaraları

Adıyaman şehir merkezine sadece 7 km uzaklıktaki Zey Köyü yakınındaki bu mağaralar aynı zamanda ilk Hristiyanların da gizli yerleşim yerleri.

Yüzen Adalar

Yüzen Adalar Adıyaman

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde bulunan Çat Barajı’nda farklı büyüklüklerde onlarca yüzen ada bulunuyor.

Sürekli şekil, boyut ve yer değiştiren bu küçük adacıkların binlerce yılda oluştuğu düşünülüyor. Adacıkların bir kısmı kıyaya vurarak artık hareket edemez oluyor.

Yüzen Adalar Adıyaman

Adıyaman Üniversitesi bu nadir oluşumun korunması için çeşitli projeler sürdürüyor.

Dünyada benzerinin görülmediği bu doğal güzelliğin mutlaka görülmesi gerekiyor.

Çat Barajı Adıyaman şehir merkezine 60 km; Nemrut Dağı Milli Parkı’na 80 km uzaklıktadır.

Gölbaşı 

Gölbaşı Adıyaman

Gölbaşı ilçesine de adını veren Gölbaşı Gölü doğal sit alanı ve tabiat parkıdır.

Çevresinde kuş cenneti, piknik alanları ve gezi parkları olan göl ziyaretçilere etkileyici bir göl manzarası sunuyor.

GAP alanı olarak tescillenen Gölbaşı bölgesinde yerli ve göçmen birçok kuş türü de bulunmaktadır.

Gölbaşı gölünün suyu tatlı fakat içilebilir durumda değildir. Çevresinde sazlıklar ve çeşitli bitkiler bulunmaktadır.

Malatya ve Gaziantep şehirleri arasında kalan Gölbaşı Gölü şehir merkezine 68 km uzaklıktadır.

Çelikhan İçmeleri 

Malatya sınırına yakın Çelikhan ilçesi şehir merkezine 57 km uzaklıktadır. İlçe sınırları içerisindeki içmeler termal özelliğe sahip olmasıyla Adıyaman şehrinde ilgi odağı olmuştur.

Ne yazık ki bölgede henüz termal bir tesis bulunmamaktadır ve turistik bir altyapı geliştirilmemiştir.

Adıyaman’da Alışveriş 

Oturakçı Pazarı

Oturakçı Pazarı Adıyaman

Adıyaman şehir merkezinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de bu tarihi çarşı.

Sevdiklerinize Adıyaman’dan hediye götürmek isterseniz bu çarşıdan Adıyaman’a özgü hediyelik eşyalar, Nemrut heykelleri, Adıyaman’a özgü yöresel halı, kilim, cicim, çanta ve heybe gibi el sanatı ürünleri satın alabilirsiniz.

Adıyaman’a özgü yiyeceklerden Besni üzümü, pestil, muska gibi yiyecekleri de çarşı içerisindeki Şire Pazarı’nda bulabiliriniz.

Adıyaman’a Nasıl Gidilir? 

Adıyaman'a Nasıl Gidilir? 

Adıyaman’a otobüs veya uçakla ulaşım sağlayabilirsiniz. Adıyaman İstanbul arası yaklaşık olarak 1150 km iken, Adıyaman Ankara arası ise yaklaşık olarak 700 km. Adıyaman’ın en önemli otobüs firmalarından olan Adıyaman Gülaras Turizm Adıyaman ile çevre illerin ve büyük şehirlerin bağlantısını sağlayan birçok otobüs seferi düzenliyor.

Tüm Adıyaman otobüs seferleri hakkında bilet, fiyat, sefer saaati gibi aklınız gelebilecek tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olmak ve Adıyaman otobüs bileti satın almak için linkteki sayfamızı sürekli olarak kontrol edebilirsiniz.

Eğer yolculuğunuzda otobüs değil uçağı tercih edecekseniz, Adıyaman Havalimanı‘na İstanbul ve Ankara üzerinden düzenlenen uçak seferlerini kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız