Alaçatı Nerede? Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

0
12541
Alaçatı, Çeşme

Alaçatı hangi semttedir?

Alaçatı, İzmir ilinin Çeşme ilçesine bağlı bir mahalledir.

Alaçatı ve Çeşme aynı yer midir?

Alaçatı Çeşme’nin bir mahallesidir; yani aynı yer değil, Çeşme’ye bağlı bir bölgedir.

Alaçatının neyi meşhur?

Alaçatı; taş evleri, rüzgâr sörfü ve Ege mutfağıyla meşhur.


Çeşme denilince akla gelen ilk yer olan Alaçatı, tarihi taş evleri ve yılın her günü rüzgârlı olması sebebiyle son yıllarda yoğun bir şekilde ziyaret edilen bir tatil merkezi haline geldi. Taş evleri benim gibi kültür ziyareti meraklılarını mest ederken bol rüzgârlı havası da rüzgâr sörfü (windsurfing) ve uçurtma sörfü (kitesurfing) yapanların ilgisini çekiyor.

Antik dönemdeki ismi Agrillia olan Alaçatı adını “Alacaat” ismindeki Osmanlı aşiretinden alıyormuş. Alaçatı’da Osmanlı döneminde Rumlar ve Türkler bir arada yaşıyormuş. “Alacaat” kelimesini Rum dilinde söylemek zor olduğu için kelime zamanla değişmiş ve Alaçatı haline gelmiş. Eski bir Rum köyü olan Alaçatı bu dönemden kalmış olan tarihi taş evleriyle insanı büyülüyor.

Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürürken etrafınızdaki eski taş evleri incelemenin zevki bir başka oluyor. Hele bu evler rengârenk begonvillerle süslü ise kartpostallardan çıkmış bir görüntü sunuyor bizlere. Bu anı ölümsüzleştirmek için hemen telefonunuza ya da fotoğraf makinenize sarılacaksınız.

Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Alaçatı Nerede? Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan Alaçatı’ya gitmek için birçok yol bulunuyor, siz yeter ki gitmek isteyin… Bu gidiş yollarını sizler için aşağıda listeledim:

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Alaçatı’ya hava yolu kullanarak gitmek isterseniz bulunduğunuz şehirden İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçmanız gerekiyor. Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya ulaşmak için HAVAŞ otobüslerini kullanabilirsiniz.

Otobüs yolculuğu yaklaşık 75 dakika sürüyor. Otobüslerin hareket saatleri hakkında güncel bilgiye sahip olmak için internet sitelerini ziyaret etmenizi öneririm.

İzmir Otogarı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Otobüs ile Alaçatı’ya gitmek isterseniz direkt Çeşme – Alaçatı’ya giden otobüsleri tercih edebilirsiniz. Alaçatı otobüs bileti alarak doğrudan Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz yerden böyle bir seçeneğiniz yoksa önce İzmir Otogarı‘na gitmeniz gerekiyor. Otogardan Alaçatı’ya sefer yapan otobüsleri kullanarak bir buçuk saatlik bir yolculukla Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz.

İzmir Şehir Merkezi’nden Belediye Otobüsü ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otobüslerini (ESHOT) kullanarak İzmir şehir merkezinden iki ayrı belediye otobüsü kullanarak Alaçatı’ya gidebilirsiniz.

Bu yol için önce 984 numaralı Fahrettin Altay-Urla otobüsüne binip Urla’da inmeniz gerekiyor. Buradan da 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsüne binerek Alaçatı’da inebilirsiniz. İzmirim Kart iki otobüste de geçerli. Bu kartı şehirdeki tüm satış noktalarından ve dolum gişelerinden satın alabilirsiniz.

Çeşme’den Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Çeşme’nin çok yakınında bulunan Alaçatı’ya gitmek için Çeşme Otogar’dan kalkan dolmuşlar bulunuyor. Çeşme-Ilıca-Alaçatı güzergahında hizmet veren bu dolmuşlar ile Ilıca Terminal ve Alaçatı merkeze rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Dolmuşlar yaz sezonunda 07:00 – 21:00 saatleri arasında 10 dakikada bir, 21:00 – 24:00 saatleri arasında ise 15 dakikada bir sefer yapıyorlar. Kış aylarında pek fazla yoğunluk olmadığı için dolmuşlar 30 dakikada bir sefer yapıyor.

Üçkuyular Semt Garajı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

İzmir Metro’nun Fahrettin Altay İstasyonu’nun çıkışında bulunan Üçkuyular Semt Garajı, İzmirlilerin Alaçatı’ya gitmek için kullandıkları popüler bir nokta.

Çeşme otobüslerinin Alaçatı-Ilıca-Çeşme güzergahında hizmet verdiği bu noktadan her yarım saatte bir Alaçatı’ya giden otobüs bulabilirsiniz. Ayrıca buradan toplu taşıma hatlarına aktarma da yapabilirsiniz.

Özel Araç ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma bana göre değil kendi arabamla gitmek isterim diyenler içinse Alaçatı, İzmir kent merkezine 70 km uzaklıkta bulunuyor. İstanbul’a 640 km, Bursa’ya 410 km, Ankara’ya 660 km uzaklıkta bulunan Alaçatı’ya ulaşmak için İzmir – Çeşme otoyolunu kullanabilirsiniz. Bu otoyolun Çeşme’den bir önceki çıkışı olan Alaçatı’ya saparak şehrin merkezine kadar gidebilirsiniz.

Alaçatı’da Nereler Gezilir, Neler Yapılır?

Alaçatı Yeldeğirmenleri
Alaçatı’da Nereler Gezilir, Neler Yapılır?

Tarihi dokusu, rüzgârı, taş evleri ve deniziyle Alaçatı’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Size rehber olması için en keyifli durakları aşağıda bulabilirsiniz:

Kemalpaşa ve Hacımemiş Caddesi

Kemalpaşa ve Hacımemiş Caddesi
Kemalpaşa Caddesi

Alaçatı’nın ruhunu en çok hissedeceğiniz yerler arasında. Taş evler, şirin kafeler ve el işi ürünler satan dükkanlar ile dolu bu caddeler gün boyu capcanlı. Her köşede bir mola vermek isteyebilirsiniz.

Kemalpaşa Caddesi konumu

Hacımemiş Caddesi konumu

Alaçatı Pazarı

Alaçatı Pazarı
Alaçatı Pazarı

Her cumartesi kurulan bu pazar, taptaze sebze-meyvelerin yanı sıra yöresel kıyafetler ve takılarla da göz dolduruyor. Yerli halkın da sıkça alışveriş yaptığı, renkli ve otantik bir alan. Alışveriş yapmasanız bile gezmesi çok keyifli.

Alaçatı Pazarı konumu

Alaçatı Yel Değirmenleri

Alaçatı Yel Değirmenleri
Alaçatı Yel Değirmenleri

Şehrin simgesi haline gelen bu tarihi yapılar 1800’lü yıllardan kalma. Don Kişot’tan fırlamış gibi görünen yel değirmenleri, özellikle gün batımında kartpostallık manzaralar sunuyor. Fotoğraf çekmek ve Alaçatı’ya tepeden bakmak için harika bir yer.

Alaçatı Yel Değirmenleri konumu

Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazaryeri Camii

Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazaryeri Camii
Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazaryeri Camii

Hem cami hem kilise özelliklerini barındıran bu yapı, Alaçatı’daki hoşgörü kültürünü yansıtıyor. Mimari açıdan da oldukça etkileyici. İçinde küçük bir şapel de hâlâ korunuyor.

Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazaryeri Camii konumu

Rüzgâr Sörfü Noktaları

Alaçatı, Türkiye’nin en iyi rüzgâr sörfü merkezlerinden biri. Hiç denememiş olsanız bile buradaki sörf okullarında ders alarak başlayabilirsiniz. Rengârenk sörf tahtaları ve rüzgârlı koylar sizi bekliyor.

Deliklikoy

Deliklikoy
Deliklikoy

Ovacık bölgesinde yer alan ve adını delikli kayasından alan bu koy, doğal yapısıyla dikkat çekiyor. Tesissiz olduğu için hazırlıklı gitmekte fayda var. Serin suyu ve gün batımı manzarasıyla oldukça huzurlu.

Deliklikoy konumu

Aya Yorgi & Yumru Koyu

Deniz keyfi yapmak isteyenler için sessiz, sakin iki seçenek. Temiz suları ve doğal yapılarıyla özellikle sabah saatlerinde çok keyifli oluyor. Yanınıza şnorkel almayı unutmayın!

Alaçatı Beach Clubları

Alaçatı Beach Clubları
Alaçatı Beach Clubları

Gündüz deniz, gece ise müzik ve eğlence dolu. Altınkum ve Ilıca Plajı da hem denize girmek hem de güneşlenmek için harika alternatifler. Girişlerde rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.

Alaçatı Limanı

Alaçatı Limanı
Alaçatı Limanı

Gündüz sörf, akşam ise keyifli bir deniz ürünü ziyafeti için uğrayabileceğiniz bir yer. Limandaki restoranlar akşam saatlerinde oldukça hareketli oluyor. Gün batımı manzarası eşliğinde yemek yemek isterseniz listenize alın.

Alaçatı Limanı konumu

Alaçatı Gece Hayatı

Alaçatı Gece Hayatı
Alaçatı Gece Hayatı

Plaj partilerinden canlı müzik mekanlarına kadar birçok alternatif mevcut. Beach clublar gün batımıyla birlikte eğlenceye başlıyor. Gece kulüpleri ise biraz daha şehir dışında ama taksiyle ulaşım kolay.

Alaçatı’da Ne Yenir?

Alaçatı’da Ne Yenir?
Alaçatı’da Ne Yenir?

Alaçatı’da kahvaltılar pek bir meşhur. Türlü türlü reçelleri ile hem gözünüzü hem de karnınızı doyuruyor. Kahvaltılarda buraya özel İzmir pişisi ve boyozu bulunuyor. Benim gibi sakız âşıklarını çok mutlu edecek sakız tatlısı ve sakızlı kurabiyeyi mutlaka deneyin. Ağızda hemen dağılan Kavala kurabiyesinin tadı da enfes. Gezerken yorgunluğunuzu almak için sakızlı bir Türk kahvesi içmenizi öneririm.

Öğle yemeği için Ege bölgesine özel kumru yiyebilirsiniz. Ekmeğinin şeklinden dolayı bu ismi alan kumru çok güzel bir şekilde doyuruyor insanı. Dondurmaları da çok meşhur olan Alaçatı’da envaiçeşit seçenek bulunuyor. Sizler de her defasında birkaç çeşit deneyebilirsiniz benim yapmış olduğum gibi. Akşam yemeği içinse deniz ürünleri tüketebileceğiniz restoranlara gidebilirsiniz.

Tuğba’nın notu: Alaçatı restoranlarında bulunan lezzetli mezeleri mutlaka deneyin. Ege bölgesinin çok meşhur olan mezeleri burada ayrı bir lezzetli.

Alaçatı’da Nerede Kalınır?

Alaçatı’da Nerede Kalınır?
Alaçatı’da Nerede Kalınır?

Alaçatı’da konaklamak için iki seçeneğiniz bulunuyor. Birincisi taş evler düzenlenerek yapılmış olan minik otellerde konaklamak. Diğeri ise alışılageldik biçimde büyük otellerde konaklamak. Şehrin dokusunu daha iyi yaşamak için buraya has taş otellerde kalmanın daha iyi olacağını düşünsem de tercih sizlere kalmış. Ayrıca diğer bir seçenek olarak Çeşme’de konaklayıp Alaçatı merkeze gelmeyi de düşünebilirsiniz.

Damağınızda çok güzel bir tat bırakacak şirin bir Ege kasabası olan Alaçatı’yı en kısa zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle.

Önceki İçerikİstanbul’un En İyi 20 Kokoreççisi
Sonraki İçerikRusya’dan Alınabilecek Hediyeler
Tuğba Dursun Usal
1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız