Alanya’da Gezilecek Yerler Rehberi

0
219649

Antalya’ya uzaklığı 140 km olan Alanya aynı zamanda Antalya’nın en büyük ilçesi. Hatta bu kalabalık nüfus zaman zaman Alanya’nın ayrı bir il yapılması tartışmalarını gündeme getiriyor.

Şehrin kurulu tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Tarihin babası olarak adlandırılan Heredot’a göre Alanya’da ilk yerleşimler Truva Savaşı’nın ardından milattan önce 1800’lerde görülmeye başlanmış.

Kurulduğu günden bu tarafa birçok büyük uygarlık ve devlete ev sahipliği yapan Alanya hem Roma ve Bizans hem de Selçuklu ve Osmanlı için önemli bir merkez konumundaymış.

Her devletin farklı bir isim taktığı Alanya’nın bugün kullanılan adı ise Selçuklulardan kalma. Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’ın isminden esinlenerek bu dönemde şehir Alaiye olarak anılmış. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde de Alaiye Alanya’ya çevrilmiş.

Upuzun sahili ve tertemiz havasıyla yerli ve yabancı turistler için gözde bir tatil beldesi olan Alanya özellikle Hollandalılar ve Almanlar arasında oldukça popüler. Hatta birçok Alman turist Alanya’dan konut alıp buraya yerleşmiş.

Bu güzel tatil cenneti için bir gezi rehberi niteliğinde olan bu yazımızı sizler için derledik.

Yaz tatilinizde size yol arkadaşı olması amacıyla en güzel yaz şarkılarını bir araya getirdik:

Alanya’da Gezilecek yerler

Alanya’da Tarihi Eserler

Alanya Kalesi

Orta Çağ’dan bugüne kadar ulaşan kalelerin içerisinde en iyi korunmuşlardan biri olan Alanya Kalesi tarihi ve mimari zenginliği ile bugün adeta bir açık hava müzesi konumunda.

Kale 6.5 km uzunluğunda surları, sayısı 140’ı bulan burçları ve yaklaşık 400 sarnıcı ile bin yıldır aynı tepenin bekçiliğini yapıyor.

İçerisindeki I. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmış ve Osmanlı gemilerine de ev sahipliği yapmış olan tersane de Alanya’nın mutlaka görülmesi gereken zenginliklerinden biri.

Kalenin giriş ücreti ise 200 TL.

Kızılkule

Bugün Alanya’nın simgesi haline gelmiş bu yapı ismini inşasında kullanılan kızıl taş ve tuğlalardan alıyor. Alanya Kalesi’nin kuzey yönündeki surlarının başlangıcında yer alan yapı Selçuklu hükümdar I. Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiş.

Kule içerisinde 3 yazıt mevcut. Bu yazıtlardan elde edilen bilgiye göre kule 1225’te Ebu Ali Reha el Kattahi adındaki bir mimar tarafından inşa edilmiş.

Leartes Antik Şehri

Kentin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmiyor fakat bölgede bulunan taş bir tablet M.Ö 6. yüzyılı işaret ediyor.

Kent Cebel-i Reis dağının güney yamacındaki eteklere kurulmuş.

Kent içerisinde konutlar, sarnıçlar ve tiyatro gibi yapılara rastlanmış.

Syedra Antik Kenti

Syedra Antik Kenti Alanya

Antalya-Gazipaşa karayolu üzerinde ilerlerken 20. km’ye geldikten sonra Seki Köyü’ne sapın ve biraz daha gittikten sonra Syedra Antik Kenti’ne ulaşacaksınız. Alanya merkezinin yaklaşık 20 km doğusunda konumlanan Syedra Antik Kenti’nden çıkarılan eserler ise Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Tarihi Milattan Önce 7. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen Syedra Antik Kenti’nin çevresinin surlar ile çevrili olması da burayı ilginç kılan bir başka özellik. Antik çağdan bugüne dek ulaşmış su sarnıçlarını yakından görebilir ve bir rehber eşliğinde antik kenti turlayarak geçmişi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Antalya’nın Alanya ilçesi sınırları içerisinde yer alan Seki Köyü’ne bağlı Syedra Antik Kenti’nde yerleşim, ilk olarak İmparator Tiberius zamanında kendi Syedreon sikkelerini bastırması üzerine başlamış.

Geniş bir yüz ölçümü olan Syedra Antik Kenti’nin güneydoğusundaki 250 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki caddeyi boydan boya yürüyebilir ve yol boyunca karşınıza çıkacak olan antik kalıntıları fotoğraflayabilirsiniz.

Doğal su kaynaklarından beslenmesi ile öne çıkan Syedra Antik Kenti’ndeki içi sıvalı 3 tane su sarnıcının her biri 8×12 metre boyutunda olmakla birlikte bölgedeki en büyük sarnıç olma özelliğini taşıyor.

Kayaya oyulmuş bir mağaranın da karşınıza çıkacağı Syedra Antik Kenti’nde bir de gösterişli bir hamamın kalıntıları bulunuyor. Hamamın zeminindeki mozaik süslemelerini halen daha görebileceğinizi de söylemeden geçmeyelim.

Syedra Antik Kenti’ndeki antik tapınak, akropol, tiyatro, agora, nekropol ve konut kalıntılarını da gördükten sonra yönünüzü Akdeniz’e özgü maki toplulukları arasında günün yorgunluğunu atmak üzere çok da yüksek olmayan zirvelere çevirebilirsiniz.

Yaz aylarında (15 Nisan-2 Ekim) saat 08.30 ile 19.30; kış aylarında (3 Ekim-14 Nisan) ise 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilen Syedra Antik Kenti, tatil dönemlerinde de her gün ziyarete açık ve antik kente giriş tamamen ücretsiz.

Alara Han

Dervişlerin kervansarayı olarak da adlandırılan Alara Han, Alanya’da görüp görebileceğiniz en güzel yer belki de… Alanya ilçesine bağlı Okurcular Beldesi Çakallar Köyü sınırları içerisinde yer alan Alara Han, Alara Çayı’nın yanı başında eşsiz bir konuma sahip.

Görkemli Alanya Kalesi eteklerindeki bu Alara Han’ın tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması da buraya gösterilen ilginin artma sebebi. Dikdörtgen yapıdaki tarihi han 38 x 50 metre ölçülerinde ve doğu cephesi dışındaki tüm kısımlar kesme taşlardan inşa edilmiş.

Anadolu Selçuklu Hanları arasında eş odaklı planı temsil eden Alara Han’ın orta kısmı, konaklamak isteyen misafirlere ayrılırken, mescit ve çeşme gibi alanlar için de ayrı bir yer düşünülmüş. Ayrıca hayvanlar ve insanların konakladığı yerler birbirinden ayrı olacak şekilde tasarlanmış.

Tam tamına 2000 metrekarelik bir alanı kaplayan Alara Han, Alara Kalesi’ne 800 metre uzaklıkta yer alıyor. İnşa tarihi 1231 senesine dayanan tarihi han, kitabelerde “kara ve 2 denizin sultanı” olarak nitelendiriliyor. Hanın bir diğer unvanı ise “Rum, Şam, Ermeni ve Frenk memleketlerinin fatiri”.

Giriş ücretinin 40 TL olduğu Alara Han’ın kenarındaki Alara Çay’ın yanı başında kır lokantaları yer alıyor. Buralarda Alanya mutfağına özgü lezzetleri tadabilir veya Alanya Çayı’nda yüzebilirsiniz.

Ziyaret günü veya kısıtlamasının olmadığı Alara Han’a Alanya ilçe merkezinden toplu taşıma araçları ya da özel aracınızla ulaşım sağlamanız mümkün.

Alanya’da Doğal Güzellikler

Sapadere Kanyonu

750 metre uzunluğundaki kanyonun yüksekliği ise 450 metre. Kanyon adını içinde bulunduğu köyden almış. Ziyaretçilerin kolaylıkla yürüyebilmesi ve kanyonu daha yakından tanıyabilmesi için kanyon içerisinde yürüyüş yolları bulunuyor.

Alanya’ya uzaklığı 40 km olan kanyonun çevresinde çeşitli kafeler ve restoranlar da yer alıyor. Sapadere Kanyonu yaz aylarında Alanya’nın sıcaklık ve neminden biraz olsun uzaklaşmak için ideal bir durak.

Dim Çayı

Akdeniz’de yaz aylarında bulabileceğiniz en serin yerlerden biri olan Dim Çayı’nın suyu 40 santigrat dereceyi geçen sıcaklarda bile hala buz gibi.

Doğayla iç içe kendinizi dinleyebileceğiniz, suyunun serinliğinde huzur bulabileceğiniz Alanya merkezine yaklaşık 15 km mesafedeki bu mekânı Alanya’da gidilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Çayın kenarlarında çeşitli piknik alanları, restoranlar hatta pansiyonlar bulunuyor.

Damlataş Mağarası

Mağara  gerçekten de çok ilginç özelliklere sahip. Bunlardan ilki mağaranın sıcaklığının yaz kış aynı derecede olması. Evet, mağara yılın tüm dönemlerinde ideal oda sıcaklığı kabul edilen 22 derecede.

Diğer bir ilginç yönü ise mağaranın içerisinde bulunan gazlar. Bu gazların ne olduğu tam olarak bilinmiyor fakat astım hastalarına iyi gelenin bu gazlar olduğu düşünülüyor. Ayrıca mağaranın havası yüksek miktarda karbondioksit ve %90’ın üzerinde nem içeriyor. Astım hastaları 21 gün boyunca mağarada günde 4 saat geçiriyorlar.

Mağaraya girişler 30 TL. Bu ücret öğrenciler için 14 TL.

Dim Mağarası

Dim Mağarası

400 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğindeki bu mağara mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer.

Mağaranın içerisinde Avizeli salon, Göl salonu, Pamukkale salonu ve Org salonu olmak üzere toplam 4 salon yer alıyor. Bunun yanında mağarada bir de göl mevcut.

Karstik bir yapıda olan mağaranın içerisindeki sarkıt ve dikitler adeta mimari bir başyapıt gibi.

Alanya Seyir Terası

Alanya’yı kuş bakışı görebileceğini en güzel nokta neresi diye soracak olsanız, şüphesiz vereceğimiz ilk cevap Alanya Seyir Terası olurdu. Alanya ilçe merkezinden 3,5-4 km uzaklıkta bulunan seyir terasına dilerseniz özel araçla dilerseniz de toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz.

Seyir Terası park alanı denizden 650 metre yükseklikte ve tüm Alanya’yı ayaklar altına seren bir konuma sahip. Antalya-Mersin karayolu üzerinden veya Keykubat Bulvarı’ndan kısa sürede ulaşım sağlayabileceğiniz seyir terasında olağanüstü bir Alanya manzarasının keyfine varabilirsiniz.

Oturma alanları, yeme içme mekanları, piknik masaları ve büfe gibi imkanların da olduğu Alanya Seyir Terası’nın en çok öne çıkan özelliği ise mükellef kahvaltı sofraları. Teras üstü 377 metre ve Teras Büfe önü 1069 metre rakımda göz kamaştıran Alanya manzarasının tadını doyasıya çıkarın.

Alanya ilçe merkezinden bineceğiniz 7 ve 8 numaralı otobüs hatları ile Alanya Seyir Terası’na ulaşmanız muhtemel. Sadece gündüz veya gün batımında değil, gece de ışıklandırmalarla birlikte enfes manzaralar sunan Alanya Seyir Terası’na dilediğiniz saat gelebilirsiniz.

Alanya’da Müzeler

Alanya Müzesi

Alanya Müzesi veya Alanya Arkeoloji Müzesi, 1967 yılında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilen ve çevreden toplanan tarihi eserler toplanarak açılmıştır.

Giriş ücreti 25 TL olan müze, milattan önce 625 yılına ait Fenike dilinde yazılmış taş yazıt eseri ve Herakles heykeli ile ünlüdür.

Alanya Plajları

Balonlu turları, Jeep ve ATV ile safari, kültür gezileri gibi etkinlikleriyle yıl içinde sayısız ziyaretçi ağırlayan Alanya, en çok altın rengi plajlarıyla dikkat çekiyor.

Tarihi yarımadada bulunan bu plajlar, nevi şahsına münhasır özellikleriyle her çeşit insanın zevkine uygun hizmet veriyor.

Kleopatra Plajı

Bir rivayete göre Kleopatra’ya hediye edilen adanın bu plajına Mısır’dan altın renginde kum getiriliyor.

Kleopatra’nın sevdiceği Marcus Antonius ile birlikte yüzdüğü denizin nefes kesici maviliğinin bu altın kum rengiyle buluşmasına şahitlik eden yerli ve yabancı pek çok turist de Kleopatra Plajı’na akın ediyor.

Alanya Kalesi’nin batısında yer alan bu kumsalda Kleopatra gibi uzanmak isterseniz plaja giriş ücretsiz ama hizmetler için cüzi bir miktar ödemeniz gerekecek.

Neredeyse 2 km boyunca uzanan Kleopatra Plajı’nın suyunun duruluğu karşısında nefesinizi tutabilirseniz derinlerde sizi bekleyen doğal güzellikler bulabilirsiniz.

Damlataş Plajı


Saray Mahallesi’nde bulunan Damlataş Mağarası’nın önünde boylu boyunca uzanan mavi bayraklı bu güzel plaja giriş ücretsiz.Keşiflerle daha bir eğlenceli hale gelecek tatiliniz için tercih edebileceğiniz yumuşacık kumlara sahip bu plajda şemsiye ve şezlong için ekstra bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Kıyı boyunca yüzüp yarımadanın altına doğru yol aldığınızda Fosforlu Mağarası’na varabiliyorsunuz.

İncekum Plajı

Kamp çadırı kurmak için imkân tanıyan 1 kilometre uzunluğundaki İncekum Plajı, adını kumunun yapısından alıyor.

Denizi ise temkinli bir seyirde derinleşirken yüzme konusunda kendine çok güvenemeyenlerin tercihi hale geliyor.

Avsallar Beldesi’nin bu güzel plajına yakın olan ormanlık alanda piknik ve yürüyüş yapmak da mümkün. Elektrik ve su hizmetlerinin dahil olduğu İncekum Orman Kampı’nda 4 kişilik çadırla konaklama 262,50 TL, karavanla konaklama 363,50 TL.

Ulaş Plajı

Alanya’nın karayolu kenarında uzanan Ulaş Plajı, hem denize girebileceğiniz hem de manzarasında piknik yapabileceğiniz bir yer.

Antik bir izlenimi taşıyan koyda plaja inmek için bir merdiven bulunuyor.

Kumlu denizi ve plajıyla sık tercih edilen bu plaja ulaşmak için tekne turlarına katılabilir veya Antalya-Alanya karayolunu kullanabilirsiniz.

Plaja giriş ücretsiz ama piknik alanını kullanmak isterseniz belli bir ödeme yapmanız gerekebilir. Şezlonglar için de 7-8 TL gibi küçük rakamlar ödeyebileceğiniz gibi sadece havlunuzu sererek de güneşlenebilirsiniz.

Doğu Plajı

Alanya’nın fethini gerçekleştiren Sultan Alâeddin Keykubat’ın adıyla da anılan bu plaja Begonvil Plajı da deniyor. Çocuklarıyla birlikte tatil yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği Doğu Plajı, Alanya yarımadasının doğusunda olduğundan bu adla anılıyor.

Plajında kumluk bölgeler olduğu kadar kum kayaları da var. Kıyı boyunca turistik tesislerden kiralayabileceğiniz plaj şemsiyeleri ve şezlonglar ile masmavi denizinde yapacağınız sporlarla birlikte harika bir tatil sizi bekliyor.

Portakal Plajı

Keykubat’ın hemen yanında bulunan Portakal Plajı, ücretli ve ücretsiz plaj alanlarıyla hizmet veriyor. Kayalıklarıyla küçük koylarında bulunan kumsallarının özel kıldığı bu plaj bölgesinde ayrı bir hava esiyor adeta.

Hizmetin geniş tutulduğu bu bölgede spor yapabilir, yürüyüşe çıkabilir veya parklarında dinlenebilirsiniz.

Bisikletle gezinti imkânı da bulabileceğiniz Portakal Plajı’nın Oba ve Dim çaylarının arasında bulunan Tosmur Plajı çok büyük ilgi görüyor. Cumhuriyet Mahallesi’nde bulabileceğiniz plajda ek hizmetlerin tamamı ücretli.

Yapılacak Aktiviteler

Turizm cennetlerinden biri olan Alanya’da yapılabilecek birçok aktivite mevcut; işte onlardan bazıları:

  • Tertemiz ve masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Özellikle yaz aylarında oldukça hareketli olan Alanya gece hayatına dahil olabilirsiniz.
  • Yaylalara çıkabilir; hem Yörüklerin yaşamına daha yakından tanık olabilir, hem de bol oksijenli yayla havasını teneffüs edebilirsiniz.
  • Akdeniz’in yöresel yemeklerini tadabilirsiniz.
  • Kamp bölgelerinde çadır kampı yapabilir; unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.
  • Meşhur Alanya teleferiğine binip şehri yukarıdan izleyebilirsiniz. Teleferik hafta içi ve hafta sonu 9:30 – 22:00 arasında çalışıyor. Gidiş – dönüş bileti tam 70 TL, öğrenciler için 35 TL.
  • Adrenalinden hoşlanıyorsanız Dim Çayı’nda rafting yapabilirsiniz.

Yeme içme

Alanya’nın kendine has birçok yemeği bulunuyor. Yarpuzlu Akdarı Çorbası, Şepit, Laba, Taze Ülübü yemeği bunlardan yalnızca birkaçı. Bu yöresel yemekleri ve daha fazlasını Alanya’da denize karşı keyifle yemek isterseniz Kale Panorama Restoran tam size göre.

Bunun yanında Meze Grill Ocakbaşı Restoran, Eski Ev, Hakan Moonlight Restoran Alanya’nın meşhur restoranlarından.

Ayrıca Dim Çayı manzarası eşliğinde ızgara balık yemek isterseniz Dim Çayı civarında birçok balıkçı mevcut.

Alanya’da Alışveriş

Alanya’da büyük alışveriş merkezlerinin yan sıra yöresel ürünler satan küçük butikler de bolca bulunuyor. Alanya’dan dönerken kendinize ve sevdiklerinize Alanya’yı hatırlatacak minik hediyelikler almak isterseniz tarihi yarımadada bulunan Alanya Çarşısı’na uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Sahil kısmında da birçok geleneksel hediyelik dükkanları ve el emeği deri dükkanları mevcut. Kentte özellikle yaz aylarında alıveriş yapabileceğiniz dükkanlar geceleri canlanıyor.

Ayrıca Alanyum Alışveriş Merkezi’ne giderek de ünlü markaların mağazalarından alışveriş yapabilirsiniz.

Eğlence ve Gece Hayatı

Yaz aylarında yoğun turist nüfusunun da etkisiyle ilçede asıl hayat gece başlıyor diyebiliriz. Özellikle İskele Caddesi çevresinde ününü tüm Türkiye’ye duyurmuş eğlence mekanları var. Summer Garden, Havana Club, Las Vegas Bar, Palm Beach Club şehrin en bilindik eğlence mekanlarından. Ayrıca birçok ünlü sanatçı ve DJ yaz aylarında Alanya’da sahne alıyor.

Bunun yanında mayıs ayının sonlarında Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali de düzenleniyor.

Daha farklı etkinliklere katılarak, Alanya tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz de Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali ya da Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin etkinlik takvimlerine de göz atabilirsiniz.

Size tavsiyemiz, bu festivallerin birçoğu oldukça ilgi görmesinden dolayı bilet bulmakta sıkıntı yaşamamanız adına erken rezervasyon yaptırmanız.

Antalya Jazz Festivali ve  Uluslararası Antalya Tiyatro Festivali de Alanya tatilinizde denk gelirseniz katılabileceğiniz diğer etkinlikler.

Alanya’ya Nasıl Gidilir?

Şehre hava, deniz ve karayolu ile ulaşım mümkün.

Alanya Gazipaşa Havalimanı’na Pegasus, Türk Hava Yolları, Anadolu Jet Firmaları uçuş seferleri düzenliyor. Gazi Paşa Havalimanı’ndan Alanya ve Anamur Havaş servisleri mevcut, yolculuk süresi yaklaşık 60 dakika.

Antalya Havalimanı’na inip oradan karayolu ile Alanya’ya da geçebilirsiniz. Sun Express gibi uçuş firmalarıyla Antalya Havalimanı’na ulaştıktan sonra otobüs, taksi veya firma servisleriyle veya Güney Akdeniz Seyahat ve Metro Turizm’i kullanarak otobüsle direkt olarak Alanya’ya ulaşabilirsiniz.

Bir çok ulusal ve yerel otobüs firmalarının şehre düzenledikleri otobüs seferleri mevcut. Ayrıca Antalya otogarına inerseniz de sizi direkt olarak Alanya’ya ulaştırabilecek birçok araç bulabilirsiniz.

Antalya otobüs bileti sayfamızdan Antalya seferleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız