Son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılan araç kiralama beraberinde bireylerin güvenle binebilecekleri bir araç arayışını da getirmiştir. Genellikle, iş seyahatleri ve turistik geziler ağırlıklı olmak üzere kullanılan kiralık araçlar tercih ediliyor. Aynı zamanda, bazı şirketler kendi bünyesinde ulaşım imkânlarını sağlamak için, kiralık araçlardan sık sık yararlanmaktadır.
İçindekiler
- Bazı Yanlış Bilinen Gerçekler
- Zorunlu Trafik Sigortası Neden Önemlidir?
- Kasko Neden Önemlidir?
- Kasko ve Trafik Sigortası Birbirinden Ne Kadar Farklı?
- Araç Kiralanırken Sigorta Nasıl Çalışır?
- Hasar Sorumluluk Güvencesi
- Hırsızlık Koruması
- Üçüncü Şahıs Sorumluluğu
- Araç Sigortası Kiraladığınız Araca Nasıl Dâhil Olur?
- Kiralamalarda İsteğe Bağlı Sigorta
- Online Kiralamada Sigorta Eklemek
- Online Yoldan Bağımsız Kiralık Araç Sigortası Almak
- Aracı Teslim Alma Sırasında Teminat Almak
Bazı Yanlış Bilinen Gerçekler
Satın alınan bir araç için harcanan birçok maliyetin araç kiralarken olmaması birçoğumuzun araç kiralamayı tercih etmemize neden olmuştur. Özellikle kiralık araçlarda sigortanın kiracıya ait olmaması kiralık araçların avantajları arasında liste başını çekmektedir. Dolayısıyla, araçların sigortaları da hizmet veren araç kiralama şirketlerinin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Aynı şekilde, zorunlu trafik sigortaları ve kasko gibi önemli gereklilikler kiracının değil, yine şirketlerin kendi sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Büyük kolaylık ve zamandan tasarruf sağlayan araç kiralama hizmetleri, dikkat edilmesi gereken bir takım önemli kriterleri peşinde getirir. Bunların en başında, zorunlu trafik sigortalarının ve kasko poliçelerinin olup olmadığını kontrol etmek gerekir.
Trafik sigortasının aktif olması zorunludur, aksi halde aracın trafiğe çıkması yasaktır. Bu iki poliçenin de olmadığı araçlarda seyahat etmek, şirketlerin olduğu kadar kiralayanda da maddi kayıplarına yol açabildiği için, kiralık araç alırken bu noktaya dikkat etmeliyiz.
Zorunlu Trafik Sigortası Neden Önemlidir?
Seyahat halindeyken her türlü önlemi almak, hem maddi hem de manevi birçok kazanç sağlar. Bu yüzden sigortaya sahip olmanın önemi de bir o kadar büyüktür. Zorunlu trafik sigortası, devletin tüm motorlu araçlar için zorunda tuttuğu ve herhangi bir kaza durumunda, olası bir hasar için sigortalıya destek olan bir poliçedir. Bu sigortaya sahip olmayan araçların trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır, aksi takdirde büyük bedeller ödemekle karşı karşıya gelebilirler.
Yüksek cezalar ödememek için, kiralanan araçlarda trafik sigortası yaptırmak oldukça mühimdir. Araç trafiği tüm şehirlerde yoğun bir artış gösterirken, sadece büyük şehirlerde değil, tüm şehirler ve hatta kısmen büyük ilçelerde trafik sorunu ile karşılaşılabiliyor. Tüm bunlar da maddi hasarlı kazalara sebebiyet verebiliyor. Zorunlu trafik sigortası, önemli bir çarpık veya göçük olan maddi hasarlı kazalardan sonra, karşı tarafa verilen hasara karşın sizi güvence altına almak için kullanılacaktır.
Kasko Neden Önemlidir?
Kasko da tıpkı zorunlu trafik sigortasına benzer bir koruma politikası uygular. Kendi aracınızı güvence altına almak için, kasko yaptırmak büyük önem taşıyor. Uzun dönem boyunca aracınızın başına gelebilecek birçok soruna karşı maddi anlamda zararınız tazmin edilmektedir. Kaskolar, aracın çalınması, yanması, kaza yapması gibi birçok zarara karşı, bu zararın tamamını ya da büyük kısmını karşılayacak bir sigorta türüdür.
Kasko yaptırmak zorunlu değildir. Araçlar bu konuda herhangi bir zorunluluğa tabi tutulmadığı için, trafiğe çıkmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yine de her ihtimale karşı, trafikte bulunmadan önce aracın kasko durumunu teyit etmek çok önemlidir. Trafikte karşılaşılacak herhangi bir durum karşısında güvence altında olmak, seyahat açısından daha büyük kolaylık sağlayacaktır.
Kasko ve Trafik Sigortası Birbirinden Ne Kadar Farklı?
Aralarındaki en büyük fark, trafik sigortasının zorunlu olup, kaskonun trafikte tamamen sürücülerin tercihine ait olmasıdır. Bir diğer belirgin fark ise, trafikte oluşacak maddi hasarlı bir kazada, zorunlu trafik sigortası karşı tarafın ve üçüncü kişilerin zararlarını karşılamaktadır. Kaskoda ise bu durum tam tersidir. Kazada oluşacak maddi hasarda ya da kendi aracınızın başına gelebilecek tüm zararlarda, kasko bu zararların birçoğunu ya da tamamını karşılamaktadır.
Trafik sigortasında fiyat dışında herhangi değişen bir durum söz konusu değildir. Tüm olanaklar eşit şekilde belirlenmiştir. Kaskoda ise her firmanın kendine ait birçok farklı paketi bulunmaktadır. Sürücüler kendi şartlarına uygun paketi seçerek, farklı teminat limitlerinden yararlanmaktadırlar.
Araç Kiralanırken Sigorta Nasıl Çalışır?
Normal araç sigortalarına göre, kiralık araç sigortası daha farklı çalışmaktadır. Birçok ülke aynı sistemi kullanmakta olup, araç kiralamak isteyenlere üç tip teminat içeren bir paket içeriği hazırlamaktadırlar. Dünyanın çoğu yerinde; “Hasar Teminatı” ya da bir diğer kullanılan adıyla “Hasar Sorumluluk Güvencesi”, “Hırsızlık Teminatı” ya da “Hırsızlık Koruması” ve “Üçüncü Taraf Sorumluluğu” kullanılır.
Hasar Sorumluluk Güvencesi
Araçta temel teminat olarak bilinen Hasar Sorumluluk Güvencesi, aracın kaportasında oluşan herhangi bir hasar durumunda sizi korumaktadır. Güvencenin genellikle aşım durumları olmaktadır, bunlar aracın hasar alması halinde yaşanacak tamir işleri için ödenmesi gereken kısımlardır. Aşımın tutarı ise, kiralama yapacağınız şirkete ve araca göre değişim gösterecektir.
Bu konuda bilinen en büyük yanlışlardan bir tanesi, hasar sorumluluk güvencesinin tüm aracı kapsıyor oluşu bilgisidir. Aracın iç takımlarında, lastiklerinde ya da camlarında oluşacak bir hasar bu güvence kapsamına girmemektedir. Aksi halde hasar oluşacak bir yerde, tüm masrafları ödemek zorundasınız.
Hırsızlık Koruması
Bu sigorta türü kiralık aracını tüm çalıntı vakalarına karşı sigortalı hale getirmektedir. Aynı zamanda, bir hırsızın araçta hırsızlık yapmaya çalışırken vereceği tüm hasarın tazminini de kapsıyor.
Aracın çalınması veya hasar alması durumunda ise ödenecek faturanın bir kısmı aşım olarak gelmektedir. Bu aşım ücreti araç kiralamayı yapan şirketin ve aracın türüne göre değişmektedir.
Üçüncü Şahıs Sorumluluğu
Üçüncü şahıs sorumluluğu, kiralık araç ile yaptığınız kaza neticesinde herhangi bir hasarda veya yaralanma durumunda devreye girmektedir. Bu sigortada araçta olacak hasar yerine araçla sebep olduğunuz hasarları tazmin edebileceksiniz. Bu sigorta poliçesinde herhangi bir aşım limiti bulunmuyor
Araç Sigortası Kiraladığınız Araca Nasıl Dâhil Olur?
Dünyada hemen hemen her ülkede geçerli olan hasar, hırsızlık ve üçüncü taraf teminatları, aracı kiralarken kabul ettiğiniz fiyatın içine dâhil edilir. Hasar sorumluluk güvencesi ve hırsızlık koruması üzerinde aşım bedeli uygulanır. Bu aşım ücreti, tamir durumunda veya diğer masraflarda yaptığınız ödemenin ilk kısmıdır.
Bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur da, aracı teslim alırken taahhüt ettiğiniz sözleşmelere bağlı kalmanızdır. Eğer sürücüler bu sözleşmeyi reddeder ya da ihlal ederse, araca gelebilecek zararları, tamir masraflarını ilgili firmaya tazmin etmek zorunda kalacaktır.
Kiralamalarda İsteğe Bağlı Sigorta
Aşım durumlarını teminat altına almak ve kiralık aracın diğer kısımlarını da sigortalayabilmek için, ekstra sigorta almak tercih edilebilir. Bu durumda tamir için ekstra bir miktar ödemek zorunda değilsinizdir. Bunun yasal bir zorunluluğu olmadığı gibi, ekstra sigorta satın almak aracı kiralamak isteyen kişinin tercihine bağlıdır.
Bu kiralama işlemi sırasında ekstra sigorta eklemek için üç yöntem vardır:
Online Kiralamada Sigorta Eklemek
Birçok araç kiralama sitesinde, her firmanın kendine ait farklı teminat türleri bulunmaktadır. Hepsi farklı olmasına rağmen, hemen hemen her firmada ek sigortalar kaporta kısmından daha fazlasını kapsar ve aşımı azaltır. Bunlara pencere, lastik ve motor gibi kısımlar dâhildir. Ayrıca döşemeler için dahi özel sigortalara firmalarda denk gelebilirsiniz.
Bu tarz bir sigorta satın alınması durumunda, kiralama şirketleri tamir için önceden bir ödeme isterler ve daha sonra teminat satın alınan sigortacıdan para geri alınır.
Online Yoldan Bağımsız Kiralık Araç Sigortası Almak
Kiralık araçlar için özel olarak satışa sunulmuş online sigorta seçenekleri de mevcuttur. Farklı sigorta firmaları kiralık araçlar için kullanıcılara seçenek sunmaktadır. Bu özel sigorta genellikle “aşım koruma sigortası” olarak adlandırılmaktadır.
Aracı Teslim Alma Sırasında Teminat Almak
Araç kiralama firmasının kendi ek teminatları olur ve bu özel sigorta paketlerini genellikle kiralama sırasında kiralayanla paylaşırlar. Yine online araç kiralama sigorta paketlerinde olduğu gibi bu paketler de farklı kapsamlara sahiptir. Genellikle aşımın artışı üzerinden paketler bulunsa da aracın farklı bölümlerini içeren sigorta kapsamı da bulunmaktadır.
Rent a Car Sigortası Bulunmayan Araçlar Kullanılmamalı
Rent a Car sigortası bulunmayan araçlar ile trafiğe çıkmanız büyük bir risk almanız ile eşdeğerdir. Telefonla, online ya da yüz yüze şekilde, kolaylıkla alınabilen bu sigortalar güvenli yolculuklar için büyük önem arz etmektedir. Kiralık araç sigortaları sayesinde olası olumsuz durumlarda yasal güvenceniz olur.