Tarihi İstiklal Yolu Hakkında Merak Edilen Her Şey

0
854

İstiklal Yolu, Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu’ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılan 344 kilometre uzunluğundaki yol olarak karşımıza çıkıyor. 

Tarihi İstiklal Yolu, İnebolu sahilinden başlayıp Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya kadar uzanıyor. İstiklal Yolu’nun güzergâhı İnebolu – Küre – Seydiler – Kastamonu – Ilgaz – Çankırı – Kalecik ve Ankara olarak ilerliyor. Bu yol üzerindeki 2.357 dekar alan, 2018 yılında tarihi milli park olarak ilan ediliyor. 

Tarihi İstiklal Yolu’nun Önemi Nedir?

Karadeniz Bölgesi, 1918 yılının sonlarında Anadolu’nun düşmanlar tarafından işgal edilmeyen tek bölgesiymiş. Fakat bu bölgenin doğu tarafında Rum çeteleri tarafından huzursuzluk çıkarılıyormuş. Bu sebeple Batı Karadeniz Bölgesi, Anadolu’nun dışarıya açılabileceği tek yermiş. Kastamonu – İnebolu Limanı da bu bölgenin en güvenli noktasıymış.

Tarihimizde çok önemli bir yere sahip olan İstiklal Yolu, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu açıklarına gemilerle gelen cephane ve silahların kayıklarla İnebolu’ya taşınmasına yardım etmiş. Bu silahlar Kastamonu kadınları tarafından zor şartlarda cepheye ulaştırılmış.

İnebolu kayıkçıları çok sıkı bir biçimde çalışarak deniz yoluyla gelen mühimmatın ve lojistik malzemenin cepheye ulaştırılmasını sağlamış. Bu nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 11 Şubat 1924 tarihinde, İnebolu Mavnacılar Loncası’nı “Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Beratı” ile ödüllendirmiş. 

Milli mücadele yıllarında cephede zafer kazanmak için cephane ihtiyacı çok önemliymiş. Bu yüzden İnebolu – Kastamonu – Ankara hattı Kurtuluş Savaşı sırasında en hayati yol haline gelmiş. Atatürk’ün “Gözüm Sakarya’da, kulağım İnebolu’da” sözleri de İstiklal Yolu’nun ne kadar önemli olduğunu anlatır nitelikte. İstiklal Yolu, Kurtuluş Savaşı boyunca Milli Mücadele’ye katılmak isteyen devlet adamları ve aydınlar tarafından da kullanılmış. 

Tarihi İstiklal Yolu Hangi Tarihlerde Ziyaret Edilir?

Tarihi İstiklal Yolu’nun günümüzde belirgin bir şekilde kalan en iyi bölümünü İnebolu ile Kastamonu arasındaki kağnı yolu oluşturuyor. 105 kilometre uzunluğundaki yolun on kilometresi patika iken, geri kalanını kağnı yolu şeklinde ilerliyor. Nisan – Kasım ayları arasında yürümek için uygun olan tarihi rotada; İkiçay Vadisi, Ersizler Kanyonu, Karacehennem Boğazı ve Çuhadoruğu gibi doğal güzellikler bulunuyor. 

“İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü” Ne Zaman Düzenleniyor?

Tarihi İstiklal Yolu’nun İnebolu – Kastamonu arasındaki 105 kilometrelik bölümü Kastamonu Valiliği tarafından yürüyüş yolu olarak işaretlenmiş. Milli Mücadele yıllarında başta Şerife Bacı, Halime Çavuş, Hamamcı Kadı Salih Reis, Necibe Nine gibi büyük kahramanları anmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2006 yılından itibaren Kastamonu Valiliği tarafından Kastamonu’dan İnebolu’ya uzanan “İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü” düzenleniyor. 17. Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü’nün bu sene 8 Haziran Perşembe Günü başlayıp 11 Haziran Pazar Günü sonlanması planlanıyor.

İstiklal Yolu’na Nasıl Ulaşılır?

İstiklal Yolu’nu ziyaret etmek isteyenler için İstanbul’dan Kastamonu’ya direkt uçuşlar bulunuyor. Kastamonu ile İnebolu arasında 67 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. İnebolu’ya Kastamonu’dan kalkan otobüsler ile ulaşabilirsiniz. Ülkemizin diğer şehirlerinden İnebolu’ya özel araç veya otobüs ile gidebilirsiniz. Uygun fiyatlı otobüs biletleri için obilet.com internet sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın. 

Tarihi İstiklal Yolu’na ev sahipliği yapan Kastamonu’da gezilecek pek çok yer bulunuyor. Kastamonu’ya gitmişken şehirdeki doğal ve tarihi güzellikleri de ziyaret etmenizi öneririz. 

Kastamonu lezzetleri de insanın damağında ayrı bir tat bırakıyor. Gezmekten yorulup acıktığınızda yöresel yemekleri tadabilirsiniz. 

Sizler de Kurtuluş Savaşı’nı kazanmamızda çok büyük bir rol oynayan Tarihi İstiklal Yolu’nu ziyaret ederek kahramanlıklarla dolu şanlı tarihimize daha yakından bakabilirsiniz. 

Hepinize Tarihi İstiklal Yolu’nda iyi yürüyüşler dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız