Yüzüklerin Efendisi Serisinin Çekildiği Yerler

0
511

Tolkien tarafından kaleme alınan Yüzüklerin Efendisi, popüler kültürün mihenk taşlarından biridir. 2000’lerin başında sinemaya uyarlanan bu seri üçleme şeklinde 2003 yılında  tamamlandı. Sean Bean, Ian McKellen, Cate Blanchett, Orlando Bloom ve Christopher Lee gibi tanınmış aktörlerle hayat verilen karakterler, sinema tarihinin unutulmazları arasında yer buldu. Günümüzde halen daha büyük bir hayran kitlesine sahip olan Yüzüklerin Efendisi, fantastik evrenler arasında en fazla ilgi görenler arasında liste başını çekiyor. 

Orta Dünya adlı fantastik evrende geçen Yüzüklerin Efendisi, kitaplarda Tolkien tarafından detaylı bir şekilde betimlenerek anlatıldı. Film ekibi bu fantastik evreni tam anlamıyla gösterebilmek için birçok noktayı ele aldılar.

Yüzüklerin Efendisi serisi Yeni Zelanda’nın farklı noktalarında çekildi. Dünya’nın en yeşil ülkelerinden biri olan Yeni Zelanda ayrıca birçok milli parka ve farklı özelliklere sahip doğal güzellikleri ile de dikkat çekiyor. Kadro ve hikayenin yanı sıra filmde kullanılan mekanlar da en az filmin kendisi kadar ilgi gördü. Yemyeşil Shire kasabası film sonrasında birçok ülkede Hobbit Evleri konseptinin ortaya çıkmasını sağladı.

Gelin hep birlikte önce Yüzüklerin Efendisinin çekildiği noktaları inceleyelim, sonra da filminde yaşanan olayların binlerce yıl öncesini anlatan Rings of Power dizisinin çekildiği yerleri de görelim. 

1) Tongariro Milli Parkı

Tongariro Milli Parkı

Yeni Zelanda’daki Kuzey Adaları’ndan birinde bulunan bu milli park, Yüzüklerin Efendisi çekim ekibi tarafından ziyaret edildi.

Adanın muhteşem gölü ve doğal güzellikleri görenleri büyüleyen cinsten. Yüzüklerin Efendisi serisinde bir zamanlar Hobbit olan ancak arkadaşıyla balık tuttuğu esnada şans eseri yüzüğü bulup daha sonra yüzüğün etkisine giren Gollum’un kısa hikayesi bu noktada çekilmiştir.

Adadaki dağ ise yüzüğü bulan Gollum’un sığındığı Mordor Dağı olarak kullanıldı. 

2) Mangawhero Nehri

Mangawhero Nehri

Film sahnelerinin büyük çoğunluğunda karakterlerin nehirler üzerinden geçtiğine şahit oluruz.

Sam ve Frodo ve Gollum’un Mordor Dağı’na varmadan önce uğradıkları Ithilien olarak kullanıldı. 

3) Whakapapa Kayak Alanı

Whakapapa Kayak Alanı

Yeni Zellanda’da bulunan bu kayak alanının filmin anlatısında önemi oldukça büyük. Hikayenin öncesini anlatan sahnelerin birinde Isildur, Sauron’un parmağını keserek güç yüzüğünü ele geçiriyor. Böylece yüzük Sauron’dan çıkıyor ve hikaye bunun üzerine başlıyor.  Ayrıca bu dağın bulunduğu nokta Isildur ve Sauron savaşının sahnelerinin çekildiği yerdir. 

Günümüzde bu noktada aktif olarak faaliyet gösteren bir kayak merkezi bulunuyor. Ayrıca bu kayak merkezinin bir diğer özelliği de Yeni Zelanda’nın en büyük kayak merkezi olmasıdır.

Bilinen kayak merkezlerinden farklı olarak burası eski bir volkanik dağdır. Bu yüzden dünyada bulunan özel kayak alanları arasında da adı geçen bir kayak merkezi olma özelliğini koruyor. 

4) Hobiton

Hobiton

Yeni Zelanda’nın birçok doğal güzelliği Yüzüklerin Efendisi serisinden iz taşırken aralarında öyle bir nokta bulunuyor ki kimsenin aklına dahi gelmeyeceği bir şekilde popülerleşti.

Yüzüklerin Efendisi serisinde sevimlilikleri ve tatlı huysuzlukları ile bilinen Hobbitler, Shire adlı bir kasabada yaşıyor. Bu kasabanın anlatıya uygun bir şekilde oluşturulması için kiralanan boş bir tarla filmden sonra dahi popülerliğini kaybetmedi.

Matama şehrinde bulunan Hobiton, neredeyse filmdeki haliyle korunuyor. Hatta Yüzüklerin Efendisi’nde hobbitlerin eğlence mekanı olan Green Dragon Inn günümüzde bar ve kafe olarak hizmet veriyor.

Şirin Hobbit evleri bugün Yeni Zelanda’ya giden birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. 

5) Putangirua Zirvesi, Aorangi Parkı

Putangirua Zirvesi, Aorangi Parkı

Bu taşlık ve büyük çamlarla çevrili park Yüzüklerin Efendisi’ndeki kült bir sahnenin çekimine ev sahipliği yapmıştır. Aragorn, Gimli ve Legolas’ın Mordor akınını durdurmak için ölüler ordusunu çağırdıkları sahne, tam olarak burada çekilmiştir. 

Hikayede mağaraya benzer bir noktaya giren Aragorn tam bu kayalıkların olduğu yerde ölüler ordusunu kendi yanında savaşmaya ikna eder. 

6) Kaitoke Milli Parkı

Kaitoke Milli Parkı

Wellington’da bulunan Kaitoke Milli Parkı, eşsiz bir yeşil örtüye sahiptir. Yeşil örtüsünün yanı sıra nehre de sahip olan bu park, Orta Dünya’nın Elflerinin yaşadığı Rivendell için tercih edildi. Rivendell sahnelerinin birçoğu bu milli parkın farklı noktalarında çekilde.

Bugün ise tırmanışçılar tarafından sıkça tercih edilen rotaların başında geliyor. Parkın içinde sete ait bazı parçalar da bulunuyor. Ayrıca parkın girişinde konukların bilgi alabilmesi için birçok tabela da yer alıyor. 

7) Owen Dağı, Kahurangi Milli Park

Owen Dağı, Kahurangi Milli Park

‘‘You shall not pass!’’.. Bu sahneyi Yüzüklerin Efendisi serisini dahi izlememiş birçok biri sosyal medyada denk gelmiş olabilir. Filmde Moria Madenleri’nde geçen bu sahne, Gandalf’ın Orta Dünya’nın nadide fantastik karakterlerinden biri olan Balrog ile mücadele ediyor.

Sinema tarihinin efsaneleri arasına giren bu sahne, Owen Dağı’nda çekildi. Dizideki mağara CGI ile yapıldığını da belirtmek gerekiyor. Ancak mağaradan çıkış sahnelerinin tamamı bu dağda çekiliyor. 

8) Sunday Dağı, Ashburton Gölü Yakınları

Sunday Dağı, Ashburton Gölü Yakınları

Orta Dünya evreninde elfler, orklar, cüceler ve hobbitlerin yanı sıra insanlar da bulunuyor. Aynı diğer ırklar gibi insanların da kendilerine ait krallıkları bulunuyor.

Rohan, Orta Dünya’daki insan krallıklarının başında geliyor. Atlıları ile meşhur bu insan ırkı, film içinde kendini gösteriyor. Sunday Dağı, Rohanlıların başkenti Edoras için kullanıldı.

Film boyunca büyük bir set kurulan bu alanda şu an herhangi bir parça bulunmuyor. Ancak eşsiz doğası ve harika dağ manzarası için ziyaret edilmeye değer noktaların başında geliyor.

Filmin set ekibi Rohan için set oluştururken 9 aylık bir hazırlık süresinden geçti.

9) Alta Track Gölü

Filmin etkileyici görüntülerinden birinin çekildiği Alta Track Gölü, Moria Madenleri’nden çıkıştan sonraki Yüzük Kardeşliği’nin durumunu gördüğümüz sahne bu eşsiz gölün kıyısında çekildi.

Etrafının bolca kayalık olduğu göl, pürüzsüz bir yüzeye sahip suya sahip oluyor. Kışın yağan karın etkisi ile çok daha özel bir görünüme kavuşuyor. 

10) Harcourt Park

Yüzüklerin Efendisi çekimlerinde sıkça tercih edilen Harcourt Park, Upper Hutt adlı şehirde yer alıyor.

Yeni Zelandalılar tarafından sıkça ziyaret edilen bu park, günümüzde ailelerin hafta sonu kaçamağı noktalarının başında geliyor.

Harcourt Park, Yüzüklerin Efendisi serisindeki kült sahnelerden birine ev sahipliği yapıyor. Gandalf ve Saruman’ın buluşmasına ev sahipliği yapan sahne bu parkta çekilmiştir. Bugün dahi çekimin yapıldığı alanda herhangi bir farklılık bulunmadığı için ziyaretinizde sahneleri hatırlamanız olasıdır.

Harcourt Park filmde Isengard Bahçeleri olarak biliniyor. Ayrıca filmde Isengard bahçelerinde bulunan ağaçların kesimi de bu noktada çekildi. 

11) Wellington Tepeleri

Wellington Tepeleri

Kısa sahnelerin çekildiği noktalardan biri olan Wellington Tepeleri, gerilimle dolu bir sahnenin çekimine ev sahipliği yaptı.

Üç kafadar hobbit olan Sam, Frodo ve Pippin’in Nazgul tarafından yakalanmamak için ağacın içine saklandıkları bu sahnenin çekildiği alan bugün dahi aynı şekilde duruyor.

Ayrıca bu parkın içinde yürüyüş yapabilir, ormanın bitki örtüsünü keşfedebilirsiniz. 

12) Kahurangi Milli Parkı

Kahurangi Milli Parkı

Bu tepelik alana sahip milli park, filmin savaş sahnelerinden birine ev sahipliği yapıyor.

Rohan ordusunun ihtişamının görüldüğü bu sahnede, ayrıca filmin karakterlerinden Legolas ve Gimli’nin ork öldürme yarışı sahnesi de filmin unutulmazları arasında yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız