Dünya genelinde pandemi sürecinden sonra hayatımıza daha fazla dahil olan, ismini sıklıkla duyduğumuz bir kavram dijital göçebe.
Zaman ve mekan kısıtlaması olmadan remote çalışma düzeni denilen evde veya farklı bir yerde, çalışma alanından uzak bir şekilde uygulanan bu model hayatlarımıza oldukça yer etmiş durumda.
Çalışma düzeninde olan bu değişiklik herkes için yeni bir dönemin kapılarını araladı. 2020 yılında kabul görerek birçok ülkede başlayan dijital göçebe vizesi hakkında merak ettiğiniz cevapları yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Dijital Göçebe Nedir?
Dijital göçebe, mekan fark etmeden dijital ortamda işlerini halleden, bölge olarak bir çalışma yerine bağlı kalmadan hareket edebilen, çalışma koşulları içerisinde seyahat edebilen kişiler için kullanılan bir kavram.
Dijital göçebe olan kişiler, daha yaratıcı, yeni yerler keşfetmeye meraklı, daha sosyal ve daha az stresli kişiler olarak karşımıza çıkıyor.
Dijital Göçebe Olabilecek Meslekler
Dijital göçebe olmak isteyenler kendilerine bilgisayar ortamında devam ettirebilecekleri bir meslek seçmeliler. Bir bilgisayar ve internet ile uzaktan çalışma sağlayabileceğiniz bazı meslekler şunlardır:
- Metin Yazarlığı
- Dijital Pazarlama Uzmanlığı
- Web Site Tasarımcısı
- Yazılım Mühendisi
- Çevirmen
- Proje Yöneticisi
- Blogger
- Sosyal Medya Uzmanı
- SEO Danışmanı
Ve daha eklenecek birçok meslek grubu olarak sıralayabiliriz.
Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Yazılımcı, grafik tasarımcı ve belirttiğimiz birçok meslek grubu işlerini internet üzerinden yürütmeye devam ediyorlar. Bu yüzden dijital göçebeler dijital göçebe vizesi alarak farklı ülkelerde bulunan şirketlerde çalışabiliyorlar. Dijital göçebe vizesini ilk veren ülke Endonezya olurken onun arkasından birçok ülke bu vize türüne dahil oldu.
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileri?
- Dominica
- Meksika
- Dubai
- Makedonya
- Gürcistan
- Malta
- Tayvan
- Almanya
- Norveç
- Yunanistan
- Romanya
- İzlanda
- Endonezya
- Tayvan
- Sri Lanka
Göçebe Vizesi Ne Kadar Süre Geçerli?
Mesleği ve gitmek istediğiniz ülkeyi seçtikten sonra akıllara gelen ilk soru bu vizenin ne kadar süre geçerli olacağıdır elbette. Dijital göçebe vizesi her ülke için farklılık göstermekle birlikte bu süre ortalama bir ila iki yıl kadar oluyor. Fakat bazı ülkeler istediği kriterleri karşılamanız haline bu süreyi beş yıla kadar uzatabiliyor.
Dijital Göçebe Vizesi Ücreti Nedir?
Dijital göçebe vizesi gidilmek istenen ülkeye göre farklılık gösteriyor. Bu fiyatlar 200 dolardan başlayıp 2.000 dolara kadar varabiliyor. Bazı Karayip ülkelerinde ise bu rakam 3.000 dolara kadar varabiliyor. Gürcistan gibi bazı ülkeler ise daha fazla dijital göçebelere teşvik için vizeleri ücretsiz olarak sunuyor.