Doğa Temalı En Güzel 20 Belgesel

0
4591

Bir doğa tutkunu olarak izlemeyi en çok sevdiğim şeylerin başında doğa belgeselleri yer alır. Bu sayede dünyadaki doğal güzellikleri daha yakından izleme ve onlar hakkında bilgi alma fırsatım olur. İçimizi doğa sevgisi ile dolduran bu belgeseller aynı zamanda doğayı korumamız gerektiğini de bizlere hatırlatır.

Severek takip ettiğim doğa bilimci Sör David Attenborough’nun belgeselleri ise kalbimde ayrı bir yere sahiptir. Doğa belgeseli kavramı benim zihnimde onunla özdeşleşmiştir adeta. O yüzden listenin yarısında onun ismi ile karşılacaksınız. Ama yer aldığı muhteşem yapımları izlediğinizde siz de bana hak vereceksiniz.

Kronolojik bir sıra ile listelediğim bu güzel doğa belgesellerini en az benim kadar severek izlemeniz dileğiyle.

1) Kuşlar Kanatlı Uygarlık (Le Peuple Migrateur) – 2001

Kuş Belgeseli

Kuşların göç etme davranışlarını anlatan bu güzel belgesel üç yılda ve yedi kıtada çekilmiş. “Çayırların Arasında” (Microcosmos) belgeselini de başarılı bir şekilde yöneten Jacques Perrin burada da yeteneğini konuşturmuş.

Kuşların her koşulda binlerce kilometre yol alırken verdikleri yaşam mücadelesini izlemek insanı büyülüyor. Belgesel boyunca yer alan eşsiz görüntüleri görmek ve kuş seslerini dinlemek insanı kuşlar kadar özgür kılıyor. Ayrıca seçilen müzikler de insana huzur veriyor.

IMDb Puanı: 7,9

2) İmparatorun Yolculuğu (La Marche de L’Empereur) – 2005

Antarktika Kıtası Penguenler

İmparator penguenlerinin kendilerine uygun bir eş bulup aile kurma maceralarının anlatıldığı bu belgesel Antarktika’nın buzları üzerinde çekilmiş olsa da sıcacık öyküsüyle insanın içini ısıtmayı başarıyor.

Fransız yönetmen Luc Jacquet tarafından çekilen bu belgesel, 2006 yılında “En İyi Belgesel” dalında Oscar ödülü kazanmış.

Bebeklik halleri çok sevimli olan bu penguenlerin başlangıçtan sona kadar yaşam hikayelerini izlemek müthiş bir his yaratıyor.

Antartika Penguenler

Eğer bu belgeseli severseniz 2017 yılında çıkan “İmparator’un Yolculuğu 2” (L’empereur) belgeselini de izleyebilirsiniz. Devam niteliği taşıyan bu belgeselde genç bir penguenin içgüdülerine güvenerek bilmediği diyarlara yaptığı yolculuk anlatılıyor.

IMDb Puanı: 7,5

3) Yeryüzü (Planet Earth) – 2006

Dünya Günü

Yapımı beş yıl süren ve dört adet Emmy ödülü kazanan bu belgesel serisi on bir bölümden oluşuyor.

Alastair Fothergill tarafından yönetilen bu etkileyici seriyi ünlü doğa bilimci David Attenborough seslendiriyor.

Kutuplardan dağlara, çöllerden mağaralara, derin okyanuslardan ormanlara varana kadar gezegenimizdeki her yeri tüm detaylarıyla bize anlatan müthiş bir seri.

Bu belgesel serisinin devamı olan Yeryüzü II (Planet Earth II), 2016 yılında çıkmış ve iki tane Emmy ödülü kazanmış. Müzikleri ünlü besteci Hans Zimmer tarafından yapılan bu belgeseli yine David Attenborough seslendirmiş. İlk seriden farklı olarak şehirleri de anlatan bu belgesel serisi ilkinin ardından güzel bir güncelleme olmuş.

IMDb Puanı: 9,4

4) Hayat (Life) – 2009

Bratislava Hayvanat Bahçesi

Doğa belgesellerinin babası olan David Attenborough ve Amerika’nın çok sevilen sunucusu Oprah Winfrey’in sesleriyle can verdiği Hayat belgeseli on bir bölümlük bir mini seri.

Her bölümünde farklı bir canlı grubuna odaklanan bu belgesel serisinin çekimleri neredeyse dört yıl sürmüş. Ayrıca belgeseldeki canlıların yaşamı ilk defa bu kadar kapsamlı bir şekilde kaydedilmiş.

BBC (Britanya Yayın Kuruluşu) tarafından yapılan bu kapsamlı belgesel 2010 yılında “Hayatın Zorlukları” isimli bölümüyle Emmy ödülünü kazanmış.

IMDb Puanı: 9,1

5) Yuva (Home) – 2009

54 ülkenin havadan çekilmiş görüntülerini içeren Yuva belgeseli Fransız fotoğrafçı Yann Arthus-Bertrand tarafından yönetilmiş.

Belgesel 81 ülkede aynı anda gösterime girerek bu alanda bir dünya rekoru kırmış. Eş zamanlı olarak Youtube’a da yüklenerek belgeselin çok fazla sayıda kişiye ulaşması sağlanmış.

İnsanlığın gezegenimizdeki doğal dengeyi ne şekilde tehdit ettiğini göstermesi açısından çok önemli bir belgesel olan Yuva’yı en kısa zamanda izlemenizi tavsiye ederim. Belgeselde verilen öneriler sayesinde doğayı korumak için harekete geçebilirsiniz.

IMDb Puanı: 8,6

6) Doğanın Muazzam Olayları (Nature’s Great Events) – 2009

Dijital Detoks Safarisi (Digital Detox Safari), Afrika

İsmi gibi harika bir belgesel olan altı bölümlük bu mini seri, David Attenborough tarafından seslendiriliyor.

Gezegenimizdeki vahşi yaşamı daha yakından izleyebileceğiniz BBC tarafından yapılmış bu belgesel serisinin her bölümü insanı farklı yerlere götürüyor.

Kutuplardaki buzların erimesi, somonların göçü ve Güney Afrika kıyılarındaki sardalyaların yolculuğu bu ilgi çekici konulardan sadece birkaçı.

IMDb Puanı: 9

7) İnsan Gezegeni (Human Planet) – 2011

Kenya Büyük Göç

Doğa ve onun bir parçası olan insanın farklı habitatlarda nasıl bir arada var olmaya çalıştığını anlatan bu belgesel serisi, sekiz bölümden oluşuyor.

Okyanuslardan çöllere, ormanlardan dağlara, nehirlerden şehirlere dünyanın her yeri kapsayan bu mini seri insanın doğaya olan bakış açısını değiştiriyor.

IMDb Puanı: 9

8) Kutuplar Atlası (Frozen Planet) – 2011

Antarktika Kıtası

Dört adet Emmy ödülü kazanmış bu belgesel kuzey ve güney kutup bölgesindeki yaşamı anlatıyor.

On bölümden oluşan bu güzel belgesel serisi, her bölümünde farklı mevsimlerde kutuplarda yaşanan olayları detaylı bir biçimde işliyor.

Görselleri itibariyle zaman zaman içimizi üşütse de verdiği bilgiler açısından eşsiz bir seri. David Attenborough ve Alec Baldwin tarafından seslendirilmiş olması da belgeselin kalitesini çok artırmış.

Kutup Ayıları, Antarktika

Kutup ayılarından tutun penguenlere birçok canlı türünü görebileceğiniz bu başarılı belgesel serisinin son bölümünde de çekimlerin nasıl gerçekleştirildiği anlatılıyor.

İzlerken o kadar farkında olmasak da kameramanların ve çekim ekibinin güzel kareler yakalamak için zor koşullarda verdiği emeği görüyor ve takdir ediyoruz bu son bölümde.

IMDb Puanı: 9,0

9) Afrika Kedileri (African Cats) – 2011

Çita ve Yavrusu

Samuel L. Jackson tarafından seslendirilen Afrika Kedileri, bir aslan yavrusu olan Mara, beş çita yavrusunun annesi Sita ve sürüsünü koruması gereken bir aslan olan Fang’in hikayesini anlatıyor. Bu hayvanların yaşam mücadelelerini bu kadar yakından izlemek kesinlikle çok etkileyici.

Yer yer dramatik kısımları olsa da bu başarılı belgeseli sırf çita yavrularının sevimliliğini görmek için bile izleyebilirsiniz.

Bölgede yaşayan fillerin ve su aygırlarının çekimleri de belgeseli zenginleştirmiş.

IMDb Puanı: 7,6

10) Afrika (Africa) – 2013

Güney Afrika

Afrika’daki muhteşem doğa yaşamına eşlik edeceğiniz bu belgesel serisi yedi bölümden oluşuyor. Üstat David Attenborough tarafından seslendiren bu belgeseli izleyerek Afrika’nın ormanlarını, ovalarını ve çöllerini ziyaret edebilirsiniz.

Çekimlerinin iki buçuk yıl sürdüğü bu kaliteli belgeseli yapmak kurgu ve montaj ile birlikte dört yıl sürmüş. Bu kadar çok emek harcanınca da ortaya çok başarılı bir belgesel serisi çıkmış.

IMDb Puanı: 9

11) Ayılar (Bears) – 2014

Ayı Yavruları

Alaskalı kahverengi ayı ailesinin hayatını anlatan bu belgesel, özellikle komedi filmlerinden tanıyabileceğiniz John C. Reilly tarafından seslendirilmiş.

Sky isimli annenin yavruları Scout ve Amber’a nasıl hayatta kalacaklarını öğretmesini izlemek kesinlikle çok keyifli.

Afrika Kedileri belgeselinin de yönetmenleri olan Alastair Fothergill ve Keith Scholey tarafından yönetilen bu belgesel Alaska’daki Katmai Ulusal Parkı’nda çekilmiş.

Sevimli ayıların somon avladıkları sahnelerin çekimleri de müthiş bir görünüme sahip Clark Gölü Ulusal Parkı’nda yapılmış.

IMDb Puanı: 7,4

12) Yaşam Öyküsü (Life Story) – 2014

Büyük Beyaz Köpekbalığı

Altı kıtadaki 29 farklı ülkede çekilen bu belgesel serisi, sekiz bölümden oluşuyor. Beş yıldan uzun bir zaman boyunca çalışan çekim ekibi bu süre zarfında toplamda dünyanın etrafını 78 kez dolaşacak kadar seyahat etmiş.

Hepimize ilham kaynağı olan David Attenborough tarafından seslendirilen bu mini seri, hayvanların yaşamındaki doğum, büyüme, güç mücadelesi ve ebeveynlik gibi temel anlara odaklanarak bir bakıma bize ne kadar benzer olduklarını anlatıyor.

Çitalardan köpekbalıklarına varana kadar birçok hayvanın yaşamını izleme fırsatı sunan bu seri kesinlikle izlemeye değer nitelikte.

IMDb Puanı: 9,1

13) Mevsimler (Les Saisons) – 2016

Mevsimler

Jacques Perrin ve Jacques Cluzaud tarafından yönetilen Mevsimler belgeseli insanla doğanın nasıl bir arada var olduğunun hikayesini anlatıyor. Jacques Perrin aynı zamanda bu güzel belgeseli seslendirmiş.

Hayvanların gözünden yapılmış çekimleri ve her mevsimde gerçekleşen muhteşem doğa olaylarını anlatma şekliyle bu başarılı yapım, mutlaka izlenmesi gereken belgeseller arasında yer alıyor.

IMDb Puanı: 7,3

14) Güzel Bir Gezegen (A Beautiful Planet) – 2016 

Uzay İstasyonu

Toni Myers tarafından yazılan ve yönetilen Güzel Bir Gezegen belgeseli dünyamızın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar tarafından 15 ay boyunca çekilmiş görüntülerinden oluşuyor.

Oyuncu Jennifer Lawrence’ın seslendirdiği bu belgeselde astronotların günlük yaşamlarından bazı kesitler de yer alıyor.

Gezegenimize adeta dışarıdan bir gözle bakmamızı sağlayan bu belgesel mükemmel görsellere sahip. Bunların arasında beni en çok etkileyenler ise kutup ışıkları oldu.

IMDb Puanı: 7,4

15) Mercan Peşinde (Chasing Coral) – 2017

Mercan Resifi

Bu belgeselde bilim insanları, dalgıçlar ve fotoğrafçılardan oluşan kapsamlı bir ekibin ne yazık ki son dönemde yüksek bir hızla yok olmaya başlayan mercan resiflerinin peşine düşmesinin öyküsü anlatılıyor.

Su altındaki gizemli dünyayı gözlerimizin önüne seren Mercan Peşinde belgeseli Jeff Orlowski tarafından yönetilmiş.

Mercan Resifi

İlk gösterimi 2017 Sundance Film Festivali’nde yapılan Mercan Peşinde bu festivalde izleyici ödülünü kazanmış.

2018 yılında ise “Üstün Doğa Belgeseli” dalında Emmy ödülü kazanan bu belgesel sizleri mercanların renkli dünyası ile tanıştıracak.

IMDb Puanı: 8,1

16) Jane – 2017

Şempanzeler

Biyografik bir belgesel niteliğinde olan Jane, çok önemli bir primatolog olan Jane Goodall’ın yaşamını ve çalışmalarını anlatıyor. Brett Morgen tarafından yazılan ve yönetilen bu güzel belgesel, 2 adet Emmy ödülüne sahip.

Jane Goodall’ın şempanzelerle yapmış olduğu çalışmaları içeren bu belgesel genel olarak primatların yaşamları hakkında eşsiz bilgiler sunuyor.

Jane Goodall yapmış olduğu bu değerli çalışmalar sayesinde kırktan fazla filme konu olmuş. Siz de özveriyle çalışmış bu bilim insanını yakından tanımak isterseniz Jane belgeselini mutlaka izleyin.

IMDb Puanı: 7,8

17) Hanedanlar (Dynasties) – 2018

Aslan Ailesi

Beş bölümlük mini belgesel serisi olan Hanedanlar, David Attenborough tarafından seslendiriliyor.

Her bölümde nesli tükenmekte olan bir hayvan türünün işlendiği belgeselde şempanze, imparator pengueni, aslan, kaplan ve Afrika yaban köpeğinin hikayesi anlatılıyor.

Karakteristik sesiyle bu farklı ailelerin yaşam mücadelesini anlatan Attenborough, bu belgesel serisini izlemek için başlı başına bir sebep. Benim en çok hoşuma giden kısım ise penguenlerin anlatıldığı bölüm oldu.

Her bölümün sonunda nasıl çekildiğini gösteren kısımlar da belgeselin yapımında emeği geçen kişilere olan saygımı iyice artırdı.

IMDb Puanı: 9,2

18) Sıra Dışı Bir Kaya (One Strange Rock) – 2018

Dünya

Şarkıcı ve oyuncu Will Smith tarafından sunulan Sıra Dışı Bir Kaya, belgeseli dünyamızın hikayesini uzayda yaşamış olan astronotların gözünden anlatıyor.

On bir bölümden oluşan bu belgesel serisindeki en etkileyici nokta astronotların deneyimlerini kendi ağızlarından dinlemek.

Çekimlerinin 100 hafta sürdüğü bu etkileyici yapım için ünlü yönetmen Darren Aronofsky ile bir araya gelinmiş.

Hem mikro hem da makro çekimleri çok başarılı olan belgesel serisi sayesinde gezegenimizdeki yaşamın ne kadar kırılgan bir yapıda olduğunu görüyoruz.

IMDb Puanı: 8,8

19) Gezegenimiz (Our Planet) – 2019

Amazon Ormanları, Güney Amerika

Dünyamızdaki farklı habitatları çok güzel çekimlerle anlatan bu belgesel serisini David Attenborough seslendiriyor.

Güney Amerika’daki ormanlardan tutun Afrika’nın geniş ovalarına kadar gezegenimizdeki doğal güzelliklerin yer aldığı bu mini belgesel serisi sekiz bölümden oluşuyor.

İki adet Emmy ödülü kazanan Gezegenimiz belgeseli Planet Earth’ün de yönetmeni olan Alastair Fothergill tarafından çekilmiş.

İnsanlık olarak doğaya karşı işlediğimiz suçları gözler önüne seren bu belgesel kesinlikle çok çarpıcı. İklim değişikliğinin canlılar üzerindeki etkisini izlerken gezegenimizi nasıl koruyabiliriz diye düşünmekten kendimi alamadım.

IMDb Puanı: 9,3

20) Yedi Dünya, Bir Gezegen (Seven Worlds, One Planet) – 2019

Ren geyiği

Her kıtayı anlattığı yedi bölümden oluşan Yedi Dünya, Bir Gezegen belgeseli 41 ülkede ve beş yılda çekilmiş.

Hans Zimmer’ın müziklerini yaptığı bu muhteşem seri David Attenborough tarafından seslendiriliyor.

Gezegenimizi korumamız gerektiği mesajını her anında veren bu serinin çekimleri zorlu koşullarda gerçekleştirilmiş. Ama bu sayede insanı büyüleyen çok güzel kareler yakalanmış.

Şaşkınlıkla izleyeceğiniz bu belgesel serisi sayesinde her kıtadaki vahşi yaşama çok yakından tanıklık etme fırsatı bulacaksınız.

IMDb Puanı: 9,4

***

Evimizde otururken doğanın tüm ihtişamını gözlerimizin önüne seren bu belgesellerin doğaya olan bakış açınızı olumlu yönde etkilemesi dileğiyle.

Doğayı sevin ve onu korumak için elinizden geleni yapın lütfen.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız