Dublin Seyahat Rehberi

0
486

Canlılığı, gece hayatı ve turistik yerleri sayesinde, Dublin’in turistler için en gözde yerlerden biri olması ÅŸaşırtıcı deÄŸil.

Her zaman iyi bir ruh haline sahip bir şehir olan Dublin, oldukça küçük olduğundan şehri yürüyerek keşfetmek çok kolay. Kendine has kültürü, etkileyici mimarisi ve canlı sosyal hayatıyla Dublin, dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçileri kendisine çekiyor.

İrlanda Cumhuriyeti’nin canlı ve büyüleyici başkenti hiç şüphesiz İrlandalıların en büyük şansı.

Dublin’e yapacağınız bir ziyarette, bu kentin Avrupa ve ötesindeki en önemli turizm merkezlerinden biri olduğu konusunda sizi ikna edecektir.

Avrupa’nın en iyi korunan şehirlerinden biri olan Dublin’de 12. yüzyıldan kalma pubları ve 18. yüzyıldan kalma hapishaneleri görmek mümkün.

Dublin’de mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler ve doÄŸal güzellikler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Dublin’de Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Dublin’e Ne Zaman Gidilir?

Pek çok ziyaretçi İrlanda’daki yoğun yağmurdan endişe duyuyor ve seyahatlerini yaz aylarına planlamayı tercih ediyor.

Ancak Dublin’i ziyaret etmek için en iyi zaman aslında ilkbahar dönemi. Zira Nisan veya Mayıs aylarında Dublin çok kalabalık deÄŸil ve bahar havasının tadını çıkarmak mümkün.

Bahar aylarını kaçırdıysanız dondurucu soğukların geri gelmesinden önce Ekim ayı da Dublin’i ziyaret etmek için uygun.

Bununla birlikte, diğer dönemlerde Dublin’e gelmekte herhangi bir sakınca yok. Özellikle yağmurlar için gerekli önlemleri aldığınız sürece istediğiniz zaman Dublin’de bir seyahat planlayabilirsiniz. Ancak yağmurluk ve şemsiyelerinizi yanınıza almayı asla unutmayın!

İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?

İrlanda vizesi almak için Türkiye’deki İrlanda Büyükelçiliği ve İrlanda Konsolosluğu başvuru kabul etmemektedir. Vize başvurusu İrlanda diplomatik temsilciliklerinin anlaşmalı olduğu vize hizmet merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Ä°rlanda vizesi yalnızca Ä°rlanda sınırları içinde geçerlidir. Geçerli bir Schengen vizesi Ä°rlanda seyahatlerinde geçerli deÄŸildir. Ä°rlanda vizesi sahibi olmanız ülkeye giriÅŸinizi garanti etmemektedir. Zira, Ä°rlanda Göçmen Bürosu yetkilileri ziyaretçinin Ä°rlanda’ya giriÅŸini onaylama veya reddetme yetkisine sahiptir.

Ä°rlanda’ya seyahat edecekler vize baÅŸvurusunda sundukları belgelerin asılları ve fotokopilerini yanlarında bulundurmalıdırlar. Ä°rlanda’da konaklama süresi, ülkeye giriÅŸ sınırında Göçmen Bürosu Memuru tarafından belirlenmektedir.

Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamı İrlanda vizesine tabidirler.

Dublin’e Ulaşım

Dublin’e Ulaşım

Dublin’e Nasıl Gidilir?

İrlanda’nın başkenti Dublin’e direkt uçuşlarla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerden uygun fiyata uçak biletleri bulmanız mümkün.

İrlanda uçak biletleri için tıklayınız.

Dublin’de Ulaşım

Dublin bölgesinde ulaşım oldukça kolay. Kıyı şeridinde hizmet veren tren sistemi DART, kıyı şeridi boyunca güzel kasabaları ve köyleri keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Ya da şehri ve banliyöleri gezmek için geniş halk otobüsü ağını kullanabilirsiniz.

Şehirde bisiklet kiralamanın yanı sıra banliyölere gitmenizi sağlayacak Luas tramvay sistemi de mevcut.

Şehirde birkaç gün geçirmeyi planlıyorsanız, otobüs ve demiryolu seyahatlerinizde kullanabileceğiniz Leap Ziyaretçi Kartı uygun fiyatlara seyahat etmenizi sağlayacaktır.

Dublin Uluslararası Havalimanı, Swords adı verilen geniş bir banliyö bölgesine yakındır ve Dublin şehir merkezinin yaklaşık 12 kilometre kuzeyindedir.

Dublin Havalimanı’na vardığınızda, ÅŸehir merkezine gitmenin dört ana yolu mevcut: Belediye Servisleri (Airlink), Özel Servisler (Aircoach), Halk Otobüsleri (Dublin Otobüsleri) ve Taksi.

Airlink, Terminal 1 çıkışının hemen dışından kalkar. Airlink, yetişkinler için tek yön 6 €, gidiş-dönüş 10 €, çocuklar için tek yön 3 €, gidiş-dönüş 5 €’dur. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürer.

Aircoach da Terminal 1 çıkışının hemen dışından kalkar. Airlink, yetişkinler için tek yön 7 €, gidiş-dönüş 12 €, çocuklar için tek yön 2 €, gidiş-dönüş 4 €’dur. Yolculuk yaklaşık 25 dakika sürer.

Pek çok turist, en ucuz seçenek olan halk otobüslerine (Dublin otobüsü) binebileceklerinin farkında değillerdir ya da biraz daha hızlı olan ekspres servislere binmeyi tercih ederler.

Havaalanı otobüsü 41 numaralı hattır. Ücret tek yön 3,30 €’dur ve ücret şoföre ödenmektedir. Genelde bozuk para bulunmadığından tam para bulundurmanız gerekmekte.

Dublin’de Masraflar

Dublin oldukça pahalı bir şehir (özellikle yiyecek ve alkol). Ancak çoğu insan burada sadece birkaç gün geçirdiğinden, bütçenizi sarsmayacaktır.

Åžimdi, yemek, konaklama, gezilecek yerler, alkol ve Dublin’i ziyaret ederken yapacağınız diÄŸer faaliyetler için tahmini seyahat masraflarına ana hatlarıyla bakalım.

Bu fiyatlar ÅŸehri rahatça ziyaret etmek için neye ihtiyacınız olduÄŸuna baÄŸlı olarak hesaplanmıştır. Bar / pub’da pahalı bir gece gece, kulüp giriÅŸ ücretleri, hediyelik eÅŸya / giysi alışveriÅŸi, turlar, rastgele alımlar, hoÅŸ yemekler vb. harcamalar dahil deÄŸil.

Dublin’de bir kişi için günlük masraf, pansiyonda konaklamak şartıyla, yaklaşık 75 €’dur. Bu masrafın yaklaşık 10 €’luk kısmı geziler, 30 €’luk kısmı yemekler, 3 €’luk kısmı ulaşım ve 30 €’luk kısmı ise pansiyonda konaklamadan oluşmaktadır.

Dublin’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Dublin Yemek

Tüm dünyada 70 milyon İrlanda kökenli insan olduğu söyleniyor. Ama neyse ki çoğu memleketleri Dublin’e uzak diyarlarda edindikleri uzmanlıkları da getiriyor.

Dış etkileri kullanmaktan çekinmeyen İrlandalı şefler, menülerini mükemmel bir şekilde ve yenilik ve yaratıcılık konusunda keskin bir gözle hazırlıyorlar. Sonuç? Modern, sürekli gelişen ve sınırsız heyecan veren bir yemek sahnesi.

En taze yerel ürünlere erişim de şeflerin işlerini kolaylaştırmakta. Connemara kuzusu ve çiftlik evi peynirlerinden, sahil şeridindeki balıkçı köylerinden en taze yerel deniz ürünlerine kadar çeşitli ürünler İrlanda mutfağını eşsiz kılıyor.

Dublin pubları ile ünlü ve zengin ahşap maun çubukları, Viktorya tarzı vitrayları ve şirin küçük rahat koltukları ile Dublin barları eşsiz.

Dublin Yemek

İyi bir kitap ve barda bir Guinness bira bardağı ile sakin bir öğleden sonra geçirmek için daha iyi bir yer yok.

Şehrin geleneksel barları, zorlu barmenler ve resim kaplı duvarlarıyla benzersiz. Her birinin kendine özgü bir kişiliği ve şehrin ruhunda bir yeri var.

Aşağıda İrlanda’nın en ünlü yemeklerini sizin için sıraladık:

Soda EkmeÄŸi

Ä°rlanda’daki her ailenin farklı bir soda ekmeÄŸi tarifi vardır. Bazıları bir kaşık bal, ÅŸeker veya kurutulmuÅŸ meyveyle tatlandırır, bazılarıysa serpme tohum, kepek ve yulaf kullanır.

Bununla birlikte, temel bileşenler değişmez: soda ve ayran bikarbonatı.

Ä°stiridye

Yaz ayları dışında Ä°rlanda’da güneÅŸ görme ihtimaliniz çok düşüktür.

Ama yaz ayları dışında İrlanda’da olmanın bir avantajı var. Batı sahilinde eylül ayında mevsimi olan dolgun doğal istiridye. Galway İstiridye Festivali (28-30 Eylül) de bu mevsimde.

İrlanda Güveci

Ä°rlanda YemeÄŸi

Geleneksel olarak koyun eti, soğan ve patatesle yapılan İrlanda usulü güveç oldukça lezzetli bir seçenek.

Güvecin sulu olmasını önlemek için. Günümüzde, kuzu ile yapılan İrlanda güveci bulmak daha muhtemel.

Kekik, maydanoz ve defne yaprağı yemeğe lezzet derinliği sağlar.

Colcannon ve Champ

Ä°rlanda YemeÄŸi

Ä°rlanda yemek anlayışı patatesin 16. yüzyılın sonlarında Yeni Dünya’dan geliÅŸiyle deÄŸiÅŸmiÅŸtir.

Ä°rlanda’nın nüfusu bu ucuz ve bol miktardaki yiyecek kaynağıyla arttı, ancak daha sonra patates hasadının 19. yüzyılın ortasında yanması ile yok oldu ve Patates Kıtlığı da denilen bir açlık dönemi yaÅŸandı. Yaklaşık 1 milyon Ä°rlandalının hayatını kaybettiÄŸi veya göçe zorlandığı kıtlık sonucunda o dönem Ä°ngiltere’nin sömürgelerinden biri olan bölgede milliyetçilik ve bağımsızlık isteÄŸi artmıştır.

Kıtlığın giderilmesinden sonra da patates hala temel bir malzeme olarak yemeklerde kullanıldı. Colcannon, taze soğan ile tatlandırılmış klasik, rahatlatıcı bir patates, lahana ve tereyağ (veya krem) püresi. Champ ise patates, taze soğan, süt ve tereyağı ile tatlandırılmış benzer bir püre.

Dublin’de Alışveriş

Ä°rlanda’da AlışveriÅŸ Merkezleri

Dublin’deki iki ana alışveriÅŸ bölgesi, Liffey Nehri’nin her iki tarafında bulunur ve geniÅŸ maÄŸazalar ve açık hava pazarları ile serpiÅŸtirilmiÅŸ çok sayıda cadde alışveriÅŸ yapmak için çok çeÅŸitli alternatifler sunar.

Şehrin dışında kalan tek alışveriş merkezi Dundrum Alışveriş Merkezi’dir. Luas tramvay hattı ile sadece onbeş dakikalık bir yolculuk ile ulaşmak mümkün. Dundrum AVM küçük çocuklu aileler için birçok seçenek ve şehir merkezinin koşuşturmasına bir alternatif sunar.

İrlanda’dan Ne Alınır?

Claddagh Yüzüğü İrlanda

İrlanda, ilk bakışta İrlandalı görünen ve hissettiren pek çok hediyelik eşyaya sahip.

İrlanda’dan dönerken aşağıda sıraladığımız hediyeliklerden biri mutlaka sizin için en uygunu:

İrlanda çikolatası (Sütlü çikolatayı seviyorsanız, gidilecek en iyi yer İrlanda)
Claddagh Yüzüğü (Claddagh yüzüğü aşkı, sadakati ve dostluğu temsil eden geleneksel bir yüzük)
İrlanda Tarzı Yün Örgüler
İrlanda Çömlekçilik ve Seramik Ürünleri

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız