Dünyanın En İyi 17 Noel Pazarı

0
8275

Zencefilli tarçınlı yılbaşı kurabiyesi ve sıcak şarap kokan sokaklarda yürümekten, Noel’e özel kurulan ahşap stantlardan minik alışverişler yapmaktan ya da şehrin ışıltısı ile renklenmekten daha keyifli ne olabilir ki?

Bence yeni yıl pek çok kente ışıltısı ile geliyor, siz de yeni yıl bana da ışıltısı ile gelsin diyorsanız rotanızı kasım ayının son haftalarında kurulmaya başlayan Noel pazarlarına doğru çevirin derim. Her ne kadar pek çok şehri bir hayli soğuk olsa da yeni yıl özellikle Avrupa’da çok keyifli.

Sokaklardan yükselen canlı müzik ezgileri ile dans etmeye, ışıl ışıl parlayan sokaklarda kaybolmaya, meydanlara kurulan devasa çam ağacının etrafında keyif yapmaya, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek yöresel lezzetler tatmaya ne dersiniz?

Cevabınız evetse listemizden size en cazip gelen Noel pazarına doğru mini bir seyahat planlamaya başlayın derim. İşte yeni yıl ruhunu doyasıya yaşayabileceğiniz Dünya’nın En Keyifli Noel Pazarları:

1) Strasbourg, Fransa

Strasbourg, Fransa Noel

1570 yılından beri kurulan Strasbourg Noel pazarı, tarihteki adıyla Christkindelmarik’ Fransa’nın hem en eski hem de en büyük Noel pazarı olarak biliniyor.

Strasbourg, Fransa Noel Pazarı

Strasbourg’a giderseniz Noel pazarlarının vazgeçilmezlerinden olan ahşap stantların arasında dolaşırken bir çeşit baharatlı ekmek diyebileceğim ‘Pain d’Epicies’in tadına bakmadan, bir bardak sıcak şarapla içinizi ısıtmadan dönmeyin derim. Bir küçük bilgi de vermeden geçmek olmaz: Strasbourg’da şehrin tarihi yerlerindeki pek çok nokta araç trafiğine kapalı olduğundan farklı noktalardan kurulan Noel pazarlarını gönlünüzce rahat rahat gezebilirsiniz.

2) Prag, Çek Cumhuriyeti

Prag, Çek Cumhuriyeti Noel Pazarı

Her haliyle ihtişamlı ve etkileyici bir şehir olan Prag, Noel zamanı bambaşka bir hal alıyor.

Prag, Çek Cumhuriyeti Noel

Tarihi kent meydanında kurulan Noel pazarın en etkiyeci yanı bence, meydanın ortasında ışıl ışıl parlayan ve insanı bir anda etkisi altına alan devasa çam ağacı.

Noel Pazarı Prag, Çek Cumhuriyeti

Siz de Noel zamanı Prag’a gitmeye karar verirseniz Çeklerin gelenekselleşen Noel ritüellerini uygulayabilirsiniz. Hemen hemen her kültürün kendine has bir yeni yıl ritüeli vardır. Çeklerin geleneği ise Noel zamanında sazan balığı yemek. Rivayet odur ki yediğiniz sazan balığının kılçığını tüm yıl boyunca cüzdanınızda saklarsanız bütün yılınız bereketli geçermiş. Siz de Noel zamanı Prag’a giderseniz bu geleneğe ayak uydurabilirisiniz, kim bilir belki de bolluk bereket bir balığın kılçığında gizlidir.

3) Kopenhag, Danimarka

Kopenhag Noel Pazarı

Yeni yıl ruhunu doyasıya eğlenerek yaşamak istiyorsanız dünyanın en eski ikinci eğlence parkı olan Tivoli Bahçeleri’nin içinde kurulan Noel pazarı harika bir alternatif olacaktır.

Kopenhag Noel Pazarı

Işıl ışıl parlayan kocaman bir çam ağacı, eğlence çadırları, konser alanları ve kocaman bir buz pisti Kasım ayının sonlarından itibaren Tivoli Bahçeleri’nde sizleri bekliyor.

Eğer soğuktan çok etkilenmeyenlerdenseniz Noel’de rotanızı Kopenhag’a doğru çevirebilirsiniz.

4) Köln, Almanya

Köln Almanya Noel Pazarı

Avrupa’nın en iyi Noel pazarları arasında gösterilen Köln Noel pazarı, şehrin en etkileyici katedrallerinden biri olan Cologne Katedrali’nin etrafında kuruluyor.

Köln Almanya Noel Pazarı

Işıl ışıl yanan Köln Noel pazarında pek çok Noel pazarında olduğu gibi harika dekoratif objelerin, hediyelik eşyaların satıldığı ahşap stantlar kuruluyor.

Siz de elinizde sıcak şarabınız ile Noel pazarı gezmek yeni yıl ruhunu doyasıya yaşamak istiyorsanız en güzel alternatiflerden biri de Köln olacaktır.

5) Brugge, Belçika

Brugge, Belçika Noel Pazarı

Orta Çağ’dan kalma ihtişamlı binaları, tarihi meydanı, kanalları ile insanı masalsı ve romantik bir dünyaya sürükleyen Brugge’de yılbaşı yaklaşırken Market Square’de gezmelere doyamayacağınız bir Noel pazarı kuruluyor.

Noel Pazarı Brugge, Belçika

El işi takılar, danteller ve tabi ki enfes çikolataların süslediği ahşap stantlar arasında gezerken kendinizi kaybedebilirsiniz, benden söylemesi.

Brugge, Belçika Noel Pazarı

Olur da Noel zamanı Brugge’e giderseniz siyah kapaklı özel tencereler içinde servis edilen soslu midyelerinden ve özel bir bardakla sunulan meşhur Kwak biralarından tatmadan dönmeyin derim.

6) Salzburg, Avusturya

Salzburg Noel Pazarı

Geçmişi 15. Yüzyıla dayanan tarihi bir Noel pazarı gezmek istiyorsanız istikametiniz Salzburg olsun derim.

Pek çok şehirde olduğu gibi tarihi meydandaki katedralin önünde kurulan Avrupa’nın en keyifli Noel pazarları arasında gösteriliyor Salzburg Noel pazarı.

Salzburg Avusturya Noel Pazarı

Meydanda kurulan Noel stantlarını gezerken sokakları saran taze zencefilli kurabiye kokusu ile kendinizden geçebilir, her köşebaşından yükselen canlı müzik ile kendinizi sokağın ritmine bırakabilirsiniz.

Siz de tarihle ve enfes lezzetlerle iç içe bir yeni yıl geçirmek istiyorsanız Salzburg’u listenize mutlaka alın derim.

7) Basel, İsviçre

Basel, İsviçre Noel Pazarı

Kentin en keyifli meydanlarından olan Barfüsserplatz’da kurulan Basel Noel pazarı şehirde bir karnaval havası estiriyor desem abartmış olmam.

Basel, İsviçre Noel Pazarı

En iyi korunan eski şehir merkezlerinden birine sahip olan Basel’deki Noel pazarını gezerken şehri süsleyen ışıkların büyüsüne kapılabilirsiniz.

Basel’e Noel gezisi için giderseniz ana meydandaki büyük pazarın haricinde Ren Nehri’nin kenarında kurulan küçük pazarı da mutlaka gezin derim.

8) Tallinn, Estonya

Tallinn, Estonya Noel Pazarı

Dağ evi temalı ahşap stantların kurulduğu enfes bir Noel pazarı için istikametiniz Tallinn olsun derim.

Tallinn Noel pazarını diğer pazarlardan farklı kılan en önemli özelliği Belediye Meydanı’na kurulan dev Noel ağacı.

Her kentte bir Noel ağacı kuruluyor ama Tallinn’deki bu ağaç 1441 yılından beri süsleniyor ve Avrupa’da sergilenen ilk Noel ağacı olma ünvanını taşıyor.

Siz de tarihin izlerini taşıyan şirin bir Kuzey Avrupa kentinde yeni yıla girmek istiyorsanız istikametiniz neden Tallinn olmasın?

9) Budapeşte, Macaristan

Budapeşte Noel Pazarı, Macaristan

Eğlencesi, dansı, müziği bol, nispeten daha geleneksel bir Noel pazarı arıyorsanız da Budapeşte’nin Vörösmarty Ter Meydanı’nda kurulan pazar güzel bir alternatif olacaktır.

Ahşap ve tahtadan yapılmış el işlerinin ön planda olduğu stantları gezerken göreceğiniz pek çok ürüne hayran kalabilirsiniz, demedi demeyin.

Budapeşte Noel Pazarı, Macaristan

Budapeşte Noel pazarı gezinize kısa bir mola verip çalan Çigan müzikleri eşliğinde ‘Goulash’ gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmayı da ihmal etmeyin derim.

10) Londra, İngiltere

Londra Noel Pazarı

Londra’nın en keyifli yerlerinden biri olan Hyde Park’ın içinde kendinizi Alice Harikalar Diyarı’nda gibi hissetirecek harika bir Noel pazarı kuruluyor.

Londra Noel Pazarı

Winter Wonderland olarak bilinen bu Noel pazarında sizi buz pateni pistinden lunaparka, hediyelik eşya stantlarından bir İngiliz klasiği olan ‘Fish and Chips’ tadabileceğiniz stantlara bir çok güzellik bekliyor.

Yeni yıla eğlenceli bir başlangıç yapmak istiyorsanız Londra güzel bir alternatif olacaktır.

11) Madrid, İspanya

Madrid, İspanya Noel Pazarı

Şehrin en canlı en turistik noktalarından biri olan Plaza Mayor, yılbaşı zamanı harika bir Noel pazarına ev sahipliği yapıyor.

Madrid, İspanya Noel Pazarı

Genç yaşlı herkesin keyifle vakit geçirdiği Madrid’deki Noel pazarını ziyaret ederseniz meydanın etrafında bulunan tapas barlardan size cazip gelen bir tanesine girip keyifle bir şeyler atıştırmadan da Noel pazarından ayrılmayın derim.

12) Lapland, Finlandiya

Lapland Noel Pazarı

Her ne kadar tüm ihtişamları ile insana göz kırpsalar da klasik Noel pazarlarını bir kenara bırakıp yeni yıla Noel Baba’nın evinde Ren geyikleriyle birlikte girmeye ne dersiniz?

Farklı gösterilerin düzenlendiği Noel Baba’nın karlarla kaplı köyünde yeni yıla girmekten daha keyifli ne olabilir ki?

Siz de alışılmışların dışında bambaşka bir yeni yıl deneyimi yaşamak istiyorsanız hiç düşünmeden Lapland’a gidin derim.

13) Moskova, Rusya

Moskova, Rusya Noel Pazarı

Tarihin en etkileyici meydanlarından biri olan Kızıl Meydan’da kurulan rengarenk bir Noel pazarı gezmeye ne dersiniz?

Moskova Noel Pazarı

İçinize işleyen soğuğa aldırmadan festival tadında bir Noel pazarı gezmek istiyorsanız Moskova tüm ihtişamı ile sizi bekliyor.

Moskova, Rusya Noel

Genellikle karlar altında olan Moskova yeni yıla bembeyaz bir atmosferde girmek isteyenlerin favori destinasyonları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

14) Québec, Kanada

Québec, Kanada Noel Pazarı

Kanada’nın özellikle Fransızca konuşulan bölgelerinde Noel daha büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Québec, Kanada Noel Pazarı

Fransızca konuşulan bölgelerden biri olan Québec’te kurulan Noel pazarının en dikkat çeken özelliklerinden biri hediyelik eşyaların satıldığı stantlardan ziyade yiyecek içecek stantlarının daha çoğunlukta olması.

Québec, Kanada Noel Pazarı

Siz de mis gibi kurabiye kokan bir Noel pazarı arıyorsanız biraz uzak olsa da Québec güzel ve farklı bir alternatif olacaktır.

15) Chicago, Amerika Birleşik Devletleri

Chicago Noel Pazarı

Amerika’da Noel geleneği Avrupa’daki gibi köklü bir geçmişe sahip değil aslında.

Hep filmlerde gördüğümüz Amerika’nın farklı şehirlerini süsleyen kırmızı yeşil ışıklı Noel pazarları, sokakları süsleyen dev oyuncaklar bir zamanlar Amerika’ya göç eden Almanlar tarafından başlatılan bir gelenek olsa da Chicago’da kurulan Noel pazarı Christkindlmarket yılın en büyük organizasyonlarından biri olarak gösteriliyor.

16) Viyana, Avusturya

Viyana

Viyana’da birçok Noel pazarı bulunuyor. Ama siz en ünlü olan Noel pazarına gitmek isterseniz, Viyana Belediye Binası’nın yanında bulunan Rathausplatz isimli meydandaki Noel pazarını tercih edebilirsiniz. Bu pazar, Noel heyecanının en coşkulu yaşandığı yer.

17) Stockholm, İsveç

Stockholm

Şehrin en önemli Noel pazarı, kentin tarihi noktalarından biri olan Gamla Stan’da bulunuyor. Bu pazarda lezzetli ve yöresel yiyecekleri tadabilir, yakınlarınız için el yapımı hediyeler alabilirsiniz.

Stockholm’de bulunan tek Noel pazarı bu değil, aynı zamanda farklı bölgelerde de daha küçük pazarlar bulunuyor.

Stockholm konusunda hatırlatmamız gereken şey, havanın bir hayli soğuk olacağı.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız