Muğla Fethiye’de neyi meşhur?
Fethiye’de deniz börülcesi salatası, kalamar tava ve enginar dolması gibi taze Akdeniz ürünlerinden yapılan yemeklerin yanı sıra tarihi ve doğal alanlar da meşhurdur.
Kışın Fethiye’de ne yapılır?
Kışın Fethiye’de; doğa yürüyüşleri yapabilir, tarihi Likya Yolu’nda keşfe çıkabilir ve Kayaköy gibi antik yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Fethiye Ölüdeniz arası kaç kilometre?
Fethiye ile Ölüdeniz arasında yaklaşık 12 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk araçla ortalama 20 dakika sürüyor.
Muğla’nın Fethiye ilçesi, yaz aylarında tatil yapmak için ilk akla gelen beldelerden biri. Dünyaca ünlü plajları ve koylarıyla, tarihiyle, yapılabilecek aktiviteleriyle ve bütçelere uygunluğu ile dikkat çekiyor Fethiye. Yeşilin ve mavinin her tonunu burada görebilirsiniz. Fethiye, ziyaretçilerine ister sakin bir tatil imkânı, isterse sportif aktivitelerle dolu dolu geçebilecek bir tatil imkanı sunuyor.
Doğayla el ele koşan bir şehrin nadide ilçelerinden biriyle buluşacaksınız şimdi. Yeşille mavinin raks ettiği topraklarda rüzgârın esintisine kapılıp Fethiye’ye bırakacaksınız kendinizi. Koskoca Lidya Uygarlığının mirası, antik kentlerinde keşfe çıkacak ve Kelebek Vadisi gibi güzelliklerin büyüsüyle kanatlanacaksınız.
Hem romantik buluşmaların adresi hem inziva köşesi ama bir o kadar da deli dolu Fethiye’nin girilmedik köşesini bırakmayacağız. Evet, ruhu hala taptaze antik kentlerinden harikulade plajlarına doğru gemi kalkıyor, yelkenler fora!
İçindekiler
Fethiye’ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin en önemli turistik destinasyonlarından biri olan Fethiye, her şehirden ve bölgeden kolaylıkla ulaşılabilir. Ziyaretçilerine ulaşım için hem kara yolu hem de hava yolu alternatiflerini sunuyor. Fethiye’ye ulaşmak için isterseniz uçak ile isterseniz de otobüs ile yolculuk yapabilirsiniz. Fethiye’ye daha uzaktan gelecekseniz hava yolunu kullanmak size zaman kazandırabilir. Fethiye’ye daha yakın konumlarda bulunuyorsanız uçak yerine yolculuk için otobüsler ile yolculuk yapabileceğiniz gibi araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.
Fethiye’de Nerede Kalınır?
Tatilcilerin gözdesi olan Fethiye’de konaklama seçenekleri de oldukça geniş. Fethiye’de her bütçeye uygun alternatifler bulmanız mümkün. Lüks otel arayanlar için en popüler adreslerden biri olan Ölüdeniz bölgesinde, pek çok 5 yıldızlı otel seçeneği arasından kendinize uygun oteli seçebilirsiniz. Bu oteller, deniz manzaralı odalar, özel plajlar ve spa hizmetleri gibi imkanlarla lüks bir tatil deneyimi sunuyor.
Daha sakin ve doğa ile iç içe bir konaklama yapmak isterseniz ise Kayaköy veya Faralya gibi köylerde bulunan butik otelleri ve doğa evleri gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Özellikle doğa yürüyüşü ve tarihi keşifler yapmak gibi planlarınız varsa ideal bir seçenek olan bu bölgeler, Fethiye’nin doğasına yakın olmanızı da sağlıyor.
Fethiye’de deniz kenarında kaldığınız keyfili bir tatil yapmak isterseniz; Çalış Plajı hem bütçe dostu hem de konforlu otel ve pansiyon seçenekleri ile öne çıkıyor. Çalış, aynı zamanda restoran ve kafe çeşitliliği ile hareketli bir sahil deneyimi sunuyor. Bunun yanı sıra Çalış, Fethiye merkezine olan yakınlığından dolayı da sıklıkla tercih ediliyor.
Fethiye’de Gezilecek Yerler
1) Fethiye Kalesi
İlçe merkezine yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan Fethiye Kalesi, Amintas Kaya Mezarları’na da oldukça yakın. Kalenin tarihi hala gizemini koruyor, ancak sunduğu görsel şölen yaşadığı inşa edildiği dönemde işlevsel bir konumda bulunmanın yanı sıra müthiş bir manzaranın da tablosu olduğunu gösteriyor.
Zaman zaman kaplumbağaların da uğrak yeri olan bu kaleye ziyaret ücretsiz.
2) Afkule Manastırı
Kayaköy’ün tarihi siluetinin bir parçası olan Afkule, iki katlı bir bina olarak kayalar oyularak yapılmış. Aynı doğal yöntemlerle oyularak oluşturulan merdivenlerle çıkabileceğiniz bu manastır Elefterios adında bir keşişin çile makamıymış ama öyle bir manzaraya sahip ki pek öyle çile çekilecek bir yer gibi durmuyor. Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Afkule Manastırı, çamlar arasından 5 km kadar yürüyünce karşınıza çıkacak muhteşem bir tarihi yapı. Gemiler Koyu istikametinde olan Afkule Manastırı deniz seviyesinden ise 400 metre yükseklikte konumlanıyor.
Hagios Elefterios olarak da bilinen Afkule Manastırı’na en kısa sürede ulaşmak için Kayaköy ziyaretinizden sonra dağ yolundan 3-4 km kadar yürümeniz gerekiyor. Kimilerine göre Hz. İsa’nın yıllarca yaşamış olduğu Afkule Manastırı, bir başka rivayete göre de papazların bu manastırda inzivaya çekilerek af dilerlermiş.
Ayios Elefterios adındaki keşişin inşa ettiği ve 10 metrelik bir alanda kayaya oyulu bir şekilde duran Afkule Manastırı’nın efsane bir deniz manzarası da bulunuyor. İblis Burnu, Rodos Adası ve Kurdoğlu Burnu’nun da görülebildiği Afkule Manastırı’nı görmeden Fethiye turunuzu sonlandırmamalısınız.
3) Amintas Kaya Mezarları (Kral Mezarları)
Likya Dönemi’nin büyüleyici yapılarından biri de Telmessos Antik Kenti’nde bulunan kayalara oyulmuş mezarlar. Kral Amyntas gibi önemli isimler için hazırlanan bu mezarların girişleri kemerli bir yapıya sahip. Mezarda yatan kişinin yaşamına dair ipuçları verdiği düşünülen çeşitli fresklerle süslü olan bu bölge efsunkar bir resim gibi…
Amintas Kaya Mezarları (Kral Mezarları) konumu
3) Fethiye Müzesi
Arkeoloji ve Etnografya bölümleri ile 1987 yılından beri ziyaretçilerine hizmet veren Fethiye Müzesi ücretsiz olarak gezilebiliyor. Kronolojik bir düzende sergilemenin yapıldığı müzede Kumrulu Genç Kız Heykeli, Izraza Anıtı gibi önemli eserler de bulunuyor.
Şehir Müzesi olarak da adlandırılan Fethiye Müzesi, ilçe merkezinde, kolay ulaşılabilir bir noktada yer alıyor. Telmessos başta olmak üzere Fethiye ve çevresinde bulunan antik kentlerdeki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin de olduğu Fethiye Müzesi’ne giriş ise tamamen ücretsiz. Bizans, Roma, Helenistik, Arkaik ve Tunç Devri dönemlerinden kalma sayısız esere rast geleceğiniz Fethiye Müzesi, kış aylarında her gün 08.00-17.00; yaz aylarında da 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.
Telmessos Antik Kenti, Kaunos Mezarları, Kadyanda Antik Kenti, Tlos Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti gibi yerlerde yapılan kazı çalışmalarından çıkarılan eserlerin sergilendiği Fethiye Müzesi’ni mutlaka bir rehber eşliğinde gezmenizi öneriyoruz. Muğla Fethiye ilçesine bağlı Kesikkapı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Fethiye Müzesi’ne Muğla merkezden kalkan minibüslerle veya Dalaman Havalimanı’ndan özel araçla kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Ezgi’nin notu: 1987 yılında hizmete giren Fethiye Müzesi’nin Arkeolojik Bölümü’nün yanı sıra Etnografya Bölümü’nün de olduğunu hatırlatalım.
4) Fethiye Eski Şehir
Paspatur Çarşısı olarak da bilinen bu bölgede giyim, hediyelik eşya, takı gibi pek çok ürünün satışının yapıldığı dükkanlar yer alıyor. 400 yıldan fazladır bu bölgede kök salmış olan Fethiye Hamamı’nın bulunduğu Fethiye Eski Şehir, hala eski yapısını koruyor.
Dilerseniz bu tarihi atmosferde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Zira burada pek çok kafe ve restoran da yer alıyor.
5) Balık Hali
Fethiye şehir merkezinde yer alan, şehrin deniz mahsulü alanında kalbi konumunda olan Balık Hali, sadece bu ürünlerin satışının yapıldığı yer değil, aynı zamanda yeme içme mekanları ile donatılmış harika bir alan. Tarihi 1960’lı yıllara kadar uzanan Arasta, yani Fethiye Balık Hali’nin bulunduğu bölge, ilçenin ticari merkezi olma özelliğini de taşıyor. Çarşının içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak olan “balık taşı”na mutlaka göz atmalı, satışa sunulan taptaze balıklardan seçip hemen orada pişirterek afiyetle yemelisiniz.
Balık mezatı da denilebilecek Fethiye Balık Hali 80’li yıllarda ise Kasapçılar Çarşısı olarak adlandırılıyormuş. O dönemlerde yoğunlukta olan kasap dükkanları yerini 2000’li yıllarda balık dükkanlarına bırakınca adı Balık Hali olarak değiştirilmiş. Olta balıkçılığı, balık pişiriciliği ve deniz mahsulleri sektöründe öncü yerlerden biri olan Fethiye’de aklınıza gelebilecek her türde deniz ürününü tatma imkanınız var.
Yaz aylarında gece 02.00’ye kadar açık olan Fethiye Balık Hali, kış mevsiminde de genellikle 00.00’a kadar hizmet veriyor. Balık Hali’nde yeme içme mekanı da olan Cengiz Buğdaycı’nın sahibi olduğu Mercan Balık Restoran da ilk uğramanız gereken yer olmalı, bizden söylemesi…
6) Karmilassos Antik Kenti/Kayaköy
Tarihi Milattan Önce 3 binli yıllara uzanan Kayaköy’ün bulunduğu bölgede Karmilassos Antik Kenti’nin kalıntıları yer alıyor. Müzekart ile girebileceğiniz Kayaköy Örenyeri’nde iki tane kilise, gümrük ve okul binaları ile eski tipte pek çok ev bulunuyor.
Karmilassos Antik Kenti/Kayaköy konumu
- Antik kent, Müze Kart ile ziyaret edilebiliyor.
- Müze Kart’sız giriş ücreti: 100 TL
- Yaz dönemi (Nisan-Ekim): 08:30 – 19:00
- Kış dönemi (Kasım-Mart): 08:30 – 17:30
7) Xanthos Antik Kenti
Fethiye ilçe merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta bulunan Xanthos Antik Kenti, Likya Uygarlığı ile Roma kültürünü tadabilmiş bir kent olarak günümüze kalıntılarını miras bırakan kentlerin arasında yer alıyor.
Ksanthos olarak da adlandırılan bu kentin Milattan Önce 2. yüzyılda Likya’nın başkentliği misyonunu yüklendiği ve Roma’dan sonra Bizans egemenliğini de tattığı biliniyor.
1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan Xanthos Örenyeri’ne kış döneminde 8.30-17.00, yaz döneminde 8.30-18.30 saatleri arasında Müzekart ile ücretsiz olarak girmeniz mümkün. Müzekart’ınız yoksa bu örenyerinin 12 TL giriş ücreti bulunuyor.
- Antik kenti, Müze Kart ile ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
- Müze Kart’sız giriş ücreti: 50 TL
- Yaz döneminde (Nisan – Ekim) 08:30-19:30,
- Kış döneminde (Kasım – Mart) ise 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
8) Letoon Antik Kenti
Letoon Antik Kenti, bakirelik ve avcılıkla nam salan Artemis ile Güneş Tanrısı olan Apollon’un annesi Leto’ya adanan bir kent. Fethiye ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 65 km olan bu antik kentte kazı çalışmaları suyun altından devam edilmesi gerekmiş. Çünkü Leto’ya adanmış tapınakların bulunduğu bu yerin büyük bir kısmı hala keşfedilmek üzere suların altında gizleniyor.
Ezgi’nin notu: Letoon Antik Kenti 1988 yılında,UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdırdı.
- Letoon Antik Kenti; Müze Kart ile ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.
- Müze Kart’sız giriş ücreti: 100 TL
- Yaz dönemi (Nisan-Ekim): 08:30 – 19:00
- Kış dönemi (Kasım-Mart): 08:30 – 17:30
9) Patara Antik Kenti
Fethiye ile Kalkan’ın arasında konumlanan Patara Antik Kenti, Müzekart ile gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Milattan Önce 7. yüzyıldan da eskiye giden geçmişin yükünü omuzlamış bir kentten arda kalanları incelemek için burayı gezmek için en az 1 saat ayırmalısınız. Apollon’un doğumuna şahit olduğu rivayet edilen bu kentin atmosferi daha girer girmez sizi etkisi altına alacak.
- Patara Antik Kenti’ni Müze kart sahipleri ücrertsiz olarak gezebiliyorlar.
- Müze Kartsız giriş ücreti: 150 TL
- Antik kente ziyaret saatleri yaz dönemi için 08:30 – 19:30,
- Kış dönemi için 08:30 – 17:00 arasıdır.
10) Pınara Antik Kenti
Yağlı boya tablosunu andıran ve tanrı ile insanın sanatsal yeteneklerinin buluştuğu Pınara Antik Kenti, Likya’nın üç oy hakkına sahip önemli merkezlerinden biri olmuş. Zaman içinde çeşitli nedenlerden deformasyona uğrasa da hala namütenahi güzelliğiyle büyülüyor. Kayaların oyulmasıyla elde edilen mezarları ve surlarla sarmalanmış akropolüyle burası kesilikle görülmeye değer.
- Pınara Antik Kenti’ne Müze Kart ile ücretsiz bir şekilde girilebiliyor.
- Müze Kart’sız giriş ücreti: 100 TL
- Yaz sezonu (1 Nisan – 1 Ekim): 08:00 – 19:00
- Kış sezonu (1 Ekim – 1 Nisan): 08:30 – 17:30
11) Telmessos Antik Kenti
Milattan Önce 5. yüzyıla tarihlenen geçmişiyle Likya ruhunu Fethiye’de yaşatmayı sürdüren antik kentlerden biri olan Telmessos, çeşitli kültürlerin kucaklaştığı mistik bir alan.
Apollon’u tanrısı bilen toplumun kehanet merkezlerinden olan Telmessos Antik Kenti, bünyesinde barındırdığı kaya mezarlarıyla ve görkemli antik tiyatrosuyla göz dolduran bir ihtişama sahip.
- Telmessos Antik Kenti’ne Müze Kart ile giriş yapılabiliyor.
- Müze Kart’sız giriş ücreti: 40 TL
- Yaz dönemi için sabah 08:00 ile akşam 19:00,
- Kış döneminde ise sabah 08:30 ile akşam 17:30 arasıdır.
12) Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti
Merkezden takribî 30 kilometrelik mesafede bulunan Kadyanda Antik Kenti’nde yerleşim, bünyesinde koruduğu kalıntılara bakıldığında Milattan Önce 5. yüzyıla tarihleniyor. Hamam, tiyatro, agora gibi pek çok tarihi detaylarıyla ziyaretçilerini ağırlayan Kadyanda’da yer yer kaçak kazı çalışmaları gözlenmiş. Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Üzümlü beldesinden 400 metre yukarıda yer alan bir eski uygarlık. Fethiye ilçe merkezine 24 km uzaklıkta konumlanan Geyran Dağı’ndaki bir tepe üzerine kurulu bir kent.
Antik çağlarda bir atletizm merkezi olarak kullanılan bu kent, Likyalılara katılmış son kent olma özelliğini taşıyor. Milattan Önce 3000’lere kadar uzanan tarihi dokusu ile fark yaratan antik kentin etrafı ise çam ağaçlarıyla örülmüş durumda. Kentin manzarası ise olağanüstü görüntülere ev sahipliği yapıyor. Fethiye Körfezi’ni de içine alan bu manzara, seyretmeye doyulamayacak kadar güzel. Kadyanda Antik Kenti’nde bulunan kalıntıların çoğu Roma dönemine ait olmakla birlikte Roma döneminden kalma Helenistik tiyatro kalıntılarını da görmek mümkün. Bunun yanı sıra hamam, koşu pisti gibi kalıntılar da kentte yerlerini korumuş durumda.
Antik kentte geniş bir stadyum kalıntısına rastlayabilir, eski çağlardaki insanların spora olan meraklarını bizzat görebilirsiniz. Kentte çok fazla sarnıç kalıntısına da denk gelmeniz olası. Bu durum da o dönemlerde yaşayanların ciddi bir su sorunu ile karşılaşmış olduklarını gözler önüne seriyor. Hatta su sorunu yüzünden kentin terk edilmiş olabileceği de söylentiler arasında. Kadyanda Antik kenti aynı zamanda Lykia tipi mezar kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor.
Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti konumu
- Antik Kneti Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
- Müze Kart’sız giriş ücreti: 90 TL
Ezgi’nin notu: Antik kentte rahatça gezilebilmesi açısından 1992 yılında 2,5 km uzunluğunda bir gezinti yolu yapılmıştır. Fakat bölgeye ulaşabilmek için ana giriş yolundan sonra biraz dik bir tepeye tırmanmanız gerekiyor.
13) Pydnai Antik Kenti
Patara Plajı’na çok yakın mesafede bulunan Pydnai Anti Kenti, tarihte bölgede gerçekleşen depremlerden dolayı neredeyse kaybolma evresine gelmiş. Ancak kuş bakışı bakıldığında plajla beraber doyumsuz bir manzaranın parçası haline gelen kent surları hala seçilebiliyor.
14) Tlos Antik Kenti
Troya Savaşı’nda yer aldığı düşünülen Tlos Antik Kenti, Müzekart ile ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Yaka Köyü’nde yer alan bu antik kent UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.
Sur duvarlarıyla çevrili bu kentin yamaçlarında oyularak biçimlendirilmiş mezarlar bulunuyor. Hamam, stadyum, kilise gibi yapıların kalıntılarının keyfini sürmek için bu kente bir uğrayabilirsiniz.
- Antik Kent, Müze Kart ile ücretsiz bir şekilde gezilebilir.
- Müze Kart’sız giriş ücreti: 60 TL
- Yaz döneminde (Nisan-Ekim) 08:30-20:00 saatleri arasında,
- Kış döneminde ise (Kasım-Mart) 17:30’a kadar ziyarete açık.
15) Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı
Fethiye merkez sahilini baştan başa geçme fırsatı veren Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı projesi ile ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler, yapılacak aktiviteler listesine bir şey daha eklemiş oldu. Sadece turistlerin değil, aynı zamanda Fethiyelilerin de spor ve yürüyüş için sıklıkla tercih ettiği Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nın en sonunda ise 4 km uzunluğa sahip Çalış Plajı yer alıyor.
Kitesurfing (uçurtma sörfü) ve rüzgar sörfü der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Çalış Plajı’nda gün boyu keyifli akit geçirdikten sonra Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nı sondan başa yürümeyi de tercih edebilirsiniz. Yıl boyu dalgalı denizi ve rüzgarlı havası ile su sporlarının vazgeçilmezi haline gelen Çalış Plajı’nın son noktası olduğu Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nın başlangıç noktası ise Fethiye merkez. Cahit Gündüz Caddesi 779. Sokak’tan başlayan ve Çalış Plajı’nda sona eren, 1,5 km’yi aşkın Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nın devamında ise bisiklet yolları, yeme içme mekanları vb. ile karşılaşacaksınız.
Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı konumu
Ezgi’nin notu: 1603 metre uzunluğundaki Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı projesi içinse denize 30 metre dolgu yapılmış. Sadece yürüyüş, spor, aktivite olarak değil, rekreasyon için de harika bir proje gerçekleştiren Fethiye Belediyesi, Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı için herhangi bir ücret de talep etmiyor.
15) Faralya
Resmi adı Uzunyurt olan Faralya, görenin âşık olacağı cinsten bir köy. Doğal yaşamın emareleriyle karşılaşabileceğiniz Faralya’nın zorlu yolları, tırmanış tutkunu olanların bayılacağı bir parkura sahip. Ölüdeniz’in bir koyu olan bu enfes köyün Kelebek Vadisi’ne yakın oluşu burayı özel kılan özelliklerden biri.
Fethiye’de Yapılacak Aktiviteler
Saymakla bitmeyecek doğal güzellikleri peşi sıra bünyesine katmış olan Fethiye’de yapabilecekleriniz kafanızı biraz yorabilir. Çünkü tüm bunları yapmaya vakit yetiremeyeceksiniz. Birbirinden cazip bu aktivitelerin içinden seçim yaparken gerçekten yorulacaksınız.
Plajlarında uzanıp denizine girmek, aqua parklarda vakit geçirmek, doğa yürüyüşlerine çıkmak derken daha sayarken gözünüz korkmasın. İşte seçmenizi kolaylaştıracak detaylarla karşınızdayız:
Motocross
Motocross tutkunları için sevindirici bir haber: Akdeniz Off Road Park’taki pistlerde harika vakit geçirebilirsiniz. Doğayla iç içe daha geniş alanda maceraya peşine düşmek isterseniz de ATV veya Jeep ile Saklıkent, Kayaköy, Ölüdeniz keşfinizi bekliyor.
Yamaç Paraşütü
Babadağ’dan yapacağınız yamaç paraşütü keyfi bambaşka. Çünkü Ölüdeniz’den Dalaman sahillerine doğru geniş bir çerçeveden bakacaksınız Fethiye’ye. Bu kuş bakışı yaşayacağınız zevki ilk kez tecrübe edecek olanlar da endişelenmesin. Zira uzmanlardan ders alma şansına sahip olacaksınız. Yamaç paraşütü yüksek fiyatlara mal oluyor ama bir kez kendini rüzgâra bırakınca yeniden yaşamak için sabırsızlanacağınız bir tecrübenin hayaliyle yaşamınıza devam edeceksiniz.
Doğa Yürüyüşü
Doğa yürüyüşleri ilginizi çekiyorsa Likya Yolu üzerindeki trekking rotaları tam size göre. Ölüdeniz’in manzarasına doyacağınız bu yolculukta deniz havasının rahatlatıcı ambiyansına kapılıp gideceksiniz. Ayrıca yolunuz Kelebek Vadisi’ne düştüğünde endemik türlerin de aralarında yer aldığı pek çok kelebekle ahbaplık edebilirsiniz. Faralya’ya vardığınızda ise huzurun kollarında uyuyup dinlenebilirsiniz.
Rüzgar Sörfü
Rüzgâr sörfüyle aranız iyiyse Çalış Plajı’na bir uğramanızı öneriyoruz. Fethiye Surf Center adıyla hizmet veren sörf merkezi, birkaç saat içinde bu sporu öğrenmenizi sağlıyor. Üstelik lisanslı kurslara devam ederseniz VDWS (Verband Deutscher Windsurfing und Wassersportschulen) lisansına sahip olma şansınız da var. Windsurfing olarak bilinen bu spor için alternatif adresler ise Ölüdeniz Plajı’na veya Göcek koylarına doğru uzanabilirsiniz.
Uçurtma Sörfü
Uçurtma sörfü anlamına gelen kitesurfing için bilmeyenlerin mutlaka ders alması gerekiyor. Üstelik alanında profesyonel olan hocalardan ders alabiliyorsunuz burada. Yine Çalış Plajı bu spor için mükemmel bir lokasyon. Yelken için de 6 saatlik ders almanız yeterli. Daha sonra yelkenli kiralayarak tarifi imkansız bir deneyim yaşayacaksınız.
Kano ve Rafting
Fethiye’nin Eşen Çayı üzerinde oldukça popüler olan iki spor var. Biri kano, diğeri rafting. Değişik zorluk derecelerinde parkurları olan bu bölgenin yanı sıra Patara Antik Kenti de bu sporlar için iyi bir seçim olacaktır. Dalış düşünüyorsanız Kızılada Feneri, Afkule, Soğuk Mağara, Amphora ve Akvaryum Koyu gibi sayısız dalış noktası bulunuyor Fethiye’de.
Jeep Safari
Özellikle grup olarak tatile gittiyseniz, mutlaka jeep safariye katılmalısınız. Sabahın erken saatlerinden, akşamın karanlığına kadar süren jeep safari turu sizi Tios Antik Kenti’ne, Yakapark’a, Saklıkent Kanyonu’na götürecek. Safariye katılanlar günün sonunda rafting ve çamur banyosunu da deneyimleme fırsatı buluyor. Yol boyunca su savaşı yapmayı da unutmayın.
Tekne Gezisi
Sıra geldi şu meşhur “mavi yolculuk” seçeneğinize. Fethiye’nin koylarından çeşitli güzergahlarda ilerleyen teknelerle açılarak masalsı bir yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz. Ölüdeniz’den hareket eden teknelerle günübirlik turlara katılmanız mümkün. 12 Adalar’a giden tekneler Akvaryum Koyu, Katrancı Adası, Yassıca Adası, Kızılada ve Göcek Adası gibi noktalarda birer saat geçiriyor. Kelebek Vadisi için hareket eden teknelerle de Mavi Mağara, Akvaryum Koyu, Kelebekler Vadisi, Saint Nicholas Adası, Deve Plajı ve Soğuksu Koyu gibi adreslere uğrayabilirsiniz. Bu tarz turlara genellikle rehberlik, ulaşım, yemek, sigorta ve tur ücretleri dahil oluyor.
Ezgi’nun notu: Eğer birkaç günlük turları değerlendirmek isterseniz Kekova, Yunan Adaları, Datça, Gökova, Marmaris, Bodrum gibi turistik bölgelerde de vakit geçirmeniz mümkün olabiliyor.
Fethiye Lezzetleri
1) Babadağ Keşkeği
Fethiye’de yemenizi ilk önerdiğimiz yemek Babadağ Keşkeği. Bu geleneksel yemek, özellikle et yemeklerini sevenler için ideal bir seçenek. Babadağ Keşkeği; gece boyunca pişirilen et, yumuşayınca buğday ile karıştırılıyor. Genelde özel günlerde tüketilen bu yemek Fethiye’de mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında başta bulunuyor.
2) Ölemeç Çorbası
Fethiye seyahatinizde deneminiz gereken yemeklerden biri de Ölemeç çorbası. Yöreye özgü bu çorba, hamur ve soğanla yapılıyor. Onu herhnagi bir çorbadan ayıran en önemli özelliği ise tatlımsı aroması. Fethiye’de yemek yerken bu çorbasyı sıcak bir başlangıç yemeği olarak tercih edebilir ve yeni bir lezzetle tanışabilirsiniz.
3) Deniz Börülcesi Salatası
Pek çok yemek ile servis edilebilen ve Akdeniz bölgesinin en sevilen bitkilerinden biri ile yapılan Deniz Börülcesi salatası, Fethiye’de de oldukça meşhur. Fethiye’nin deniz kıyısına özgü bu salata, taze limonla lezzetlendirilerek ve özellikle zeytinyağlı olarak servis ediliyor.
4) Kalamar Tava
Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan kalamar tava, Fethiye’de mutlaka denemeniz gereken deniz ürünlerinden biri. Sipariş edeceğiniz idğer deniz ürünlerine de harika bir şekilde uyum sağlayacak olan bu lezzeti 7’den 70’e herkes beğenecektir.
5) Yaprak Sarma
Zeytinyağlı dolmalar arasında yer alan yaprak sarma, Fethiye’de de harika bir şekilde yapılıyor. Bölgenin taptaze yaprakları ile sarıldığı için yerken tazeliğin keyfini çıkarabilirsiniz.