Finike Gezi Rehberi

0
10724

Finike denince akla ilk gelen şey elbette portakal oluyor. Şehir adeta portakalla özdeşleşmiş gibi. Finike’nin varlığın hiç bilmeyenler dahi pazar etiketlerinde mutlaka “Finike Portakalı” yazısını gördüklerinden bu isme aşinalar.

Türkiye’nin portakal bahçesi durumundaki bu sevimli şehir tarihi ve doğal güzellikleriyle de misafirlerini büyülüyor. Dört bir tarafı portakal bahçeleri ile bezeli bu ilçe bağlı olduğu Antalya’ya 111 km uzaklığında.

Toroslar’ın eteğiyle Akdeniz arasında kalmış, mavi ve yeşilin uyum ve ahenk içinde kaynaştığı bu şirin Akdeniz ilçesi daha görür görmez insanı içine çekiyor.

Eğer mevsiminde gittiyseniz şehrin içerisinde buram buram kokan portakal çiçeği sizi mest edecek.

Böylesine doğal ve tarihi güzelliklere sahip olmasına rağmen Finike Marmaris’in kırk yıl önceki haline benziyor.

Bugün çok tanınmasa da tarih boyunca ünlü ve önemli bir liman kentiymiş. Hatta Likyalılar Finike’yi başkent olarak kullanmış. Likyalılar ve daha birçok medeniyet bu yeryüzü cennetini keşfedip yerleşmiş, hüküm sürmüş.

Eğer kalabalık tatil beldelerinden sıkıldıysanız Finike tam size göre. Tertemiz ve uzun bir plaj, temiz hava, sakin bir tatil imkânı Finike’de sizleri bekliyor.

Finike Gezilecek Yerler

Tarihi Eserler

Arykanda Antik Kenti

Kuruluş tarihi tam olarak bilinememekle birlikte Milattan Önce 2000’lerde inşa edildiği tahmin edilen antik kenti 1838’de seyyah Charles Fellows keşfetmiş.

1971 yılından 2013’e kadar süren kazılar sonucu antik kent tam anlamıyla ortaya çıkmış. Arykanda’da yan yana bulunan 12 dükkân Helenistik mimarinin imzası niteliğinde.

Kentin tabanında mozaik evler, üst tarafında agora, meclis olarak kullanılmış odeon, tiyatro ve boyu 117 metreyi bulan bir stadyum bulunuyor.

Antik kentin daha da yukarılarına çıkıldığında enfes bir manzara ziyaretçileri karşılıyor. Fotoğraf çekmeyi sevenlerdenseniz özellikle gün batımında şehirde bulunan hamam kalıntıları çok güzel kareler veriyor.

Apollonia Antik Kenti

Tam olarak hangi yıllara ait olduğu bilinmese de arkeologlar kalıntılardan yolan çıkarak milattan önce 4. yüzyılda kurulmuş olabileceğini tahmin ediyorlar.

Kentin kim tarafından inşa edildiği de bilinmiyor. L hafine benzer bir kayalığın üzerinde yer alan kentin surları günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış.

Kentin en belirgin yapıları nekropol bölgesi ve çevresinde bulunan anıt mezarlar.

Gagai Antik Kenti

Şehrin adı Helen dilinde “Gaga’nın halkı” anlamına geliyor.

Kent hakkında çok fazla bilgi yok fakat ismiyle alakalı mitolojik bir öykü var. Kendilerine yeni bir yurt bulmak isteyen Rhodoslular Gagai bölgesine geldiğinde burada bulunan yerli halka “ga, ga, ga” diyerek toprak istediklerine anlatmaya çalışmışlar. Halk onlara istediklerini verdiğinde de kurdukları kente bu ismi vermişler.

Rhodiapolis Antik Kenti

Kumluca’da rastlayabileceğiniz Rhodiapolis Antik Kenti’ni Antalya’daki konumu itibariyle çevrede de etkisi görülen Rodosluların kurduğu kabul ediliyor.

Kolonileşen Rodosluların sahip olduğu bu kentin adı ise ilk kez Hekataios tarafından anılmış.

Tiyatro, kilise, nekropol gibi pek çok yapının kalıntılarıyla karşılaşabileceğiniz Rhodiapolis’i ziyaret etmek isterseniz restorasyon süresince ücret ödemeyeceksiniz.

Doğal Güzellikler

Suluin Mağarası

Avrupa’nın en derin mağarası olan Suluin’in sınırları bilinmiyor. Amerikalı sualtı araştırma ekibi 90’lı yıllarda mağaraya dalış yapmış fakat 122 metreden aşağıya inememişler. Bu dalgıçlardan sonra dalan bir Alman çift ise mağaradan bir daha çıkamamış. Bu olaydan sonra halk mağaranın uğursuz olduğunu söylemeye başlamış.

Bugün profesyonel dalgıçlar dışında mağaraya dalma izni verilmiyor. Akdeniz üniversitesinin sualtı ekibi de mağaraya dalmış ancak 50 metre aşağıya inebilmişler.

Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu mağaraya dalışın oldukça tehlikeli olduğunu ve mağaranın derine indikçe genişlediğini söylüyor.

Gökbük Kanyonu

Yaşamın koşuşturmasına kısa bir mola verebileceğiniz mekanlardan biri de Gökbük Kanyonu.

Antalya’ya uzaklığı 14 km olan kanyon ihtişamı ve güzelliğiyle görenleri büyülüyor.

Turist ziyaretleri arttıkça daha da işlevsel hale getirilmeye çalışılan kanyon her geçen yıl daha çok ziyareti çekiyor.

Kanyon etrafında Finike Belediyesi ve yerli esnafa ait birçok dükkân bulunuyor. Bu dükkanlardan yöresel yiyecekler, hediyelikler satın alabilmeniz mümkün.

Birçok su sporuna uygun ortamı sayesinde Gökbük Kanyonu yılın belli zamanlarında macera severler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Kanyonun ağız tarafında yaklaşık 1 km uzunluğunda bulunan yürüme yolunu adımlarken su sesi eşliğinde şehrin stres ve gerginliğini atmanız mümkün.

Plajlar ve Koylar

Gökliman Koyu ve Plajı

Finike’ye uzaklığı yaklaşık 6 km olan bu koy ve plaj Likyalılar zamanında liman olarak kullanılmış. Bu sebepten Gökliman’da birçok tarihi kalıntı yer alıyor.

Deniz içi görülebilecek kadar temiz ve berrak. Uzaktan bakıldığında turkuaz bir renkte olan deniz görenleri temizliğine ikna ediyor.

Finike Belediyesi’ne ait olan bir işletme de koyda bulunuyor. Bu işletme misafirlerin şezlong, güneşlik, yiyecek, içecek vb. ihtiyaçlarını karşılıyor.

Andrea Doria Koyu

Finike’ye bağlı bu koyda öyle ahım şahım bir tesis falan yok ama denizi öyle güzel ki gelenler piknik sepeti taşımaya bile razı.

Üstelik sadece yerli turisti değil yabancı turisti de ağırlayan Andrea Doria Koyu, Caretta Caretta cinsi kaplumbağalara ve Akdeniz foklarına da ev sahipliği yapıyor.

Yapılacak Aktiviteler

Adeta bir yeryüzü cenneti olan Fenike küçük bir ilçe olmasına rağmen yapılacak birçok aktivite mevcut.

  • Su kayağı, jet ski, dalış gibi su sporlar için oldukça elverişli olan Fenike’de ilginiz dahilinde bir su sporu yapabilirsiniz.
  • Limanda gün batımı eşliğinde yürüyüşler yaparak tüm stresinizi atabilir, liman boyunca uzanan restoranlarda Akdeniz’in hafif lezzetlerinden tadabilirsiniz.

Yeme içme

Finike’nin en meşhur yiyeceği elbette bol sulu ve lezzetli portakalı. Bunun haricinde Akdeniz’e özgü tüm yemekleri de Finike’de tatmanız mümkün.

Merkezde bulunan Neşeli Kafe şehrin en işlek kafelerinin başında geliyor. Fiyat-performans bakımından oldukça başarılı olan bu kafede personel ilgisi de üst düzeyde.

Meat Hot Coffee and Food’da Finike’nin başarılı mekanlarından.

Akdeniz yanı başınızda iken şöyle lezzetli bir balık yemek isterseniz ilk durağınız Neşeli Balık olsun. Ahşap masa ve sandalyeleri ile nostaljik ve salaş bir görünüm yakalamış Neşeli Balık ürünleri ve servis kalitesiyle de oldukça beğeniliyor.

Konaklama

Konaklama bakımından Antalya’nın en ekonomik bölgesi olan Finike’de her bütçeye ve zevke uygun konaklama tesisleri mevcut. Her bütçeye ve zevke hitap eden birçok konaklama tesisi bulunuyor.

Temiz bir denize, bozulmamış doğaya ve binlerce yıllık tarihi birikime sahip olan Finike’de otel fiyatları yaz sezonu dışında 40 TL gibi düşük rakamlardan başlıyor.

Carpe Diem Gold Finike şehrin en başarılı otellerinden. Bunun yanı sıra Amalos Gold Hotel, Baba Motel, Hasyurt Otel şehirde konaklanabilecek otellerden.

Finike’de Alışveriş

Finike’den yapacağınız alışverişlerin teması genelde portakal üzerine oluyor. Şehirden dönerken kurutulmuş portakallar, meyve suları, ev yapımı reçeller alabilirsiniz. Bunun yanında köy pazarlarından ev eriştesi, marmelat gibi el emeği birçok ürüne ulaşabilirsiniz. Ayrıca Gökbük Kanyonu civarındaki satıcılardan küçük hediyelikler satın alabilirsiniz.

Finike’de Eğlence ve Gece Hayatı

Tatil beldesi olmasına karşın şehirde gece hayatı oldukça sakin diyebiliriz. Finike’de gece hayatı genelde parklarda ve kafelerde geçiyor.

Alkollü eğlence mekanları ise oldukça az. Bu tür eğlencelere otellerin barlarında ya da sayıları çok az olan alkollü eğlence mekanlarında ulaşabilirsiniz.

Fakat şehrin geceleri en hareketli olduğu dönem festival zamanı. Finike Uluslararası Portakal Festivali’nde şehre birçok farklı sanatçı ve eğlence alternatifleri geliyor. 7 gün süren festival haziranın son; temmuz ayınınsa ilk günlerinde düzenleniyor.

Finike’ye Nasıl Gidilir?

Şehre hava ve karayolu ile ulaşım sağlamak oldukça kolay.

Havayolu ile gelmek isterseniz eğer öncelikle Antalya Havalimanı’na gelip, buradan Havaş, taksi veya toplu taşıma ile Antalya merkeze ulaşıp, sonrasında Finike’ye karayolu ile 1,5 saat gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

Antalya Otogar’dan minibüs ve otobüsler mevcut. Metro Turizm, Pamukkale, Kamil Koç, Has Turizm gibi firmalar şehre sefer düzenliyorlar. Bunların haricinde yerel firmalardan olan Güney Akdeniz Seyahat, Alanyalılar, Batı Antalya gibi firmalara da şehre ulaşmak mümkün.

Antalya Seyahat Rehberi yazımızdan Antalya ile ilgili daha fazla detaya ulaşabilirsiniz!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız