Frig Vadisi ve Emre Gölü Gezi Rehberi

0
1795

Kısa bir zaman önce gezme fırsatı bulduğum Frig Vadisi ve Emre Gölü’nü o kadar beğendim ki bu güzel yerleri hemen siz sevgili okuyucularımla paylaşmak istedim.

Frig Vadisi 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş. Burası şimdilik fazla kişinin bilmediği gizli bir cennet gibi.

Frig Vadisi’nin kıvrımlı yollarından geçerken kendinizi binlerce yıl önceye gitmiş gibi hissediyorsunuz.

Vadinin her tarafında bulunan peri bacalarına benzeyen oluşumlar ve el değmemiş doğası hangi zamanda olduğunuza dair hiçbir ipucu vermiyor size. Bu sayede siz de kendinizi zaman makinesine binip eski yıllara doğru bir yolculuğa çıkmış gibi hissediyorsunuz. Bu büyülü yolun sonunda ulaşacağınız Emre Gölü ise yeşilliklerle çevrili durgun sularıyla karşılıyor sizi.

Cem Yılmaz da Arog filminde Taş Devri hissini yaratmak için çekimlerini Frig Vadisi’nde gerçekleştirmiş. Mağaraların olduğu kısmın önünde “AROG – Nüfus: 100” yazan tabela ile bir anı fotoğrafı çektirebilirsiniz.

Frig Vadisi ve Emre Gölü Nerede?

Frig Vadisi ve Emre Gölü Nerede?

Tarihi 3000 yıl öncesine kadar uzanan Frig Vadisi, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir üçgenindeki dağlık bölgede bulunuyor.

Yunan filozof Epiktetos’un bu bölgede doğduğu düşünüldüğü için Frig Vadisi “Filozoflar Şehri” olarak da biliniyor.

Emre Gölü ise Afyon il merkezine 50 kilometre uzaklıktaki İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Kasabası ve Bayramaliler Köyü arasında bulunuyor. Gölün alanı yağış dönemlerine bağlı olarak daralıyor ya da genişliyor.

Frig Vadisi ve Emre Gölü’ne Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?

Frig Vadisi ve Emre Gölü’ne Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?

Frig Vadisi ve Emre Gölü’nü ziyaret etmek için en uygun zamanın ilkbahar ve sonbahar mevsimi olduğunu düşünüyorum. Bu mevsimlerde gölü ziyarete gelen kuşları görebilir, fazla sıcak ya da soğuk olmadan keyifli bir şekilde zaman geçirebilirsiniz.

5 kilometrekarelik bir yüzölçümüne ve 3 metrelik derinliğe sahip olan göl, Ankara’ya 290 kilometre, İzmir’e 352 kilometre, İstanbul’a ise 388 kilometre mesafede bulunuyor.

Buraya ulaşmanın en güzel yolu kendi aracınızla gelmek. Ben de bu doğa harikası yere Ankara’dan yaklaşık 3 saat süren bir araba yolculuğuyla ulaştım. Çok güzel günübirlik bir gezi oldu benim için.

Arabayla vadinin içerisinden geçerken kendinizi ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerinden birindeymiş gibi hissediyorsunuz.

Sadece tarih değil köylerdeki doğal yaşam da insanı çok etkiliyor. Yol boyunca inek, keçi ve kaz sürüleri eşlik ediyor size. Hele bir de sıpa vardı ki tatlı mı tatlı.

Frig Vadisi ve Emre Gölü’nde Gezilecek Yerler 

Yazılıkaya, Frig Vadisi

Frig Vadisi çok sayıda tarihi kaya anıtı ve yerleşimine sahip. Bunların dışında bölgede Roma ve Bizans dönemine ait mezar odaları ve kiliseler bulunuyor.

Frig Kaya Anıtlarından Emre Gölü’nün şahane manzarasını mutlaka izleyin.

Bu anıtların yanında bulunan Yunus Emre Tekkesi‘ni de gezebilirsiniz. 18. yüzyıl sonundan kalma bir Osmanlı eseri olan tekke, kesme taş kaplamalı dikdörtgen prizma bir yapıya sahip.

M.Ö. 8-7. yüzyıla tarihlendirilen Aslantaş Kaya Mezarı’nın ön yüzündeki kapı boşluğunun her iki yanında ayağa kalkmış ve ayakları altında birer yavru aslan bulunan heybetli aslanlar bulunuyor.

Kapının üzerine kolları kanatlı güneş kuşu görünümlü hayat ağacını andıran bir kabartma yapılmış.

Mezar odası ise hafif tonoz tavanlı ve sol tarafında ölüyü yatırmak için bir sedir (kline) bulunduran küçük bir hücresi var.

Aslantaş’ın batısında yer alan Yılantaş maalesef parçalanmış bir durumda. Anıtın üçgen tavan kirişleri ve dış tarafındaki aslan kabartmasının sadece baş ve bir ayak kabartması görülebiliyor. Kapıda bulunan Medusa başlı yılan kabartması ile iki yanında mızraklarıyla yılana saldıran iki savaşçı günümüzde ters dönen kayanın altında kaldığı için görülemiyor. Yılantaş’ın içerisindeki klinede bulunan hurma yapraklı sütun başlığın M.Ö. 7. yüzyılda yapılmış olduğu düşünülüyor.

Emre Gölü’ne giderken yolun sol tarafında bulunan Kral Yolu (Antik Yol), Friglerin en önemli ticaret yollarından birisi. Yolda bulunan at arabalarının tekerlek izleri insanı binlerce yıl geriye götürüyor.

Etrafı gezerken her an görebileceğiniz, masallar diyarından çıkmış gibi duran Peri Bacaları ile mutlaka fotoğraf çektirin. Üçlerkayası, Ayazin Kilisesi, Ayazin Metropolisi, Göynüş Vadisi, Memeç Kayalıkları, Kapıkaya 1 ve 2 de Frig Vadisi’nde görebileceğiniz diğer tarihi kalıntılar.

AROG Filmi Çekim Alanı da vadiyi gezerken uğrayabileceğiniz ve filmin sahnelerini size hatırlatacak güzel bir yer.

Frig Vadisi ve Emre Gölü’nde Neler Yapabiliriz?

Kral Midas Kayığı, Emre Gölü

Benim en çok hoşuma giden aktivite “Kral Midas” isimli Frig kayığı ile Emre Gölü’nde güzel bir gezintiye çıkmak. Bu etkileyici kayık Frig eserleri ve motifleri temel alınarak hazırlanmış. Bu sefer de kayıkla zamanda yolculuk yapıyor gibi hissediyorsunuz. Gölde kayıkla dolaşırken de Frig Vadisi’ndeki tarihi kalıntılara daha yakından bakma şansınız oluyor.

Frig Vadisi geniş bir alanı kapsadığından her yeri etraflıca gezmek isterseniz bisiklet veya ATV motosiklet kiralayabilirsiniz. 3 bin yıllık tarihe sahip olan bu güzel yerde yağmur ve rüzgarın etkisiyle oluşan peribacaları, oyma kaya mezarları ve anıt abideleri ziyaret edebilirsiniz.

Frig Vadisi, dağ yürüyüşü (trekking) yapmak için birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Dört şehre uzanan Frig Yolu, 506 kilometrelik uzunluğuyla ülkemizin en uzun 3. yürüyüş parkuru. Yolun uzunluğu gözünüzü korkutmasın, tabii ki de hepsini yürümek zorunda değilsiniz.

Eğer balık tutmayı seviyorsanız Emre Gölü sizin için çok uygun bir yer. Tatlı su balık avcılarının ziyaretine uğrayan gölün tabanının otluk olması burayı balıkların yaşaması için uygun bir hale getirmiş. Oltanızı kapıp bu tarihi atmosferi soluyarak avlanabilirsiniz.

Frig Vadisi ve Emre Gölü’nde Ne Yiyelim?

Frig Vadisi size daha önce de söylemiş olduğum gibi çok güzel bir biçimde korunmuş olan bir yer. Bu sebeple çok sayıda yeme-içme seçeneği bulunmuyor.

İlk alternatifiniz benim yapmış olduğum gibi yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda getirmeniz. Diğer seçenek ise çevrede bulunan ufak tefek restoranlardan ya da bakkallardan yararlanmanız. Biraz yol gitmeyi göze alırsanız Afyon’daki lezzetleri denemenizi öneririm.

Frig Vadisi ve Emre Gölü’nde Konaklayabilir Miyiz?

Ben her ne kadar günübirlik bir gezi yapmış olsam da sizler için konaklama imkanlarını araştırdım.

Kamp yapmaya ilginiz varsa İhsaniye’de bulunan Şefika Teyze’nin Yeri’nde çadırınızla konaklayabilirsiniz. Daha konforlu bir konaklama tercih edenler için de Çukurca Köyü Yolu üzerinde bulunan Midas Han’ı önerebilirim. Eğer buralara kadar gelmişken kaplıca otelinde kalmak isterseniz de Gazlıgöl’de bulunan termal otellere göz atabilirsiniz.

***

Yazımı bitirirken hatırlatmak istediğim ufak bir nokta var. Bu kadar değerli tarihi eserlerin üzerinde bilinçsiz ziyaretçiler tarafından yazılmış olan yazılar beni çok üzdü. Lütfen bu tarihi hazinenin değerini bilelim ve ona göre davranalım.

Masallar ülkesi Frig Vadisi’nde büyülü bir gün geçirmeniz dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız