Günün doğuşu ve bitişi çoğunlukla günlük yaşantımız içerisinde farkına varmadan yaşanıyor. Pek çoğumuz belki sabahları zor kalkıyor ve akşamın nasıl olduğunu anlamıyoruz. Fakat bazen durmak gerekir ya, işte öyle anlarda güneşi karşılamak ve uğurlamak kadar keyifli bir etkinlik olamaz. Gün doğumu ve gün batımı izlemek, anda kalmanın, şükretmenin, yaşamın tadına varmanın en iyi yollarından biridir. Bir nevi farkındalık etkinliğidir.
Biz de bu farkındalığı en etkili şekilde yaşayabileceğiniz yerlerini listesini oluşturalım dedik. Gün doğumu ve gün batımı izlemek için Türkiye’deki en iyi yerler listesi, hepinizin kalbini çalacak.
İçindekiler
- 1) Büyükada – Aşıklar Tepesi
- 2) Bozcaada – Polente Feneri (Rüzgâr gülleri)
- 3) Ayvalık – Şeytan Sofrası
- 4) Kapadokya – Kızıl Vadi
- 5) Bodrum – Gümüşlük
- 6) Datça – Knidos
- 7) Kaş – Panorama Seyir Tepesi
- 8) Adıyaman – Nemrut Dağı
- 9) Bingöl – Bingöl Dağları Kale Tepesi
- 10) Side – Apollon Tapınağı
- 11) Fethiye – Kelebekler Vadisi
1) Büyükada – Aşıklar Tepesi
İstanbul ile başlayalım. İstanbul’un 7 tepesinin her birinden güzel gün batımı manzaraları izlemek mümkün olabilir ancak Büyükada’da bunun tadı bambaşka. Hava aydınlanmadan başlayan uzun bir yürüyüş ya da bisiklet yolculuğu sonunda varacağınız Aşıklar Tepesi’nde güneşe ‘merhaba’ demek, paha biçilemez.
Aynı noktada günü sonlandırmak ve bu kez de güneşe ‘hoşça kal’ demek için gelmeniz de mümkün. Her iki manzara da ayrı etki yaratacak üzerinizde. Güneşle keyifli bir randevu için bir vapura binmeniz yeterli.
2) Bozcaada – Polente Feneri (Rüzgâr gülleri)
İstanbul’dan biraz Ege’ye doğru gidelim ve gün batımı manzarası dillere destan olan Bozcaada’da duralım. Belki de ziyaretçilerinin buraya gelmesini sağlayan yegâne sebeptir Polente’de gün batımını izlemek. Bunun bir ritüel hâline getirildiği, planlamaların yapıldığı nadir yerlerden biridir.
Bozcaada, dünya üzerinde gün batımı manzarasının en güzel izleneceği yerlerden biridir. Elinizi uzatsanız güneşe dokunacak gibi olursunuz, güneş gittikten sonra yıldızlarla çevrilirsiniz. Muazzam bir büyüleyiciliği vardır rüzgâr güllerinin yanı başında bu manzaraya bakmanın. Ve burası, her ne kadar gün batımı ile anılsa da harika bir konuma sahip olduğu için gün doğumunu izlemek için de ideal bir nokta.
Hayatınızda en az bir kez olsun Bozcaada’da kendinize bir gün doğumu bir de gün batımı izlemeyi armağan etmelisiniz. Yanında enfes bir Bozcaada şarabı eşlik ederse, değmeyin keyfinize!
3) Ayvalık – Şeytan Sofrası
Ege’nin tatlı mı tatlı sahil ilçesi Ayvalık’a geçelim şimdi de. Yaz tatili deyince ilk akla gelen klasik lokasyonlardan biri olan Ayvalık’ın meşhur Şeytan Sofrası, gün batımı izlemek için harika bir noktadır.
Ayvalık’ta en çok gidilen yerlerden biri olan bu doğal güzellik, harika bir manzara vadediyor. Herkes ama herkes adıyla müstesna öyküsüne istinaden buraya gelse de nefes kesici manzarasına da bakmaya doyamaz. Gündüzü güzeldir ancak gün batımında buranın tadı bambaşkadır. Mutlaka gün batımı izlemek için gidilmesi gereken yerlerden biridir. Listenize ekleyin.
4) Kapadokya – Kızıl Vadi
Güzel atlar ülkesi Kapadokya, masalsı mimarisi ve ihtişamıyla her detayı büyüleyici bir yer. Burada her mevsim güzel; kar yağdı mı beyazları çeker üstüne, pek de yakıştırır, sonbaharda toprağının rengi göğe yansır, bir yağmurda coşkulu bir ruh haline bürünür, yazın güneşi kendine çeker.
Bu güzel yerde bilindiği üzere gün doğumu ve gün batımı izlemek oldukça meşhurdur. Hatta hava aydınlanmadan çıkılan balon turlarında güneşin doğumunu karşılamak, buraya özgü bir etkinliktir. Hafızalardan silinmeyecek muhteşem bir an. Kızıl Vadi, günün doğumunda da batımında da en keyif veren yerlerden biridir. Canınız hangisinin tadına varmak isterse kendinizi, ondan mahrum bırakmayın. Ölmeden önce yapılacaklar listesine eklenmeli!
5) Bodrum – Gümüşlük
Gümüşlük, Bodrum’un en güzel yerlerinden biri. “Akşam üstü rakısıyla günü bitirmek için nereye gidilmeli?” sorusuna verilecek en güzel cevap. Birbirinden keyifli mekânları ve kendine has ambiyansı ile Gümüşlük oldukça kıymetli bir yerdir.
Günü batırmanın en keyifli adreslerinden biri de Gümüşlük’tür. Zaten buradaki mekânlar da buna uygun bir konsepte sahiptirler. Sadece tatilinizin değil ömrünüzün en güzel anlarından biri buradaki gün batımı olabilir. O zaman kendinizi bu güzellikten mahrum bırakmamalısınız, değil mi?
6) Datça – Knidos
Akdeniz’in en uç noktasındaki harika bir antik kente gidip batan güneşe el sallamak, çok ama çok güzel gelmiyor mu kulağa? Türkiye bunu yapabileceğiniz güzellikte bir yer işte. Datça’nın en ucunda bulunan Knidos Antik Kenti; Dor, Kayra, Pers gibi pek çok uygarlığın göz bebeği bir liman kentidir.
Günümüzde etkisini yansıtacak yapıda kalıntıları vardır ancak asıl etkisini konumu yaratır. Tarihte yolculuk ederken muazzam bir doğayla sarmalanmış şekilde güneşe günlük vedanızı etmek için Datça’ya yolunuzu düşürmelisiniz. Evet, uzun bir seyahat olacak ama emin olun gördüklerinize değecek.
7) Kaş – Panorama Seyir Tepesi
Akdeniz’in en güzel yerlerinden biri olan Kaş, kendine aşık eden manzarasıyla güneşe ‘merhaba’ demeyi de ‘hoşça kal’ demeyi de bilenlerin yeri. Panorama Seyir Tepesi, adından da anlaşılacağı üzere tüm Kaş’ı, Meis’i ve ardındaki uçsuz bucaksız denizi ayaklarınızın altına seriyor.
Öylesi bir manzara üzerinden batan güneşin güzelliğini hayal edebildiniz mi? Hayal etmek yerine gidin yerinde görün, deriz. Buradaki onlarca gün batımı izlenecek yerlerden sadece bir tanesi Panorama Seyir Tepesi. Ve 360 derece açıdan baktığı için gün doğumunu da burada karşılamanın keyfini sürebilirsiniz. Mutlaka yapılması gerekenler listesine eklendi değil mi?
8) Adıyaman – Nemrut Dağı
UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Adıyaman‘daki Nemrut Dağı, gün doğumunu izlemek için akıllara ilk gelen yerdir. Her yıl dünyanın dört bir yanından insanların ziyaret ettiği bu büyüleyici dağ, ziyaretçilerini başka zamanlara, başka diyarlara götürmeyi fazlasıyla başarıyor.
Nemrut Dağı’na uzun bir yürüyüş sonunda çıkıp unutulmaz bir gün doğumu izlemek eşsiz bir deneyim. Bunun için düzenlenen turlara katılabileceğiniz gibi münferit olarak da gidebilirsiniz. Ölmeden önce yapılacaklar listesine bir madde daha eklendi desek, abartmış olmayız.
9) Bingöl – Bingöl Dağları Kale Tepesi
Adıyaman’ın yanı başında bulunan Bingöl de gün doğumu konusunda Nemrut Dağı kadar etkileyici bir yer. Dağın eteklerine araçla geldikten sonra 25-30 dakikalık bir yürüyüş sonunda nefes kesen bir gün doğumu manzarasıyla güne başlayabilirsiniz. Sadece bu etkinlik için Bingöl’e giden binlerce insan olduğunu da söylemiş olalım. Neden siz de o ayrıcalıklı insanlardan biri olmayasınız?
10) Side – Apollon Tapınağı
Roma Barışı döneminde inşa edilen iki tapınaktan biri olan Apollon Tapınağı, hem Side’nin hem de Türkiye’nin sembolik yapıları arasındadır. Bu muazzam yapının olduğu noktadan gün doğumunu izlemek, tarif edilemez hislere neden oluyor.
Aynı noktadan gün batımı izlemek de oldukça keyifli. Bir filmin içinde gibi hissedeceğiniz o anı, hayatınız boyunca hafızanızdan silemeyeceğinize emin olabilirsiniz. Gökyüzünü turuncudan kırmızıya, sarıdan mora boyayan renkleriyle gerçek bir şölen sizi bekliyor olacak.
11) Fethiye – Kelebekler Vadisi
Fethiye’nin en meşhur ve bir o kadar da güzel noktalarından biridir Kelebekler Vadisi. Burada birbirinden keyifli aktiviteler yapmak mümkün. Bir tanesi de gün doğumunu izlemek.
Fethiye’nin eşsiz doğasıyla sarmalanmış, yamaçları denize ulaşan bu vadide güneş, size öyle güzel ‘merhaba’ diyecek ki o an hiç bitmesin isteyeceksiniz. Keyifli bir doğa yürüyüşü ile bu harika anı taçlandırabilirsiniz.
Gün Doğumu ve Gün Batımı İzlemek İçin Değerlendirebileceğiniz Diğer Lokasyonlar
Tüm bu güzel noktaların dışında; Göcek, Bodrum, Kaş, Marmaris, Datça gibi yerlerin birbirinden güzel koylarında çıkacağınız bir tekne seyahatinde de enfes gün batımı ve gün doğumu manzaraları izleyebilirsiniz.
Ve yine bu bölgelerde yukarıda saydıklarımızın dışında pek çok noktadan özellikle de sahil şeridinden harika gün batımları, gün doğumları izlemeniz mümkün.
İstanbul’da Çamlıca Tepesi ya da Galata Kulesi’nden panoramik bir İstanbul manzarası eşliğinde yine günü başlatabilir ya da bitirebilirsiniz.