Halkalı – Bulgaristan Treni Hakkında Merak Edilen Her Şey

0
6438
Halkalı - Bulgaristan Treni Hakkında Her Şey
Halkalı – Bulgaristan Treni Hakkında Her Şey

Yurt dışına tren ile gitmek deyince aklınıza ne geliyor bilmiyoruz ama Türkiye’den tren ile gidebileceğiniz harika bir ülke olduğunu biliyoruz. İstanbul-Halkalı’dan Sofya’ya uzanan bu tarihi demir yolu hattı ile İstanbul’dan Bulgaristan’a keyifli bir yolculuk yapabilir ve bambaşka bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. Yolculuk sırasında ise harika manzaralar görebilir ve uçağa kıyasla daha uzun bir yolculuk olan tren seyahatinde zamanın nasıl geçtiğini anlayamayabilirsiniz.

İster bir tren seyahati tutkunu olun ister bu rotayı ilk kez keşfedecek bir gezgin olun, bu yazımızda Sofya Ekspresi yolculuğunuz ile ilgili her bilgiyi öğrenebilir ve yolculuğunuzu detaylı bir şekilde planlayabilirsiniz. Hadi, bu büyüleyici yolculuğun başlangıç noktasına birlikte adım atalım.

İşte Sofya Ekspresi hakkında bilmeniz gereken her şey:

1) Halkalı-Bulgaristan Treni ile Hangi Şehirlere Gidilir?

Sofya Tren Garı
Sofya Tren Garı

Halkalı-Bulgaristan Treni ya da diğer adıyla Sofia Ekspresi dendiğinde akıllara sadece Bulgaristan’da bulunan Sofya şehri gelse de aslında bu tren ile gidebileceğiniz birkaç farklı durak bulunuyor. 10 farklı durakta durarak ilerleyen tren sırasıyla Çerkezköy, Alpullu, Edirne, Kapıkule, Svilengrad, Dimitrovgrad, Plovdiv, Pazarcık ve Sofya duraklarına uğruyor. Yolcular bu duraklardan herhangi birinde inebiliyor. Yani Sofya Ekspresi ile Sofya şehrine direkt bir yolculuk yapmıyorsunuz. Bunun yanı sıra Bulgaristan’ın Sofya haricinde bir bölgesine gitmek istiyorsanız trenin durduğu Bulgaristan duraklarından birinde inerek farklı bir bölge de keşfedebilirsiniz. 

2) Halkalı-Bulgaristan Treni ile Bulgaristan’a Gitmek İçin Vize Almak Gerekir Mi?

Halkalı-Bulgaristan Treni ile Bulgaristan’a Gitmek İçin Vize Almak Gerekir Mi?
Halkalı-Bulgaristan Treni ile Bulgaristan’a Gitmek İçin Vize Almak Gerekir Mi?

Yolculuğunuzu her ne kadar trenle yapıyor olsanız da ülkeye giriş şartları değişkenlik göstermiyor. Bu yüzden Bulgaristan bir Schengen Ülkesi olduğundan ülkeye giriş yapabilmek için vizenizi almış olmanız gerekiyor. Bulgaristan’a vize almak için önceden standart prosedürleri uygulayarak vize başvurusu yapabilirsiniz. Vizeniz onaylandıktan sonra ise yapmanız gereken tek şey tren biletinizi alarak keyifli bir yolculuk yapmak. 

3) Halkalı-Bulgaristan Treni Bilet Ücretleri Ne Kadar?

İstanbul Sirkeci Garı
İstanbul Sirkeci Garı

Bulgaristan’a gitmek için treni tercih etmeniz için en büyük motivasyonlarınızdan biri kesinlikle ücreti olabilir. Uçak ücretlerine kıyasla daha uygun bir ücrete alabileceğiniz tren bileti ile Bulgaristan’a uygun fiyatlı seyahat düzenleyebilirsiniz. 

                        Vagon Tipi                            Ücretler
          Tek Kişi Yataklı Vagon (Tek Yön)                        66,68 Euro
  İki Kişi Yataklı Vagon Kişi Başı (Tek Yön)                        36.12 Euro 
4 Kişilik Kuşetli Vagon Kişi Başı (Tek Yön)                        31,12 Euro 

4) Halkalı-Bulgaristan Treni’ne Nasıl Bilet Alınabilir?

Halkalı-Bulgaristan Treni’ne Nasıl Bilet Alınabilir?
Halkalı-Bulgaristan Treni’ne Nasıl Bilet Alınabilir?

Halkalı-Bulgaristan Treni ile yolculuk yapmayı planlıyorsanız bilet almak için İstanbul Sirkeci Garı’na gitmeniz gerekiyor. Çünkü Sofya Ekspresi biletleri maalesef online ortamda satılmıyor. Ayrıca bilet alırken aklınızda olması gereken bir nokta ise İstanbul’dan bilet alırken ödemeyi TL ya da Euro olarak, Sofya’da ise Leva ile ödemeniz gerekiyor. Eğer Sofya’dan dönüş bileti alacaksanız bilet ücreti kadar Leva cinsinden paranızın olması önemli. 

5) Halkalı-Bulgaristan Treni Hangi Saatler Arasında Sefer Yapıyor?

Sirkeci Tren Garı
Sirkeci Tren Garı

Halkalı-Sofya Treni’nin sefer saatleri İstanbul’dan Sofya’ya giderken genelde akşam saatlerine denk geldiği için pek çok kişi tarafından seviliyor.  Çünkü böylece akşam yolculuk yaparak sabah Sofya’ya varabiliyor ve günübirlik ya da kısa bir tatil yapabiliyorsunuz. Bununla birlikte tren sınırdan geçerken beklediği için genelde varış saatlerinde belirli bir oynama oluyor. Yolculuğunuzu bu gecikmeyi hesaba katarak yapabilirsiniz. 

Halkalı-Sofya Treni Sefer Saatleri

              Duraklar            Varış Saati            Kalkış Saati
              Halkalı                    –  20:00
          Çerkezköy                  21:47              22:02
            Alpullu                  23:18              23:43
            Edirne                  00:35            00:47
          Kapıkule                  01:00              02:20
        Svilengrad                  02:40              03:25
        Dimitrovgrad                  04:17               04:24
            Plovdiv                  05:13              06:30
          Pazarcık                  06:57               06:58
            Sofya                  09:20                  –

Sofya-Halkalı Treni Sefer Saatleri

                Duraklar            Varış Saati          Kalkış Saati
                Sofya                  –              18:40
              Pazarcık                20:55              20:56
                Plovdiv                21:21              21:31
            Dimitrovgrad                22:28              22:45
            Svilengrad    23:32              00:17
              Kapıkule                00:45              02:30
              Edirne                02:43              02:45
              Alpullu                03:30               03:36
            Çerkezköy                04:51                04:53
              Halkalı                05:34                   

6) Halkalı-Bulgaristan Treni’ne Nereden Binilir?

İstanbul, Halkalı, Sirkeci Tren Garı
İstanbul, Halkalı, Sirkeci Tren Garı

Sofya Ekspresi ile Bulgaristan’a gitmek için trene İstanbul’da bulunan Sirkeci Garı’ndan binebilirsiniz. İstanbul içi ulaşım için isterseniz kendi aracınızı ya da saatlik kiraladığınız bir aracı isterseniz toplu taşıma araçlarını isterseniz de gara giden servisleri tercih edebilirsiniz. Servis ile yolculuk yapacaksanız trafik konusunda endişe etmenize gerek yok. Çünkü tren, servis gelmeden sefere başlamıyor. Onun dışında diğer araç seçenekleri ile gara ulaşım sağlayacaksınız trafik ve uzaklık gibi noktaları hesaplayarak yola çıkmanızda fayda var. İstanbul Sirkeci Garı’nın yanı sıra Halkalı-Sofya Treni’ne Edirne’den de binebilirsiniz. 

7) Halkalı-Bulgaristan Treni ile Kimler Yolculuk Yapabilir?

Halkalı-Bulgaristan Treni ile Kimler Yolculuk Yapabilir?
Halkalı-Bulgaristan Treni ile Kimler Yolculuk Yapabilir?

Halkalı-Bulgaristan Treni ile yolculuk yapmak size uygun bir seçenek mi diye merak ediyorsanız bu yolculuğun kimlere daha çok uygun olduğunu biraz detaylandırarak aklınızda daha net bir fikir oluşmasına yardımcı olalım. 

  • Uzun yolculuk seviyorsanız bu yolculuk tam size göre. Çünkü Halkalı-Bulgaristan Arası yaklaşık 10 saatlik bir yol.
  • Tren yolculuğu farklı seyahat deneyimleri yaşamak için çok uygun bir seçenek olduğundan, yeni bir maceraya atılmak istiyorsanız bu ulaşım seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
  • Ulaşım araçlarına daha az bütçe ayırmak ama aynı zamanda keyifli bir yolculuk yapmak istiyorsanız Halkalı-Sofya Treni ile yolculuk yapabilirsiniz. 
  • Tren yolculuklarından keyif alıyor ve farklı tren seyahatleri planlamak istiyorsanız Sofya Ekspresi sizi manzaraları ile oldukça mutlu edebilir.

8) Halkalı-Bulgaristan Treni Vagonları Rahat Mı?

Halkalı-Bulgaristan Treni Vagonları Rahat Mı?
Halkalı-Bulgaristan Treni Vagonları Rahat Mı?

Halkalı-Bulgaristan Treni’nin vagonları pek geniş değil. Fakat bu vagonların rahat olmadığını söylemek çok doğru değil. Tabii ki önceliğiniz çok konforlu bir yolculuk yapmaksa size hitap etmeyebilir. Fakat trenin vagonları oldukça rahat. Öyle ki bu tren ile seyahat etmiş pek çok kişi uçak yolculuğuna kıyasla daha rahat bir yolculuk yaptığını söylüyor. 

Sofya Ekspresi’nin bazı zor yanları da bulunuyor. Bu yanların biri trende restoran olmaması ve yiyecek herhangi bir şeyin satılmıyor olması. Bu yüzden Sofya Ekspresi ile yola çıkmadan önce kendinize yol boyunca yiyecek bir şeyler almanızda fayda var. Bunun yanı sıra tren içerisindeki hiçbir bölgede sigara içilmiyor. Tren mola verdiğinde ise pek çok kişi sigara içmek için dışarı çıktığından dolayı trenin kapısının önü oldukça kalabalık oluyor. 

Her yolculuk gibi tren ile yolculuk yapmanın da bazı zorlukları ve kolaylıkları bulunuyor. Burada önemli olan ise sizin beklentileriniz. Eğer uzun, keyifli ve doğa manzaraları izleyerek yaptığınız nostaljik bir seyahat istiyorsanız, Sofya Ekspresi bileti alabilir ve bu macera dolu yolculuğa başlayabilirsiniz.

Eğer uzun soluklu bir gezi planlıyorsanız Sofya Gezi Rehberi seyahatinizi planlamanızda size yardımcı olabilir.

Önceki İçerikÇanakkale Gezilecek Yerler: Çanakkale’de Mutlaka Görülmesi Gereken 100 Harika Yer
Sonraki İçerikBaharın Gelişini Müjdeleyen Rotalar: Mart Ayında Keşfedebileceğiniz 11 Yer
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız