Havacılık İle İlgili En İyi Filmler

0
334

Havacılık ve uçak kavramları, sinema dünyası için farklı farklı konuları içeren ve seyirciye karşı merak duygusu uyandıracak harika bir içerik. Geçmişte ve günümüzde havacılık konusunda o kadar çok film çekildi ki bunlar trajedi, dram, komedi türünde sıralanabilir. 

Sinema dünyasına şöyle bir göz attığımızda havacılık konusu içeren ilk filmin, 1902 senesinde Fransız yönetmen George Melies tarafından yapılan orijinal ismi “Le voyage dans la lune (Aya Yolculuk)” filmidir. Filmin vizyon tarihini incelediğinizde o tarihte uçak mı vardı, diye sorabilirsiniz, bu konuda haklı olabilirsiniz Aya Yolculuk filmi, henüz uçak üretilmeden çekildi, aynı zamanda sinema tarihinin ilk bilim kurgu filmi unvanını taşıyor. 

Yaşanmış olayların gerçek anlatımı ve savaşlar seyircinin ilgi odağı haline geldi. Bu türlerde film sayısı çok olsa da farkları kategorilerde değerlendirmek yanlış olmaz. Savaş filmleri, havaalanı filmleri, uçak filmleri, kaza filmleri, havaalanı filmleri, havada panik gibi alt kategorileri bulunmakta.

Şimdiye kadar, uçaklar, yolculuklar, pilotlar üzerine birden fazla film çekildi ancak en sevilen ve popülerliğini kaybetmemiş olan filmleri sizler için derledik.

Havacılık İle İlgili En İyi Filmler

1) Top Gun

Miramar Donanma Hava Üssü’nde herkesin sahip olmak istediği Top Gun, onur ödülünü almak için Pete Mitchell ve Tom Kasansky arasında yaşanan mücadeleyi ele alır.

1986 senesinde gişe rekorları kıran film, gerek oyuncu kadrosu gerekse bol aksiyonlu sahneleri ile dikkat çeken bir film. İzlemeniz gereken en önemli havacılık filmlerinden yalnızca biri.

IMDb Puanı: 6.9

2) Pearl Harbor

II.Dünya Savaşı Avrupa ve Asya’da hız kesmeden devam ederken yüzlerce kilometre uzaklıkta savaşın ritmini değiştirecek stratejiler yapılıyordu. Japonların Amerikalıları derinden etkileyen bu stratejisi 7 Aralık 1941 yılında gerçekleşti.

Yönetmen koltuğunda Michael Bay’ın olduğu bu film, arkadaşlıkları uzun yıllar devam eden iki arkadaşın savaş esnasında yaşadıklarını anlatıyor. 

IMDb Puanı: 6.2

3) Flyboys

Dünya Savaşı sırasında Amerikalı pilotların ölüm, aşk, arkadaşlık ve uçuş yeteneklerini anlatan oldukça duygusal bir film.

1916 senesinde Fransa’da yer alan hava üssü Lafayatte Escardille’ye geçen genç Amerikalılar, bu kampta eğitim alırlar ve sona havada savaşmayı öğrenirler.

Filmin hemen hemen tamamında genç pilotların savaşa katılmaları ve hayatlarından kısa kesitler karşınızda olacak. 

IMDb Puanı: 6.5

4) Memphis Belle

B-17 savaş uçağının 25. uçuşu ve aynı zamanda son uçuşunun öyküsü.

Memphis Belle, A Story of a Flying Fortress belgeselinden esinlenerek oluşturulan film oldukça beğeni topluyor. Gerçek bir hikayeden ilham alınarak hazırlanan film, savaş severlerin mutlaka kategorisinde olmalı. 

IMDb Puanı: 6.9

5) Flightplan

Eşinin vefat etmesinin ardından zor günler yaşayan Kyle Pratt kızı ile beraber bir yolculuğa çıkar.

Uçak havalandıktan 3 saat sonra kız çocuğu birden ortadan kaybolur. Uçağı didik didik arayan ve kızını bulamayan Kyle Pratt, uçan yolcular arasında kızının olmadığını fark eder. Hafızasını mı kaybetti yoksa bir oyun ile karşı karşıya mı?

IMDb Puanı: 6.3

6) Flight

Pilotluk mesleğinde aldığı başarılar ile üne kavuşan Whip, uçuş yeteneklerini kullanarak yaşanacak felaketin önüne geçmeyi başarır.

Yaşanacak uçak kazasını önleyerek yolcuların sağ selamet inmelerine yardımcı olur. Yaşanılan bu olayın ardından Whip kahraman ilan edilse de, olayın iç yüzü daha sonra aydınlatılır. 

IMDb Puanı: 7.3

7) Red Eye

Lisa Reisert, uçak seyahatlerinden hiç hoşlanmaz. Uğursuzluk onu Miami’ye olan gece uçuşunda yakalar.

Havaalanında tanışmış olduğu Jackson ile alkol yudumlayan Lisa, uçağa bindiğinde aynı bölümde olduklarını fark eder. Aslında tanıdığı adam tahmin ettiği gibi değildir.

Lisa’yı oldukça zor bir yolculuk bekler, ya beraber işbirliği yapacaklar ya da kurtulacaktır. İşler tersine giderse Lisa’nın babası bir katil tarafından öldürülecektir. 

IMDb Puanı: 6.5

8) Air Force One

O dönem Amerika’nın başkanı olan Marshall, üst düzey görevliler ve ailesi ile beraber Rusya’dan bir geziden dönüş yapmaktadır.

Marshall yapmış olduğu Rusya seyahatinde devletin terör örgütleri ile hiçbir koşulda işbirliği yapmayacağını ifade eder.

Dünyada en güvenli ve korumalı başkanlık uçağının içerisinde olan Marshall terör örgütü üyesi, Korshunov tarafından kaçırılır. Terör üyeleri eğer istediklerini vermezlerse onları öldüreceklerini söylerler. Böylece zamanla yarış başlar. 

IMDb Puanı: 6.5

9) Flight 93

Amerika topraklarının ve dünya tarihinin bugüne kadar yayınlamış olduğu ve en çok yankı uyandıran terör saldırısında ortadan kaybolan 93. sefer sayılı uçağın içinde yaşanan korku ve merak dakikalarını anlatır.

IMDb Puanı: 6.3

10) Non- Stop

Havada geçen macera dolu bir yolculuk. Yeryüzünden 12.000 metre yükseklikte zamanla yarış başlar.

Hava Kuvvetleri’nden emekli olan asker Bill Marks’a yolculuk sırasında kısa mesajla bir görev verilir. Çok kısa bir zamanı vardır. Eğer verilen emirleri yerine getirmezse yolcuların hayatı tehlike altına girecektir.

Her 20 dakikada bir uçakta  bulunan bir yolcunun öldürülmesi ile tehdit eden film suçlu ve emekli askerin unutulmaz macerasına ev sahipliği yapıyor. 

IMDb Puanı: 6.9

11) The Aviator

Howard Huges üzerine yapılan biyografik bir film çalışmasıdır. Havacılık ve sinema sektöründe yıldızı parlasa da aşk hayatı da oldukça dikkat çekicidir. İkinci Dünya Savaşı’nda uçakları savaş uçaklarına benzeterek kariyerinin zirvesine çıkmıştır.

Fakat her şey Hughes için mantıklı değildir, çünkü kendi üzerinde uyguladığı baskılar hemen hemen hiçkimsenin dayanabileceği gibi değildir. 

Filmin kadrosunda Leonardo Di Caprio ve Cate Blanchett seyircilerinin karşısına çıkıyor.

IMDb Puanı: 7.5

12) The Terminal

Krakozhia adlı bir ülkenin vatandaşı olarak doğan Viktor Navorski, JFK Havalimanı’na iniş yaptığı an pasaportunun kullanılamaz durumda olması nedeniyle Amerika’ya giriş hakkını kaybeder.

Ülkesine geri dönüş yapmak üzereyken Viktor Navorski havaalanının dev ekranlarında yayınlanan bir haberine takılı kalır. Krakozhia’da talihsiz bir savaş patlak vermiştir ve Amerika Birleşik Devletleri artık ülkesini resmen tanımamaktadır. Bu sebepten Amerika Birleşik Devletleri’ne adım atamayan Viktor, kendi ülkesi olan Krakozhia’ya da dönememektedir.

Pasaportuna ek olarak kimliği de geçersiz sayılan talihsiz adam yapabileceği en iyi şey iniş yapmış olduğu havaalanında yaşamak olacaktır. 

IMDb Puanı: 7.4

13) Sully

15 Ocak 2009 senesinde acil iniş yapması gereken uçağı Hudson Nehri’ne başarılı bir şekilde indirmeyi başaran başarılı pilot Chesley Sullenberger’i beyaz perdeye aktarıyor.

155 yolcunun hayatını kurtaran Chesley, medya üzerinde her ne kadar başarısı ile bir üne kavuşsa da üst düzey yetkililer tarafından açılan soruşturmalar nedeniyle işini ve itibarını kaybetme noktasına gelir. 

IMDb Puanı: 7.4

14) Up In The Air

Ryan Bingham, Amerika kıtasının bir ucundan diğer ucuna yaptığı özgür seyahatlerden oldukça memnun ve mutludur. İhtiyaç duyabileceği her şeyi tek bir valize sığdırabiliyordur. Güncel olan tüm uçuş programlarının aranılan bir numaralı üyesidir. Hayatının yaşam felsefesi haline gelen 10 milyon uçuş mili hedefine de ulaşmasına çok az kalmıştır.

Ne yazık ki Bingham’ın hayatında elle tutulur bir gelişme yoktur. Cana yakın yol arkadaşına aşık olduğunda, Bingham’ın müdürü, genç verimlilik uzmanın tesiri altında kalarak, Ryan’ı yollardan alıkoymak ister. Bu ihtimaller karşısında, iniş yapmaktan korkan Ryan bir yuva fikrinin nasıl olabileceğini düşünmeye başlar. 

IMDb Puanı: 7.4

15) Catch Me If You Can

Sıkıysa Yakala, ajan ve suçlunun köşe kapmaca oyununu ele alıyor. FBI ajanları hiç şüphesiz kendilerine oldukça güven duymaktadır, fakat bu kez karşılaştıkları manzara, onlar içinde hiç kolay olmayacaktır.

20 yaşlarında bir adam yüzlerce ülkeye seyahat ederek, bazen savcı, bazen doktor, bazen de pilot kılığına girerek FBI ajanlarını peşinden koşturmayı başarı. Her ne kadar bir kedi fare oyunu gibi görünse de bu yalnızca fareye ait bir oyundur. 

IMDb Puanı: 8.1

16) Flight World War II

Daha önce benzerine rastlanmayan bir elektromanyetik fırtına ile baş başa kalan 42 numaralı uçak ve çalışanları kendilerini bir anda Fransa’da İkinci Dünya Savaşı’nda bulurlar.

Karşılaştıkları bir tarih profesörü, onlara savaş alanın tam ortasında bulunduklarını ve oldukça büyük bir tehlike altında olduklarını açıklar. Uçak ekibi, atılan kurşunlar ve bombalardan sığınarak, geçmişle daha fazla yüz göz olmasan şimdiye dönmeye uğraşırlar.

IMDb Puanı: 4.3

17) Anadolu Kartalları

Bu kez listemize bir Türk yapımı olan Anadolu Kartalları ile devam edeceğiz, başrollerinde Fatih, Tunç, Mustafa, Ayşe ve Onur yer almaktadır.

Hepsinin tek hayali pilot olmaktır. Hayalleri çok yüksek olsa da, gerçek hayatta yaşadıkları dostluklar, aile bağları, ayrılıklar, aşklar, özlemler, fedakarlıklar da ne kadar zor ve yorucu bir yola çıktıklarını anlatır.

Binbaşı Kemal Tanaça’nın kıvrak zekası ve desteği ile eğitimini tamamlayan beş genç pilotun hayatını Anadolu Kartalı Tatbikatı tamamen değiştirecektir.

IMDb Puanı: 6.2

18) Airport

Amerika Birleşik Devletleri’nin oldukça büyük havaalanında, kışın hüküm sürdüğü bir gecede ansızın her şey birbirine karışır.

Dışarıda yaşanan hava olayları yetmezmiş gibi bir de uçak mürettebatının yaşamış oldukları trajediler ve bombalı bir eylemci işleri tamamen karıştırmaktadır.

Dünyaca ünlü yazar Arthur Hailey’ın satış rekorları kıran romanından uyarlanan film, seyircisi ile buluştuğu an yansıttığı dram ve gerilim ile herkesi ekrana kilitlemeyi başarmıştır.

Romanı okuyan kişiler film ve kitap arasında bir bağlantı göremese de, filmi oldukça başarılıdır. 

IMDb Puanı: 6.6

19) Turbulence

Biraz sonra yaşanacak olaylardan tamamen habersiz olan Boeing 747 uçağı, New York’tan kalkış yapmış ve Los Angeles’a iniş yapmak için havada süzülmektedir.

747 numaralı uçağın yolcularından olan Ryan Weaver ise profesyonel bir katildir. Yanında duran polislerden kurtulmayı başaran Ryan, uçakta bulunan diğer tutuklu Stubbs ile işbirliği yaparak uçağı ateş alanına çevirir. 

Hector Elizondo, Lauren Holly, Ray Liotta gibi dev oyuncu kadrosunun yer aldığı filmin yönetmenliğini Robert Butler üstlenmiştir.

IMDb Puanı: 4.9

20) The Red Baron

Dünya Savaşı’nda 80 farklı uçağın düşmesinde rol üstlenen Alman pilot Manfred von Richthofen’ın kullanmış olduğu kırmızı renkteki Fokker Dr. 1 markalı savaş uçağından ilham almıştır.

Adını sinema dünyasına altın harflerle kazıyan bu film havacılık tutkunlarının vazgeçilmezi oluyor. 

IMDb Puanı: 6.3

21) Fail Safe

Amerikan uçakları Moskova üzerine nükleer bir bomba atmak için gönderilir. Ancak tam saldırı olacağı sırada beklenmedik bir arıza meydana gelir.

Gerilimi iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu filmin yönetmenliğini Sidney Lumet üstlenmiştir.

Başrollerinde ise Fritz Weaver, Walter Matthau, Henry Fonda yer almıştır. 

IMDb Puanı: 8.0

*obilet yazarları, en iyi filmleri arayan okuyuculara bazı seçenekler sunarak çözüm sağlamaya çalışmaktadır. Listede yer alan filmler, obilet yazarlarının okuyucular için derlediği bazı seçeneklerden oluşmaktadır.

Önceki İçerikWorkation Ne Demek?
Sonraki İçerikİstanbul’da Taze Makarna Yiyebileceğiniz Mekanlar

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız