İstanbul’un Nostaljik 10 Pastanesi

0
3564

Bir dönemin en şık buluşma yerleri, kaçamak görüşmelerin en gözde mekanları, misafirliğe gitmeden önce en lezzetli tatlıların alındığı yerlerdi pastaneler.

Göz dolduran şık dekorasyonları ve insanın aklını başından alan tatlılar ile süslü vitrinleri ile yediden yetmiş yediye herkesin gönlünde taht kuran pastanelerin bir kısmı günümüzde de nostalji rüzgarları estirmeye devam ediyor.

Bir kısmının lokasyonu ve dekorasyonu değişse de sunduğu lezzetler hiç değişmedi.

İşte İstanbul’un kendilerine özgü tatlıları ile gönülleri fetheden en nostaljik 10 pastanesi: (Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.)

İstanbul Nostaljik Pastaneleri:

1) Baylan Pastanesi, Kadıköy

Baylan Pastanesi, Bebek

Nostalji ve pastane kelimeleri yan yana geldiğinde eminim pek çoğumuzun aklına ilk olarak Baylan Pastanesi ve üzerine şiirler yazılabilecek güzellikteki tatlısı ‘Kup Griye’ gelecektir.

İlk defa 1954 yılında hazırlanan Kup Griye, 66 yıldır lezzetinden hiç bir şey kaybetmeden Baylan Pastanesi’nin en sevilen tatlısı olmaya devam ediyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Baylan Pastanesi 1923 (@baylanpastanesi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Vanilyalı ve karamelli dondurmanın krem şanti, bal badem ve karamel sosuyla buluşmasından doğan enfes lezzet Kup Griye’yi hala tatmadıysanız çok şey kaybetmişsiniz demektir.

97 yıllık bir geçmişi olan Baylan Pastanesi elbette Kup Griye’den ibaret değil, Baylan Pastanesi’nde Trüf, Adisababa, Montebianco gibi klasiklerin haricinde makarondan pastaya, kurabiyeden çikolataya aklınızı başından alacak enfes tatlılar sizi bekliyor.

Adres: Muvakkithane Caddesi, No: 9/A, Kadıköy
Telefon: 0216 346 63 50

2) Şekerci Cafer Erol, Kadıköy

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Şekerci Cafer Erol (@sekercicafererol)’in paylaştığı bir gönderi ()

Bence İstanbul’un hem en nostaljik hem de en iştah kabartan mekanlarından biri Şekerci Cafer Erol’un Kadıköy’deki yeri.

Şekerci Cafer Erol’un tüm dükkanları lezzetli ama Kadıköy’dekinin gönüllerdeki yeri bence bir başka.

Kapıdan içeri girdiğiniz anda kendinizi kocaman bir tatlı dünyasında kaybolmuş küçük bir çocuk gibi hissediyorsunuz.

Büyüklere akide şekeri, misafire kahvenin yanında ikram etmelik çifte kavrulmuş lokum, kendinize de ısıra ısıra yemelik fitil lokum ya da insanın aklını başından alan onlarca lezzetten size en cazip geleni.

Siz de böylesi bir ortamda kendinizle ve tatlılarla baş başa keyifli birkaç saat geçirmek isterseniz istikametiniz Şekerci Cafer Erol’un Kadıköy’deki şubesi olsun derim.

Üstelik yılbaşı, sevgililer günü gibi özel günlerden birinin zamanına denk gelirseniz fotoğraf çekmeye doyamayacağınız dış süslemeleri keyfinize keyif katacaktır.

Adres: Yasa Caddesi, No:19, Kadıköy
Telefon: 0216 567 95 95

3) Pelit Pastanesi, Kadıköy

Tazecik pastaları ile özel gün kutlamalarının en güzel ortağı, eklerleri, mini tartöletleri ile çayın kahvenin en lezzetli eşlikçisi olan Pelit Pastanesi yıllardır değişmeyen lezzeti ile İstanbul’un en nostaljik pastanelerinden biri olmayı fazlasıyla hakediyor bence.

Fıstıklı krokanlı pandispanya üzerinde enfes bir çikolata sosu ile servis edilen Uludağ Pastası ve Rokoko, Pelit Pastaneleri’nin en sevilen tatlıları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Siz de doya doya tatlı yemek ve çokça mutluluk depolamak isterseniz size en yakın Pelit Pastanesi’nin yolunu tutun derim.

Adres: Bağdat Caddesi, No: 259, Göztepe
Telefon: 0216 358 20 24

4) Görgülü Pastanesi, Fatih 

1960’lı yıllardan beri İstanbullulara birbirinden lezzetli tatlılar ve pastalar hazırlayan Görgülü Pastanesi’nin yer almadığı bir ‘nostaljik pastaneler’ yazısı olmaz diye düşünenlerdenim.

İlk şubesini Aksaray’da açan Görgülü Pastanesi’nin bugün İstanbul’da pek çok farklı şubesi var.

Milföylü pasta çeşitlerinden tartlara, sütlü tatlılardan şerbetli tatlılara, en güzel özel gün pastalarından dondurmaya birbirinden lezzetli seçenekler bulabileceğiniz Görgülü Pastanesi’ni tatlı keyfi yapmak isteyenleri bekliyor.

Adres: Şemsettin Günaltay Caddesi, Kaptan Arif Sokak, No: 61/5
Telefon: 0216 360 51 38

5) Patisserie de Pera, Beyoğlu

Pera Palace Otel’in içinde yer alan Patisserie de Pera, gerek dekorasyonu gerekse sunumları ile İstanbul’da nostalji fırtınası estiriyor desem abartmış olmam.

Siz de bir süreliğine de olsa şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşıp geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkmak isterseniz hiç düşünmeden Patisserie de Pera’nın yolunu tutun derim.

İçeri girdiğiniz anda mis gibi kokusu ile insanı saran Patisserie de Pera’nın tüm tatlıları bir efsane ama bence makaronunun ve pasta kreması ile hazırladığı tatlılarının tadı bir başka.

Adres: Meşrutiyet Caddesi, No:52, Tepebaşı, Pera
Telefon: 0212 377 40 00

6) Gezi Pastanesi, Beyoğlu

1987 yılından beri muhteşem tatlılar sunan Gezi Pastanesi, İstanbul’un en nostaljik pastaneleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Enfes Belçika çikolatasını karşı konulmaz lezzetini muhteşem tatlılarla buluşturan Gezi Pastanesi’ne giderseniz çıkarken evinize götürmek üzere çikolata almayı da ihmal etmeyin derim.

Gezi Pastanesi’ne gidip tatlı yemeden nasıl durulur bilemiyorum ama canınız tatlı yemek istemezse çıtır çıtır kruvasanının tadına bakabilirsiniz.

Adres: İnönü Caddesi, No: 5, Taksim
Telefon: 444 76 39

7) Tarihi Savoy Pastanesi, Beyoğlu

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Tarihi Savoy Pastanesi • 1950 (@savoypastanesi)’in paylaştığı bir gönderi ()

1950 yılında açılan Savoy Pastanesi pek çok kez el değiştirse de açıldığı günden beri İstanbul’un en sevilen pastanelerinden biri olmaya devam ediyor.

Tadına doyamayacağınız kahvaltılar sunan Savoy Pastanesi’nde serpme kahvaltıdan simit tosta, sahanda yumurtadan tuzlu hamur işlerine pek çok lezzet sizi bekliyor.

Ancak Savoy Pastanesi’ne kahvaltıya giderseniz ben kendi spesiyalleri olan sütlü fındıklı gofretinin ya da kestane şekeri ve browni kekli lezzet topu karyokası ile güne bomba gibi bir başlangıç yapmanızı öneririm.

Çikolatalı tatlılarla aranız yoksa da kendinize en güzelinden bir çilekli milföy söyleyebilirsiniz.

Adres: Sıraserviler Caddesi, 91/A, Cihangir
Telefon: 0212 249 18 18

8) İnci Pastanesi, Beyoğlu

Bol çikolata soslu, enfes kremalı muhteşem bir profiterolün yıllardır değişmeyen en lezzetli adresleri arasında İnci Profiterol ilk sıralarda yer alıyor.

Siz de İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda nostalji rüzgarları estiren bir mekanda keyifli bir tatlı molası vermek istiyorsanız istikametiniz İnci Pastanesi olsun derim.

Her ne kadar kurulduğundan beri hizmet verdiği Cercle d’Orient binasındaki yerinden taşınmış olsa da yeni yerinde de aynı nostaljik havanın korunduğunu söylemek mümkün.

İstanbul en iyi pröfiterol mekanlarından biri olan İnci Pastanesi’ne giderseniz profiterolünüzün yanında buz gibi bir limonata içmeyi de unutmayın derim.

Adres: Şehit Muhtar Mahallesi, Mis Sokak, 18/A, Beyoğlu
Telefon: 0212 243 24 12

9) Karaköy Murat Muhallebicisi, Beyoğlu

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Karaköy Murat Muhallebicisi (@karakoymuratmuhallebicisi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Tavuk göğsünden kazandibine, sütlaçtan keşküle her türlü sütlü tatlının en lezzetlisini bulabileceğiniz tatlıcılardan biri de Murat Muhallebicisi.

Eskilerin muhallebici kültürünü hala yaşatan Murat Muhallebicisi’ne giderseniz kendinize en güzelinden bol fıstıklı bir keşkül söyleyin derim.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Karaköy Murat Muhallebicisi (@karakoymuratmuhallebicisi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Sütlü tatlıya pek aranız yoksa da Murat Muhallebicisi’nde profiterol, cheesecake, baklava, kabak tatlısı gibi pek çok farklı seçeneğin olduğu da aklınızda olsun.

Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Halil Paşa Sokak, Aksu İşhanı, No: 14/C, Beyoğlu
Telefon: 0212 245 19 49

10) Valikonağı Konak Pastanesi, Şişli

Bir Nişantaşı klasiğidir Konak Pastanesi.

Vitrinine bakarken bile insanın iştahını kabartan Valikonağı Konak Pastanesi’nin tüm lezzetleri efsane ama benim favorim kesinlikle ballıbaba, lezzeti bugüne kadar yediğiniz tüm ballıbabaları unutturacak türden. İnsanın çatal bıçak kullanmadan eline alıp ısırarak yiyesi geliyor, yolunuz Konak Pastanesi’ne düşerse mutlaka deneyin derim.

Adres: Teşvikiye Mahallesi, Şakayık Sokak, No: 28, Nişantaşı
Telefon: 0212 234 44 14

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız