Kadıköy Barış Manço Evi Nerededir?

0
1563

Barış Manço Evi, İstanbul’un Anadolu Yakası’na yolu düşen ziyaretçilerin uğrak mekanlarından biri. Barış Manço’nun sanatçı kimliğinin yanı sıra özel hayatına da ışık tutan bu ev; Kadıköy Belediyesi, Manço Ailesi ve Türkiye Halk Bankası’nın ortak projesi.

Barış Manço Evi sayesinde sadece Gülpembe, Domates Biber Patlıcan ve Arkadaşım Eşek gibi efsanevi şarkıları ezbere bilen kuşaklar değil, yeni nesiller de bu değerli ismi yakından tanıyabiliyor.

Yolunuz Kadıköy’e düşmese bile düşürmeli, Manço’dan kalan bu kültür ve sanat hazinesini mutlaka yerinde görmelisiniz.

Barış Manço Hakkında

2 Ocak 1943 İstanbul doğumlu olan Barış Manço; iki yüzün üstünde besteyi hayata geçiren dev bir müzisyen.

Manço’nun Kurtalan Ekspres ile de kesişen müzik yaşamı boyunca aranjör, besteci, söz yazarı gibi çok sayıda kimliği var. Bu tanımların her biri doğru olsa da; Barış Manço’yu anlatmak için asla yeterli değil.

Barış Manço aynı zamanda “7’den 77’ye” adlı efsane televizyon programı ve özellikle “Adam Olacak Çocuk” bölümü ile dönemin çocuklarının aklından silinmeyen bir sunucu. Meral Zeren ile başrolünü paylaştığı “Baba Bizi Eversene” filmiyle kalplerdeki yerini sabitleyen bir oyuncu.

Kendisi hem yabancı dil bilgisi hem de gezgin kimliği sayesinde Türkiye ile yabancı ülkeler arasında bir kültür elçisi. Kültür çevrelerinde Barış Manço’dan Modern Evliya Çelebi olarak da söz ediliyor.

Tüm bunların yanında ressam ve koleksiyoner yönleri de bulunan Barış Manço; 1999 yılında aramızdan ayrılsa da hem şarkıları hem de sevgi dolu kalbi ile unutulmaz bir gönül adamı.

Barış Manço Evi Hakkında

1999 tarihinde, 31 Ocak’ı 1 Şubat’a bağlayan gecede kaybettiğimiz Barış Manço; hayata gözlerini Barış Manço Evi’nde yumdu. Milyonlarca kişinin Barış abisi, o geceden sonra belki haftalar süren yas dönemi boyunca sevenleri tarafından tam da bu evin kapısında anıldı.

Ünlü sanatçının Moda’daki evinin müzeye dönüştürülmesi ise, 9 Haziran 2010 tarihine denk geliyor. Sanatçının eşi Lale Manço ile oğulları Doğukan ve Batıkan Manço’nun bu evdeki eserlerin bir araya getirilmesinde ve sergilenmesinde büyük katkıları var.

Çalışmaktan arta kalan zamanlarda Barış Manço’nun topladığı antika eserlerin birçoğuna bugün bu özel müzede ulaşılabiliyor. Evin iç bölümünde yer alan odalar kadar girişi ve bahçeleri de görülmeye değer.

Barış Manço’nun hayatta olduğu dönem boyunca da, yıllarca ailesi ile yaşadığı bu evi müzeye dönüştürme hayaline sahip olduğu biliniyor. Barış Manço’nun şu sözü, bu evin kuruluş amacını da özetler nitelikte: “Bir insandan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o insan o zaman ölmüş sayılır.”

Barış Manço Evinin Tarihi

Barış Manço Evi, tarihte Whittall Köşkü olarak da bilinen özgün bir yapı.

Köşkün köklü tarihi ise, Whitall ailesinden de çok önceye, 1895 ile 1900 tarih aralığına dayanıyor. Bu mülk, İngiliz vatandaşı Mr. Dowson’un kendisi ve oğlu için aynı biçimde yaptırdığı iki köşkten biri.

Tüm malzemesi Avrupa’dan getirilen bu köşklere vaktiyle çokça özenildiği bir gerçek.

Köşklerden biri ne yazık ki yıkılarak apartmana dönüşürken, bugün müze-ev olarak hizmet veren yapı defalarca el değiştirerek Barış Manço ve ailesine kadar ulaşmayı başarıyor.

Köşkün geçmişteki sahipleri arasında Zühtü Paşa’nın torunu olan Afife Pelin Hanım da var.

İstanbul’da bu kadar uzun tarihe sahip konut biçiminde yapıların sayısı oldukça az olduğundan, Barış Manço Evi tarihi olarak da çok büyük öneme sahip.

Barış Manço Evi’nin Bölümleri

1984 yılında Barış Manço’nun Whittall ailesinden satın aldığı köşk biçimindeki ev, Viktoryen tarzda inşa edilen ve girişinde beyaz mermerden bir Venüs heykeli ile ziyaretçilerini karşılayan bir yapı.

Köşkün girişinde Barış Manço’nun öldüğü gün sevdikleri tarafından yazılan notlar halen sergileniyor.

Salon bölümünde ise, Barış Manço’nun dünyanın her yerinde topladığı cam eşyaların bir koleksiyonu var.

Barış Manço’nun bizzat Avusturya’dan aldığı piyanosunu da yine salonda görebilirsiniz.

Yemek odası, kıyafet odası, yatak odası, misafir yatak odası, Doğukan ve Batıkan Manço’nun odaları da ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören müze bölümlerini oluşturuyor.

Doğukan ve Batıkan kardeşlerin çocukluk yıllarından kalan oyuncaklar bile evdeki cam vitrinlerde sergilenir durumda.

Evin merdiven boşluğunda Barış Manço’ya ait notalar ve piyano tuşlarını andıran basamaklar var. Evin içerisinde “Adam Olacak Çocuk” bölümünden kesitleri izlemek, çekimde kullanılan kostümleri ve hatta kameraları bile hazır bulmak mümkün. O yılları yaşayıp, Barış Manço’nun takım elbiselerini tamamladığı esprili kravatlarla yeniden karşılaşanların duygulanmamaları pek de mümkün değil.

Barış Manço’ya ait yüzük ve kemerlerin ne kadar ikonik olduğundan ise ayrıca söz etmeye bile gerek yok.

Ziyaretçilerini son derece nostaljik bir yolculuğa davet eden Barış Manço Evi’nde yazlık ve kışlık bahçeler de ilgi çekici.

Yazlık bahçede müziğe dair figürler ile tasarlanmış masa ve sandalyeler var.

Limonluk olarak da bilinen kışık bahçede ise Kurtalan Ekspres grubuna ait enstrümanlar görülebilir.

Barış Manço evinde son derece gerçekçi bir balmumu Barış Manço heykeli var.

Evde çocukluk fotoğrafları, besteler, bestelerin yapımı sırasında sanatçıya ilham veren objeler bir bir sergileniyor. Özellikle Şövalye Odası olarak anılan bölüm bu kapsamda görülmeye değer.

Resim ve dekorasyon alanlarındaki göz zevkiyle hayranlık uyandıran Manço’nun satın aldığı tabloların tümü, evdeki orijinal yerlerini korumakta.

Yıllarca sesini, müziğini, gezip gördüğü yerlerden öğrendiklerini halkla paylaşan Barış Manço’nun, ölümden sonra da evini sanatseverlere açması büyük bir nimet.

Barış Manço Evi Ziyaret Gün ve Saatleri

Resmi tatiller dışında haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 arasında Barış Manço Evi’ni gezip görme fırsatı bulabilirsiniz. Tabii ziyarette son saate kalmamak, bahçe kapısı ve gişenin en geç 16.45’te kapandığını hatırda tutmak gerekiyor.

Grup rezervasyonları için telefonla randevu alınması gerekli. Barış Manço Evi’ne 0(216) 337 94 13 ya da 0(216) 337 94 11 nolu telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Barış Manço Evi Giriş Ücretleri

Barış Manço Evi’ne giriş ücretleri tam ve indirimli olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Halkın her kesiminin ünlü sanatçıya ve onun kültür ve sanat kokan değerli hazinesine ulaşabilmesi için son derece uygun tutulan fiyatlar; tam bilette 10 TL ve indirimli bilette 5 TL olmak üzere değişiyor.

Barış Manço Evi Nerede? Barış Manço Evi’ne Nasıl Gidilir?

Barış Manço Evi’nin açık adresi Caferağa Mahallesi Yusuf Kamil Paşa Sokak No:5, Kadıköy, İstanbul olarak not alınabilir.

Kadıköy’ün Moda semti denildiğinde Barış Manço ilk akla gelen isimlerden biri. Dolayısıyla da Moda’ya kadar geldikten sonra Barış Manço Evi’ni bulmak asla zor değil. “Kime sorsanız gösterir” demek, bu adres için kesinlikle doğru bir tabir. Yol boyunca tabelalar da sizi bu özel müzeye ulaştırmaya yardımcı olabilir.

Bu özel mekan, 1980’li yıllardan bu yana civar sakinleri tarafından “Barış Manço 81300 Moda” olarak da anılıyor.

Avrupa Yakası’ndan Barış Manço Evi’ne ulaşmaya çalışan ziyaretçilerin Marmaray ve vapur kullanarak Kadıköy Moda’ya ulaşmaları mümkün.

Anadolu Yakası sakinleri ise metro, otobüs, taksi ve dolmuş gibi çok sayıda seçenekleri var. Moda semti, Kadıköy merkezinden yürüme mesafesinde.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız