Kırklareli Nerede, Kırklareli’ne Nasıl Gidilir?

0
547

Antik çağlardan günümüze kadar pek çok medeniyetin yaşam merkezi olan Kırklareli’nin eski ismi “Kırk Kilise” olarak tarihi kayıtlara geçmiş. Bu isim, 1924 yılında Kırklareli milletvekili Dr. Fuat Umay’ın teklifi ile meclis tarafından Kırklareli olarak değiştirilmiş.

Marmara Bölgesi’nde yer alan Kırklareli, Türkiye’nin kuzeybatısında konumlanıyor. Yıldız (Istranca) Dağları’nın en yüksek noktası olan 1031 metrelik Mahya Dağı zirvesi, Kırklareli’nde yer almaktadır.

Avrupa kıtasındaki şehirlerimizin arasında yer alan Kırklareli hem doğal güzellikleri hem de tarihi kalıntıları ile ziyaretçilerini büyülüyor. İğneada ve Longoz Ormanları Kırklareli’nin doğa harikaları olarak karşımıza çıkarken tren garı kentin en eski yapılarından birisi olarak ziyaretçilerini tarihin tozlu sayfalarında nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Şehirdeki gezilecek yerlerin detaylı listesine ilgili Kırklareli’nde Gezilecek Yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

“Kırklareli nerede?” ve “Kırklareli’ne nasıl gidilir?” soruları başta olmak üzere şehir ile ilgili birçok sorunun cevabı yazımızın devamında yer alıyor.

Kırklareli Hangi Bölgede?

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer alan Kırklareli’nin toprakları, kuzeyden Bulgaristan sınırını oluşturan Revze Deresi Vadisi, doğudan Karadeniz, güneyde Ergene Irmağı ana vadisi ve batıdan ise Ergene Irmağı’na karışan Teke Deresi’nin su bölüm çizgisi olan sırtlarla kuşatılmış. 

Şehrin yüzölçümü 6650 kilometre kare iken, il merkezinin denizden yüksekliği 203 metre.

Kırklareli’nin Kaç İlçesi Vardır?

Kırklareli’nde biri il merkezi olmak üzere 8 ilçe bulunuyor. Bu ilçelerin arasında; Kırklareli (il merkezi), Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize yer alıyor.

Kırklareli Nerede?

Kırklareli 41 derece, 13 dakika, 34 saniye ve 42 derece, 05 dakika, 03 saniye kuzey enlemleri ile 26 derece, 54 dakika, 14 saniye ve 28 derece, 06 dakika, 15 saniye doğu boylamları arasında bulunuyor. 

Şehrin kuzeyinde Bulgaristan, doğusunda Karadeniz, batısında Edirne, güneydoğusu ve güneyinde Tekirdağ’ın Saray, Çorlu, Muratlı ve Hayrabolu ilçeleri; güneyi ve güney batısında ise Uzunköprü, Havsa ve Lalapaşa ilçeleri yer alıyor. 

Kırklareli’nin Nüfusu Kaçtır?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 verilerine göre Kırklareli ili nüfusu 361 bin 737 olarak kayıtlara geçmiş. TÜİK, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre Kırklareli’nin nüfusu bir önceki yıla göre 99 kişi azalmış.

Kırklareli’ne Nasıl Gidilir?

Kırklareli’ne hava, kara ve tren yolu kullanarak gidilebiliyor. Bu ulaşım çeşitlerinden hangisi sizin için daha uygunsa Kırklareli’ne seyahat edebilirsiniz.

Kırklareli’ne Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Kırklareli İstanbul’a yaklaşık 210 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Kırklareli’ne özel araç kullanarak gitmek isteyenler şehre Avrupa Otoyolu/O-3 üzerinden kolaylıkla ulaşabilirler. Yol sırasında ücretli geçişler bulunduğunu hatırlatmak isteriz. İstanbul – Kırklareli araba yolculuğu ortalama 3 saat sürüyor.

Ankara – Kırklareli arası mesafe yaklaşık olarak 660 kilometre. Ankara’dan Kırklareli’ne özel araç ile gelmek isteyenlerin Anadolu Otoyolu/O-4 ve E80 kara yolunu kullanması gerekiyor. Ankara’dan Kırklareli’ne özel araç ile ulaşmak ortalama 6 buçuk saat sürüyor.

İzmir Kırklareli’ne 690 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İzmir’den Kırklareli’ne özel araç ile yolculuk yapmak isteyenler, O-5 ve E80 kara yolunu kullanabilirler. Bu seyahatin süresi yaklaşık olarak 7 saat.

Sizler de bulunduğunuz şehirden Kırklareli’ne nasıl gideceğinize dair yol tarifi almak isterseniz Google haritaları kullanabilirsiniz.

Kırklareli’ne Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin birçok şehrinden Kırklareli’ne otobüs seferleri bulunuyor. Bulunduğunuz yerden Kırklareli’ne giden otobüs firmalarını ve sefer saatlerini görüntülemek için obilet.com internet sitemizi veya mobil uygulamamızı kullanabilirsiniz.

İstanbul – Kırklareli arası otobüs yolculuğu ortalama 3 saat sürüyor. 

Ankara ve Kırklareli arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 10 buçuk saat sürüyor. 

İzmir’den Kırklareli’ne otobüs ile gitmek isteyenlerin yolculuğu ortalama 11 buçuk saat sürüyor. 

Kırklareli’ne Uçak ile Nasıl Gidilir?

Kırklareli’nde havalimanı bulunmuyor. Fakat şehir merkezine 110 kilometre uzaklıktaki Çorlu Havalimanı, Kırklareli’ne uçak ile ulaşmak için sıklıkla kullanılıyor. 

İstanbul’dan Çorlu Havalimanı’na direkt uçuş bulunmuyor. Kırklareli’ne uçak ile gitmek isteyen kişilerin Ankara’da aktarma yapması gerekiyor. Bu uçak yolculuğunun süresi aktarma yapılacak olan saate göre değişiklik gösteriyor.

Ankara Esenboğa Havalimanı ve Çorlu Havalimanı arasında Pegasus Havayolları tarafından gerçekleştirilen uçak seferleri bulunuyor.

İzmir’den Kırklareli’ne hava yolu ile gitmek isteyenler için maalesef direkt uçuş bulunmuyor. Bu kişilerin de İstanbul’dakiler gibi Ankara’da aktarma yapması gerekiyor. Bu sebeple uçuş süresi ve uçak bileti fiyatları yolculuk yapılan tarihe ve saate göre değişiklik gösteriyor.

Kırklareli’ne Tren ile Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Kırklareli’ne gitmek isteyenler tren ile yolculuk seçeneğini kullanabilirler. Sirkeci istasyonundan hareket eden Halkalı – Kapıkule arası sefer yapan trenler Kırklareli’ne ulaşmak için güzel bir yol. 

Halkalı İstasyonundan Kapıkule İstasyonuna günde yalnızca bir adet tren seferi yapılıyor. Trenin kalkış saati 18:10 iken trenle Kapıkule’ye yolculuk ise 4 saat 15 dakika sürüyor. 

Tren biletinizi satın almak için TCDD internet adresini ziyaret edebilir veya 444 82 33 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.

Kırklareli’nde Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Kırklareli toplu taşıma araçları açısından zengin bir şehir sayılabilir. Kırklareli Belediyesi şehir içi ulaşımda nakit para dönemini ortadan kaldırmak için “39 Akıllı Kart’’ ismindeki elektronik bilet uygulamasını 28 Eylül 2020 tarihinde faaliyete geçirmiş.

Kırklareli şehir merkezinden diğer ilçelere özel halk otobüsleri ve minibüs ile ulaşım sağlanıyor. Kırklareli’nde şehir içi hizmet veren otobüslerin sefer saatlerine Kırklareli Belediyesi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Kırklareli’nde şehir içi veya ilçelere ulaşımda ticari taksileri kullanabilirsiniz. Taksi Ücreti Hesaplama internet sitesinde il ve mesafe bilgisini girdiğinizde taksi ücretinin yaklaşık olarak ne kadar tutacağını ve yolculuğun ne kadar süreceğini görebilirsiniz.

Araç kiralamak da Kırklareli’ni gezerken güzel bir seçenek olabilir. Araba kiralama hakkında detaylı bilgi almak için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. 

Kırklareli’ne Ne Zaman Gidilir?

Kırklareli’nin Istranca Dağları’nın kuzeyindeki Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklimi görülürken, Istranca Dağları’nın güneyindeki Ergene Bölgesi’nde karasal iklim yaşanır. Bu yüzden Karadeniz kıyısında yazlar serin kışlar ılık geçerken, Ergene Havzasında yazlar sıcak ve kurak; kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer.

İklim koşulları göz önüne alındığında Kırklareli’ne deniz tatili için gidecek olanlar Temmuz ve Ağustos aylarını tercih edebilirler.

Yağlı güreş müsabakaları ile ünlü olan şehri festivaller için ziyaret etmek isteyenler ise Kırklareli’ne Mayıs, Haziran ve Eylül ayında gidebilirler.

Kırklareli’nde Ne Yenir?

Balkan lezzetlerinden izler taşıyan Kırklareli mutfağında et ve süt ürünleri öne çıkıyor. Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama ve Sütlü Biber Turşusu gibi enfes lezzetler damakta muhteşem bir his bırakıyor.

Kırklareli’ndeki yöresel lezzetleri nerelerde yiyebileceğinizi öğrenmek için Kırklareli’nde Nerede Yenir blog yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yazıda şehirdeki kahvaltı mekanları, restoranlar, köfteciler ve tatlıcıları hakkında bilgi alabilirsiniz. 


Hepinize keyifli bir yolculuk dileriz!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız