Romanya’nın ikinci büyük kenti olan Köstence (Constanta), ülkenin güney doğusunda Karadeniz kıyısında bulunuyor. Karadeniz’in en büyük liman şehri olarak bilinen Köstence, hem doğal hem de tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülüyor.
Bölgenin en eski yerleşimlerinden birisi olan şehir, milattan önce 6. yüzyılda Miletos kolonisi olarak kurulmuş. Yaklaşık beş yüz yıl sonra Romalıların idaresine geçen kente, ünlü Romalı şair Ovidius sürgüne gönderilmiş. İlginçtir ki Roma Ovidius hakkındaki sürgün kararını iki bin yıl sonra iptal etmiş.
Yıllar içerisinde gelişip liman şehri haline gelen Köstence, bu sırada Gotların istilasına uğramış. 15. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin idaresine geçen şehirde bu dönemden kalan çok sayıda tarihi eser bulunuyor.
Köstence hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra yazımıza şehirde gezilmesi gereken yerlerin listesi ile devam ediyoruz. Köstence’ye gidip de görülmesi gereken bu güzel yerleri görmeden dönmeyin deriz.
İçindekiler
- 1) Publius Ovidius Naso Meydanı
- 2) Roma Mozaikleri
- 3) Kral Cami (Mahmudiye Cami)
- 4) Hünkar Cami (Aziziye Cami)
- 5) Büyük Sinagog
- 6) Aziz Peter ve Paul Katedrali (Petru si Pavel Katedrali)
- 7) Saint Mina Ortodoks Kilisesi
- 8) Anton de Padova Kilisesi
- 9) Aslanlı Ev
- 10) Ceneviz Deniz Feneri
- 11) Mamaia
- 12) Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesi
- 13) Sanat Müzesi
- 14) Halk Sanatları Müzesi
- 15) Ion Jalea Heykel Müzesi
- 16) Romanya Denizcilik Müzesi
- 17) Akvaryum
1) Publius Ovidius Naso Meydanı
İsmini ünlü şair Ovidius Publius Naso’dan alan meydan, Köstence’nin eski kısmının merkezinde yer alıyor. Meydanda bulunan Ovidius Heykeli görkemli bir yapıya sahip.
Köstence gezinize şehirdeki gezilecek yerleri yakınında bulunduran bu güzel meydandan başlayabilirsiniz.
2) Roma Mozaikleri
Roma İmparatorluğu döneminden kalan mozaikler, Ovidius Meydanı’nda Ulusal Arkeoloji Müzesi’nin arka kısmında bulunuyor.
Neredeyse on bin metrekarelik alana yayılmış olan alanda çok sayıda mozaiğin yanı sıra Roma hamamları ve su kemerlerinin kalıntıları da mevcut.
Her yere işlenmiş olan sıra sıra mozaikler ihtişamlı bir görünüşe sahip.
3) Kral Cami (Mahmudiye Cami)
Romanya’nın ilk betonarme binası olma özelliği taşıyan Kral Cami, Sultan 2. Mahmut döneminde yaptırılmış olan Mahmudiye Cami’nin temelleri üzerine inşa edilmiş.
Kral veya I. Karl Cami, 1910 yılında Romanya Kralı I. Carol tarafından, Birinci Dünya Savaşı’nda Romanya için savaşan Müslüman Türklerin ve Tatarların sadakatini ödüllendirmek amacıyla yaptırılmış.
Görkemli bir dini yapı olan Kral Cami’nin içerisinde Sultan II. Abdülhamid tarafından hediye edilen 144 metrekarelik ve 483 kilogram ağırlığa sahip en büyük tarihi halı da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
4) Hünkar Cami (Aziziye Cami)
Osmanlı Sultanı Abdülaziz döneminde yaptırılan Hünkar Cami, Köstence’nin en eski dini yapılarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Aziziye Cami olarak da anılan yapı Osmanlı mimarisinden izler taşıyor.
24 metre yüksekliğindeki minaresi bulunan caminin içerisindeki halı Ahmet Necdet Sezer tarafından hediye edilmiş.
5) Büyük Sinagog
Ovidius merkezinin yakınında bulunan Büyük Sinagog, sadece dışarıdan görülebiliyor. Güzel bir mimariye sahip olan binanın içine girmek yasak maalesef.
Bölgedeki Yahudi nüfusunun azalmasıyla birlikte kapanan sinagog, günümüzde biraz bakımsız kalmış durumda.
6) Aziz Peter ve Paul Katedrali (Petru si Pavel Katedrali)
Aziz Peter ve Paul Katedrali, içerisindeki renkli freskler ile kişide hayranlık uyandırıyor. Bir Ortodoks kilisesi olan bina, Grek ve Roman mimarisinden izler taşıyor.
Katedralin 35 metre yüksekliğinde bir kulesi bulunuyor.
7) Saint Mina Ortodoks Kilisesi
1995 ve 1997 yılları arasında inşa edilen Saint Mina Ortodoks Kilisesi’nin mobilyaları tamamen ahşap kullanılarak yapılmış.
Mimar Nicolae Goga bu binayı yaparken Maramures’in geleneksel tarzını taklit etmiş.
Kiliseyi kaplayan resim ise Bükreşli ressam George Sorin Nicolae tarafından yapılmış.
8) Anton de Padova Kilisesi
Bir Katolik kilisesi olan Anton de Padova, mimar Romano de Simon tarafından 1938 yılında inşa edilmiş.
Denize yakın bir konumdaki tarihi bina, çok iyi korunmuş.
9) Aslanlı Ev
1895 ve 1898 yılları arasında Rumen mimar Ion Berindei tarafından inşa edilen Aslanlı Ev, neoklasik bir tarza sahip.
Binanın Diana caddesine bakan ana cephesinde dört büyük sütun bulunuyor.
Her sütunun başına yerleştirilen taştan aslanlar yüzünden bu ismi alan bina, deniz kenarında Cenevizlilerden kalma deniz fenerinin yakınında bulunuyor.
10) Ceneviz Deniz Feneri
Cenevizlilerden kalma Deniz Feneri yaklaşık sekiz metre yüksekliğe sahip.
Orijinali 1300 yıllarında limanda ticaret yapan Cenevizli tüccarlar için inşa edilen yapı, 1858 – 1860 yılları arasında Fransız-Ermeni mühendis Artin Aslan tarafından yeniden yaptırılmış.
11) Mamaia
Ülkenin en popüler tatil yeri olan Mamaia, Köstence’ye yaz tatilini geçirmek için gelenler için biçilmiş kaftan.
Köstence şehir merkezinin yakınındaki sahil beldesi Mamaia, Karadeniz ile Siutghiol Gölü arasında 8 kilometre uzunluğunda yalnızca 300 metre genişliğindeki bir kara şeridi üzerinde yer alıyor.
12) Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesi
Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesi, paleolitik çağdan günümüze kadar uzanan yaklaşık yarım milyon esere ev sahipliği yapıyor.
Mimar Victor Ștefănescu tarafından belediye binası olarak tasarlanan müze binası, Romanya Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiş.
Deniz kenarında yer alan müzede, yerel tarih ile ilgili pek çok eseri inceleyebilirsiniz.
13) Sanat Müzesi
Sanat Müzesi, Köstence Belediyesi Sanat Koleksiyonu’nun (Şehir Sanat Galerisi) resim ve heykel koleksiyonları ile oluşturulmaya başlanmış.
Zaman içerisinde Bükreş’teki Ulusal Sanat Müzesi’nden buraya taşınan önemli eserler ve bağışlarla zenginleştirilmiş. İki binadan oluşan Köstence Sanat Müzesi’nde çok sayıda sanat eseri görebilirsiniz.
14) Halk Sanatları Müzesi
Köstence’nin tarihi bölgesinde bulunan Halk Sanatları Müzesi, Tomis Bulvarı ile Traian Caddesi’nin kesiştiği noktada yer alıyor. Müze binası şehrin tarihi için büyük önem taşıyor.
1893 yılında inşa edilen ve bir süre Belediye Sarayı olarak hizmet veren bina, daha sonra Belediye Sarayı olarak anılmış. Zamanla başka kullanımları da olan bina, 1975 yılından beri Halk Sanatları Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.
15) Ion Jalea Heykel Müzesi
Rumen sanatçı Ion Jalea’nın eserlerinin sergilendiği Heykel Müzesi, eski şehrin merkezinde konumlanıyor.
Yunan ve Roma mitolojisini yansıtan heykellerin yanı sıra sıradan insanların heykellerine de yer verilen müzede gezmek çok keyifli.
16) Romanya Denizcilik Müzesi
Denizcilik tarihi ile ilgili pek çok eseri görebileceğiniz Romanya Denizcilik Müzesi, aile ziyaretleri için çok uygun.
Müze tekne modelleri, askeri ve sivil gemiler, çapalar, silahlar dahil olmak üzere Romanya donanmasının gelişimi ve tarihi hakkında çok şey anlatan çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor.
17) Akvaryum
Karadeniz kıyısında yer alan Köstence Akvaryumu, 1958 yılında açılmış. Akvaryuma ev sahipliği yapan bina 20. yüzyılın başlarına tarihleniyor.
Yüzden fazla balık türü ve suda yaşayan canlıyı görebileceğiniz akvaryum; deniz, tatlı su ve egzotik balıklar olarak üç kısma ayrılıyor.