Marvel Filmleri Nerede Çekildi?

0
1124

Süper kahraman filmlerine meraklı olan her sinema izleyicisinin de bildiği gibi Marvel Sinematik Evreni’nde yer alan birçok mekan computer-generated imagery- bilgisayarla yaratılmış görüntü (CGI) teknolojisi ile yaratılmaktadır.

Ancak bu fantastik evrende kimi zaman gerçek dünyadan esintilerle de karşılaşabiliyoruz. Biz fanilerin dünyasından Marvel evrenine adapte edilen bu mekanlardan bazıları yeryüzünde görülmeye değer doğal oluşumlar, bazıları ise tamamen insan yapımı. 

Marvel bünyesinde birbiriyle ilişkili birden fazla süper kahraman filmini barındıran fantastik bir evrendir. Hulk, Captain America ve Iron Man gibi fantastik filmlerden oluşan bu serinin ilk filmi 2008 yılında gösterime giren Iron Man’dir.

Birçok kişinin gelmiş geçmiş en popüler süper kahraman evreni olarak nitelendirdiği bu evrendeki mekanların çoğu da aslında evrenin kendisi gibi fantastik bir kurgudan ibaret. Fakat serinin hayranlarının da yakından bildiği gibi Marvel filmlerinde gerçek dünyaya ait birçok mekana da yer veriliyor. Haydi şimdi bu mekanların hangileri olduklarını daha yakından inceleyelim.

1) Culver University – The Incredible Hulk

Toronto Üniversitesi

The Incredible Hulk filminde geçirdiği öfke nöbetleri Hulk’a dönüşmesine neden olan biyo-kimyager ve nükleer fizikçi Bruce Banner, aslında sadece Culver Üniversitesi’nde çalışan bir profesördür.

Bruce Banner’ın Marvel Sinematik Evreni için kurgulanmış olan bu hayali üniversitedeki maceraları ise gerçekte Toronto Üniversitesi’nin kampüsünde filme alınmış. General Thunderbolt Ross adlı super-villain ile kahramanımız Hulk arasındaki dövüş sahnelerinin çoğu ise Manhattan’daki Morningside Park’ta çekilmiştir.

2) Stark Industries – Iron Man

Iron Man filminde, bir terörist grup tarafından üç ay esir tutulduktan sonra kahramanımız Tony Stark, ABD’ye geri döner ve Los Angeles’ta bulunan Stark Industries HQ’da yaşadıkları ile ilgili bir basın toplantısı düzenler.

İşte bu sahne Irvine şehrindeki bir tıbbi teknoloji şirketi olan Masimo’nun genel merkezinde çekilmiştir. Şirketin ofisleri aynı zamanda 2007 senesindeki Transformers ve 2004’teki Dodgeball filmlerinde de yer almıştır.

3) County Hospital – Thor 

Baş karakterimiz Thor, dünyamıza ayak basar basmaz güzeller güzeli Natalie Portman tarafından canlandırılan Jane Foster’ın kullandığı minibüsün altında kalır.

Bu kazanın ardından Jane Thor’u Santa Fe’de bulunan küçük bir ilçe hastanesine götürür. Bu hastanenin dış cephe çekimleri için Santa Fe’de bulunan Toney Anaya Binası kullanılmıştır.

4) Randy’s Donuts – Iron Man 2

Randy’s Donuts, Tony Stark’ın devasa bir donut heykeli içerisinde Demir Adam kostümüyle otururken enfes donutları mideye indirdiği sahnede kadraja giriyor. Burası aslında Kaliforniya eyaletinde bulunan gerçek bir donut dükkanı.

Randy’s Donuts, Iron Man 2’den önce 1988’de Earth Girls Are Easy ile 1995’te çekilen Get Shorty filmlerinde de kadraja girmiş meşhur bir donut restoranı.

Bu sahnenin hemen ardından da S.H.I.E.L.D isimli kurgusal istihbarat teşkilatının yöneticisi Nick Fury ile kahramanımız Tony Stark bir restoranda hararetli bir şekilde Avengers Girişimi’ni tartışmaya başlar. Burası ise Randy’s Donuts’a 30 kilometre uzaklıktaki Yum Yum Donuts isimli bir başka donut restoranıdır.

5) Pier 13 – Captain America: The First Avenger

Filmin baş karakteri küçük ve sıska Steve Rogers, süper asker serumu sayesinde uzun boylu ve yakışıklı Kaptan Amerika’ya dönüşür. Hemen ardından da bir HYDRA casusu süper asker serumunu çalar ve Brooklyn sokaklarında epik bir kovalamaca yaşanır.

Ancak Pier 13’te gerçekleşen bu kovalamaca sahnesi aslında Brooklyn sokakları yerine İngiltere’nin Liverpool şehrinde yer alan Stanley Dock’taki Titanic Hotel’in çevresinde çekilmiştir.

6) Loki’nin Konuşma Yaptığı Yer The Avengers 

Public Square, Ohio

Yenilmezler serisinin ilk filmi The Avengers’ta Yenilmezler ekibini bir araya getirecek olaylar silsilesini başlatan Almanya’daki o efsanevi konuşmayı hatırlamayanınız yoktur.

Tom Hiddleston tarafından canlandırılan ve Yenilmezler serisinin ilk super-villain’i olan Loki bu konuşmasını aslında Ohio eyaletinde bulunan Public Square’de yapmaktadır.

Cleveland’ın ikonik yapılarından olan Terminal Tower’da bu sahnede kadraja giriyor zaten.

7) Xandar Plaza – Galaksinin Koruyucuları

Liége-Guillemins Tren İstasyonu, Liege, Belçika

Galaksinin Koruyucuları, Marvel Sinematik Evreni’nin kozmik tarafında yer alan bir seridir. Buna rağmen çekimler sırasında gerçek dünyadan da birkaç mekana yer verilmiştir.

Bu mekanlar arasında en dikkat çekeni Belçika’nın Liege şehrinde bulunan Guillemins Tren İstasyonu’dur. Bu istasyon serinin daha başlangıcında kaçak bir uzaylı grubunun tutuklandığı Xandar Plaza olarak bizlere gösteriliyor.

8) Old Royal Navy College – Thor: The Dark World

Royal Navy College

Filmde baş kahramanımız Thor ile filmin süper kötüsü Kara Elf Malekith arasında ikonik bir dövüş sahnesi yaşanıyor. İşte bu sahne Londra’nın en popüler mekanlarından olan Old Royal Navy College’da çekilmiş.

Sinemaseverler harikulade bir görünüşe sahip bu mekanı Netflix’in The Crown serisi ile 2010’daki The King’s Speech, 2012’deki Skyfall ve 2015’teki Cindirella filmlerinden de hatırlayacaktır.

9) Milgrom Oteli – Ant Man

Ant Man filminin baş karakteri Scott Lang, cezasını tamamlayıp hapishaneden çıktıktan sonra hücrede beraber kaldığı arkadaşı olan Luis’in dairesine taşınır.

Filmde Milgrom Otel’inde yer alan bu dairenin bulunduğu bina gerçekte ise San Francisco’daki tarihi Riviera Hotel’dir.

1907 senesinde yüksek gelirli kişilerin kalması için inşa edilen Riviera Hotel’de bugünlerde ise düşük gelirli insanlar konaklamaktadır.

10) Havaalanı Savaşı – Captain America: Civil War

Iron Man ve Captain America takımlarının havaalanındaki karşılaşması hiçbirimizin unutamayacağı türden bir hesaplaşmaya sahne oldu.

Bu destansı hesaplaşma sahneleri ise Almanya’nın Schkeuditz kentinde bulunan Leipzig/Halle Havalimanı’nda çekilmiştir.

11) Neptune’s Net – Iron Man 3

Iron Man 3’te Tony Stark’ın panik atak geçirdiği o sahne kahramanımız Demir Adam’la ilgili yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu daha filmin başlarında açıkça anlatıyordu. Bu sahnede Stark bir deniz mahsulleri restoranında minik hayranlarının karalamış olduğu Demir Adam resimlerini imzalarken bir anda panik atak krizine yakalanıyor.

Bu restoran, filmde Kaliforniya eyaletinde bulunan ve Malibu’daki bir otoban üzerinde hizmet veren Neptune’s Net olarak ekrana yansıtılıyor. Ancak sahne gerçekte şehrin en meşhur deniz mahsulleri restoranlarından olan Neptune’s Net’te çekilmemiş. Çünkü yapımcılar bu kadar popüler bir restoranı çekimler için kapatmanın pahalıya patlayacağını düşünmüş.

Bu yüzden Neptune’s Net’te geçtiğini düşündüğümüz bu sahne aslında Florida’da bulunan Dania Beach Bar & Grill isimli restoranda filme alınmış.

12) Captain America: The Winter Soldier

Filmin baş kahramanları Kaptan Amerika ve Black Widow’un HYDRA askerlerinden kaçtıkları sahnede ikili bir alışveriş merkezine giriyor.

Kovalamaca esnasında rastlamış olduğumuz bu sahne ABD’nin Ohio eyaletindeki bir alışveriş merkezinde çekilmiştir. Cleveland şehrinde bulunan bu AVM’nin adı ise Tower City. 

13) HYDRA Araştırma Üssü – Avengers: Age Of Ultron

Fort Bart Kalesi

HYDRA araştırma üssü Marvel sinematik evreni için özel olarak kurgulanmış Sokovia adındaki bir ülkede bulunuyor.

Süper kahramanlarımızın daha filmin başlarında bir ormanın içerisinden geçerek vardıkları bu üssün hem dış hem de iç kısmı için gerçek dünyadan iki farklı yer seçilmiş.

HYDRA üssünün baş döndüren o kuşbakışı görüntüsü İtalya’da bulunan tarihi Fort Bart Kalesi’ne ait.

Üssün iç mekan çekimleri ise tarih boyunca İngiltere’nin Anahtarı olarak adlandırılan Dover Kalesi’nde gerçekleştirilmiş.

14) Şavurma Lokantası – The Avengers

Filmde Demir Adam karakterini canlandıran Robert Downey Junior arkadaşlarına “şurada bir şavurma lokantası var, hiç denediniz mi” diye soruyor. Film son sahnesinde de tüm kahramanları bu restoranda yemek yerken görüyoruz.

İşte kahramanlarımızın dünyayı kurtardıktan sonra kendilerine mütevazı bir ziyafet çektikleri Los Angeles’ta bulunan bu restoranın gerçek ismi Shalom Grill.

15) Exeter College – Doctor Strange

Exeter Koleji

Filmin kötüsü Kaecilius Cagliostro Kitabı’ndan karanlık ve gizemli bir büyü çağırdığında karanlık boyutun efendisi Dormammu ile temasa geçer.

Kaecilius’un Kadim Olan’dan intikam almak için gerçekleştirdiği bu büyü ritüeline ait sahneler ise İngiltere’deki Exeter Koleji’nin içerisinde bulunan bir şapelde çekilmiştir.

16) Büyük Britanya Müzesi Black Panther

Black Panther serisinin ilk filminde serinin süper kötüsü Erik Killmonger’i bir müze içerisinde Afrika’ya ait yerel sanat eserlerini incelerken görüyoruz.

Burası filmde Büyük Britanya Müzesi olarak gösterilmiş olsa da çekimler aslında ABD’nin Atlanta eyaletindeki Yüksek Sanat Müzesi’nde gerçekleştirilmiş.

17) Asgard Ormanları Thor: Ragnarok

Tamborine Ulusal Parkı

Thor Ragnarok filminde Idris Elba tarafından canlandırılan Heimdall karakteri dağlarda bir sığınak bulmak amacıyla Asgard Ormanları’nda yolculuk eden büyük bir mülteci grubuna liderlik ediyor.

Filmin çekim ekibi de bu efsanevi Asgard Ormanları’nı ve şelalelerini ekrana yansıtmak için Avusturalya’nın Güney Doğu Queensland eyaletinde bulunan Tamborine Ulusal Parkı ile Cedar Creek Şelaleleri’ni kullanmış.

18) Midtown Lisesi Spider-Man Homecoming

Midtown Lisesi Marvel Sinematik Evreni’nin en sevilen karakterlerinden olan Peter Parker’ın, yani Spider Man’in gittiği kurgusal lisenin adı.

Lise yıllarındaki maceralarını Peter Parker’ın gözünden izlediğimiz bu sahneler ise gerçekte Georgia/Atlanta’da bulunan Henry W. Grady ve New York/Brooklyn’de bulunan Franklin K. Lane liselerinde çekilmiştir.

19) Dairy Queen – Guardians Of Galaxy 2

Galaksinin Koruyucuları serisinin ikinci filmi kahramanlarımız Ego ve Meredith Quill’in Missouri’de bulunan Dairy Queen isimli bir dükkana gittikleri sahne ile başlar.

Burası aslında ABD’nin Georgia eyaletine bağlı Stone Mountain şehrinde hizmet veren BB’s Cafe isminde bir restorandır. 

20) Albany Tren İstasyonu Black Widow

Uzun zamandır beklenen Black Widow filminin büyük bir kısmı Avrupa’da geçiyor.

Ancak film çekimlerinin bir kısmı da Georgia eyaletinde bulunan Macon’da gerçekleştirilmiş. 2019 senesinde Macon Terminal İstasyonu çevresinde gerçekleştirilen bu çekimlerde New York/Albany çıkartmaları bulunan polis arabaları, itfaiyeler ve ambulanslar kullanılmış.

21) Wakanda Black Panther

Iguazu Şelalesi

Marvel sinematik evrenine 2018 senesinde dahil olarak seriye yeni bir soluk getiren Kara Panter filmi seyirciye aynı zamanda Kaptan Amerika’yı Ryan Coogler’ın gözünde seyredebilme olanağı sunan bir yapımdır.

Wakanda’ya yeni kral seçilmesi için gerçekleştirilen epik savaş sahnelerinin çekimleri ise Brezilya – Arjantin sınırında bulunan Iguazu Şelalesi’nde gerçekleştirilmiş.

22) Shang Chi ve 10 Yüzük Efsanesi

Ana çekimleri 24 Ekim 2020’de sona eren Shang Chi filminin büyük kısmı Avusturalya’nın başkenti Sidney’de çekildi.

Filmin bazı sahneleri Moore Park’ta çekilirken bazıları Prospect Banliyösü’nde bazıları ise White Bay Limanı’nda çekilmiştir.

23) Ant Man 2 – Kapadokya 

Kapadokya, Nevşehir

Her ne kadar henüz gösterime girmemiş olsa da seriyi yakından takip eden fanlar “Ant Man & Wasp: Quantumania” filmine ait çekimlerin bir kısmının Kapadokya’da gerçekleştirildiğini çok iyi biliyor.

Marvel Studios tarafından çekimleri tamamlanan ve serinin üçüncü filmi olarak Marvel evrenindeki yerini alacak bu filmin 17 Şubat 2023’te gösterime girmesi planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız