Oscar Ödüllü Yabancı Filmler Nerede Çekildi?

0
1543

Bazı filmler öyle güzel ve etkileyici yerlerde çekilmiş oluyor ki insan orada olmak istiyor. Bu yazımda sizlere Oscar ödüllü bazı filmlerin nerelerde çekildiğine dair bilgiler vermeye çalıştım. Hem filmleri hem de çekilmiş oldukları güzel yerleri okurken eğlenmeniz dileğiyle.

Oscar Ödüllü 12 Yabancı Film

1) Schindler’s List (Schindler’in Listesi) – 1993

Oskar Schindler Fabrikası Krakow Polonya 2

İkinci Dünya Savaşı sırasında bir fabrika sahibi ve girişimci olan Oskar Schindler’in yaşam hikayesinin anlatıldığı bu film gerçekten çok etkileyici.

Filmde Liam Neeson tarafından başarılı bir biçimde canlandırılan bu koca yürekli adamın savaş esnasında binlerce Yahudi’yi Nazilerin gaz odalarından kurtarmasının hikayesi anlatılıyor.

Usta yönetmen Steven Spielberg de bu güzel biyografik hikayeyi çok başarılı bir şekilde çekince 7 Oscar ödülü kazanmış bu müthiş film.

Oskar Schindler Fabrikası Krakow Polonya 2

Beğendiğim filmler listesinin başında olan bu film Polonya ve İsrail’de çekilmiş.

Krakow Polonya

Çekimlerin çoğu Polonya’nın eski başkenti Krakow’da yapılmış. Krakow, 2010 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmiş ve bunu kesinlikle hak ediyor.

Filmdeki Schindler’in fabrikası günümüzde de elektrik parçaları üreten gerçek bir fabrika.

Saint Mary Kilisesi Krakow

Yahudilerin gizlice buluştukları Saint Mary Kilisesi ise Krakow gezilecek yerlerin en önemli dini merkezlerinden biri ve 14. yüzyılda inşa edilmiş gotik mimari tarzına sahip bir kilise.

Filmin sonundaki çekimler de Oskar Schindler’in mezarının bulunduğu Kudüs’teki Zion Dağı’nda gerçekleştirilmiş. Yine çok duygusal bir sahne olan bu kısım da beni derinden etkilemişti.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Schindler’s List

IMDb Puanı: 8,9

2) Forrest Gump – 1994

6 Oscar ödülüne sahip Forrest Gump insanın yüreğine dokunan filmlerden.

Savannah Georgia Amerika

Hayat hikayesini Amerika’nın Georgia eyaletinde bulunan Savannah şehrindeki Chippewa Meydanı’nda, bir otobüs durağındaki banka oturarak anlatmaya başlıyor Forrest Gump filmde. Biz de onun o naif anlatımı içinde kayboluyoruz adeta.

Sahnede kullanılan bank günümüzde orada bulunmasa da filmde yer alan heykeli hala görebilirsiniz bu güzel meydanda.

Başrollerinde Tom Hanks ve Robin Wright’ın yer aldığı film, Amerika Birleşik Devletleri’nin Savannah, Georgia ve Güney Carolina şehirlerinde çekilmiş.

Filmdeki çoğu ünlü sahne için Güney Carolina eyaletine bağlı Beaufort bölgesi kullanılmış.

Fripp Adaları

Vietnam sahnelerinin bazıları da Güney Carolina’nın Fripp Adaları’nda çekilmiş. Bu ada günümüzde de güzel doğası ve iklimi sebebiyle popüler tatil beldelerinden biri.

Üniversite sahneleri içinse Los Angeles’ta yer alan Güney Carolina Üniversitesi tercih edilmiş.

Blue Ridge Parkway Virginia Amerika Birleşik Devletleri

Filmin unutulmaz koşu sahneleri Blue Ridge Parkway’de çekilmiş. Burası doğal güzellikleri ile bilinen 755 km uzunluğundaki ulusal bir park.

Çekimlerinde ABD’nin güney eyaletlerinin kullanıldığı bu başarılı filmi izlediğinizde o güzel yerleri görme isteği uyanıyor içinizde.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Forrest Gump

IMDb Puanı: 8,8

3) Braveheart (Cesur Yürek) – 1995

Mel Gibson’ın hem yönetmenliğini hem de başrol oyunculuğunu yaptığı Brave Heart tam 5 adet Oscar ödülüne sahip.

Yarı kurgusal bu filmde İngiltere’ye karşı yapılan direnişte bağımsızlık bayrağını taşıyan İskoç şövalye William Wallace’ın hayatı anlatılıyor.

Bu yüzden filmin sadece İskoçya’da çekildiği düşünülse de filmin çoğu sahnesi aslında İrlanda’da çekilmiş.

Loch Leven İskoçya

Öncelikli olarak İskoçya’da çekilen sahnelerden bahsedelim. Çekimlerde ülkenin ‘highlands’ olarak bilinen kuzey kısmındaki Edinburgh ile Perth şehirlerinin arasındaki Leven Gölü (Loch Leven) kullanılmış, burası aynı zamanda Outlander dizisinin de çekildiği yerlerden birisi. İskoçya’nın bu bölgesi son zamanlarda güzel manzarası sebebiyle büyük ilgi topluyor.

İrlanda’da çekim yapılan yerler arasında County Meath, County Kildare ve County Dublin bulunuyor.

Dövüş sahneleri içinse The Curragh Ovaları ve County Kildare kullanılmış.

Trim Kalesi İrlanda

Filmin çekildiği diğer önemli bir yer de Dublin’e 1 saat uzaklıktaki Trim Kalesi. İrlanda’nın en büyük Norman Kalesi olan County Meath’deki bu görkemli kale, filmde York şehri olarak kullanılmış.

Bective Manastırı İrlanda

Prensesin hizmetçisiyle sohbet ettiği sahnenin de kalenin yakınındaki Bective Abbey’de çekilmiş. Burası İrlanda’nın Boyne Nehri kenarında yer alan 1147 yılında kurulmuş hala etkileyici kalıntıları bulunan bir manastır. Bu sayede filmdeki tarihi doku da çok güzel bir şekilde yakalanmış.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Braveheart

IMDb Puanı: 8,3

4) La Vita è Bella (Hayat Güzeldir) – 1997

İtalyan yönetmen Roberto Benigni’nin yönettiği bu mükemmel filmde kendisi başrolü de çok başarılı bir şekilde oynuyor.

Dram türünde olan bu film 2. Dünya Savaşı sırasında karısı ve oğluyla birlikte toplama kampına götürülen Yahudi bir babanın çocuğunu korumak amacıyla yaptığı fedakarlıkları anlatıyor.

Bu kadar etkileyici bir hikaye bu kadar güzel çekilince de en iyi yabancı film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi müzik dallarındaki Oscar ödüllerini kazanmış.

Arezzo Toskana

Severek izleyeceğinize neredeyse emin olduğum bu film İtalya’nın Arezzo kentinde çekilmiş.

Floransa ve Roma’nın ortasında yer alan bu şirin şehir, Toskana bölgesinde bulunuyor. Sizin de hayatınızı güzelleştirecek bu sıcacık kentte yer alan müzeleri, meydanları ve kiliseleri gezerken çok mutlu olacağınızı düşünüyorum.

Ayrıca şehirdekiler de filmin kendi kentlerinde çekilmiş olmasını çok güzel bir biçimde sahiplenmişler. Öyle ki filmin her karesinin nerede çekildiğini gösteren bilgi verici tabelalar var şehrin her yerinde.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: La Vita è Bella

IMDb Puanı: 8,6

5) Gladiator (Gladyatör) – 2000

Russell Crowe’un başrolünde oynadığı Gladyatör filmi 5 tane Oscar ödülüne sahip.

Ridley Scott tarafından çekilen bu tarihi drama filminde eski bir Roma generali olan Maximus’un hayat hikayesi anlatılıyor. Maximus film boyunca ailesini öldüren ve onu köleliğe gönderen imparatordan intikam almaya çalışıyor.

Ait Ben Haddou Fas

Özellikle dövüş sahneleriyle meşhur olan bu filmin büyük bir kısmı, Fas’ın en önemli tarihi şehirlerinden biri olan Ait Ben Haddou’da çekilmiş. Burası 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiş.

Filmin açılış ve savaş sahneleri ise İngiltere’deki Bourne Woods ormanlarında çekilmiş.

Kolezyum, Roma, İtalya

Maximus’un gladyatör kavgalarını yaptığı Roma’daki Kolezyum‘un bir kopyası ise set ekibi tarafından Malta Adası’nda inşa edilmiş.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Gladiator

IMDb Puanı: 8,5

6) Moulin Rouge! (Kırmızı Değirmen) – 2001

Moulin Rouge Paris

Baz Luhrmann tarafından yönetilen Moulin Rogue! filmi romantik bir müzikal.

2 Oscar ödüllü bu filmin başrollerinde Nicole Kidman ve Ewan McGregor oynuyor.

Hareketli müziklere sahip olan bu güzel filmde ölümcül bir hastalığa yakalanan kabare oyuncusuna aşık olan şair bir İngiliz gencin hikayesi anlatılıyor.

Moulin Rouge aslında Paris’te yer alan bir kabare olsa da filmin çoğu Sidney’deki Fox stüdyolarında çekilmiş.

Montmartre Paris

Fakat senaryo yazarı ilham almak ve araştırma yapmak için Paris’in Montmartre bölgesinde çok vakit geçirmiş. Filmin bir kısmı da yine Sidney’in Yeni Güney Galler (New South Wales) bölgesinde çekilmiş.

Son olarak da İspanya Madrid’deki stüdyolar kullanılmış.

Buradan şunu anlıyoruz ki Hollywood’daki yapımcılar gerçekten çok akıllı. Bir filmi Avustralya ve İspanya’da çekip, bize Fransa hissini yaşatabiliyorlar.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Moulin Rouge!

IMDb Puanı: 7,6

7) Slumdog Millionaire (Milyoner) – 2008

Mumbai Hindistan

Tam 8 Oscar ödüllü Slumdog Millionaire filmi, Vikas Swarup’un ‘Q and A’ isimli kitabından uyarlanmış.

Başrolünde Dev Patel’in oynadığı bu filmde Hindistan’ın çok fakir bir bölgesi olan Juju’da büyümüş bir gencin ‘Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasına katılmasının hikayesi anlatılıyor.

Film Hindistan’nın Mumbai şehrinde çekilmiş. Eski ismi Bombay olan Mumbai, Salsette Adası’nın üzerinde yer alıyor.

Mumbai Bandra

Filmdeki genç yarışmadaki her soruyu cevaplarken eski bir anısını hatırlıyor. Bunları hatırlarken de hayatının çoğu gecekondu (slum) bölgelerinde geçtiği için çekimler Juhu ve Dhravi bölgelerinde yapılmış.

Hindistan’daki bu bölgeler kimine otantik kimine karmaşık gelse de filmden sonra popülerliği inanılmaz derecede artmış.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Slumdog Millionaire

IMDb Puanı: 8,0

8) Avatar – 2009

Lanikai Plajı, Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri

James Cameron’un yazıp yönetmiş olduğu Avatar, 3D tekniği ile çekilmiş bir bilim kurgu filmi.

Zamanında çok fazla heyecan yaratan ve ilk üç boyutlu uzun metraj film olarak üç boyutlu film furyasını hayatımıza kazandırmış olan bu özel filmin 3 adet Oscar ödülü var.

Zhangjiajie Çin

‘Pandora’ isimli hayali bir gezegende geçen bu filmin çoğu Hawaii’de çekilmiş. Filme ilham veren yerin ise Çin’de bulunan Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı olduğu söyleniyor.

1992 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren bu güzel park filmin etkisiyle günümüzde turist akınına uğruyor.

Dünyanın en yüksek gişe hasılatına sahip bu filminin fantastik dünyası Disney tarafından bir eğlence parkına dönüştürülmüş. “Pandora-Avatar’ın Dünyası” ismiyle bilinen bu park ABD’nin Florida eyaletinin Bay Lake bölgesinde bulunuyor.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Avatar

IMDb Puanı: 7,8

9) Les Miserables (Sefiller) – 2012

Victor Hugo’nun aynı isimli romanından uyarlanan Les Miserables, İngiliz yapımı bir müzikal drama filmi.

Les Miserables’ın başrollerinde Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway ve Amanda Seyfried yer alıyor. 3 adet Oscar ödülüne sahip bu filmde eski bir mahkum Jean Valjean’ın hikayesi anlatılıyor.

Greenwich Kraliyet Gözlemevi

Yine şaşırtıcı bir bilgiyle geliyorum size. Film Fransa’da geçmesine rağmen çoğu İngiltere’de çekilmiş. Greenwich, Londra, Chatham, Winchester, Bath ve Portsmouth çekimlerin yapıldığı İngiliz şehirleri. Neyse ki filmin bir kısmı da Fransa’nın Gourdon bölgesinde çekilmiş.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Les Miserables

IMDb Puanı: 7,6

10) The Revenant (Diriliş) – 2015

Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu’nun ‘The Revenant’ isimli filmi 3 adet Oscar ödülüne layık görülmüş.

Senaryosu Michael Punke’nin aynı isimdeki kitabından uyarlanan bu film biyografik gerilim türünde yer alıyor. Bir kürk avcısının ayılar tarafından saldırıya uğradıktan sonra hayatta kalma mücadelesini anlatan film ilham verici nitelikte.

Bu rolü canlandıran Leonardo DiCaprio da başarılı oyunculuğu sayesinde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar’ı kapmış.

Filmin çekimleri tamamen doğal ışık kullanılarak Kanada, ABD ve Arjantin’de gerçekleştirilmiş.

Fortress Dağı Alberta Kanada

Kanada’nın Alberta eyaletinde o güzelim açılış sahnesi ve DiCaprio’nun büyük vadideki yürüyüşü çekilmiş. Bu bölgede yer alan Fortress Dağı da çığ sahnesinin çekimi için kullanılmış.

Kanada Squamish

Britanya Kolumbiyası’ndaki Squamish Vadisi’nde ise Leonardo DiCaprio’nun ayıyla karşılaştığı unutulmaz sahne çekilmiş.

Amerika’nın Montana eyaletindeki Kootenai Şelalesi de yerlilerle girişilen mücadelenin çekildiği sahneler için kullanılmış.

Son sahneler çekilirken Kanada’da hava çok ısınınca filmin çekimleri Arjantin’deki Olivia Nehri’nin kar bulunduran yerlerinde tamamlanmış.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: The Revenant

IMDb Puanı: 8,0

11) Mad Max: Fury Road – 2015

Yapay efektler kullanılmadan çekilen aksiyon filmi Mad Max: Fury Road’u George Miller hem yazmış hem de yönetmiş.

‘Mad Max’ serisinin dördüncü filmi olan Fury Road, 6 tane Oscar ödülüne sahip.

Başrollerinde Tom Hardy ve Charlize Theron’un yer aldığı bu film, nükleer savaş sonrası medeniyetlerin çökmüş olduğu bir dünyada geçiyor.

Namibya

Çöllerin yaygın olarak bulunduğu bir dünyada geçen bu film Afrika’daki Namib Çölü’nde çekilmiş.

Film normalde Avusturalya’da çekilecekmiş. Fakat çok kuru bir bölge olan bu ülkeye çok fazla yağmur yağmasıyla bölge birden yeşillenivermiş.

Bu yüzden de çekimleri yapmak için Namibya’ya gitmişler. Onlar da haklılar tabii, zira böyle yeşil bir ortam Mad Max dünyası için pek uygun olmazdı.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: Mad Max: Fury Road

IMDb Puanı: 8,1

12) La La Land (Aşıklar Şehri) – 2016

Griffith Park ve Gözlem Evi Los Angeles

Damien Chazelle tarafından yazılan ve yönetilen La La Land, romantik bir müzikal filmi.

Filmde Los Angeles’ta yolları kesişen sanat tutkunu Mia ve Sebastian’ın bir yandan hayallerini gerçekleştirmeye çalışırken diğer yandan da yaşamaya çalıştıkları aşkları anlatılıyor.

Beverly Hills Los Angeles

Emma Stone ve Ryan Gosling’i başrollerde izlediğimiz bu güzel film, 6 Oscar ödülü kazanmış.

Hollywood Bulvarı Los Angeles

Filmin çekimleri Los Angeles’ta gerçekleştirilmiş. Çekimlerin yapıldığı mekanlar arasında Hollywood Hills, Güney Pasadena, Hermosa Beach, Angels Flight ve Colorado Cadde Köprüsü bulunuyor.

Filmdeki 1920’lerden kalma ev de Kaliforniya Long Beach’te yer alıyor. Geçtiği yerler de dahil olmak üzere bu film tam bir Hollywood masalı.

Film hakkında IMDb’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: La La Land

IMDb Puanı: 8,0

***

Oscar ödüllü filmler ve çekildikleri yerler hakkında vermiş olduğum bilgiler umarım hoşunuza gitmiştir. Bu güzel yerlere gidip filmlerin atmosferini soluyabilmeniz umuduyla.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız