Paris’te Yapılacak Ücretsiz Aktiviteler

0
1892

Paris denilince ilk akla gelenlerden sokakları aşk kokan, sanatın, dünyaya yön veren modanın ve stil sahibi kadınların yaşadığı üzerine hayaller kurulan bir şehir olduğu. Neredeyse her köşesinde sanatsal değer taşıyan veya tarihi bir özelliği olan bir yapı görebilmek mümkün.

İnsanın ömrü boyunca bir kez olsun görmesi gereken şehirlerin başında gelen Paris romantizmin başkenti olduğu kadar pahalı olmasıyla da ünlü bir yer.

Avrupa’da pahalı olmasıyla bilinen şehirler arasında yer alan Paris’te yeme içme, alışveriş ve müze ziyareti gibi turistik etkinlik bütçenizi sarsabilir.

Biz de hem Paris’in tadını çıkarabileceğiniz hem de bütçe dostu önerilerimizi sizler için derledik.

Paris’te Yapılacak Ücretsiz Aktiviteler

Jardin du Luxemburg’da (Lüksemburg Bahçeleri) huzurlu zaman geçirin

Jardin du Luxemburg Paris Fransa

Paris’teki en büyük ikinci park olma özelliğine sahip olan Lüksemburg Bahçeleri toplamda 60 dönümlük bir alan üzerine kurulu.

1611 yılında Marie de Medici tarafından yaptırılan bu devasa park Rönesans döneminin bahçe düzeni anlayışına göre tasarlanmış.

Jardin du Luxemburg Paris Fransa

Lüksemburg Bahçeleri’nde çok sayıda heykel, çeşme ve anıtı bir arada görebilirsiniz. Ayrıca burada Bartholdi’nin yaptığı Özgürlük Anıtı’nın ilk modelini bulabilirsiniz. Burası öyle huzurlu bir yer ki gününüzün çoğunu burada geçirmek isteyeceğinizden eminiz.

Hiçbir ücret ödemeden giriş yapılabilen bu yeşil alanda yürüyüş yapabilir, göl kenarındaki manzara eşliğinde dinlenebilir ve piknik yapabilirsiniz.

Jardin du Luxemburg Paris Fransa

Lüksemburg Bahçeleri’nde dolaşırken etrafta genç yaşlı çok sayıda insanın piknik yaptığını, kitap okuyup çimlere uzandığını, satranç oynadığını görebilirsiniz.

Yılın belirli zamanlarında açık hava konserlerinin de düzenlendiği bu bahçede halk bütçesini sarsmadan keyifle zaman geçirebiliyor.

Ayrıca dilerseniz mitolojik unsurlarla bezenmiş olan Medici Çeşmesi’nin yaydığı serin havada soluklanabilirsiniz.

Montmarte Tepesi’ne çıkın

Montmarte Tepesi Paris Fransa

Paris’in 18. bölgesinde konumlanan Montmarte aynı zamanda ressamlar tepesi olarak da biliniyor.

Montmarte Paris Fransa

Paris’in en yükseğinde bulunması sayesinde şehrin eşsiz güzellikteki manzarasını buraya gelerek izleyebilirsiniz. Burayı gezmek için seyahatinizin 1 gününü ayırmanız gerekli. Çünkü tarih kokan daracık sokakları, Arnavut kaldırımlı yolları, tarihi kilisesi, elinde kitabı ve kahvesiyle çok sayıda insanın zaman geçirdiği huzurlu meydanlarıyla Montmarte Tepesi para harcamadan bu şehrin ruhunu yaşayabileceğiniz en iyi yerlerden birisi.

Montmarte Tepesi Paris Fransa

Renoi, Vincent Van Gogh, Picasso ve Salvador Dali gibi dünyaca ünlü sanatçıların hayatlarının bir dönemi bu bölgede geçirip eşsiz eserler ürettiği biliniyor. Buraya ressamlar tepesi denmesinin nedeni de bu.

Montmarte Paris Fransa

Günün belirli saatlerinde Montmarte Tepesi’ne ücretsiz yürüyüş turları düzenleniyor. Siz de rehber eşliğinde yapılan bu turlara katılarak keyifle şehri keşfedebilir, manzaranın birbirinden güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Berges de Seine’de zaman geçirin

Berges de Seine Paris Fransa

Paris’in kalbinden geçen ünlü nehir Seine dünyanın dört bir yanından insanların akınına uğrayan bir bölgesi olarak öne çıkıyor.

Berges de Seine nehrin güney kesiminde bulunuyor. Burada her yaştan insanların keyifle vakit geçirdiğini görebilirsiniz.

Berges de Seine Paris Fransa

Hiçbir ücret ödemeden giriş yapılabilen bu alanda yapılacak çok şey var. İsterseniz Seine Nehri kıyısında uzanıp güneşlenebilir, düzenlenen ücretsiz konserlere katılabilirsiniz. Nehrin kıyısına koyulan masalarda satranç oynayabilir, yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri yiyebilirsiniz.

Berges de Seine Paris Fransa

Paris’te adeta bir buluşma noktası olan Berges de Seine’e gelerek bu şehrin pahalı mekanlarına gitmek yerine bütçenize yük olmadan huzur ve mutluluk içerisinde zaman geçirebilir, Paris’in ruhunu yakalayabilirsiniz.

Marche St Ouen Bit Pazarı’na gidin

Marche St Ouen Bit Pazarı Paris Fransa

Eğer eski eşyalara meraklıysanız Paris’in bu ünlü bit pazarı tam da size göre. Oldukça büyük bir alan üzerine kurulu olan Marche St Ouen bit pazarına hiçbir ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz.

Bit pazarına ulaşmak için 4 numaralı metro hattını kullanabilirsiniz. 4 numaralı metronun kuzeydeki son istasyonunda indiğinizde bit pazarıyla karşılaşmış oluyorsunuz.

Bit pazarından alışveriş yapabilecek kadar bütçe ayırmamış bile olsanız Paris’in ruhunu keşfetmek, geçmişten gelen hatıralara şahitlik edebilmek ve bu şehre kimliğini verene kültürünü görebilmek için bit pazarında dolaşmanız gerekli.

Bazı parçalar sahip olduğu antika değeriyle orantılı olarak pahalı olsa da bit pazarında küçük bütçelere de hitap eden hediyelik eşyaları bulabilirsiniz.

Le Champ de Mars Parkı’ndan Eiffel Kulesi’ni izleyin

Le Champ de Mars Parkı Paris Fransa

Bu park Paris’in iki önemli simgesi ile çevrelenmiş bir konumda. Kuzey tarafında Eyfel Kulesi’nin güney tarafında da Ecole Militaire yani Askeri Akademi’nin yer aldığı Le Champ de Mars Parkı’nı mutlaka görmelisiniz.

Le Champ de Mars Parkı Paris Fransa

Mars Alanı anlamı taşıyan bu parkın ismi herkesin ilk aklına gelecek olan gezegeni değil de Antik Roma’daki savaş tanrısından ileri geliyor.

Geçmişte bir dönem tarımsal alanken daha sonra da askeri amaçlara hizmet eden bu alan günümüzde yemyeşil bitkilere, heybetli ağaçlara ve upuzun yürüyüş parkurlarına ev sahipliği yapıyor.

Tahmin edeceğiniz gibi Eyfel Kulesi’ne çıkmak için belirli bir miktar ücret ödenmesi gerekiyor. Tabi ki Paris’in simgesi olan Eyfel’e çıkmak ve şehre bir de oradan bakmak buraya gelindiğinde yapılacakların başında geliyor. Ancak eğer bütçe kısıtınız varsa ve yine de Eyfel Kulesi’nin atmosferini solumaktan da mahrum kalmak istemiyorsanız yapmanız gereken tek şey Champ de Mars Parkı’na gelmek olmalı.

Le Champ de Mars Parkı Paris Fransa

Hiçbir ücret ödemeden parka giriş yaparak yeşilliklerin üzerine uzanıp Eyfel’in eşsiz manzarasını seyre dalabilirsiniz.

Parkta Eyfel Kulesi’ne karşı yanında getirdiği peynir ve ünlü Fransız şaraplarıyla piknik yapan çok sayıda insanla karşılaşabilirsiniz. Siz de yanınızda getireceğiniz yiyeceklerle bütçenizi zorlamadan kendinize Eyfel Kulesi manzaralı bir ziyafet çekebilirsiniz.

Pere Lachaise Mezarlığı’nı ziyaret edin

Pere Lachaise Mezarlığı, Paris, Fransa

Mezarlıkta zaman geçirme fikri kulağa pek hoş gelmese de Pere Lachaise Mezarlığı için bu durum geçerli değil. Jim Morrison, Oscar Wilde, Balzac ve Proust gibi dünyaca ünlü sanatçıların mezarları burada yer alıyor.

Pere Lachaise Mezarlığı, Paris, Fransa

Uçsuz bucaksız yeşillilerin arasında dünyaca ünlü kişilerin mezarlıklarını görebilmek için binlerce kişinin buraya akın ettiğini söylemek yanlış olmaz.

Pere Lachaise Mezarlığı, Paris, Fransa

Mezar taşına rujlu öpücüklerin bırakıldığı Oscar Wilde ile sigara ve alkolün bırakıldığı Jim Morrison’ın mezarlarını özellikle görmenizi tavsiye ediyoruz.

Marche D’Aligre Pazar Yeri’nde yerel lezzetlerin tadına bakın

Marche D’Aligre Paris Fransa

Bir şehrin mutfak kültürünü tanımak istiyorsanız o şehirde kurulan pazarlara mutlaka gitmelisiniz. Marche d’Aligre de işte böyle yerlerden birisi.

Bu pazarda Fransız peynirleri, ünlü Bordeaux şarapları ve baget ekmekleri bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra ayak üstü Fransız mutfağına ait olan atıştırmalıkların da tadına bakabilirsiniz.

Pazar yerinde birbirinden lezzetli yerel tatları deneyimlerken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz.

Latin Mahallesi’nde keyifli bir gezintiye çıkın

Sorbonne Üniversitesi Latin Mahallesi Paris Fransa

Latin Mahallesi diğer ismiyle Latin Quarter konum olarak Sorbonne’a oldukça yakın bir yerde bulunuyor. Bu nedenle de burada Sorbonne’un etkilerini görebilmek mümkün.

Latin Mahallesi Paris Fransa

Küçük bir yüzölçümüne sahip olan Latin Mahallesi’nde geçmişte dünyaca ünlü yazarların yaşadığı biliniyor. Buraya gelerek siz de tarih kokan atmosferde zaman geçirebilirsiniz.

Latin Mahallesi Sokakları Paris Fransa

Bir küçük kahve ücreti ödeyerek mahalledeki şirin kafelerden birine oturarak Latin Quarter’da Paris’in kozmopolit yönünü keşfedebilirsiniz.

Paris’te yılın belirli zamanlarında ücretsiz hale gelen müze ve tarihi yapıları gezin

Paris köklü bir tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapan bir şehir. Bu nedenle de şehrin neredeyse her köşesinde bir tarihi bina veya müze yer alıyor. Bu şehre geldiğinizde müzeleri dolaşmak için bütçenizin önemli bir kısmını ayırmanız gerekiyor.

Museum Pass adlı kartı edinilse bile yine de yüksek miktarda müze giriş ücreti ödenmesi söz konusu.

Ancak eğer yılın belirli dönemlerini takip ederseniz hiçbir ücret ödemeden müzelere kolayca giriş yapabilirsiniz.

Bazı müze, tarihi anıt ve sanatsal yapıya 12 ay boyunca her ayın ilk Pazar günü, bazılarına da 12 ay değil de yalnızca Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarının ilk Pazar gününde ücretsiz bir şekilde giriş yapılabiliyor. Bu avantajdan pek çok turistin yararlandığı biliniyor.

Orsay Müzesi Paris Fransa

12 ay boyunca her ayın ilk pazar gününde ücretsiz giriş yapılabilen müzeler arasında Centre Pompidou, Orangerie Müzesi, Orsay Müzesi, Mimarlık Müzesi, Picasso Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Ulusal Seramik Müzesi, Orta Çağ Ulusal Müzesi yer alıyor.

Pantheon Paris Fransa

Buna ek olarak Ekim’den Mart ayının sonuna kadarlık zaman diliminde her ayın ilk Pazar günü ücretsiz olan müzeler ise Rodin Müzesi, Pantheon, Zafer Takı, Versay Sarayı, Vincennes Şatosu, Sainte Chapelle, Maisons Lafitte Şatosu, Pierrefonds Şatosu olarak biliniyor.

Bu şekilde ayın belirli günleri ücretsiz olan müzeleri ziyaret ederek Paris seyahatiniz süresince 50 ile 100 Euro arasında değişen tutarda bütçe tasarrufu yapabilirsiniz.

Sacre Coeur Bazilikası’nı görün

Sacre-Coeur Paris Fransa

Paris’in Montmarte Bölgesi’nde konumlanan Sacre Coeur Bazilikası beyaz mermerden oluşan görünümüyle göz kamaştırıyor.

Bazilikanın dünya üzerindeki en ağır kilise çanına sahip olduğu biliniyor.

Hiçbir ücret ödemeden bazilikaya giriş yaparak bu tarihi atmosferi soluyabilirsiniz.

Yukarıdaki Paris manzarasını da görmek istiyorsanız kuleye çıkmanız gerekli. Ancak kuleye çıkışın belirli bir ücrete tabi tutulduğu biliniyor.

Carnavalet Müzesi’nde Paris tarihini inceleyin

Carnavelet Müzesi Paris Fransa

Paris şehir tarihini aktaran bu müzeye hiçbir ücret ödemeksizin giriş yapabilirsiniz.

Müzeye ulaşmak için metro hattını kullanarak Saint Paul veya Chemin Vert istasyonunda inebilirsiniz.

Carnavelet Müze Paris Fransa

Yüzden fazla odada Paris’in antik çağlardan günümüze kadar geçen süredeki yaşadığı değişimlere ayna tutan müzede 600,000 tarihi eser ve sanat eseri sergileniyor.

1880’de açılan müze birbiriyle birleşik iki tarihi evden ve evlerin avlusundaki geniş bahçeden oluşuyor.

Buttes Chaumont Parkı’nda piknik yapın

Buttes Chaumont Parkı Paris Fransa

Paris’in en güzel manzaralarından birini vadeden Buttes Chaumont Parkı’na giden yol yorucu olsa da buna değer.

Alabildiğine yeşil doğası, içinden akan şelalelerin verdiği huzur ve etrafta uçan kuş sesleri bu parkı Paris’in içerisinde adeta bir vahaya dönüştürüyor.

Buttes Chaumont Parkı Paris Fransa

Pahalı kafe ve restoranlarda bütçenizi zorlayacak harcamalar yapmak yerine Buttes Chaumont Parkı’na yanınızda getirdiğiniz şarap ve atıştırmalıklarla gelerek az para harcayarak keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Montparnasse Mezarlığı’na gidin

Montparnasse Mezarlığı Paris Fransa

Jean Paul Sartre, Samuel Beckett ve Simone de Beauvoir gibi dünyaca ünlü isimleri mezarları burada bulunuyor.

Yeşillikler içerisindeki bu mezarlıkta yürüyüş yaparak dünya edebiyatına damgasını vurmuş isimlerin anıtsal mezarlarını görebilirsiniz.

Monceau Parkı’nda gezintiye çıkın

Monceau Parkı Paris Fransa

Eğer mezarlık yürüyüşü yapmak size uzak geliyorsa Monceau Parkı’nda dolaşmak sizin için uygun bir seçenek olabilir.

Monceau Parkı Paris Fransa

Yemyeşil ve huzurlu bir ortamın hakim olduğu parkta Chopin ile Guy de Maupassant gibi sanatçıların heykelleri ziyaretçileri karşılıyor.

Burası aynı zamanda ressam Monet’nin de ilham kaynağı olan bir yer. Ressamın sık sık buraya gelerek geçmişte birbirinden güzel resimler yaptığı biliniyor.

Saint Martin Kanalı’nın kenarında bir Parisli gibi zaman geçirin

Saint Martin Kanalı Paris Fransa

Saint Martin Kanalı günün neredeyse her saati piknik yapan kimi zaman da suyun verdiği dinginlikle dinlenen insanlarla dolup taşan bir yer.

Saint Martin Kanalı Paris Fransa

Günün büyük çoğunluğunda kanalın kenarından geçen çok sayıda şık giyimli Parisliyi izlemek turistlerin ilgisini çeken aktivitelerden biri.

Saint Martin Kanalı Paris Fransa

Siz de kanalın kenarında piknik yapabilir, manzara eşliğinde dinlenebilir ve Paris’in kent kültürünü gözlemleyebilirsiniz.

Brancusi Atölyesi’ndeki ücretsiz sergiyi görün

Brancusi Atölyesi Paris Fransa

Pompidou Merkezi’nde konumlanan Brancusi Atölyesi’nde buraya adını veren heykeltıraşın elinden çıkan eserlerini ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz.

Lutece Arenası’nda geçmişin izlerine dokunun

Lutece Arenası Paris Fransa

M.S 1. yüzyıl döneminde inşa edilen Lutece Arenası’na geldiğinizde Roma İmparatorluğu dönemindeki görkemli arena etkinliklerini anımsayabilirsiniz.

Lutece Arenası Fransa Paris

Burası aynı zamanda Antik Roma döneminde inşa edilmiş olan en büyük amfitiyatro olma özelliğini de elinde tutuyor.

Mouffetard Caddesi’nde yürüyüşe çıkın

Mouffetard Caddesi Paris Fransa

Mouffetard Caddesi haftanın yedi günü Paris’in kalbinin attığı fazlasıyla canlı olan bir yer olarak biliniyor.

Arnavut kaldırımlı bu cadde üzerinde birbirinden lezzetli peynir dükkanları, fırınlar ve Paris’e özgü tatlıcıların sıralandığını görebilirsiniz.

Mouffetard Caddesi’ne gelerek siz de bu şehrin yerlisi gibi zaman geçirerek Paris ruhunu iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.

Lucernaire Tiyatrosu’ndaki ücretsiz sergileri görün

Fransız entelektüellerinin uğrak noktalarından biri olan Lucernaire Tiyatrosu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Girişinin ücretsiz olduğu bu tiyatroda aynı zamanda halka açık fotoğraf sergileri de bulunuyor.

Belleville semtinde Edith Piaf’ın izini takip edin

Ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın Belleville’de doğduğu biliniyor.

Oldukça kozmopolit bir nüfusa sahip olan Belleville’e gelerek Paris ruhunu yaşayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız