Sait Halim Paşa Yalısı Hakkında Merak Edilen Her Şey

0
7408

İstanbul Sarıyer’de boğaza nazır manzarası, eşsiz görkeme sahip mimarisi ile kendine hayran bırakan Sait Halim Paşa Yalısı’nı inceliyoruz bugün.

Şimdilerde birçok etkinlik ve düğüne ev sahipliği yapan yalı nerede, tarih boyunca kimleri ağırladı, neden inşa edildi gibi sorulara hep birlikte cevap arayacağız.

Sait Halim Paşa Sarayı Nerede?

Sait Halim Paşa Sarayı

Öncelikle bu eşsiz yapının tam olarak nerede olduğuna bakalım. Sait Halim Paşa Yalısı, İstanbul’un Yeniköy semtine konuşlanmış. Köybaşı Caddesi No: 8’de yer alıyor. 

Sait Halim Paşa Kimdir?

Eski Osmanlı Sadrazamı ve Mısır Prensi olan Sait Halim Paşa, siyasi kişiliğinin yanı sıra hem bir fikir adamı hem de bir sanatçı idi. Tarih derslerinden hatırlayabileceğimiz Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın torunudur.

1863 doğumludur. Yüksek Öğrenimi için İsviçre’ye gitmiş ve Lozan Üniversitesi’nde siyasal bilgiler okumuş. Yani okullu bir siyasetçi. Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca öğrenmiş. 1913-1917 yılları arasında sadrazamlık görevini üstlenmiş. 6 Aralık 1921’de silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmiş. 

Sait Halim Paşa Yalısı’nı Kim Yaptırdı?

Yalının tespit edilen ilk sahipleri Düzoğlu Ailesi’dir. Bu aile yalıyı tamamen yıktırmış ve yeniden inşa ettirmiştir. Daha sonra Düzoğlu Ailesi’nden Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu olan Prens Abdülhalim Paşa’ya geçmiş. Prens, harap halde olan yapıyı, günümüz biçiminde yeniden yapılandırmış. 

1890 yılında babasının vefatı ile 9 kardeşe kalan yalıyı, Sait Halim Paşa kardeşlerinin hisselerini de satın alarak tek sahibi olmuş. Bu yüzden ismi bu şekilde anılıyor. 

Sait Halim Paşa Yalısı Günümüzde Kime Ait?  

Sait Halim Paşa Yalısı 1968 yılında Turizm Bankası’na satılmış ve bir müddet yalnızca yabancıların girebildiği bir kumarhane olarak kullanılmış.

1989 yılında Turizm Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası’na dönüşünce yalının yeni sahibi Türkiye Kalkınma Bankası olmuş. 2005 yılında, 49 yıllığına Yeniköy Turizm Şirketi tarafından kiralanmış. 

Günümüzde, düğün, toplantı, nişan, mezuniyet gibi çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Şimdilik bu etkinlikler dışında, dışarıdan ziyaretçi kabul edilmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız