Doğanın Kalbinde: Ağva

0
3746

Göksu ve Yeşilçay’ın arkadaşlık ettiği bu güzel yer, aslında geçmişte pek çok uygarlığa yuva olmuş bir belde.

Sadece kaçamak yapmak için gidenleri değil aynı zamanda dizi ve film setlerini de ağırlıyor, bu iki nehrin kucakladığı Ağva kızı.

Öyle sanıldığının aksine sosyetenin uğrak yeri değil yalnızca. Herkese kucak açan Ağva’yı gidin, siz de görün:

Ağva’da Gezilecek Yerler

Şile

Ağva İstanbul Şile’de yer alıyor. Restorasyonu mizah anlayışı yüksek kişilerce yapıldığına kanaat getirilen ve “Sünger Bob Anıtı” olarak anılan Şile Kalesi, Ağva Limanı’ndan şen bir karşılama vadediyor.

Kilimli Koyu’na giden Kilimli Parkuru da kesinlikle görülmeye değer. Oradan sonra Kadırga Koyu’nda tiyatro görünümündeki platoları görün. Ağlayan Kayalar ile Gelin Kayası’nı ve Hisar Tepe’de bulunan kale kalıntılarını gezin.

Ağva’nın koluna taktığı iki nehir Göksu ve Yeşilçay’ın döküldüğü noktada Ağva Plajı bulunuyor ve konaklama yerleri bu nehirler boyunca dizili. Balıkçı tekneleri, tur tekneleri hep bu sularda.

Ağva Aşıklar Yolu’nun da Yeşilçay Nehri boyunca uzandığını ve Karadeniz ile kucaklaştığı noktada Şile Feneri’nin olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Sadece tatil beldesi olarak görmeyin Ağva’yı ve o güzelim köylerini de gezin. Hacılı Köy’de bir zamanlar Roma askerlerinin esir tutulduğu Gürlek Mağarası var. Buraya gittiğinizde o dönemden kalma tarihi kalıntılar, şelaleler ve Onbir Göller Vadisi de dikkatinizi çekecek.

Ağva içi gezilerinizi tamamladığınızda Şile’ye doğru uzanıp Karamandere Mahallesi’ndeki Saklı Göl’ü, Sungurlu Mahallesi’ndeki dağ değirmenini, Hanımsuyu ve Kabaköz çeşmelerini de ziyaret edebilirsiniz.

Ağva’da Yapılacak Aktiviteler

Ağva

Ağva’da nehirlere doğru şöyle bir uzanırsanız orada yok yok, bizden söylemesi! Teknelerle gezintiye çıkabilir, kano kiralayabilir veya deniz bisikletiyle gerçekleşen turlara katılabilirsiniz.

Sandallarla ulaştığınız Kilimli Koyu’nda serinledikten sonra meraklısı oltayla balık da tutabilir. Zıpkınla dalmak da seçenekleriniz arasında elbette. Suyun içinden geçerek içine girebileceğiniz kimi mağaraları gezmek hoşunuza gidecek.

Süslü Ağva’nın bu doğal güzelliğinde yapılacak şeylerden biri de doğa yürüyüşleri. Kurfallı Orman Parkuru, Kilimli Parkuru veya Hacıllı Şelaleler Parkuru gibi özel yürüyüş alanlarında yürüyüş yapabileceğiniz gibi nehirler boyunca veya köylerde de keşfe çıkabilirsiniz.

Köylere özel düzenlenen turlara dahi katılma şansınız var. Yorulduğunuz yerlerde oturup şöyle bir soluklanabilir ve hatta bu sırada piknik bile yapabilirsiniz.

Bunların yanı sıra termal oteller ve SPA merkezlerindeki sıcak havuzlarda rahatlamanın ve şifalı masajların tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Seçenekleriniz arasında ATV turu, kuş gözlemciliği, doğa fotoğrafçılığı ve paintball da var.

Ağva’da Yeme İçme

Burada Karadeniz’e has yöresel pek çok tadı burada bulabileceksiniz.

Güne taptaze malzemelerle donatılmış Ağva kahvaltısıyla başlayın ve mıhlamanın tadına mutlaka bakın.

Mevsimine göre hamsi, lüfer, alabalık, tekir gibi balıklarının en güzellerini burada tadabilirsiniz. Kalamar tava, torik lakerda ve tereyağlı karides de tadabilirsiniz.

Balık yalnızlığı sevmediği için yanında yiyeceğiniz birbirinden leziz mezelerden patlıcan salatası, şakşuka, brokoli salatası ve yaprak sarma mutlaka denemeniz gerekenlerden.

Ara sıcaklardan da midye dolma, karides, paçanga böreğini tercih edebilirsiniz.

Bunlar dışında yiyebilecekleriniz arasında kebap, köy pidesi, gözleme, ızgara yemekleri bulunuyor. Alternatif isteyenler için de ev yapımı mantı, zeytinyağlılar, lahmacun, Adana kebap, salata gibi önerilerimiz var.

Ağva’da Konaklama- Ağva Otelleri

Ağva’da erkenden yer ayırtmanız bütçeniz açısından iyi olabilir. İki nehir kıyısı boyunca yan yana dizili oteller, pansiyonlar ve kamp alanları en çok tercih edeceklerinizden olurken şehir merkezinde de konaklayacağınız yerler olduğunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

Özel durumlarınız varsa rezervasyon öncesi konaklamayı planladığınız yerden bilgi almanız yerinde olacaktır.

Kurfallı Köyü’ndeki Tranquilla Nehir Evi, Yakuplu’daki Ağva Mints Hotel ve Greenline Guest House en güzel butik otellerden. Ağva Robin’s Nest, Ağva Asmalı Garden Hotel gibi tesislerde de kalabilirsiniz. Genel olarak konaklama ücretleri 130 ile 400 TL arasında değişiyor.

Termal otellerden Paradise Otel ve Tree Tops Park size müthiş bir dinlenme vadediyor.

Kamp yapmayı sevenler ise Seferoğulları Camping’i tercih edebilirler. Üstelik yatak, yorgan dahi bulabileceğiniz bu alanda mangal ve piknik gibi olanaklar da mevcut.

Ağva’da Alışveriş

Ağva gibi otantik bir tatil beldesinde alışveriş merkezleri yerine elbette ki alışveriş için otantik çarşı pazarlar var.

Cuma günleri yöre insanının sattığı öteberiyi kendiniz veya sevdikleriniz için alabilirsiniz.

Yazın kavurucu sıcağında hayat kurtaran meşhur Şile bezi, buradan ilk alacağınız şey olmalı! Elbiseler, pantolonlar, gömlekler, bluzlar, örtüler, kısacası Şile bezinden ne varsa katın heybenize ve fırsat buldukça giyin, gezin.

Takı, ev süsü, biblo, işlemeli havlu, antika eşya bulabileceğiniz büyüklü küçüklü tezgahlar ve dükkanlar mevcut Ağva’da.

Çiğ börek, gözleme, mantı ve her çeşit balık “kalk, gidelim” der burada. Şile’ye geçerseniz burada seçenekleriniz daha fazla. Yöresel kıyafetlerden organik ürünlere kadar pek çok şey satın alabilirsiniz.

Ağva’da Eğlence ve Gece Hayatı

Ağva’da dinlenmek için yorulmuş olmak gerekiyor. Stres atmanın en güzel yollarından biri de iyice eğlendikten sonra derin bir uykuya dalmak. Bu yüzden de oldukça hareketli olan Ağva ve Şile gece hayatına kendinizi bırakmanız lazım.

Otellerin veya tesislerin sunduğu konser, canlı müzik gibi eğlencelerin yanı sıra şöyle nehir manzarasında bir şeyler içip eğlenebileceğiniz Pub’uc Cafe Pub gibi mekanlar da var.

Gündüzleri vaktinizi de Sea House ve El Rio gibi kafe-bar konseptine sahip mekanlarda veya Simitçi Kahveci Gazozcu’da envaiçeşit gazozu veya kahveyi tadarak geçirebilirsiniz.

“Yemek benim için başlı başına bir eğlence” diyenler, Günay Restaurant’ta her türlü balık, Şengül Çiftliği veya Ağvalının Yeri’nde mantı ve gözleme yemelisiniz.

estival seviyorsanız sizlere ağustos aylarında Ağva Mantar Festivali ve Ağva Şenliği ile yaklaşık 30 senedir Ağvalı olan Şile Bezi Festivali’ni önerebiliriz.

Ağva’ya Nasıl Gidilir? Ağva’ya Ulaşım

İstanbul’un kaçamak yeri Şile’de olan Ağva’ya İstanbul’dan özel aracınızla veya VIP hizmet veren otobüslerle gelebilirsiniz.

Üsküdar Şile, Üsküdar Ağva arası hizmet veren otobüsler mevcut. Bu otobüsler sabah 06:15 ile 21:15 arası çalışıyorlar. Harem’den Ağva’ya giden Ulusoy ve Nilüfer Turizm gibi firmaların otobüs seferlerine de göz atabilirsiniz.

Minibüs ve taksi gibi seçenekleriniz de var ama otostopla da ulaşım sağlanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız