Unutulmaz Bir Karadeniz Seyahati: Trabzon Tati̇l Yerleri̇

0
802
Maçka
Unutulmaz Bir Karadeniz Seyahati: Trabzon Tati̇l Yerleri̇

Trabzon’da deniz tatili yapılır mı?

Karadeniz denilince akıllara ilk hoyrat bir deniz ve serin yaylalar gelse de Trabzon’da deniz tatili yapabileceğiniz pek çok plaj var. 

Trabzon’da ne yenir?

Trabzon Mutfağı’nın lezzetleri saymakla bitmez ama kısaca yazacak olursam: mısır ekmeği, muhlama, başta hamsili pilav olmak üzere hamsili lezzetler ve Hamsiköy sütlacı diyebilirim. 

Trabzon en iyi ne zaman gidilir?

Trabzon’u ziyaret etmek için en ideal zaman yağmurların nispeten azaldığı ve hava sıcaklığının seyahat için uygun olduğu yaz ve sonbahar aylarıdır. 


Kültür, tarih, doğa ve gastronominin buluştuğu en güzel şehirlerimizden biri de Trabzon. Geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Trabzon’da her zevke göre bir tatil imkanı var. İsteyen bir Ege Deniz’i kadar keyifli olmasa da Trabzon’da da deniz tatili yapabilir isteyense bunaltıcı yaz sıcaklarında Trabzon’un eşsiz yaylalarında serinleyebilir. Diyorum ve sizi Trabzon’un tatil yerleri ile baş başa bırakıyorum.

1) Uzungöl Yaylası

Uzungöl Yaylası
Uzungöl Yaylası

Doğası ile kendine hayran bırakan Uzungöl aslında doğal afetler sonucunda oluşmuş. Yıllar önce yaşanan büyük bir heyelan sonucunda Haldizen Deresi’nin iki tarafı da kapanmış. Zaman içinde ortada kalan boşluğa su dolmuş ve burada kendiliğinden bir göl oluşmuş. Kaçkar ve Soğanlı Dağları’nın arasında yer alan Uzungöl yaz aylarında bile oldukça serin oluyor. Siz de yaz sıcaklarına serin bir mola vermek, güzel manzaralar eşliğinde oksijene doymak isterseniz Uzungöl güzel bir alternatif olacaktır. 

Uzungöl’e giderseniz Şekersu, Haldizen, Garester, Lustra gibi meşhur yaylalarından birine gidip doğayla baş başa bir kaç gün geçirmeden, geleneksel Karadeniz evlerinin en güzellerini görebileceğiniz Şerah Köyü’nü görmeden, Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi’ni gezmeden, uçsuz bucaksız orman manzarasına karşı salıncakta sallanmadan, Uzungöl Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Seyir Terası’na çıkıp nefis fotoğraflar çekmeden dönmeyin. 

Uzungöl Yaylası konumu

Trabzon’da gezilecek yerlerin detaylı listesi için: Trabzon’da Mutlaka Görmeniz Gereken 48 Yer

2) Sultan Murat Yaylası

Sultan Murat Yaylası
Sultan Murat Yaylası

Trabzon’un Çaykara ilçesi sınırları içinde yer alan Sultan Murat Yaylası’nda yeşilin binbir tonunu görebilirsiniz. Rivayet’e göre 1635 yılında İran Seferi’nden dönen Sultan Murat dönüş yolunda burada konaklamış ve o günden sonra burası Sultan Murat Yaylası olarak anılmaya başlamış. Sultan Murat Yaylası’nda bir Osmanlı Ordusu Şehitliği olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. 

Sultan Murat Yaylası konumu

3) Akçaabat

Akçaabat
Akçaabat

Trabzon’un en özel ilçelerinden biri olan Akçaabat’ta tarih, doğa ve unutulmaz lezzetlerle dolu bir tatil yapabilirsiniz. Kışın bembeyaz bir örtü ile kaplı olan Akçaabat, yaz aylarında ise yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz doğası ile kendine hayran bırakıyor. Akçaabat’a giderseniz meşhur köftesinden yemeyi ve heyelan set gölü olan Sera Gölü’nü görmeyi ihmal etmeyin.

Akçaabat konumu

Sıla’nın Notu: Mikroklima iklim alanında bulunan ve Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir bölge olan Akçaabat ilçesinde zeytin ve turunçgiller yetiştiriliyor. Zamanına denk gelirseniz mutlaka tadın ve alın derim.

4) Sera Gölü

Sera Gölü
Sera Gölü

Akçaabat Sahili’ne üç kilometre uzaklıkta yer alan Sera Gölü muhteşem doğası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Trabzon’un heyelan sonucu oluşan göllerinden biri olan Sera Gölü’ne giderseniz gölün etrafında kurulan kamelyalarda piknik yapabilir sonrasında ise gölde kano ile tur atabilirsiniz.  

Sera Gölü konumu

5) Hamsiköy

Hamsiköy
Hamsiköy

Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği noktalardan biri olan Hamsiköy Zigana Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. Hamsiköy’e giderken Zigana Dağları’nın yeşili ve sisi bol yollarında ilerlerken mutlaka yemek molası verip lokum gibi pirzola, uzayıp giden harika bir kuymak, turşu kavurma üzerine de en güzelinden bir Hamsiköy sütlacı yemeden dönmeyin derim. 

Hamsiköy konumu

6) Sürmene

Sürmene
Sürmene

Trabzon’un en meşhur ilçelerinden biri olan Sürmene’de keşfedilmeyi bekleyen tarihi yerlerin yanı sıra onlarca doğal güzellik var. Geçmişi M.Ö 2000’li yıllara uzanan Sürmene Kalesi, cumbalı sürmene evleri, Memişoğlu Konağı, içinde çay fabrikasının da olduğu Zahra Mahallesi, yapılaşmanın az olduğu, güzel manzaralara ev sahipliği yapan Çamburnu ve Ağaçbaşı yaylaları Sürmene’de gezilecek yerler listenizde mutlaka olsun. Sürmeneye giderseniz meşhur bıçağından ya da keserinden almadan, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek pidesinden yemeden de dönmeyin. 

Sürmene konumu

7) Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı

Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı
Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı

Yeşille mavinin buluştuğu bir noktada yer alan Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı ziyaretçilerine piknik, doğa yürüyüşü, fotoğraf çekmek gibi pek çok aktivite imkanı sunuyor. Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı’nda keyifli bir orman yürüyüşü yaptıktan sonra kendinizi Karadeniz’in dalgalı sularına bırakarak serinleyebileceğinizi de söylemeden geçmek olmaz. 

Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı konumu

Sıla’nın Notu: Çamburnu’na giderseniz orman evlerinde konaklama imkanınız da var. Aklınızda bulunsun.

8) Maçka

Maçka
Maçka

Sümela Manastırı’nın da yer aldığı Maçka Trabzon’un hem en yeşil hem de en turistik ilçelerinden biri. Maçka’da gezilecek yerler elbette Sümela Manastırı’ndan ibaret değil. Vazelon Manastırı, Altındere Vadisi, Kızlar Manastırı, İspanya Türkiye Dostluk Anıtı gibi daha pek çok tarihi ve doğal güzellik daha Maçka’da sizi bekliyor. 

Maçka konumu

9) Kiraz Yaylası, Maçka

Kiraz Yaylası
Kiraz Yaylası

Doğa tutkunlarının Trabzon’daki vazgeçilmez destinasyonlarından biri de Kiraz Yaylası. 1850 metre yükseklikte yer alan Kiraz Yaylası’nda giderseniz keyifli doğa yürüyüşleri yapabilir bunaldığınız noktada ise derelerden akan buz gibi sulardan içerek serinleyebilirsiniz. Her yıl temmuz ayının üçüncü cuma gününde Kiraz Yaylası’nda Ayeser Şenlikleri düzenleniyor. Kiraz Yaylası’na seyahat planlayanlara duyurulur! 

Kiraz Yaylası konumu

Sıla’nın Notu: Trabzon’un her ilçesinin kendine özgü bir lezzeti var. Seyahatinizi planlarken lezzet duraklarını eklemeyi de ihmal etmeyin.



Daha fazlası için: Trabzon’da Nerede Ne Yenir?

Önceki İçerikTrakya’da Gezi̇lecek Yerler: Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ın En Güzel Rotaları
Sonraki İçerikBurgazada Gezilecek Yerler: Adanın En Güzel Koyları ve Tarihi Noktaları
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız