Adıyaman Nerede, Adıyaman’a Nasıl Gidilir?  

0
1271

Anadolu tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor.

Anadolu’nun kadim medeniyetlerinden Kommagene Krallığı’nın başkenti olan Adıyaman, Nemrut Dağı’ndaki tanrı heykelleriyle ve çiğ köftesiyle ünlü. 

Adıyaman Hakkında

Adıyaman, eski çağlarda Hısnımansûr (Mansur’un Kalesi) olarak anılırken Cumhuriyet Dönemi’nde bugünkü adını almış.

1954 yılında Malatya’dan ayrılıp il olan Adıyaman; Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır Gaziantep ve Şanlıurfa ile sınır komşusu durumunda.

Adıyaman’ın ilçeleri ise; Adıyaman il merkezi, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kâhta, Samsat, Sincik şeklinde sıralanabilir.

Güneydoğu Anadolu’nun bu kadim kentini baştan başa gezmek için en az 2 günlük dolu dolu bir gezi programı yapmak gerekiyor. 

Adıyaman’a Ulaşım 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok şehrin kesişme noktasında yer alan Adıyaman’a demir yoluyla kara yoluyla ve hava yoluyla ulaşım mümkün. 

Adıyaman’a Otobüs ile Ulaşım 

Adıyaman’a Türkiye’nin dört bir yanından düzenlenen otobüs seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adana, İstanbul, Gümüşhane, Antalya, Diyarbakır, Hatay ve daha birçok şehirden Adıyaman otobüs bileti satın alarak cazip fiyatlarla seyahatinizi planlayabilirsiniz.  

Adıyaman Otogarı, yolcuların ulaşımını kolaylaştırmak adına şehir merkezine inşa edilmiş. Adıyaman’ın merkezinde yer alan otogara yol tarifi bulmak çok kolay.

Şehrin farklı noktalarından toplu ulaşım araçlarıyla veya taksiyle Adıyaman Otogar’a ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Adıyaman Otogarı Adres: Sıratut Mh., Adıyaman Diyarbakır Yolu, Ziyaretpayamlı Köyü Merkez/Adıyaman

Adıyaman’a Uçak ile Ulaşım 

Adıyaman, kendisine ait havalimanı bulunan illerimizden biri. Adıyaman Havalimanı, yalnızca iç hat uçuşları için hizmet veriyor.

Adıyaman’a Adıyaman uçak bileti alarak, Ankara ve İstanbul’dan direkt uçuşlar, diğer şehirlerden ise aktarmalı uçuşlarla gitmek mümkün. Örneğin İstanbul’dan Adıyaman’a uçakla gidiş 1 saat 40 dakika sürüyor.

Adıyaman Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede konumlanıyor.

Havalimanı ile şehir merkezi arasında toplu ulaşım aracına binmek isterseniz belirli saatlerde kalkan Bay-Tur servislerinden yararlanabilirsiniz. Havalimanı ile şehir merkezi arası taksi ile yaklaşık yarım saat kadar sürüyor.  

Adıyaman’a Tren ile Ulaşım 

Adıyaman’da bulunan Gölbaşı Garı, Fırat Ekspresi’nin uğradığı duraklardan biri.

Elazığ-Adana arasında her gün düzenli seferleri bulunan Fırat Ekspresi’ne binerek de Adıyaman’a gitmek mümkün.

Adıyaman Gölbaşı Garı’ndan Fırat Ekspresi’ne binerek Osmaniye-Adana yönüne veya Malatya-Elazığ yönüne gidebilirsiniz. 

Adıyaman’a Özel Araç ile Ulaşım 

Adıyaman’a özel aracınızla konforlu bir biçimde seyahat etmek isterseniz, farklı yönlerden gelecek araçlar için çok farklı yol tarifleri bulunuyor.

Bulunduğunuz şehirden Adıyaman’a en kısa sürede ulaşım alternatiflerini görüntülemek için navigasyon uygulamalarından yararlanabilirsiniz. 

Örneğin İstanbul üzerinden Adıyaman’a arabayla gitmek için 13 saatlik bir yolculuğu göze almanız gerekiyor. İstanbul, İzmit, Bolu Ankara yolu üzerinden Ankara-Tarsus otoyolunu takip ederek Kırşehir, Kayseri, Kahramanmaraş Elbistan üzerinden Adıyaman’a gidiliyor. 

Ege Bölgesi’nden Adıyaman’a gidiş içinse ortalama 1.220 kilometre uzunluğundaki yol yaklaşık 14 saat sürüyor. İzmir’den Adıyaman’a Uşak, Afyon, Konya ve ardından Adana, Gaziantep rotasını takip ederek gidebilirsiniz. Belirli Şehirlerden Adıyaman’a mesafeler ve yolculuk süreleri şu şekilde; 

İstanbul-Adıyaman arası yaklaşık 1.250 km ve ortalama 13 saat, 

Ankara-Adıyaman arası yaklaşık 730 km ve ortalama 8 saat 50 dk.,

Hatay-Adıyaman arası yaklaşık 290 km ve ortalama 4 saat,

Diyarbakır-Adıyaman arası yaklaşık 200 km ve ortalama 3 saat sürüyor. 

Adıyaman’da Gezilecek Yerler

Güneydoğu’nun hem lezzet hem de tarihle yoğrulan şehri Adıyaman’da gezilip görülecek çok yer var.

Adıyaman’ın UNESCO Dünya mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı’nda tanrı ve kralların dev heykelleri sizi bekliyor. Nemrut dağı seyir teraslarından güneşin doğuşunu izlemek ise bambaşka bir keyif… 

Adıyaman’a ve Tüm Türkiye’de enerji sağlayan Atatürk Barajı’nın büyük kısmı da bu şehirde yer alıyor. Fırat Nehri’nin Atatürk Barajı’na ulaştığı nokta bulunan Gerger Kanyonu Adıyaman’da gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. 

Şehrin tarihi dokusunu ve günlük yaşamını daha yakından tanımak içinse Adıyaman merkezde yer alan Oturakçı Pazarı ve Keleş Konağı’nı gezebilirsiniz. 

Adıyaman’da Nemrut’un zirvesinden Mezopotamya’da güneşin doğuşunu izleyip, şehri baştan başa keşfettikten sonra Adıyaman lezzetleriyle kendinize bir ziyafet çekin. Adıyaman’ın nesi meşhur diyenlerin çiğköfte ve içli köftenin yanı sıra Besni tavasını ve Buhara pilavını mutlaka denemeleri gerek. Yemeğin ardından sıcak bir çayla burma tatlısını veya şillik tatlısını deneyerek günün geri kalanı için enerji toplayabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız