Türkiye’nin başkenti ve Türk siyasetinin merkezi Ankara, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarına da ev sahipliği yapıyor.
Ulu Önder’in ebedi istirahatini gerçekleştirdiği Anıtkabir; kadın erkek, genç yaşlı demeden, her kesimden Türk vatandaşının mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında kesinlikle ilk sıralarda.
Ata’ya duyulan sevgi, saygı ve şükran hislerinin en yoğun hissedildiği yerlerden olan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü tarihini ve bu topraklarda yaşanan görkemli zaferin izlerini de gözler önüne seriyor.
Anıtkabir sınırlarında bulunan tüm kulelerin, meydanların, müzelerin ve mozolelerin ayrı bir anlam ve önemi var.
1940’lı yıllara ait Türk mimarisinin en gelişmiş izlerini toplamda 750 bin metrekare alana yayılan Anıtkabir’de bulmak mümkün.
Yalnızca Anıtkabir’i ziyaret etmek için günübirlik bir Ankara gezisi düzenleyebileceğiniz gibi; ziyaretinizi Ankara’da ve hatta İç Anadolu genelinde bulunan diğer önemli turizm noktaları ile de birleştirebilirsiniz.
Anıtkabir ruhunu dolu dolu yaşayabilmek için, buraya en az yarım günlük bir süre ayırmayı ihmal etmeyin.
Ziyaretinizi 29 Ekim, 10 Kasım ya da 23 Nisan gibi anlamlı günlere denk getirmeyi de düşünebilirsiniz. Bu sayede Türkiye Büyük Millet Meclisi seviyesinde düzenlenen resmi törenleri görebilir ve günün ruhunu milyonlarca insanla aynı anda paylaşabilirsiniz.
Anıtkabir’in Tarihi
Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatını takip eden günlerde tüm halkın ortak isteği ile hayata geçirilen bir anıt mezar projesi.
10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün kaybedilmesi ile, onun açtığı aydınlanma yolunun ölümsüzleştirilmesi ve ona duyulan minnettarlığın vücut bulması herkesin ortak arzusu haline geldi.
Uluslararası bir mimari yarışmasına da konu olan bu hisler iki Türk mimarın elinde hayat buldu.
1941 yılında açılan yarışmanın finalistlerinden olan Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Orhan Arda’ya ait projenin inşasına 1944 yılında başlandı.
İnşaatı 9 yıl süren, 4 ana aşamada tamamlanan ve Türk halkı için büyük önemi bulunan bu yapı; 1953 yılından bu yana Anıttepe olarak da bilinen toprakları süslüyor.
Projenin hayata geçirilmesi aşamasında Anıtkabir’in yeri için Çankaya, Ankara Kalesi, Gazi Orman Çiftliği ya da Altındağ gibi alternatifler seçici kurul tarafından değerlendirilse de, o dönem Rasattepe olarak anılan yere karar verilmesinde özel bir neden de var.
Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önceki bir Ankara gezisi sırasında burası için “Bu tepe ne güzel bir anıt yeri…” değerlendirmesinde bulunduğu biliniyor.
Aynı tepede yer alan ve Anıtkabir kazısı sırasında ortaya çıkarılan Frig uygarlığına ait mezarlar ve arkeolojik kalıntılar ise günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.
Anıtkabir’in tarihi öneminin yanında, ona kültürel ve sosyolojik olarak değer katan pek çok detay da mevcut.
Ankara’nın birçok yerinden görülebilen ve ışığı ile uzakları aydınlatan bu eser, Atatürk’ün bir silüeti niteliğinde.
İçerisinde bulunan Şeref Holü’nde tüm dünyadan ziyaretçilerin en iyi şekilde karşılanabilmesi için her şey düşünülmüş durumda.
İki ana bölümde incelenebilen Anıtkabir, Barış Parkı ve Anıt Bloku’ndan oluşuyor.
Anıt Bloku girişinde bulunan aslanlı yoldaki 24 heykel, 24 Oğuz boyunu temsil ederek Türk tarihine selam veriyor.
Yol boyunca aslanların varlığı kuvveti ve sükuneti çağrıştırıyor.
Çift halinde olmaları birlik ve bütünlük kavramlarını sembolize ederken, yatar pozisyonda olmaları barışı vurguluyor.
Aslanlı Yol’daki taşların aralıklı dizilmesi bile, ziyaretçilerin Ata’nın huzuruna başları öne eğik çıkmalarını sağlaması bakımından anlamlı.
Burada aynı zamanda bir tören meydanı ve mozole var.
Anıtkabir’in diğer bölümü olan Barış Parkı ise Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünden ilham alıyor.
104 ayrı türden 48 bin 500 adet ağaç, parkın içinde yükselmeye devam ediyor.
Anıtkabir’de bulunan kulelerin isimleri bile, Türk kültüründe ve uygarlık yolunda belirleyici olan kavramlara dikkat çekmek için yeterli.
Anıtkabir sınırları içinde İstiklal, Hürriyet, Mehmetçik, Zafer, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli, Müdafaa-i Hukuk, Cumhuriyet ve İnkılap kuleleri mevcut.
Yine Anıtkabir içinde yer alan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde Atatürk’ün aldığı özel hediyeler, nüfus cüzdanı, saatleri, madalyaları, tabancaları ve kitapları sergilenmeye devam ediyor.
Anıtkabir’in Mezar Odası olarak adlandırılan bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk, yurdun dört bir köşesinden getirilen vatan toprağının içinde yatıyor.
Vatan toprağına ayrıca Atatürk’ün Selanik’teki evinin bahçesinden, Kore’deki Türk Şehitliği’nden, Kıbrıs’tan özellikle getirilen topraklar da dahil bulunuyor. Anıtkabir ziyareti sırasında bu bölümü ziyaret etmek mümkün değil. Mezar odasının açılabilmesi için Genelkurmay Başkanlığı’nın özel izni gerekiyor.
http://www.anitkabir.tsk.tr/ adresinden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Anıtkabir Nerede? Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?
Anıtkabir; daha önce bir gözlem istasyonuna ev sahipliği yaptığı için Rasattepe olarak adlandırılan bir tepe üzerinde yer alıyor.
Anıt Caddesi, Tandoğan, Çankaya açık adresinde bulunan anıt mezara Ankara’nın birçok yerinden kolaylıkla ulaşmak mümkün.
Türkiye’nin tam merkezinde olan Ankara’nın, yine tam ortasında da Anıtkabir’in bulunduğunu söylemek hata olmaz.
Çankaya ilçesinde birçok kamu kurumu, devlet binası, okul ya da hastane de yer alıyor; bu nedenle ilçenin ulaşım imkanları oldukça geniş.
Diğer şehirlerden Ankara’ya gelenler için şehirler arası ulaşım biçimi, Anıtkabir’e nasıl varılacağını da birebir etkiliyor.
Havalimanından, otogardan ya da şehir merkezinden Anıtkabir yönüne giden farklı rotalar mevcut.
Buraya gelirken, Ankara’nın toplu taşıma sistemlerini organize eden EGO’nun birçok aracından faydalanılabiliyor.
EGO kullanabilmek için, Ankarakart adı verilen kart uygulamasının tam, indirimli ya da kullan at versiyonlarından bir tane edinmek şart.
Kartlar istasyonlarda, havalimanlarında ya da otobüs durağı yakınındaki gişelerde bulunabiliyor.
Siz de yakın zamanda Atatürk’ün bu dünyadaki varlığına bir teşekkür gezisi düzenlemek isterseniz, Ankara’da yer alan farklı lokasyonlardan Anıtkabir’e nasıl ulaşabileceğinizi bu detaylı rehberde bulabilirsiniz.
Ankara Şehir Merkezi’nden (Kızılay Meydanı) Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?
Ankara’nın şehir merkezi elbette şehrin kalbin attığı yer olan Kızılay Meydanı olarak biliniyor.
Ankara’ya yakın herhangi bir konumdaysanız da, önce Kızılay’a olan ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Kızılay Meydanı çevresindeki otobüs duraklarından hareket eden ya da transit olarak geçen ve Anıtkabir’e ulaşan çok sayıda otobüs hattı var.
Ankara’ya özgü bir ulaşım çeşidi olan Ankaray da ulaşımın en pratik alternatifleri arasında yer alıyor. Raylı bir ulaşım modeli olan Ankaray, diğer şehirlerdeki metroyu andırıyor.
Anıtkabir o kadar merkezi bir konumda yer alıyor ki; Ankara’ya trenle gelip Ankara Tren Garı’ndan şehre giriş yapanların Anıtkabir’e kadar yürümeleri bile söz konusu olabilir.
Taksi alternatifi ise, her yaştan ziyaretçinin Anıtkabir’i rahatlıkla ziyaret edebilmesi için elbette seçeneklerden biri olarak listede yer alıyor.
Özellikle kalabalık gruplar halinde hareket edecekseniz, Anıtkabir’in şehir merkezine yakın olması sayesinde, taksi alternatifini rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.
Toplu Taşıma Araçları
Ankara şehir merkezinden Anıtkabir’e yapılacak yolculuklar için öne çıkan alternatifler arasında otobüs ve Ankaray var.
Otobüs
Kızılay’da bulunan duraklardan geçen ve Anıtkabir durağına giden otobüsler şöyle:
- 221-3 Mamak-Bakanlık
- 220-3 Mamak-Maltepe
- 202-3 Yenimahalle-Kızılay
- 340 Ege Mh-DDY
- 341 Ege Mh-Kızılay
- 297-3 Mutlu Mh-Batıkent
- 330 Ege Mh-Kızılay
- 264 Etlik-Kızılay
- 203 İncirli-Ulus-Kızılay
- 204 İncirli-Gar-Kızılay
- 257 19 Mayıs-Kızılay
- 256 Atapark-Kızılay Ekspres
- 258 Atapark-25. Sokak-Kızılay
- 252 Atapark- Kuşcağız-Kızılay
- 254 Atapark-Gar-Kızılay
- 383 Peyami Safa-DDY
- 362 Tuzluçayır-Kızılay
- 366 Derbent-DDY
- 376 Yeşilbayır-DDY
- 370 Tekmezar-Kızılay
- 371 Kıbrıs Köyü-Kızılay
- 545 Eryaman-AŞTİ
- 331 Zerdalitepe-DDY
- 332 Kayaş-Kızılay
- 259 Atış Caddesi-Kızılay
- 222 İncirli-Kızılay Ekspres
- 288 Refik Saydam Caddesi-Kızılay
- 422 Keçiören-Gar-Kızılay
- 420 Keçiören-Ulus-Kızılay
- 460 Uyanış-Opera
- 483 Uyanış-Kızılay
- 480 Uyanış-Itri-Kızılay
- 481 Uyanış-Ulus-Kızılay
- 482 Uyanış-Ulus-Kızılay
- 415 Aktepe-Kızılay
- 385 Lalegül-Opera
- 268 Bağlum-Kızılay
- 270 Kızılay-Ufuktepe
- 323 Ege Mh-ODTÜ
- 285 Esertepe-Kızılay.
AŞTİ yönünde bekleme yaptığınız sürece, neredeyse gelen herhangi bir otobüse ya da özel halk otobüsüne binerek Anıtkabir’e yaklaşabilirsiniz.
Şehrin en turistik noktalarından biri Anıtkabir olduğundan bununla ilgili bilgilendirme, turizm bilgilendirme noktalarında da bulunuyor.
Otobüs hizmetinden faydalanabilmek için Ankarakart isimli akıllı kart uygulamasını kullanmak gerekiyor. Kullan at olarak da satın alınabilen kartın ücret tarifesi 3 TL iken, uzun vadeli dolum yapılabilen akıllı kartlardan satın alırsanız bu ücret 2,5 TL seviyesine düşüyor.
Ankaray
Bir çeşit metro sistemi olan Ankaray’ı kullanarak da Kızılay Meydanı yönünden yola çıkıp Anıtkabir’e varabilirsiniz.
Bunun için Ankaray’ın Tandoğan ya da yeni adıyla Anadolu olarak adlandırılan durağında inmeniz gerekiyor.
Ankaray kullanırken yine Ankarakart isimli akıllı kart uygulaması geçerli. Ücretler de otobüs ve metro arasında farklılık göstermiyor.
Ankara’da uzun süreliğine bulunuyorsanız ve öğrenci iseniz, öğrenci kimliğinizi kullanarak indirimli Ankarakart uygulamasından da yararlanabilirsiniz.
Ankaray sayesinde Anıtkabir’in Tandoğan kapısına kısa bir yürüyüş sonunda ulaşabilirsiniz.
Anıtkabir’in iki ana giriş kapısı olmakla birlikte, gezi planlaması için genellikle Tandoğan kapısı tavsiye ediliyor.
Gençlik Caddesi üzerinde bulunan Anıttepe adlı diğer girişi, arka kapı olarak değerlendirebilirsiniz.
Özel Ulaşım Araçları
Kendi aracınızla ya da araba kiralayarak şehir merkezinden Anıtkabir’e gidebileceğiniz gibi; Kızılay’da bulunan çok sayıda taksiden birine binerek de Anıtkabir’deki yerinizi alabilirsiniz.
Özel Araç
Kızılay Meydanı ile Anıtkabir’in Tandoğan girişi arasında yalnızca 3 kilometrelik bir mesafe mevcut.
Bu mesafeyi özel araçla, trafiğin de durumuna göre, 10 dakikada alabilirsiniz.
Tandoğan girişinde aracınızı park edebileceğiniz bir otopark alanı da mevcut. Bunun için yanınızdaki araç ruhsatı ve kimlik belgesini güvenlik birimine teslim etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Özellikle yürümeye engel durumu olanlar için bu seçenek, Tandoğan girişindeki yürüme mesafesini kısaltması bakımından da oldukça avantajlı.
Taksi
Kilometre başına taksi ücretinin 3 TL olarak belirlendiği Ankara’da, Kızılay ile Anıtkabir arasındaki kısa mesafeyi taksi ile almak da gayet makul bir fiyata denk geliyor.
Yaklaşık 15 TL karşılığında taksiyle transferinizi sağlayabilirsiniz.
Ankara AŞTİ Otogarı’ndan Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?
Ankara yolculuğunu otobüs ile gerçekleştirenlerin şehirdeki ilk durağı, son derece merkezi bir konumda yer alan AŞTİ Otogarı.
Ankara’da otogardan şehir merkezine ve diğer yerlere transfer son derece kolay olduğu çin, bu ulaşım biçimini seçerken tereddüt etmenize gerek yok.
Toplu Taşıma Araçları
AŞTİ’den Anıtkabir’e ulaşımda, tıpkı şehir merkezi yönünden gelirken olduğu gibi Ankaray kullanılabilir.
Ankaray
AŞTİ Otobüs Terminali’nin hemen içerisinde Ankaray kullanabileceğiniz bir istasyon bulunuyor.
Bu sayede Tandoğan istasyonuna kadar Ankaray ile ilerleyebilir ve yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş sonunda Anıt Caddesi üzerinden Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.
Özel Ulaşım Araçları
AŞTİ’den Anıtkabir’e giderken servis ya da taksi gibi özel taşımacılık hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
Taksi
AŞTİ Otogar ile Anıtkabir arasındaki mesafe de, tıpkı şehir merkezinden olduğu gibi, oldukça kısa.
Yaklaşık 5 kilometre süren mesafeyi dilerseniz taksi ile de alabilirsiniz.
Taksi için ayırmanız gereken ücret 20 TL olarak tahmin edilebilir. Özellikle birden fazla kişi ile seyahat ediyorsanız, Ankaray için 3 TL karşılığından kullan at bilet almak yerine bu yolu tercih etmeniz mantıklı olur.
Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?
Esenboğa Havalimanı, Ankara şehir merkezinden neredeyse 30 kilometre kadar mesafede yer alıyor.
Bu durumda bütçenizi aşmamak ve ulaşımın en kolay yolunu bulmak için rehberimizden faydalanabilirsiniz.
Toplu Taşıma Araçları
Toplu taşımada kullanılan otobüs seçeneği, Ankara Esenboğa Havalimanı ile Anıtkabir arasındaki ulaşımda ön plana çıkıyor.
Otobüs
AŞTİ ile Ankara Esenboğa Havalimanı arasında EGO tarafından işletilen özel halk otobüsleri mevcut.
442-3 şeklinde numaralandırılan bu otobüsler; Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan kalkıyor ve Beştepeler Mahallesi, AŞTİ, Yenimahalle adresine varış yapıyor.
Havalimanından AŞTİ’ye kadar olan uzun yolu bu şekilde uygun bir maliyetle katettikten sonra, AŞTİ’den Ankaray ile Anıtkabir’e geçebilirsiniz.
Otobüs yolculuğu 1 saat süreyi aşabiliyor. Otobüs Ankara Tren Garı ve Kızılay gibi Ankara için diğer önemli duraklara da uğruyor. Bu destinasyonlar dışında çok fazla durakta bekleme yapılmaması da, 442-3 nolu otobüsün avantajları arasında.
Özel Ulaşım Araçları
Havalimanı yolunda kullanabileceğiniz başlıca özel ulaşım araçları servis ve taksi olarak sıralanabilir.
Servis
Belko Air isimli havalimanı servisleri, Ankara’ya uçakla gelmeye alışık olan yolcuların son derece aşina oldukları bir seçenek.
7 gün 24 saat boyunca, değişen sefer aralıkları ile hizmet veren bu servisler havalimanı yolunda kurtarıcınız olabilir.
Sefer sıklıkları gece saat 24.00 ile sabah saat 05.00 arasında saatte bir ve 05.00 ile 24.00 arasında yarım saatte bir olmak üzere değişiyor. Servislerin hizmet ücreti 11 TL.
Bu servisle şehir merkezi yönüne gelirken birden fazla durağı Anıtkabir için kullanabilirsiniz.
Örneğin Tren Garı’nda inerek Anıtkabir’e kadar yürümeniz mümkün. Bunun dışında; Kızılay’da ya da AŞTİ’de inerek buradan Anıtkabir yönüne Ankaray’a binebilir ve Tandoğan istasyonunda inebilirsiniz.
Kızılay’dan gelenler için çok sayıda belediye otobüsü de Anıtkabir’e kadar hizmet veriyor.
Taksi
Trafiğin seyrek olduğu saatlerde en az yarım saat sürecek taksi yolculuğunuz için yaklaşık 100 TL bütçe ayırabilirsiniz.
Bu yolla havalimanından Anıtkabir’e kadar gelmek maliyetli olabileceği için, toplu taşıma kullanma imkanınız yoksa, tercihinizi servisten yana kullanın.
Bu sayede şehir merkezine kadar yalnızca 11 TL karşılığında gelebilir ve oradan da taksiye en fazla 15-20 TL ödeme yapmış olursunuz.
Anıtkabir Giriş Ücreti Var mı? Anıtkabir Ziyaret Saati
Anıtkabir’i yılın her günü, saat 09.00 itibariyle, ücretsiz olarak ziyaret edebilmek mümkün.
Anıtkabir’i görmek isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Anıtkabir’de yalnızca rehberlik hizmeti almak isterseniz ek bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bunun için de fiyatlar oldukça makul sayılabilir.
Elektronik olarak yapılan sesli rehberlik için ücretlendirme, yetişkinler için kişi başı 4 TL. 5 ile 10 kişi arasında bir gruba dahilseniz 3 TL, 10 kişiden fazla bir gruba dahilseniz kişi başı 2 TL de ödeyebilirseniz.
Öğretmen ve öğrenciler de aynı şekilde, her durumda yalnızca kişi başı 2 TL rehberlik ücreti ödüyor.
Gazi ve şehit ailelerinin, 65 yaş üstü yaşlıların ve engellilerin kiralama için ücret ödemeleri gerekmiyor.
Okul ya da iş çevresi gibi kalabalık bir grupla Anıtkabir’i ziyaret etmek istiyorsanız, önceden Anıtkabir Komutanlığı’nın Protokol Başkanlığı ile iletişime geçebilir ve randevu ile ücretsiz olarak bir rehber yardımıyla detaylı bilgi alabilirsiniz.
Anıtkabir’de Yapılacak Aktiviteler
Anıtkabir’e kadar gelmişken her Türkiye vatandaşının mutlaka deneyimlemesi gereken aktiviteler mevcut.
- Anıtkabir içinde bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edin.
- Müze içerisindeki anı defterine duygu ve düşüncelerinizi yazarak burada kalıcı bir not bırakın.
- Müze çıkışındaki anı dükkanından hediyelik eşya alışverişi yapın.
- Atatürk’ün mezarının bulunduğu Mezar Odası’na giremeseniz de, Anıtkabir’in avlusunda bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı İsmet İnönü’ye ait olan mezarı ziyaret edin.
- Anıtkabir’de bulunan görsel salonunda Ata’nın hayatını fotoğraflarla izleyebilirsiniz. Avlu bölümünde ise arabası ve naaşının taşındığı araç özel bir bölmede sergileniyor.
- Aslanlı Yol boyunca fotoğraf çektirmeyi ve bu güzel ziyareti ölümsüzleştirmeyi de ihmal etmeyin.
Özel Günlerde Anıtkabir’de Düzenlenen Etkinlikler
Anıtkabir’in yılın her günü için belirlenen resmi açılış saati 09.00. Yaz ve kış saatinde farklılaşan uygulamalara göre, kapanış saati 16.00 ile 17.00 arasında değişiklik gösterebilir. Bu nedenle mutlaka ziyaretinizden önce güncel uygulama hakkında bilgi alın.
Özel günlerde ise törenler nedeniyle Anıtkabir’e girişlerin birkaç saat ertelenebileceğini akılda tutmakta fayda var.
Askeri törenlerin bitiminde, askerlerin çıkması ile tekrar girişler başlıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım’ın içinde bulunduğu Atatürk Haftası boyunca Anıtkabir’de etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.
Devlet erkanının katıldığı mozoleye çelenk bırakma ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalama gibi etkinlikler boyunca Anıtkabir’e girişler kısıtlı tutulabiliyor.
Binlerce okuldan öğrenci ve öğretmenlerin, gençlerin, yaşlıların, çalışanların, emeklilerin ve her kesimden Türk vatandaşının bir araya geldiği Anıtkabir ziyaretleri sırasında günün anlam ve önemine özel organizasyonlar da yapılabiliyor.
Gençlerin bir araya gelerek Atatürk portresi uygulaması, barış balonlarının uçurulması ya da 81 ilden gelen öğrencilerin bir araya gelmesi gibi farklı etkinlikler düzenlenebiliyor.
Tören programlarında mutlaka saygı duruşu ve İstiklal Marşı yer alırken; Anıtkabir Sergi Salonu’nda da yine günün anlamına özel olarak sergiler düzenleniyor.
Yılın her döneminde ise müze alanının çıkışından Atatürk baskılı hediyelik eşya alışverişi yapılabilir.
Anıtkabir Çevresinde Gezilecek Yerler
Anıtkabir’i ziyaret etmek için Ankara’da bulunuyorsanız, Türkiye’nin başkenti olan bu güzide şehre gelmişken gezinizin boyutunu genişletebilirsiniz.
Ankara’da görülmeye değen ve Anıtkabir’in de yakın sayılabilecek çevresinde yer alan özel yerleri sizler için derledik.
TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi
Ankara’ya gelip de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret etmemek olmaz.
Meclis binası ile Anıtkabir arasında 2 kilometrelik bir mesafe var.
Taksi ücreti 10-15 TL arasında öngörülebilir.
Meclise gelindiğinde Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ve bu şanlı zaferin izlerini de mutlaka görmek gerekli.
Müzenin her bir odası, Kurtuluş Savaşı’nın farklı bir bölümünü başarıyla yansıtıyor.
TBMM Cumhuriyet Müzesi
6 TL karşılığında ziyaret edilebilen bu müzede de Müze Kart geçerli.
Cumhurbaşkanlığının ilk dönemlerine ait görseller, tarihi eşyalar, cumhurbaşkanlarına ait özel eşyalar gibi benzeri olmayan eserler müzenin koleksiyonuna dahil bulunuyor.
Ankara Kalesi
Ulus’taki müzeleri ziyaret ederken, Ankara Kalesi’ni de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Köklü bir tarihe sahip olan kale, sadece manzarası için bile ziyaretinizi hak ediyor.
Kaleye girişte herhangi bir giriş ücreti ödenmiyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu Arkeolojisi’nden Osmanlı Dönemi eserlerine kadar kendine özgü bir koleksiyona sahip olan Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri.
Müzekart ile bir yıl boyunca sınırsız giriş yapılabilen müzenin giriş ücreti 30 TL.
Müzenin hafta tatili bulunmuyor ve her gün 08.30’dan itibaren ziyaret edilebiliyor. Ankara’nın Ulus ilçesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ulus heykel ile Ankara Kalesi arasındaki cadde üzerinde yer alıyor.
Yaklaşık 6 kilometre mesafeyi dilerseniz taksi ile, dilerseniz de 267 ve 334 numaralı EGO otobüslerini aktarmalı kullanarak aşabilirsiniz. Aktarmalı ulaşımda, Ankarakart için ikinci biniş indirimli oluyor.
Rahmi M. Koç Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile aynı istikamet üzerinden ziyaret edebileceğiniz bir diğer kültür varlığı ise Rahmi M. Koç Müzesi.
İki müze arasında yalnızca yürüme mesafesi mevcut, dolayısıyla bu müze ziyaretini mutlaka gezi listenize ekleyin.
Müze içerisinde görmeniz gereken Vehbi Koç Müzesi, İsmail Amca Atölyesi, Ali Rıza Eczanesi ve Model Makine Atölyesi gibi oldukça ilgi çekici bölümler var.
Pazartesi günleri kapalı olan müzenin giriş ücreti 9 TL. Müzekart ile 8 TL karşılığında ya da öğrenciyseniz 5 TL ile de giriş yapabilirsiniz. Müzekart sahibi öğrenciler ise Rahmi M. Koç Ankara Müzesi’ne girebilmek için yalnızca 4 TL ödüyorlar.
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
Ankara müzelerini gezmeye Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ile devam etmeniz mümkün.
Salı günleri konserlerin, yıl boyu da çeşitli etkinliklerin düzenlendiği müzenin güzel bir kafe alanı da mevcut.
Pazartesi günleri kapalı olan müze 10.00 ile 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Rehberli müze gezileri 7 TL olarak ücretlendirilirken serbest gezilerden 5 TL ücret alınıyor. Müzede düzenlenen atölyeler içinse öğrenci başı 8 TL ödeme yapmak gerekiyor.
Hacı Bayram Camii
Ankara’nın Ulus ilçesine geldiğinizde görmeniz gereken önemli bir nokta da hemen Augustus Tapınağı’nın bitişiğinde yer alan Hacı Bayram Camii.
Caminin mihrap duvarına bitişik olarak burada ünlü bir türbe de yer alıyor ve hem yerli hem de yabancı bir çok kişi tarafından her yıl ziyaret ediliyor.
Rahmi M. Koç Müzesi’nden çıktıktan sonra 1 kilometrelik yürüyüş ile camiye ulaşabilirsiniz.
Kocatepe Camii
Yakın tarihte inşa edilmesine karşılık Türkiye’nin en önemli camileri arasında gösterilen Kocatepe Camii, Çankaya ilçesinde bulunuyor.4 minaresi bulunan ve yapımı 20 yıl süren camii, 1987 yılından bu yana halkın hizmetinde bulunuyor.
Bu cami Kızılay Meydanı’ndan yalnızca 3 kilometre mesafede. Dolayısıyla yol üzerinde görmeyi planladığınız farklı lokasyonlar da varsa, yürüyerek bile Kocatepe’ye geçebilirsiniz.
Ankara Etnografya Müzesi
12 TL giriş ücreti ile ziyaret edilebilen Etnografya Müzesi, Ankara’nın gelenek ve göreneklerini yerinde görmek isteyenler için ideal.
Müzekart ile burayı bir yıl içerisinde sınırsız ziyaret etmek mümkün oluyor.
Buranın bir diğer önemi de, Anıtkabir’e nakledilene dek Atatürk’ün naaşına ev sahipliği yapmış olması.
Etnografya Müzesi’nde bir bölüm hala Atatürk için sembolik bir kabir biçiminde tutuluyor.
Cer Modern
Altınsoy Caddesi, Sıhhiye, Ankara açık adresinde bulunan Cer Modern’deki etkinlik takvimini kontrol ederek gezi planınıza renk katabilirsiniz.
Burada geniş sergi salonları, kongre merkezleri ve sosyal alanlar yer alıyor.
Burada postmodern bir sergiye ya da doğaçlama bir tiyatro oyununa denk gelme şansınız oldukça yüksek.
Etkinliğe göre bilet fiyatları değişiklik gösteriyor.
Bahçelievler Hamamı
Anıtkabir’in Anıt Park yönündeki kapısından çıkıldıktan hemen sonra kolayca ulaşılabilecek en yakın yer Bahçelievler Hamamı.
Tarihi bir mekan olan bu hamam aynı zamanda hala işlevsel olarak kullanılıyor.
Bu nedenle Ankara gezinizi bir hamam keyfiyle taçlandırmayı da düşünebilirsiniz.
Hamamönü – Altındağ
Açık havada dolaşmayı ve tarihi sokaklarda yürümeyi severseniz, Hamamönü tam size göre.
Burada bulunan evler ve yapılar, 19. yüzyıl sivil mimarisini etkileyici biçimde yansıtıyor.
Hamamönü tarafına gitmek için Ankaray’a binerek Kurtuluş durağında inmeyi tercih edebilirsiniz.
Bu sayede yalnızca 5 dakika yürüme mesafesinin sonunda, kendinizi farklı bir dünyada bulmanız mümkün.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Mahkumları arasında Nazım Hikmet’ten Necip Fazıl Kısakürek’e, Erdal Eren’den Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya kadar çok sayıda tanınmış ismin bulunduğu bu cezaevinde bir tarih yatıyor.
Pazartesi günleri hariç ziyaret edilebilen müzeye tam giriş ücreti 5 TL, öğrenci giriş ücreti ise 2 TL. Engelliler ve 65 yaş üstü yaşlılar herhangi bir ücret ödemiyor.
Altındağ’da bulunan müzeyi en pratik şekilde Hamamönü yönüne geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Anıtkabir’e taksi ile 20 TL mesafede yer alan müzenin yaklaşık mesafesi 3 kilometre.
Müzeye ulaşmak için Talatpaşa Bulvarı yönüne ilerleyen toplu taşıma araçlarından da faydalanabilirsiniz.
Pazartesi hariç her gün 09.00 ile 17.00 saatleri arasında müze açık bulunuyor.
Kızılay Meydanı
Anıtkabir için de gelmiş olsanız, Ankara’dayken yolunuz mutlaka Kızılay Meydanı’na çıkacaktır.
Burayı genci, yaşlısı, öğrencisi ve çalışan kesimi ile Ankara’nın kalbinin attığı yer olarak düşünebilirsiniz.
Eğer ziyaretiniz milli bayramlardan birine denk gelirse Kızılay Meydanı’ndaki etkinliklere katılmayı da düşünebilirsiniz.
Gençlik Parkı
Anıtkabir’in Gençlik Caddesi üzerindeki kapısına oldukça yakın konumlanan park, Ankara’nın nefes aldığı yerlerden biri.
İçindeki havuzu, kaydırağı, lunaparkı ve hemen yanında yer alan Devlet Tiyatroları Binası ile bu park içinizi açmak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir güzellik.
Kuğulu Park
Ankara’nın hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından en çok sevilen ve en çok hatırlanan noktalarından biri de Kuğulu Park.
Park, adını kuğularla süslü havuzundan alıyor ve yeşili ile kendisine hayran bırakıyor.
Kuğulu Park’ı keyifli bir yemek molası için de tercih edebilirsiniz.
Ankara’daki tüm gezilecek yerler için linke tıklayabilirsiniz.