Anıtkabir Hakkında Her Şey- Ankara Anıtkabir Ziyareti

0
19672
Anıtkabir Hakkında Her Şey- Ankara Anıtkabir Ziyareti
Anıtkabir Hakkında Her Şey- Ankara Anıtkabir Ziyareti

Türkiye’nin başkenti ve Türk siyasetinin merkezi Ankara, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarına da ev sahipliği yapıyor.

Ulu Önder’in ebedi istirahatini gerçekleştirdiği Anıtkabir; kadın erkek, genç yaşlı demeden, herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında kesinlikle ilk sıralarda.

Atatürk’e duyulan sevgi, saygı ve şükran hislerinin en yoğun hissedildiği yerlerden olan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü tarihini ve bu topraklarda yaşanan görkemli zaferin izlerini de gözler önüne seriyor.

Anıtkabir sınırlarında bulunan tüm kulelerin, meydanların, müzelerin ve mozolelerin ayrı bir anlam ve önemi var.

1940’lı yıllara ait Türk mimarisinin en gelişmiş izlerini toplamda 750 bin metrekare alana yayılan Anıtkabir’de bulmak mümkün.

Yalnızca Anıtkabir’i ziyaret etmek için günübirlik bir Ankara gezisi düzenleyebileceğiniz gibi; ziyaretinizi Ankara’da ve hatta İç Anadolu genelinde bulunan diğer önemli turizm noktaları ile de birleştirebilirsiniz.

Anıtkabir ruhunu dolu dolu yaşayabilmek için, buraya en az yarım günlük bir süre ayırmayı ihmal etmeyin.

Ziyaretinizi 29 Ekim, 10 Kasım ya da 23 Nisan gibi anlamlı günlere denk getirmeyi de düşünebilirsiniz. Bu sayede Türkiye Büyük Millet Meclisi seviyesinde düzenlenen resmi törenleri görebilir ve günün ruhunu milyonlarca insanla aynı anda paylaşabilirsiniz.

Anıtkabir’in Tarihi

Anıtkabir’in Tarihi
Anıtkabir’in Tarihi

Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatını takip eden günlerde tüm halkın ortak isteği ile hayata geçirilen bir anıt mezar projesi.

10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün kaybedilmesi ile, onun açtığı aydınlanma yolunun ölümsüzleştirilmesi ve ona duyulan minnettarlığın vücut bulması herkesin ortak arzusu haline geldi. Uluslararası bir mimari yarışmasına da konu olan bu hisler iki Türk mimarın elinde hayat buldu.1941 yılında açılan yarışmanın finalistlerinden olan Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Orhan Arda’ya ait projenin inşasına 1944 yılında başlandı.İnşaatı 9 yıl süren, 4 ana aşamada tamamlanan ve Türk halkı için büyük önemi bulunan bu yapı; 1953 yılından bu yana Anıttepe olarak da bilinen toprakları süslüyor.

Projenin hayata geçirilmesi aşamasında Anıtkabir’in yeri için Çankaya, Ankara Kalesi, Gazi Orman Çiftliği ya da Altındağ gibi alternatifler seçici kurul tarafından değerlendirilse de, o dönem Rasattepe olarak anılan yere karar verilmesinde özel bir neden de var. Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önceki bir Ankara gezisi sırasında burası için “Bu tepe ne güzel bir anıt yeri…” değerlendirmesinde bulunduğu biliniyor. Aynı tepede yer alan ve Anıtkabir kazısı sırasında ortaya çıkarılan Frig uygarlığına ait mezarlar ve arkeolojik kalıntılar ise günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.

Anıtkabir’in Bölümleri 

Anıtkabir’in Bölümleri 
Anıtkabir’in Bölümleri 

Anıtkabir’in tarihi öneminin yanında, ona kültürel ve sosyolojik olarak değer katan pek çok detay da mevcut. Ankara’nın birçok yerinden görülebilen ve ışığı ile uzakları aydınlatan bu eser, Atatürk’ün bir silüeti niteliğinde. İçerisinde bulunan Şeref Holü’nde tüm dünyadan ziyaretçilerin en iyi şekilde karşılanabilmesi için her şey düşünülmüş durumda. İki ana bölümde incelenebilen Anıtkabir, Barış Parkı ve Anıt Bloku’ndan oluşuyor. Anıt Bloku girişinde bulunan aslanlı yoldaki 24 heykel, 24 Oğuz boyunu temsil ederek Türk tarihine selam veriyor. Yol boyunca aslanların varlığı kuvveti ve sükuneti çağrıştırıyor. Çift halinde olmaları birlik ve bütünlük kavramlarını sembolize ederken, yatar pozisyonda olmaları barışı vurguluyor. Aslanlı Yol’daki taşların aralıklı dizilmesi bile, ziyaretçilerin Ata’nın huzuruna başları öne eğik çıkmalarını sağlaması bakımından anlamlı. Burada aynı zamanda bir tören meydanı ve mozole var.

Anıtkabir’in diğer bölümü olan Barış Parkı ise Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünden ilham alıyor. 104 ayrı türden 48 bin 500 adet ağaç, parkın içinde yükselmeye devam ediyor. Anıtkabir’de bulunan kulelerin isimleri bile, Türk kültüründe ve uygarlık yolunda belirleyici olan kavramlara dikkat çekmek için yeterli. Anıtkabir sınırları içinde İstiklal, Hürriyet, Mehmetçik, Zafer, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli, Müdafaa-i Hukuk, Cumhuriyet ve İnkılap kuleleri mevcut.

Yine Anıtkabir içinde yer alan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde Atatürk’ün aldığı özel hediyeler, nüfus cüzdanı, saatleri, madalyaları, tabancaları ve kitapları sergilenmeye devam ediyor.

Anıtkabir’in Mezar Odası olarak adlandırılan bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk, yurdun dört bir köşesinden getirilen vatan toprağının içinde yatıyor. Vatan toprağına ayrıca Atatürk’ün Selanik’teki evinin bahçesinden, Kore’deki Türk Şehitliği’nden, Kıbrıs’tan özellikle getirilen topraklar da dahil bulunuyor. Anıtkabir ziyareti sırasında bu bölümü ziyaret etmek mümkün değil. Mezar odasının açılabilmesi için Genelkurmay Başkanlığı’nın özel izni gerekiyor.

Anıtkabir Giriş Ücreti Var mı? Anıtkabir Ziyaret Saati

Anıtkabir Giriş Ücreti Var mı? Anıtkabir Ziyaret Saati
Anıtkabir Giriş Ücreti Var mı? Anıtkabir Ziyaret Saati

Anıtkabir’i yılın her günü, saat 09.00 itibariyle, ücretsiz olarak ziyaret edebilmek mümkün.

Anıtkabir’i görmek isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Anıtkabir’de yalnızca rehberlik hizmeti almak isterseniz ek bir ödeme yapmanız gerekiyor. Elektronik olarak sağlanan bu rehberlik hizmeti için ödeyeceğiniz ücret ise farklı koşullara göre değişiklik gösteriyor. Öğretmen veya öğrenci olan kişiler indirimli fiyatlardan yararlanabiliyorken kalabalık gruplar da indirimli olarak elektronik sesli rehberlik hizmeti alabiliyorlar. Gazi ve şehit ailelerinin, 65 yaş üstü yaşlıların ve engellilerin kiralama için ücret ödemeleri gerekmiyor.

Okul ya da iş çevresi gibi kalabalık bir grupla Anıtkabir’i ziyaret etmek istiyorsanız, önceden Anıtkabir Komutanlığı’nın Protokol Başkanlığı ile iletişime geçebilir ve randevu ile ücretsiz olarak bir rehber yardımıyla detaylı bilgi alabilirsiniz.

Anıtkabir’de Yapılacak Aktiviteler

Anıtkabir’de Yapılacak Aktiviteler
Anıtkabir’de Yapılacak Aktiviteler

Anıtkabir’e kadar gelmişken herkesin mutlaka deneyimlemesi gereken aktiviteler mevcut.

  • Anıtkabir içinde bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edin.
  • Müze içerisindeki anı defterine duygu ve düşüncelerinizi yazarak burada kalıcı bir not bırakın.
  • Müze çıkışındaki anı dükkanından hediyelik eşya alışverişi yapın.
  • Atatürk’ün mezarının bulunduğu Mezar Odası’na giremeseniz de, Anıtkabir’in avlusunda bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı İsmet İnönü’ye ait olan mezarı ziyaret edin.
  • Anıtkabir’de bulunan görsel salonunda Ata’nın hayatını fotoğraflarla izleyebilirsiniz. Avlu bölümünde ise arabası ve naaşının taşındığı araç özel bir bölmede sergileniyor.
  • Aslanlı Yol boyunca fotoğraf çektirmeyi ve bu güzel ziyareti ölümsüzleştirmeyi de ihmal etmeyin.

Özel Günlerde Anıtkabir’de Düzenlenen Etkinlikler

Özel Günlerde Anıtkabir’de Düzenlenen Etkinlikler
Özel Günlerde Anıtkabir’de Düzenlenen Etkinlikler

Anıtkabir’in yılın her günü için belirlenen resmi açılış saati 09.00. Yaz ve kış saatinde farklılaşan uygulamalara göre, kapanış saati 16.00 ile 17.00 arasında değişiklik gösterebilir. Bu nedenle mutlaka ziyaretinizden önce güncel uygulama hakkında bilgi alın. Özel günlerde ise törenler nedeniyle Anıtkabir’e girişlerin birkaç saat ertelenebileceğini akılda tutmakta fayda var.

Askeri törenlerin bitiminde, askerlerin çıkması ile tekrar girişler başlıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım’ın içinde bulunduğu Atatürk Haftası boyunca Anıtkabir’de etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Devlet erkanının katıldığı mozoleye çelenk bırakma ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalama gibi etkinlikler boyunca Anıtkabir’e girişler kısıtlı tutulabiliyor.

Binlerce okuldan öğrenci ve öğretmenlerin, gençlerin, yaşlıların, çalışanların, emeklilerin ve her kesimden Türk vatandaşının bir araya geldiği Anıtkabir ziyaretleri sırasında günün anlam ve önemine özel organizasyonlar da yapılabiliyor. Gençlerin bir araya gelerek Atatürk portresi uygulaması, barış balonlarının uçurulması ya da 81 ilden gelen öğrencilerin bir araya gelmesi gibi farklı etkinlikler düzenlenebiliyor.

Tören programlarında mutlaka saygı duruşu ve İstiklal Marşı yer alırken; Anıtkabir Sergi Salonu’nda da yine günün anlamına özel olarak sergiler düzenleniyor.

Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?
Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

Anıtkabir; daha önce bir gözlem istasyonuna ev sahipliği yaptığı için Rasattepe olarak adlandırılan bir tepe üzerinde yer alıyor. Anıt Caddesi, Tandoğan, Çankaya açık adresinde bulunan anıt mezara Ankara’nın birçok yerinden kolaylıkla ulaşmak mümkün. Türkiye’nin tam merkezinde olan Ankara’nın, yine tam ortasında da Anıtkabir’in bulunduğunu söylemek hata olmaz. Çankaya ilçesinde birçok kamu kurumu, devlet binası, okul ya da hastane de yer alıyor; bu nedenle ilçenin ulaşım imkanları oldukça geniş. Diğer şehirlerden Ankara’ya gelenler için şehirler arası ulaşım biçimi, Anıtkabir’e nasıl varılacağını da birebir etkiliyor.

Havalimanından, otogardan ya da şehir merkezinden Anıtkabir yönüne giden farklı rotalar mevcut.Buraya gelirken, Ankara’nın toplu taşıma sistemlerini organize eden EGO’nun birçok aracından faydalanılabiliyor. EGO kullanabilmek için, Ankarakart adı verilen kart uygulamasının tam, indirimli ya da kullan at versiyonlarından bir tane edinmek şart. Kartlar istasyonlarda, havalimanlarında ya da otobüs durağı yakınındaki gişelerde bulunabiliyor.

Siz de yakın zamanda Atatürk’ün bu dünyadaki varlığına bir teşekkür gezisi düzenlemek isterseniz, Ankara’da yer alan farklı lokasyonlardan Anıtkabir’e nasıl ulaşabileceğinizi bu detaylı rehberde bulabilirsiniz.

Ankara Şehir Merkezi’nden (Kızılay Meydanı) Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

Ankara’nın şehir merkezi elbette şehrin kalbin attığı yer olan Kızılay Meydanı olarak biliniyor. Ankara’ya yakın herhangi bir konumdaysanız da, önce Kızılay’a olan ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Kızılay Meydanı çevresindeki otobüs duraklarından hareket eden ya da transit olarak geçen ve Anıtkabir’e ulaşan çok sayıda otobüs hattı var. Ankara’ya özgü bir ulaşım çeşidi olan Ankaray da ulaşımın en pratik alternatifleri arasında yer alıyor. Raylı bir ulaşım modeli olan Ankaray, diğer şehirlerdeki metroyu andırıyor. Anıtkabir o kadar merkezi bir konumda yer alıyor ki; Ankara’ya trenle gelip Ankara Tren Garı’ndan şehre giriş yapanların Anıtkabir’e kadar yürümeleri bile söz konusu olabilir. 

Taksi alternatifi ise, her yaştan ziyaretçinin Anıtkabir’i rahatlıkla ziyaret edebilmesi için elbette seçeneklerden biri olarak listede yer alıyor.Özellikle kalabalık gruplar halinde hareket edecekseniz, Anıtkabir’in şehir merkezine yakın olması sayesinde, taksi alternatifini rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.

Toplu Taşıma Araçları

Ankara şehir merkezinden Anıtkabir’e yapılacak yolculuklar için öne çıkan alternatifler arasında otobüs ve Ankaray var.

Otobüs

Kızılay’da bulunan duraklardan geçen ve Anıtkabir durağına giden otobüsler şöyle:

  • 221-3 Mamak-Bakanlık
  • 220-3 Mamak-Maltepe
  • 202-3 Yenimahalle-Kızılay
  • 340 Ege Mh-DDY
  • 341 Ege Mh-Kızılay
  • 297-3 Mutlu Mh-Batıkent
  • 330 Ege Mh-Kızılay
  • 264 Etlik-Kızılay
  • 203 İncirli-Ulus-Kızılay
  • 204 İncirli-Gar-Kızılay
  • 257 19 Mayıs-Kızılay
  • 256 Atapark-Kızılay Ekspres
  • 258 Atapark-25. Sokak-Kızılay
  • 252 Atapark- Kuşcağız-Kızılay
  • 254 Atapark-Gar-Kızılay
  • 383 Peyami Safa-DDY
  • 362 Tuzluçayır-Kızılay
  • 366 Derbent-DDY
  • 376 Yeşilbayır-DDY
  • 370 Tekmezar-Kızılay
  • 371 Kıbrıs Köyü-Kızılay
  • 545 Eryaman-AŞTİ
  • 331 Zerdalitepe-DDY
  • 332 Kayaş-Kızılay
  • 259 Atış Caddesi-Kızılay
  • 222 İncirli-Kızılay Ekspres
  • 288 Refik Saydam Caddesi-Kızılay
  • 422 Keçiören-Gar-Kızılay
  • 420 Keçiören-Ulus-Kızılay
  • 460 Uyanış-Opera
  • 483 Uyanış-Kızılay
  • 480 Uyanış-Itri-Kızılay
  • 481 Uyanış-Ulus-Kızılay
  • 482 Uyanış-Ulus-Kızılay
  • 415 Aktepe-Kızılay
  • 385 Lalegül-Opera
  • 268 Bağlum-Kızılay
  • 270 Kızılay-Ufuktepe
  • 323 Ege Mh-ODTÜ
  • 285 Esertepe-Kızılay.

AŞTİ yönünde bekleme yaptığınız sürece, neredeyse gelen herhangi bir otobüse ya da özel halk otobüsüne binerek Anıtkabir’e yaklaşabilirsiniz. Şehrin en turistik noktalarından biri Anıtkabir olduğundan bununla ilgili bilgilendirme, turizm bilgilendirme noktalarında da bulunuyor.

Otobüs hizmetinden faydalanabilmek için Ankarakart isimli akıllı kart uygulamasını kullanmak gerekiyor. Yolculuk için kullan-at kartları ya da uzun süreli kullanabileceğiniz standart kartları tercih edebilirsiniz. 

Ankaray

Bir çeşit metro sistemi olan Ankaray’ı kullanarak da Kızılay Meydanı yönünden yola çıkıp Anıtkabir’e varabilirsiniz. Bunun için Ankaray’ın Tandoğan ya da yeni adıyla Anadolu olarak adlandırılan durağında inmeniz gerekiyor. Ankaray kullanırken yine Ankarakart isimli akıllı kart uygulaması geçerli. Ücretler de otobüs ve metro arasında farklılık göstermiyor. Ankara’da uzun süreliğine bulunuyorsanız ve öğrenci iseniz, öğrenci kimliğinizi kullanarak indirimli Ankarakart uygulamasından da yararlanabilirsiniz. 

Ankaray sayesinde Anıtkabir’in Tandoğan kapısına kısa bir yürüyüş sonunda ulaşabilirsiniz. Anıtkabir’in iki ana giriş kapısı olmakla birlikte, gezi planlaması için genellikle Tandoğan kapısı tavsiye ediliyor. Gençlik Caddesi üzerinde bulunan Anıttepe adlı diğer girişi, arka kapı olarak değerlendirebilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları

Kendi aracınızla ya da araba kiralayarak şehir merkezinden Anıtkabir’e gidebileceğiniz gibi; Kızılay’da bulunan çok sayıda taksiden birine binerek de Anıtkabir’deki yerinizi alabilirsiniz.

Özel Araç

Kızılay Meydanı ile Anıtkabir’in Tandoğan girişi arasında yalnızca 3 kilometrelik bir mesafe mevcut. Bu mesafeyi özel araçla, trafiğin de durumuna göre, 10 dakikada alabilirsiniz. Tandoğan girişinde aracınızı park edebileceğiniz bir otopark alanı da mevcut. Bunun için yanınızdaki araç ruhsatı ve kimlik belgesini güvenlik birimine teslim etmeniz gerektiğini de unutmayın. Özellikle yürümeye engel durumu olanlar için bu seçenek, Tandoğan girişindeki yürüme mesafesini kısaltması bakımından da oldukça avantajlı.

Taksi

Anıtkabir’e ulaşmak için taksileri de kullanabilirsiniz. Kızılay ile Anıtkabir arasında oldukça kısa bir mesafa olduğu için çok yüksek bir taksi ücreti ödemeden rahat bir şekilde Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.

Ankara AŞTİ Otogarı’ndan Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

Ankara yolculuğunu otobüs ile gerçekleştirenlerin şehirdeki ilk durağı, son derece merkezi bir konumda yer alan AŞTİ Otogarı. Ankara’da otogardan şehir merkezine ve diğer yerlere transfer son derece kolay olduğu için, bu ulaşım biçimini seçerken tereddüt etmenize gerek yok.

Toplu Taşıma Araçları

AŞTİ’den Anıtkabir’e ulaşımda, tıpkı şehir merkezi yönünden gelirken olduğu gibi Ankaray kullanılabilir.

Ankaray

AŞTİ Otobüs Terminali’nin hemen içerisinde Ankaray kullanabileceğiniz bir istasyon bulunuyor.

Bu sayede Tandoğan istasyonuna kadar Ankaray ile ilerleyebilir ve yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş sonunda Anıt Caddesi üzerinden Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları

AŞTİ’den Anıtkabir’e giderken servis ya da taksi gibi özel taşımacılık hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.

Taksi

AŞTİ Otogar ile Anıtkabir arasındaki mesafe de, tıpkı şehir merkezinden olduğu gibi, oldukça kısa.

Yaklaşık 5 kilometre süren mesafeyi dilerseniz taksi ile de alabilirsiniz.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

Esenboğa Havalimanı, Ankara şehir merkezinden neredeyse 30 kilometre kadar mesafede yer alıyor. Havalimanından Anıtkabire gitmek için farklı ulaşım araçlarını kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Toplu Taşıma Araçları

Toplu taşımada kullanılan otobüs seçeneği, Ankara Esenboğa Havalimanı ile Anıtkabir arasındaki ulaşımda ön plana çıkıyor.

Otobüs

AŞTİ ile Ankara Esenboğa Havalimanı arasında EGO tarafından işletilen özel halk otobüsleri mevcut.

442-3 şeklinde numaralandırılan bu otobüsler;  Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan kalkıyor ve Beştepeler Mahallesi, AŞTİ, Yenimahalle adresine varış yapıyor.

Havalimanından AŞTİ’ye kadar olan uzun yolu bu şekilde uygun bir maliyetle katettikten sonra, AŞTİ’den Ankaray ile Anıtkabir’e geçebilirsiniz.

Otobüs yolculuğu 1 saat süreyi aşabiliyor. Otobüs Ankara Tren Garı ve Kızılay gibi Ankara için diğer önemli duraklara da uğruyor. Bu destinasyonlar dışında çok fazla durakta bekleme yapılmaması da, 442-3 nolu otobüsün avantajları arasında.

Özel Ulaşım Araçları

Havalimanı yolunda kullanabileceğiniz başlıca özel ulaşım araçları servis ve taksi olarak sıralanabilir.

Servis

Belko Air isimli havalimanı servisleri, Ankara’ya uçakla gelmeye alışık olan yolcuların son derece aşina oldukları bir seçenek.

7 gün 24 saat boyunca, değişen sefer aralıkları ile hizmet veren bu servisler havalimanı yolunda kurtarıcınız olabilir.

Sefer sıklıkları gece saat 24.00 ile sabah saat 05.00 arasında saatte bir ve 05.00 ile 24.00 arasında yarım saatte bir olmak üzere değişiyor. 

Bu servisle şehir merkezi yönüne gelirken birden fazla durağı Anıtkabir için kullanabilirsiniz.

Örneğin Tren Garı’nda inerek Anıtkabir’e kadar yürümeniz mümkün. Bunun dışında; Kızılay’da ya da AŞTİ’de inerek buradan Anıtkabir yönüne Ankaray’a binebilir ve Tandoğan istasyonunda inebilirsiniz.

Kızılay’dan gelenler için çok sayıda belediye otobüsü de Anıtkabir’e kadar hizmet veriyor.

Taksi

Anıtkabir’e gitmek için taksileri seçebilirsiniz. Günün trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde yaklaşık yarım saatlik bir yolculuğun ardından Anıtkabir’e ulaşmış olursunuz. Fakat trafiğin olduğu saatlerde ve özellikle özel günlerde bu sürenin uzayabileceğini de hesaba katmakta fayda var. 

Fakat taksiler diğer ulaşım araçlarına göre daha maliyetli ulaşım araçları oldukları için tercihinize göre diğer ulaşım aracı seçeneklerinizi değerlendirebilirsiniz.

Önceki İçerikTrabzon Gezilecek Yerler Listesi
Sonraki İçerikTürkiye’de Kış Tatili Yapılacak Yerler
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız